Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Dynamikę miałem na 2, aktualnie mam na 4 i jest lepiej. Przy 2 schodził z mocą jak dobił do temp zadanej, co powodowało przejazd +3 stopnie i szybko leciał z modulacją w dół. Przy 4 zaczyna schodzić już 1.5-2 stopnie przed zadaną.
Korekty chyba też udało się dobrać, nie widzę kopcenia, ścianki wymiennika też o niebo czyściejsze niż wcześniej, sadzy nie ma prawie nic, będę obserwował jak to teraz będzie chodzić.

A ja dzisiaj zmniejszyłem skalę max o całą dyszkę. I pewnie na dniach jeszcze trochę zmniejszę lub korekty bardziej w dół pociągnę, a tak właściwie dla 50% już podwoiłem z -5 na -10. 🙂

DSC_4952.thumb.JPG.3f5aa29254e6a0c9c6103637b07d3356.JPG
☺️☺️☺️

Dysze miałem wcześniej zapchaną sznurem krzemowym, bo mnie wkurzał ten żarzący się węgiel na końcu świdra przy pracy palnika na małych mocach, no ale teraz to już nie mogę jej zapchać ponownie. ...wóz albo przewóz, hehe.

Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią, a mianowicie skoro 20% mocy mojej kolubryny tj. 9.6kW, to jaka jest strata opałowa jeśli pracuje na 6kW? Czy ktoś może mi podać jakiś orientacyjny szacunek?

I jeszcze jedno pytanie - jakie macie ustawione czasy testu ognia, dawki startowej itd. dla swoich palników?

Palnik SV200, kocioł 19kW, dmuchawa 40W, potencjał 12,2-13,6.

Test ognia 4 min, stabilizacja 8 min, max czas rozpalania 12 min (dla dyszy 7mm), spaliny 5°. Dawki paliwa oraz powietrze zależą od mocy dmuchawy i potencjału podajnika (powietrze +- takie jak przy 50% modulacji). W przeciwieństwie do instrukcji, test ognia - dawka mam wydłużony (tak aby opał doszedł do dyszy zapalarki), a dawkę startową mam skróconą (tak aby po 4 nieudanych próbach opał doszedł do końca palnika ale nie spadał do popielnika). W moim kotle palnik rozpala się pod koniec pierwszej próby lub na początku drugiej.

U mnie pierwsza próba na fabrycznych ustawieniach zasadniczo się powiodła. Ale sam nie wiem czy ja do tej zasadności nie przyłożyłem ręki. A dokładniej mówiąc, po kilku minutach grzania wcisnąłem pauzę, bo wydawało mi się, że za mało węgla wypchnęło po uprzednim wygaszeniu kotła na żądanie. 
Wiecie... jak nie ma ognia to jest ciemno i trudno tam cokolwiek dostrzec. Ja tego węgla też z początku nie widziałem, a o latarce nawet nie pomyślałem.
Potem odpauzowałem rozpalanie i sam nie wiedziałem czy to tak ma być, że dmuchawa tak powoli kręci. Stałem przy kotle z otwartymi drzwiczkami gapiąc się i ciukając po ekranie, i w pewnej chwili usłyszałem cicho-cichutkie "puff" i poczułem i zobaczyłem dym. ...w kotle rzecz jasna. 😅
I dalej sam nie wiedziałem co mam zrobić - czy zmienić coś w ustawieniach czy co innego. Patrzyłem przez lusterko jak to sie kopcąco pali, aż po dłuższej chwili rozżarzyła się już na tyle duża porcja, że kliknąłem w "rozpalony". I tyle.

Niestety, żeby ponownie sprawdzić poprawność ustawień trzeba by wygasić kocioł, od czekać z godzinkę aż wszystko się wypali/zadusi i najlepiej aby palnik też był zimny, i wtedy wystartować z rozpalaniem automatycznym. 
Gorzej, jeśli za bardzo się pośpieszymy i podczas testu ognia rozczmucha nam już prawie wygasający żar - wtedy "dupa zbita". 😉

@Hitower, dzięki za podpowiedzi. Jak we wtorek nie będzie zbytniego mrozu to wygaszę kocioł i dopiero po dostawie węgla rozpalę. ...chyba, że dostawa się opóźni i węgla zabraknie, to będę miał etap wygaszania z głowy. 😄

Kiedy zacząłem palić w obecnym kotle byłem zawiedziony z zapalarki. Palnik rozpalał się w 3 lub 4 próbie, czasami wcale. Wyłączyłem zapalarkę i ustawiłem kocioł na pracę ciągłą. Z tego co pamiętam, najdłuższa przerwa w dostawie prądu po której palnik wystartował bez zapalarki to 3h (nie pamiętam na jakim opale). Jak się później okazało problemem był opał. Kiedy spaliłem resztę miału (700kg) i przeszedłem na groszek, nastąpiła poprawa. Zapalarka rozpalała palnik w 2 lub 3 próbie. Z czasem doszedłem do obecnych nastaw.

Tak. Siłownik podpiąć można tylko  na pierwszym obiegu co. 

Podłączyłem dziś czujnik pokojowy do sterownika na obiegu ogrzewania podłogowego. Jak macie ustawione wzmocnienie w ustawieniach słownika. Wklepałem na szybko na 2 i będę obserwował. Ktos tu pisal ze sterowanie pokojowe  i pogodowe razem nie działa, ale jak zmiemiam w pogodówce korekty to temperatura idąca na obieg podłogowy  też się zmienia więc chyba jedna działa to razem.

• Przydało się 1

To tak niestety nie dziala @Snoopi21898w oknie domku komfort,ekon,lub czasowy potym bedzie pokojowka.Tak jak piszesz isto masz w domku stop/pogodowka.Tež od poczatku myslalem,že tak logicznie to bede dzialac-pogodowka zmienia zadana co i pokojowka dosterowawa dla roznicy w pokoju...no nie tak.Czy jesli nowosc??

Masz 02 ? Jak coś to zaraz otworzę mojego i zerkne . Edycja

Faktycznie na plytce z wtykami jest tylko na zasilaniu warystor , reszta jest na " elektronicznej " plytce 

Edytowane przez FAFAŁ

To tam już Ci napisałem . Przy zasilaniu na plecach sterownika jest plytka i za nia jest jeszcze warystor . Czy on uszkodzony jest to bardzo watpie , bo Ci sterownik działa . Reszta jest dobrze widoczna .

Edytowane przez FAFAŁ

Niestety jeśli wszystkie są całe to musisz go słać do timela .

Warto mieć coś na zapas. U siebie w kartoniku trzymam tego podstawowego Argosa PID co został po wymianie sterownika u brata w kotle. Jakby co szybka akcja, grzeję i bez ciśnienia czekam na naprawę.

Niestety na alledrogo ster minimum 200 trzeba dać . Trochę droga taka impreza by mieć coś na zapas . Zostaje albo czekać na poprawe pogody albo zakup czegoś na przetrwanie wysylki do timela .

Wtyczki do pomp, podajnika i dmuchawy są standardowe z tego co wiem. Czujniki ster ma swoje, więc też luz. To tylko na przeczekanie, więc bierzesz coś najtańszego i tyle. 

Czy warto wydać te dwie stówy z hakiem? I tak i nie. Zawsze dobrze mieć zapasowy sterownik na wypadek awarii, ale zawsze może paść coś innego jak podajnik, dmuchawa. Na sto procent nie da się zabezpieczyć, ale zawsze to niedużym kosztem redukuje się ryzyko chłodnych dni. W obecnych czasach bardziej wierzę wentylatorom i przekładniom, niż typowej elektronice w sterownikach.

W najtańszych i najprostszych konstrukcjach nie będzie sterowania siłownikiem zaworu. Myślę, że nie ma sensu dopłacać do tego bajeru z myślą, że to tylko wyjście awaryjne na czas naprawy podstawowego sterownika. Nic się nie stanie jak przez tydzień trzeba będzie obsłużyć zawór ręcznie.

• Zgadzam się 1

Tydzień to można ręcznie ustawić .i tak tam raczej dwustan więc to tylko ratunkowy ster . Masz dwa wyjścia no może i trzecie polegające nas znalezieniu elektronika co to ogarnie na miejscu . Poszukaj czegoś na olx w twoim rejonie późnej niestety jak byś chciał kupić to allegro . Mając zapas masz spokój że gdy coś znów padnie to kotłem dalej będziesz palić . Nie ma co kombinować ster ma podawac paliwo i dmuchać powietrzem , jedyny czujnik jaki tak naprawdę potrzebny to czujnik kotła . I tyle to ma być ratunkowy sterownik nie zamiennik .

Używkę agros pid to bym kupił ale niema.

Nowy jest za 400 na olx..

Coś muszę wymyśleć.

Ten działa tak jak w dwustanie narazie

ale musowo go naprawić bo musi dojść jeszcze jedna pompa latem  

W tej chwili mieszacz działa ale jak przełączę wtyczkę od pompki co na właściwe miejsce to pochodzi trochę i go rozłacza