Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, oliver1984 napisał:

@Dozy lub jak wolisz Maurycy mnie to wsio rybka co Ty tam sobie ustawisz, jak jesteś zadowolony ze swoich ustawień to najważniejsze. Te parametry skali i powietrza co podałem to tylko przykładowe, wyjściowe bo musisz to dopasowac do swojego ciagu kominowego i opału, mocy znamionowej którą ustawiłeś w sterowniku. A Ty jak to wklepałeś na hurra to zaraz napiszesz ze są do bani. Znając życie to będzie trzeba skale podnieść na dole albo powietrze bo inaczej sadza w kotle.

Ja na Argos Pid Plusa nie narzekałem, łopatologiczny sterownik, bezproblemowy. Jakbym nie rozbudowywał instalacji to pewnie dalej bym go miał.

W razie gdybyś stwierdził, że znów ktoś kłamie czy coś to tu masz coś od Timela 😉

W SKZP05 nie widziałem, w menu informacje jest tylko o wersji panelu i bazy.

Może producent dopisze 🙂

Jaki maurycy? Chyba mnie z kimś pomyliłeś. Ja nawet nie mam imienia na literę "M". 😄

Ja owszem dużo dyskutuję, ale nie mam tutaj intencji wymądrzania się. Jak piszę, że coś rozumiem w taki czy inny sposób to podaję informacje na których swe twierdzenie opieram. Ale jestem tylko człowiekiem i jak każdy mogę źle coś zinterpretować i specjalnie drążę niektóre kwestie, a nawet czasami droczę się, aby ktoś mi to wyjaśnił, żeby mnie wyprowadził z błędu, pozwolił zrozumieć to właściwie.
Jestem człowiekiem, którego ciekawi jak to coś działa, by później to ustawiać wg. swojego widzi misie. Nie ustawiam jakiejkolwiek maszyny i nie biorę się za coś o czym nie mam zielonego pojęcia. A wśród użytkowników kotłów (i w ogóle wszystkiego) są też tacy co po prostu ustawiają bo ktoś im tam powiedział i to ma działać i już. A że to jednak nie działa tak jak należy i oni sami nawet o tym nie wiedzą, to już jakby insza inszość.
Oczywiście nie mam tu nikogo konkretnie na myśli. Tak tylko napisałem dla porównania.

W moim przypadku nowy sterownik, funkcji do potęgi, a na dodatek właśnie to urządzenie jest rozwiązaniem moich walk z nadmuchem, ze spiekami i stratą opału poprzez częste wachlowanie prędkościami obrotów przez ten zje**ny + oraz częste odstawianie się kotła na pół minuty.  ...bo taka instalacja? SKZP jakoś sobie z nią radzi, a właściwie nie jakoś, tylko po prostu - jest taka instalacja - nie ma problemu.

@oliver1984, mówisz, że argospid+ bezproblemowy? Ja też tak myślałem dopóki nie przyszedł grudzień i mrozy na święta, i musiałem zmienić ustawienia pozwalające wykrzesać moc nominalną. ...no bo jak inaczej? Kocioł 30kW, a z ustawień dawki wynika 25kW (czyli z wymiennika max 23,2kW) i temperatura spada prawie z minuty na minutę pomimo, że modulacja duje na 100% już od godziny, to co miałem robić? Stać bezczynnie i patrzeć na to?
Z ustawienia podawania i przerwy 5/15 zmieniłem na 5/10 i oczywiście dodatkowo podbijałem powietrze, i właśnie wtedy zaczęły się problemy. Jak na 100% dobrze, to przy 70-80 za mało. Jak podkręcę powietrze o kilka jednostek - bez zmian. Jak dam jeszcze trochę - na 70-kilka % jest ok, natomiast na 100 - wichura. ...ehhh, dość już nerwów sobie naszarpałem i wiele spieków nawyrywałem.
Mam kocioł dopiero 11 m-cy, w tym około 8 ton przepalił, a palnik upalony jakby pożarł 3 razy więcej.

A ile spaliłeś już od początku sezonu? Bo fakt, że masz duży kocioł nie deklaruje od razu, że wykorzystujesz cały jego potencjał. U mnie od września już 6,5 przeszło przez podajnik.
A na ile Tobie wystarcza tona węgla o deklarowanej kaloryczności np. 28MJ/kg?
Ja tonę KGM 29 shajcowałem w 13 dni, od 23 grudnia ub.r. do 5 stycznia. Co to oznacza? To, że mam spore zużycie ciepła i kocioł pracuje na wysokich obrotach. ...i podejrzewam nawet, że przez te wahlowanie obrotami i te przedmuchy w kotle straciłem ogromną część energii z opału.

Szkoda, że ja od razu nie wpadłem na pomysł zmiany sterownika kotła, tylko dokupiłem dodatkowe bo tak było taniej, a teraz mam za swoje.

Też pokładam nadzieję, że Timel jeszcze usprawni jakieś mankamenty i końcowo będzie z tego fest maszyna, do której nie będzie się nijak przyczepić. 😉

Ogólnie rzecz biorąc, co bym nie pisał, Wasze porady są jak najbardziej cenne. Cieszę się, że mogę uczestniczyć z Wami w tej dyskusji. 🙂

PS.
@alfpoświęca swój czas w czynie społecznym. 😉

To fakt, covod trochę mnie uziemił i czasu więcej, może to efekt powikłań ale naszło mnie na sprawdzanie tego co od dawna nie dawało mi spokoju. Zobaczymy co wyjdzie po tygodnie pracy kotła bez czyszczenia. Palę Merkury z Atexu, deklarowana kaloryczność 24-27 MJ ale myślę że jest mocniejszy bo sadzy mniej przy tlenie 11/16.

Edytowane przez alf

Jaki wpływ na spalanie ma użycie pompy c.w.u. jako kotłowej  czyli grzanie bojlera non-stop. Wynik opisałem wcześniej. 

Edytowane przez alf
  • Zgadzam się 1

Godzinę temu, Dozy napisał:

Jaki maurycy? Chyba mnie z kimś pomyliłeś. Ja nawet nie mam imienia na literę "M". 😄

Ja owszem dużo dyskutuję, ale nie mam tutaj intencji wymądrzania się. Jak piszę, że coś rozumiem w taki czy inny sposób to podaję informacje na których swe twierdzenie opieram. Ale jestem tylko człowiekiem i jak każdy mogę źle coś zinterpretować i specjalnie drążę niektóre kwestie, a nawet czasami droczę się, aby ktoś mi to wyjaśnił, żeby mnie wyprowadził z błędu, pozwolił zrozumieć to właściwie.
Jestem człowiekiem, którego ciekawi jak to coś działa, by później to ustawiać wg. swojego widzi misie. Nie ustawiam jakiejkolwiek maszyny i nie biorę się za coś o czym nie mam zielonego pojęcia. A wśród użytkowników kotłów (i w ogóle wszystkiego) są też tacy co po prostu ustawiają bo ktoś im tam powiedział i to ma działać i już. A że to jednak nie działa tak jak należy i oni sami nawet o tym nie wiedzą, to już jakby insza inszość.
Oczywiście nie mam tu nikogo konkretnie na myśli. Tak tylko napisałem dla porównania.

W moim przypadku nowy sterownik, funkcji do potęgi, a na dodatek właśnie to urządzenie jest rozwiązaniem moich walk z nadmuchem, ze spiekami i stratą opału poprzez częste wachlowanie prędkościami obrotów przez ten zje**ny + oraz częste odstawianie się kotła na pół minuty.  ...bo taka instalacja? SKZP jakoś sobie z nią radzi, a właściwie nie jakoś, tylko po prostu - jest taka instalacja - nie ma problemu.

@oliver1984, mówisz, że argospid+ bezproblemowy? Ja też tak myślałem dopóki nie przyszedł grudzień i mrozy na święta, i musiałem zmienić ustawienia pozwalające wykrzesać moc nominalną. ...no bo jak inaczej? Kocioł 30kW, a z ustawień dawki wynika 25kW (czyli z wymiennika max 23,2kW) i temperatura spada prawie z minuty na minutę pomimo, że modulacja duje na 100% już od godziny, to co miałem robić? Stać bezczynnie i patrzeć na to?
Z ustawienia podawania i przerwy 5/15 zmieniłem na 5/10 i oczywiście dodatkowo podbijałem powietrze, i właśnie wtedy zaczęły się problemy. Jak na 100% dobrze, to przy 70-80 za mało. Jak podkręcę powietrze o kilka jednostek - bez zmian. Jak dam jeszcze trochę - na 70-kilka % jest ok, natomiast na 100 - wichura. ...ehhh, dość już nerwów sobie naszarpałem i wiele spieków nawyrywałem.
Mam kocioł dopiero 11 m-cy, w tym około 8 ton przepalił, a palnik upalony jakby pożarł 3 razy więcej.

A ile spaliłeś już od początku sezonu? Bo fakt, że masz duży kocioł nie deklaruje od razu, że wykorzystujesz cały jego potencjał. U mnie od września już 6,5 przeszło przez podajnik.
A na ile Tobie wystarcza tona węgla o deklarowanej kaloryczności np. 28MJ/kg?
Ja tonę KGM 29 shajcowałem w 13 dni, od 23 grudnia ub.r. do 5 stycznia. Co to oznacza? To, że mam spore zużycie ciepła i kocioł pracuje na wysokich obrotach. ...i podejrzewam nawet, że przez te wahlowanie obrotami i te przedmuchy w kotle straciłem ogromną część energii z opału.

Szkoda, że ja od razu nie wpadłem na pomysł zmiany sterownika kotła, tylko dokupiłem dodatkowe bo tak było taniej, a teraz mam za swoje.

Też pokładam nadzieję, że Timel jeszcze usprawni jakieś mankamenty i końcowo będzie z tego fest maszyna, do której nie będzie się nijak przyczepić. 😉

@Dozy Maurycy to Twój nick z forum bolca 🙂 W sieci nikt nie jest anonimowy.....

Argos Pid Plusa miałem 2 lata i nie było z nim żadnych problemów, działał jak ta lala. Tak jak ustawiłem, tego sie trzymał, więc nie wiem skąd Twoje problemy. Można powiedzieć, że ten ster nie wymaga żadnej wiedzy jest łopatologiczny w obsłudze. Może u Ciebie problem leży w instalacji c.o.

Co do spalania na 250mkw w grudniu i styczniu wyszło średnio po około 900kg/mc Pieklorza 26+ z PGG. Pale od początku września (okolo 700kg). W domu cały czas około 23*C

Panowie,Mam problem z ustawieniem nadmuchu tak aby poziom tlenu był najbardziej zbliżony do tego co jest w bragerze,Mam tlen ustawiony na poziomie 13 -9 korekte podawania na 70 i bardzo często widzę ze koryguje tym 70, Dmuchawa 37wat hallotron palnik svka 10kw ,palę peletem ustawiona kaloryczność na 30% czyli 19MJ.Co byście proponowali.Aktualnie mam skale 1-100,powietrze palnik 1-100 w hallotronie ustawione 1060  -1660

Panowie pomocy.

Po nocnych przygodach prądu tzn zwarcia na fazie tej co jest kotłownia nie wychodzi prąd z wyjścia na pompę co i co się z tym wiąże niedziała mieszacz.

Pompa co chodzi teraz na wyjściu cwu a pompa od cwu na wyjściu od pompy cyrkulacyjnej .

Ogólnie sterownik  działa dobrze tylko  na wyjściu cwu niedziała automatycznie mieszacz i siłownik.

Co to mogło się stać

@Stempos1980 pewnosci nie mam być może jest tam warystor i go wysadzilo . Trzeba by rozkręcić sterownik i zerknąć . Tak to wyglada uszkodzone . Zakup nowego i montaż to bardzo prosta sprawa . Chwilowo można wylutowac z gniazda innego i wlutowac tam gdzie potrzebujesz .

IMG_20210616_093552740.thumb.jpg.a47c0814af16b87d6acad6214dc6c773.jpg

Edytowane przez FAFAŁ
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1

11 godzin temu, alf napisał:

Jaki wpływ na spalanie ma użycie pompy c.w.u. jako kotłowej  czyli grzanie bojlera non-stop. Wynik opisałem wcześniej. 

Też to chciałem sprawdzić .ale temp na zewnątrz skakają i ciężko jakoś się odnieśc do tego.

14 godzin temu, manx napisał:

Tak Sobie czytam i się zastanawiam 

Dmuchawa 34w i mam skalę 23 a 37 a wiatry 1 a 100

Czy takie ustawienie ma sens?

U mnie też 37W i powietrze 29/41   Na mniejszym powietrzu płomień czerwony i przykapca  . Węgiel z wesołej i kaloryczność ustawiona 29.5

Jeszcze zrobię kilka testow ale jak narazie różnica wyszła 21.6MJ bez bojlera i 21.2 z bojlerem. Można to sobie przeliczyć na kg. Trzeba też pamiętać że bojler grzany czasowo z histerezą też generuje straty wiec trzeba to brać pod uwagę. 

Godzinę temu, Jacek3773 napisał:

Też to chciałem sprawdzić .ale temp na zewnątrz skakają i ciężko jakoś się odnieśc do tego.

U mnie też 37W i powietrze 29/41   Na mniejszym powietrzu płomień czerwony i przykapca  . Węgiel z wesołej i kaloryczność ustawiona 29.5

To mocno dmuchasz...nie przebija ci zadanej? A jak masz powietrze ustawione

Tak.Powiedzialbym,že w srodku mocy jest powietrze ok,ale dole jest dužo i w gore o kilka oczek za malo. @Jacek3773

Edytowane przez bercus

Racja tylko tak-z obserwacji większość ma linie

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Wiele się na to składa . Zacząłbym od dynamiki , ustawien pomp , jeśli jest skala to ja zagęścić tj dać wyżej w skali dmuchawe a obniżyć w powietrze . Powietrze  np 1-100 bardzo rozciąga dmuchawę i ona ślamazarna się robi . Co skutkuje przebijaniem . Ale najwięcej niestety daje to regulacja hydrauliczna . 

Edytowane przez FAFAŁ

Tež mam zmijke + - 1° ,bez braggera bylo okolo 0,5.Mysle,že jest to spowodowane dužym rozmiarom michy palnika,ma rozmiar rowny miche dla 40KW,roznica tylko w wiekszym talerzu okolo i zabiera dužo czasu,niž sa zlože wypali przy spadku i ponownie wypelnia przy wzrastu za pomocy korekty.Za to nie ma takie kopczenie w spadku mocy.Wažniejsza linijka mocy i ta nie ina,spaliny sa troche opoznuja.

Edytowane przez bercus

14 minut temu, FAFAŁ napisał:

Wiele się na to składa . Zacząłbym od dynamiki , ustawien pomp , jeśli jest skala to ja zagęścić tj dać wyżej w skali dmuchawe a obniżyć w powietrze . Powietrze  np 1-100 bardzo rozciąga dmuchawę i ona ślamazarna się robi . Co skutkuje przebijaniem . Ale najwięcej niestety daje to regulacja hydrauliczna . 

Dynamika 1

8 grzejników

Pompa co ustawiona na 2.0m wilo

Pompa na powrocie tu się bawię ale jakoś chyba najlepiej na 2.

Widać że zabawa popami coś tam daje bo i spalanie wzrasta.

Nie wiem co jeszcze mógłbym podpowiedzieć

@manx

Jeśli masz taką opcję w ustawieniu pompy c.o to daj ją na cp1 . U mnie to fajnie zadziałało . Może być też pomocne używanie dodmuchu gdy podaje .

Dzisiejsze zabawy przez @alf/a 😁

U mnie c.o to czujnik baniaka z odpowiednią korektą w dół,  potrzebowałem wglądu co się na nim dzieje .IMG_20220206_134354084.thumb.jpg.c40837428195e502a804c0e76d297581.jpg

Edytowane przez FAFAŁ

10 minut temu, FAFAŁ napisał:

@manx

Jeśli masz taką opcję w ustawieniu pompy c.o to daj ją na cp1 . U mnie to fajnie zadziałało . Może być też pomocne używanie dodmuchu gdy podaje .

Dzisiejsze zabawy przez @alf/a 😁

U mnie c.o to czujnik baniaka z odpowiednią korektą w dół,  potrzebowałem wglądu co się na nim dzieje .IMG_20220206_134354084.thumb.jpg.c40837428195e502a804c0e76d297581.jpg

@Boleslaw wygląda to na zamieszanie spowodowane zamknięciem zaworu x drogowego . Tak mnie się zdaje jednak nie mam to się nie upieram że to to  . Dla mnie jednak dziwnie twoje palenisko wyglada . Ogień jest nie równy i poszarpany w dodatku biały i ostry .

Pobaw się bragerem tam widać że modulacja leci w dół a spaliny pikują w górę .