Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SPOKO .Mam wszystko oprucz sterowania pokojowego bo ten panel jest za drogi. Ale moje pytanie jest** czy nie prościej 

było by zrobic obcie 3D na stara instalacje  bez temp. mieszacza  a tylko temp,pokojowa steruje mieszaczem i osobno 4D bo dla podłogówki niemożna dac dużych temp. czyli nie ruszac tego tak jak jest teraz . Taka była moja wizja by łatwiej i taniej sterowac instalacja. ja mam 2 pompki i to wystarcza . cwu i  Co *kaloryfery* .Teoria jest prosta 3D jest poto by zamknac obwód po nagrzaniu pomieszczenia .  a w tej chwili mieszacz nie domyka do konca .

Dlatego pytam jak ustawic mieszacz by po nagrzniu pomieszczenia zamkną obwód i nie otwierał na 30%.

Opublikowano

No mylisz się bo mieszacz ma za zadanie otrzymywać taką temperaturę wody żeby w domu było komfortowo... nie zamyka sie po nagrzaniu tylko powinien zmniejszyć temperaturę na grzejniki tak żeby potem kocioł nie gonił na maksa jak temperatura spadnie. Kotly na paliwa stałe bywają nazywane stałopalnymi bo po rozpaleniu powinny sie palić cały czas a jak sie palą to musi być odbiór temperatury bo coś strzeli , wyjątek to kotły z zapalarką ale i tak cos może pójść nie tak wiec lepiej żeby był odbiór temperatury przez instalacje no chyba że na 100% kocioł wygasł.

Opublikowano
3 godziny temu, stefannos napisał(a):

Mam wszystko oprucz sterowania pokojowego bo ten panel jest za drogi

Jaki panel? Do sterowania pokojowego nie jest potrzebny żaden panel. 

Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że jednak nie masz zwykłego maleńkiego czujnika do pomiaru temperatury pomieszczenia. Pstryknij zdjęcie ekranu głównego sterownika i wszystko będzie jasne.

Ja mam starą instalację z rurami 2-calowymi i starymi stalowymi grzejnikami panelowymi. Zład instalacji to ponad 300L i sterowanie proporcjonalne działa za-je-biś-cie.

I nigdy w życiu nie powrócę do jakichś zasr*** regulatorów pokojowych dwustanowych bo to dla kotłów stałopalnych to jakaś pomyłka. Miałem te tfuu dwustanowe sterowanie zanim kupiłem SKZP.

Czy ty myślisz, że jak nagrzejesz dom, to już można zakręcić ogrzewanie i już będziesz miał ciepło aż do wiosny? Gdyby tak się dało, to wierz mi, że kopalnie nie miałyby gdzie węgla zbywać.  ...bo elektrownie pewnie też raz by bloki rozhajcowaly i już prąd płynąłby do końca świata 🤣

Dom cały czas traci ciepło, więc trzeba go uzupełniać. Jeśli zakręcisz ogrzewanie na pół dnia, to później musisz mocniej grzać żeby odrobić utracone ciepło i uzyskać komfort.

Przy sterowaniu proporcjonalnym temperatura grzejników jest korygowana na bieżąco. Jak na dworze jest cieplej to grzejniki są chłodniejsze, a gdy w nocy na dworze robi się chłodniej to grzejniki stają sie cieplejsze. A wszystko po to abyś miał stałą temperaturę w domu przez 24/7.

Opublikowano (edytowane)

Može jest tu problem z nie cierpliwoscia.Sterownik 2-3 dni troche wiecej szrapie z ta temperatura grzejnikow,potym juž plynnie reguluje.Poki stale cos zmieniasz w nastaweniach CO,nie ma možliwosci stabilizacji.Dalszym problemom moga byc glowice nainstalowane,w takim przypadku steruj zwykla pogodowka.Žaden mieszac nie zamykaj,grzej troche,ale stalo.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

OK       MOŻE MACIE RACJE ŻE MUSI MIESZACZ WACHLOWAC, JAK WIDAC NA ZRZUCIE EKRANU MAM WSZYSTKO

I NAWET BCCA ANALIZATOR SPALIN.  Z TYM MIESZACZEM TO MIAŁEM NAMYSLI BY NIE PRZEGRZEWAŁ POMIESZCZEŃ🤔

Zrzut ekranu (2).png

Opublikowano

stefannos no jakoś wysoko masz tą temperaturę na grzejniki, u mnie przy tej temperaturze  zewnętrznej koło 36oC leci i dom nieocieplony.

Teraz widzę ze podawałeś schemat swojej instalacji i u Ciebie na zasilaniu jest 3D i za ochronę powrotu robi, to jest taki system prawie strefowy(rozdzielający) bo część gorącej wody idzie  z powrotem na powrót kotła a druga część na instalacje grzejnikową. Niestety w tej opcji nie ma możliwości obniżenia temperatury wody idącej na grzejniki tylko można powrót regulować... ta różnica temperatur między kotłem a wodą za zaworem 3d może wynikać ze złego umieszczenia czujnika temperatury np. jeden w studzience kotła drugi na rurze nieocieplony bo temperatury w obu miejscach powinny być takie same. Podsumowując bez przeróbki układu (np. przeniesienie pompy na powrót albo za zawór 3D ale wtedy musisz pomyśleć o ochronie powrotu.  nie ma możliwości skorzystać z regulacji proporcjonalnej oferowanej przez skpz możesz jedynie obniżać temperaturę kotła co moim zdaniem jest pomyłką.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ludziska, czy ten wykres jest ok? Wydaje mi się, że modulacja za bardzo goni, ale moze oświeci mnie ktoś bardziej obeznany w temacie. Dodam, że mam zawór 4D, ochrona powrotu przez pompe kotłową. Od kiedy ustawiłem na sztywno, żeby zawór 4d miał minimalne zamknięcie na 20%, modulacja znacznie się poprawiła, wcześniej jak było 0% to nie był w stanie dogrzać pomieszczeń do temperatury zadanej na panelu pokojowym, teraz jest ok. Kocioł 12kw z palnikiem sv200n , ogrzewane jakieś 85m2, dom nieocieplony, ściana z półtora pustaka z pustką powietrzną. Prosiłbym o weryfikacje 🙂 

Pozdrawiam

11_11_2023.png

IMG20231111132416.jpg

Edytowane przez DarkBlizzard
Opublikowano

Pod które gniazdo podłączyłeś pompę kotłową, gniazdo CO2 lub cyrkulacja? Ustaw to w opcjach.

Kocioł ~ pompa kotłowa ~(brak,CO2,cyr), następnie.

wył. gdy zbędna (1)

min. temp. powrotu (80)

histereza (2)

temp. zał. pompy (40)

Następnie przejdź do okna CO

CO ~ CO1 ~ pompa CO

temp zał pompy (50)

stałe włączona gdy mieszacz (1)

CO ~ CO1 ~ mieszacz

aktywny (1)

zamknij gdy pompa wył (1)

min otwarcie (0)

max otwarcie (40), dalej.

CO ~ CO1 ~ ochrona powrotu

min temp powrotu (minimum 50°)

ochrona aktywna (1)

wzm modulacji (1 max 2)

Pozostałe ustawienia mieszacza uzależnione są od jego danych technicznych, rodzaju instalacji i sposobu utrzymywania temperatury w obiegu.

Opublikowano

Koledzy czy jeśli chcę obniżyć temperaturę na grzejniki na noc to wystarczy tylko w obwodzie CO2 ustawić to na programie czasowym? Nie mam pokojówki ani pogodówki. 

Opublikowano

Yareka. Widzę że tylko ty ogarnołes moją instalację. Gdyby w sterowniku był wybór dla miedzacza 3D i 4D uniknął by człowiek rozczarowań. Choć to dobry sterownik to dla mnie lepiej działa na zewnętrznym regulatoze. Jak pisałem wcześniej w 4D się sprawdza ten program, dla 3D powinno regulować mieszaczem w % w stosunku do temp. Pokojowej jaki powrotu. No ale jest jak jest 😷

Opublikowano

Masz źle poskładaną instalację kotłową. Koledzy Dozy i Yareka napisali co trzeba zmienić by pracowała według ogólnie przyjętych zasad, a ty dalej swoje. Jeśli u wszystkich, z wyjątkiem ciebie, sterownik pracuje prawidłowo, to dla jednej osoby producent nie będzie zmieniał oprogramowania.

Opublikowano (edytowane)

Gdyby w sterowniku byl wybor 3d/4d w twojej instalacji nic by sie nie poprawilo.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
1 godzinę temu, Hitower napisał(a):

to dla jednej osoby producent nie będzie zmieniał oprogramowania.

Kazdy nasz klient ma osobne dedykowane sterowanie - dopasowane do jego instalacji i jego “pomyslow” , tylko ze to przemysl i €. Jak ktos zaplaci to dlaczego mu nie zrobic?

Opublikowano
2 godziny temu, stefannos napisał(a):

Gdyby w sterowniku był wybór dla miedzacza 3D i 4D uniknął by człowiek rozczarowań.

Rozczarowaniem to jest twoje rozumowanie, a raczej uparta niechęć zrozumienia jednej zasady. Zawory 3D i 4D stosuje się z zasady jako zawory mieszające. I o ile 4D ma funkcję podwójnego podmieszania, o tyle 3D można zastosować w trybie rozdziału (przełączania) przepływu wody pomiędzy dwoma obiegami, np. między CO a CWU. Ale jeśli chodzi o sterowanie temperaturą instalacji to w grę wchodzi tylko i wyłącznie zastosowanie 3D w funkcji mieszania.

U ciebie 3D jest w funkcji rozdziału, czyli źle. I żadne zmiany w sofcie sterownika nijak nie naprawią źle zrobionej instalacji. Rozumiesz to czy dalej będziesz fantazjował?

Opublikowano

2 obiegi maja cztery konce do mieszania,no 3D ma tylko 3 konce,jeden koniec,czy poczatok obiegu musi wejsc w inne miejsce,tzn.3D može tylko domieszawac

a) w goraca chlodna -obieg kotla i stražy powrot,dosysawa z powrotu CO w obieg kotlowy tylko taka ilosc,by nie schlodzilo powrot w kociol ponižej zadanej.Goraca z kotla w tym przypadku leci na grzejniki jaka jest i tež w ilosci,ktora pusci chlodnej w powrot.

b) w chlodna goraca -obieg CO i dosysawa goraca z kotla,powrot chlodny wraca w kociol,tylko taka ilosc,jaka jest domieszana tej goracej.

c) Nie jestwuje

d) Sa zainstalowane a) i b) potym uzyskamy praca jako jeden 4D.

Opublikowano
W dniu 25.10.2023 o 20:41, Barbuletis napisał(a):

U mnie tez w granicach 10kg teraz jak się ociepliło to spadło poniżej 8kg a jak u Ciebie w mrozy ? Ja całą dobę grzeje tak samo przy małych mocach wydaje mi się, że nie opłaca się zmieniać temp. na noc. Mamy noworodka w domu to też nie chcę wychłodzić. 

Dowiem się mam nadzieję w ciągu kilku tygodni. To jest nowa instalacja i nie było jeszcze solidnych mrozów. Ogólnie z ostatniego miesiąca średnia wychodzi 12 kg przy średniej dobowej temperaturze na zewnątrz 6 stopni.  Wg. mnie jest to bardzo dobre spalanie. W zeszłym roku miałem jeszcze klasyczny piec zasypowy. Wracałem z pracy, rozpalałem , gasło w nocy i powtórka. Po zimowym sezonie wyszło "dobowe" spalanie w okolicach "połowy worka" czyli 12 kg. Dodatkowo grzałem wtedy tylko 50m.

Teraz mam do ogrzania około 100 m2. Piec chodzi cały czas. W domu jest majorka przez cały czas. W dodatku piwnica (piec, rura kominowa, sprzęgło, rurki itd.) tak podgrzała dom, że przez znakomitą większość dnia mam zakręcone grzejniki i podłogę a w domu mamy w okolicach 23 stopni. Dodam, że nie grzeje wody. Modulacje mam ustawioną na 30 - 90. 

Opublikowano
2 godziny temu, czanklas22 napisał(a):

Jaką macie u siebie przerwę ustawiona? Na filmikach w internecie spotkałem 30 minut czy nawet 45.

Na to nie ma konkretnej odpowiedzi. Wszystko zależy od węgla i wydajności podajnika. Ja na swoim kotle robię przerwę co ok 17-20 min (aktualnie 17, im trudniejszy do spalenia węgiel tym krótsza przerwa), podaję przez 5s i dmucham przez 75s. Wydajność podajnika ok 22kg.

Opublikowano

Mały palnik krótsza przerwa, duży palnik dłuższa przerwa. W retorcie (więcej opału na palniku) przerwa może być dłuższa niż w sv200. Dużo zależy od samego opału.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.11.2023 o 16:44, stefannos napisał(a):

Gdyby w sterowniku był wybór dla miedzacza 3D i 4D uniknął by człowiek rozczarowań

Moim zdaniem zawory 4D powinno się zlikwidować albo sprzedawać tylko tym co lubią pisać o pomoc na różnych forach. Wyobraź sobie że jednym ruchem tego zaworu jednocześnie zmniejszasz temperaturę na grzejniki i zwiększasz temperaturę powrotu i na odwrót... oczywiście jeśli jest poprawnie zamontowany co się rzadko zdarza bo nieraz sie po prostu nie da i trzeba montować dodatkową pomkę kotłową żeby mieszało powrót. Przy tym sposobie regulacji jeśli np. mamy podłogówkę i powrotem leci chłodniejsza woda trzeba mocniej przykręcić temperaturę na zasilaniu CO żeby powrót był wygrzany i znowu spada temperatura na zasilaniu CO(jak są  jeszcze grzejniki to większy problem) i sterownik wariuje i kręci raz w jedna raz w drugą stronę. Jedyna rada to mocno zwiększyć temperaturę kotła ale nie zawsze skuteczny.

Dużo lepsze inne rozwiązania.

Edytowane przez yareka
Opublikowano (edytowane)

Proszę bardzo rysuneczek z działaniem 4D ...gdzie nie mam racji? Może skpz nie kręci zaworem tylko pilnuje powrotu ja tego nie przerabiałem z tym sterownikiem tylko z techem tam jak się powrót dogrzał to puszczało więcej na grzejniki bo krzywa wyliczyła temperaturę no ale jak siłownik otworzył 4D to jednocześnie spadał powrót i tak w kółko. 

dzialanie-zaworu-4d.png

Edytowane przez yareka
Opublikowano

A czy ktoś mial sytuacje że zawór 4d wciąż otwarty na max.. u mnie ustawione na 40st. 

Mimo że ten w domu osiągnięta to zawór dalej otwarty max... I wciąż grzeje temp zadana....w ubiegłym roku miałem odwrotnie..nie chciał się otworzyć j grzać ...już mnie zaczyna powoli ...... Denerwować to heh

Opublikowano
2 godziny temu, yareka napisał(a):

Wyobraź sobie że jednym ruchem tego zaworu jednocześnie zmniejszasz temperaturę na grzejniki i zwiększasz temperaturę powrotu i na odwrót

Takie jego zadanie.

2 godziny temu, yareka napisał(a):

oczywiście jeśli jest poprawnie zamontowany co się rzadko zdarza bo nieraz sie po prostu nie da i trzeba montować dodatkową pomkę kotłową żeby mieszało powrót.

Na rysunkach, które wstawiłeś dokładnie widać, że są dwa obiegi. Dlatego konieczne są dwie pompy.

Jeśli różnica między temp kotła a ustawioną temp powrotu jest zbyt mała i do osiągnięcia temp CO zawór otworzy się więcej jak 35-40% to objaw będzie taki jak opisałeś.