Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pompka kotlowa musi isc na stalo.Može po powroceniu fabrycznych nie jej gniazdko ustawione jako kotlowa.Tež po jego ustawieniu nie opomnij ustawic temperatury pracy tej pompki na max.,by sie cyklicznie nie wylaczala.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Elwood napisał(a):

Wydaje mi się że problem stanowi pompa kotłowa.

Kiedy nie pracuje, stanowi blokadę powrotu a pompa grzejników i pompa podłogowa zaciągają przez zawór 4D to co powinno wracać do pieca.

Myślę, że masz gdzieś ustawione aby wyłączała się po uzyskaniu temperatury na powrocie.  Jest taki parametr, który mylnie jest intepretowany przez użytkowników. Nie pamiętam, gdzie to jest. Musiałbym zajrzeć do sterownika. Chyba, że ktoś pamięta co to było.

Pompa kotłowa ma działać cały czas. Chyba to ten parametr:

image.thumb.png.ecc12637c47bce4657c843ea1291c016.png

Edytowane przez Sławek007
Opublikowano

Ustawiłem pompę na wyższą temperaturę żeby pracowała ciągle. 
Dało to pewien pozytywny efekt 

IMG_0262.jpeg

IMG_0261.jpeg

IMG_0263.jpeg

Opublikowano

Co może być powodem, że pompa CWU nie działa w czasowym. 

Opublikowano (edytowane)

Źle ustawiony tryb pracy pompy. Nieaktywny program czasowy (nie wybrano dni, w których ma być aktywny).

Edytowane przez Hitower
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Hitower napisał(a):

Źle ustawiony tryb pracy pompy. Nieaktywny program czasowy (nie wybrano dni, w których ma być aktywny).

Ustawione wszystko jak trzeba, na ekranie wlączy się grzanie, ale ikona pomy się nie obraca, sprawdzone miernikiem w trybie czasowym nie wychodzi zasilanie ze sterownika. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Czy nie pomyliles z cyrkulacyjna?

Opublikowano

Elwood    pokaz schemat tej instalacji bo sie bedzie pisac i pisac i pytac jak masz chec by cos doradzic.

Opublikowano
3 godziny temu, bercus napisał(a):

Czy nie pomyliles z cyrkulacyjna?

Nie pomyliłem, bo jak włącze pompa stale włączona to działa, tylko na czasowym brak zasilania.

Opublikowano

Ja zadana osiągnięta lub histereza spełniona to czasowy się raczej nie załączy. Jaka masz histereze CWU

Opublikowano
20 godzin temu, duch napisał(a):

Ustawione wszystko jak trzeba, na ekranie wlączy się grzanie, ale ikona pomy się nie obraca

8 godzin temu, duch napisał(a):

Nie pomyliłem, bo jak włącze pompa stale włączona to działa

Ciekawe. U mnie są następujące tryby pracy pompy CWU (Auto, Pr. czasowy, Manual i Stop). Niema trybu ,,stale włączona"

A to dla potwierdzenia.

IMG_20241129_183557.thumb.jpg.55f5da372992475b4b2cb55858ededbf.jpg

IMG_20241129_183622.thumb.jpg.4506f0cdb6700bf06b68324ac8092429.jpg

IMG_20241129_183634.thumb.jpg.b214623ece40a38074027da04c10c9d4.jpg

Jak to wygląda u ciebie? Pokaż ustawienia.

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 19:33, Hitower napisał(a):

Ciekawe. U mnie są następujące tryby pracy pompy CWU (Auto, Pr. czasowy, Manual i Stop). Niema trybu ,,stale włączona"

A to dla potwierdzenia.

IMG_20241129_183557.thumb.jpg.55f5da372992475b4b2cb55858ededbf.jpg

IMG_20241129_183622.thumb.jpg.4506f0cdb6700bf06b68324ac8092429.jpg

IMG_20241129_183634.thumb.jpg.b214623ece40a38074027da04c10c9d4.jpg

Jak to wygląda u ciebie? Pokaż ustawienia.

forum...png.a06c8faef3a5ad28555b638f8da6c347.pngforum...png.a06c8faef3a5ad28555b638f8da6c347.png

forum.png

1 minutę temu, duch napisał(a):

forum...png.a06c8faef3a5ad28555b638f8da6c347.pngforum...png.a06c8faef3a5ad28555b638f8da6c347.png

forum.png

1 minutę temu, duch napisał(a):

forum.png

Tak mam w programie czasowym, wyświetli się temperatura zadana, a ikona pompy się nie obraca nie wychodzi ze sterownika zasilanie sprawdzałem. Na manualu działa.

Opublikowano

Sprawdzałeś w poniedziałek czy dogrzewa CWU?

Opublikowano

W tej aplikacji nie da się zaznaczyć wszystkich dni tygodnia. Trzeba to zrobić w sterowniku.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
9 godzin temu, duch napisał(a):

Tak mam w programie czasowym, wyświetli się temperatura zadana, a ikona pompy się nie obraca nie wychodzi ze sterownika zasilanie sprawdzałem. Na manualu działa.

Czy ustawienia sterownika pokrywają się z ustawieniami w aplikacji?

Opublikowano

Byłem dzisiaj zrobić na sterowniku też nie działa, na pewno robie dobrze bo kocioł mam ustawiony na czasowym i działa. Czy mogę przełożyć na cyrkulacyjną ona się obraca na sterowniku. Cwu pewnie jest coś zepsute, bo jak inaczej.

Opublikowano

Spróbować możesz, ale nie ustawisz temperatury. CWU będzie grzane do temp zbliżonej do temp kotła.

Jest jeszcze jedno wyjście. Napisz do producenta sterownika i opisz zaistniałą sytuację. Może będzie w stanie ci pomóc.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.12.2024 o 19:47, Hitower napisał(a):

Spróbować możesz, ale nie ustawisz temperatury. CWU będzie grzane do temp zbliżonej do temp kotła.

Jest jeszcze jedno wyjście. Napisz do producenta sterownika i opisz zaistniałą sytuację. Może będzie w stanie ci pomóc.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem.

22 godziny temu, duch napisał(a):

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem.

Czy po zmianie dynamiki modulacji trzeba korygować powietrze.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Nie. Dynamika modulacji to w uproszczeniu szybkość z jaką sterownik reaguje na odchyłki temperatury od temp. zadanej kotła. Przy wysokim parametrze dynamiki może być takie złudzenie, ponieważ kocioł węglowy ma dużą bezwładność.

np. modulacja szybko wzrasta, a więc ilość podawanego opału i siła nadmuchu. Niestety opał potrzebuje więcej czasu aby się rozżarzyć i podnieść temp. kotła. Gdy już to nastąpi i kocioł przebije temp. zadaną. Modulacja szybko spada a wraz z nią podawanie opału i co ważniejsze siła nadmuchu. Niestety w palniku jest spora ilość rozżarzonego opału i mała ilość powietrza do jego spalenia (zaczyna kopcić).

W skrócie. Przy wysokiej dynamice i wzroście modulacji wygląda jakby był nadmiar powietrza. Natomiast przy spadku modulacji wydaje się jakby go brakowało.

Jeżeli są duże wahania temperatury kotła, to znaczy, że jest zalewany zimną wodą na powrocie i trzeba się przyjrzeć ustawieniom mieszacza.

Opublikowano

Kto z Was ma podłączony u siebie panel pokojowy SP-43-01 z odczytem temperatury w pokoju

u mnie odczyt temperatury przez ten panel zmienia się bardzo szybko w krótkim czasie.

Tzn że temperatura potrafi sie zmienić o 0.5 st w ciągu 1 minuty lub krótszym czasie.

Np jest teraz 22,3 nagle zmienia się na 22,4 22,5 po czym spada na 22,1 potem rosnie na 22,3 i na chwile zatrzymuje się na 22, 4 i takie zmiany temperatury robię się niekiedy w 15, 30, 50sek, nieraz dłużej.

Jak mam sterowany zawór 3d lub pompę przez zmianę temperatury to pompa potrafi się włączyć na 15sek lub siłownik wydaje polecenia na zmianę położenia zaworu a potem powrót.

Jest tak ze odczyt temp potrafi przez dłuży czas się nie zmieniać a nagle zaczyna świrować, nie ma jakieś reguły na te zmiany.

Obok mam na testy postawione 3 inne termometry i one nie wariują tak jak ten w panelu

Opublikowano
W dniu 2.12.2024 o 22:24, Hitower napisał(a):

Nie. Dynamika modulacji to w uproszczeniu szybkość z jaką sterownik reaguje na odchyłki temperatury od temp. zadanej kotła. Przy wysokim parametrze dynamiki może być takie złudzenie, ponieważ kocioł węglowy ma dużą bezwładność.

np. modulacja szybko wzrasta, a więc ilość podawanego opału i siła nadmuchu. Niestety opał potrzebuje więcej czasu aby się rozżarzyć i podnieść temp. kotła. Gdy już to nastąpi i kocioł przebije temp. zadaną. Modulacja szybko spada a wraz z nią podawanie opału i co ważniejsze siła nadmuchu. Niestety w palniku jest spora ilość rozżarzonego opału i mała ilość powietrza do jego spalenia (zaczyna kopcić).

W skrócie. Przy wysokiej dynamice i wzroście modulacji wygląda jakby był nadmiar powietrza. Natomiast przy spadku modulacji wydaje się jakby go brakowało.

Jeżeli są duże wahania temperatury kotła, to znaczy, że jest zalewany zimną wodą na powrocie i trzeba się przyjrzeć ustawieniom mieszacza.

Jak  jest lepiej ustwić w sterowniku wpisać moc kotła , czy moc palnika.

Opublikowano

Palniki mają regulowaną moc i stosowane są do kotłów różnej wielkości. Moc kotła oznacza górną granicę energii jaką jest w stanie odebrać z palnika.

Wpisz moc kotła.

Inna sprawa jeśli chodzi o ustawienie minimalnej modulacji. Nie powinno się schodzić poniżej 15-20% mocy palnika.

Np.

Kocioł 20kW palnik 15-25kW, minimalna modulacja 19-25%

Kocioł 10kW palnik 10-15kW, minimalna modulacja 23-30%

Opublikowano
W dniu 3.12.2024 o 18:08, bimbasz napisał(a):

Obok mam na testy postawione 3 inne termometry i one nie wariują tak jak ten w panelu

Nie mam panelu pokojowego.

W sterowniku odczyt temperatury z czujników następuje co 20s, może z panelu również. Zazwyczaj w zwykłych cyfrowych czujnikach temperatury odczyt jest co 2min. Zwiększ histerezę temperatury w panelu. Wątpię abyś odczuł zmianę temperatury na poziomie 0,2-0,3°, a czujnik to wychwyci i nastąpi reakcja sterownika. Czasami wystarczy przejść obok czujnika żeby zmienił się odczyt. Po wejściu do trybu instalatora i odczytu z czujników widać, że temperatura mierzona jest z dokładnością do 0,01°.

Opublikowano

@Hitower
Twierdzisz że odświeżanie następuje co 20 sekund a u mnie szybciej niż co 1 sekundę skacze temperatura o 0.1°C