Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, DanielJu napisał:

w automacie, tak na marginesie dodam, że przedmuch jest co 60min, a dawka 15s choć myślałem, że to dawka do rozpalenia

wydaje mi się że to za duże odstępy, a powietrze jakie masz w przedmuchach i jak długo ?  

Opublikowano
3 godziny temu, tig22 napisał:

Mam ustawioną na 20 stopni, czujnik wskazuje 8

Wystarczy że promienie słońca podgrzeją czujnik i wtefy przez jakiś czas może wyłączyć pompę. Wpisz mp. 35stopni i powinno być ok

Opublikowano

Pomroczność Jasna, miałem włączony zew. regulator pokojowy, a ten czujnik mam wpięty w podgrzewacz solarny, jakoś zakodowalem że to zew. regulator Pogodowy, przymierzam się do montażu napędu na zaworze 3d

Opublikowano

Pytanko !!!

Niby wersja 2.35 w sterowniku ma skale palnika od -90 do +100

a w panelu jest od -30 do +30 ?

Ktoś tak ma ?

Opublikowano

To było pytanie do was jak wy macie? Sprawdzaliście to u Siebie

Opublikowano

No i błąd w sofcie panel 2.35 @TomekBrz

Opublikowano

Czy w 2.35 czyszczenie palnika to 100% obrotów dmuchawy, czy 100% jakie daje nam skala ? Jeśli to drugie, to średnio przydatne.

Opublikowano

@Oldek daje 100% z wydzielonej mocy . W 5 sekund leeeeedwo co się rozpadzil wentylator :) 

Opublikowano (edytowane)

Dla tego wpisalem zero zostac zerem i 100 100em. Czyli 1-99   Martwy watek....

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Tak dużo to nie zdrowo . Generalnie lepiej dmuchać nieco dłużej niż za mocno . Powietrze daj polowe tego jakie masz do palenia ustawione maks . A czas musisz już tak dobrac by tylko zlapac żar .

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, FAFAŁ napisał:

Tak dużo to nie zdrowo . Generalnie lepiej dmuchać nieco dłużej niż za mocno . Powietrze daj polowe tego jakie masz do palenia ustawione maks . A czas musisz już tak dobrac by tylko zlapac żar .

czy 60% ze 100% to dużo?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Nie obserwujesz,jak wyglada palnik przy przedmuchu? Ciežko radzič,kilka % od pc.Palnik trzeba lekko pozwoli rozdmuchač.Jak przy ogniu-dmuchniež krotko silno-nic.Dmuchniesz pozwoli dlugo i plomien zjawi sa.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
Godzinę temu, DanielJu napisał:

czy 60% ze 100% to dużo?

Tak to większa połowa :))))

Czyli masz ustawioną pelna moc dmuchawy przy normalnym paleniu :))

Opublikowano

... Po zamontowaniu napędu ...

Czy po wyłączeniu przez "regulator Pogodowy" pompy nie powinien zamknąć się siłownik, mam ustawioną tą opcje a  nie dość że nie zamknięty to Jeszcze "cyka"

?

Opublikowano (edytowane)

Witam,

mam problem z ustabilizowaniem modulacji i temperatury na kotle. Obie wartości mocno oscylują. Próbowałem różnych ustawień dynamiki, generalnie zmniejszenie dynamiki (1/2) pomaga ale nieznacznie.

Z moich obserwacji wynika, że problemem jest duża bezwładność układu, z którą sterownik sobie nie radzi. W momencie gdy temperatura zaczyna spadać w kierunku zadanej modulacja zaczyna rosnąć dopiero ok. 0,5 stopnia przed osiągnięciem zadanej, a to już jest za późno by ten spadek zdążyć wyhamować, w rezultacie temperatura potrafi spaść 2-3 stopnie poniżej zadanej.

Przykład: dynamika=3, temp zadana kotła 56 stopni, modulacja minimalna 10%

start obserwacji: modulacja 10%, temperatura kotła wzrosła do 57.0 i zaczyna powoli rozpędzać się w dół
w przeciągu 2 minut spada z 56.8 do 55.8:

m=10%  t=57.0
      10%  56.9  -- tu modulacja powinna już zacząć rosnąć
      10%  56.8
      10%  56.7
      10%  56.6
      12%  56.5
      14%  56.4
      16%  56.3
      18%  56.2
      20%  56.1
      22%  56.0  --  zadana temp. kotla
      24%  55.9
      26%  55.8
      ...
finalnie spada aż do 53 stopni. Widać, że modulacja utrzymuje się na poziomie 10% się zbyt długo i biorąc pod uwagę dużą bezwładność nie ma szans zatrzymać spadku w okolicach temp zadanej. Można by tu użyć analogii do pociągu, który zaczyna hamować dopiero kilkanaście metrów przed stacją - nie ma szans się zatrzymać.

Czy da się jakoś sprawić, żeby algorytm wcześniej reagował w przypadku "wykrycia" dość sporego tempa spadku temperatury?

Edytowane przez mkkomp
Opublikowano

mkkomp jaką masz temp powrotu ? Wstaw wykres ze sterownika.

Opublikowano

Dynamikę na maksa podnieść, to może coś pomoże.  Przepływ duży, skoro tak szybko wychładza.

Opublikowano

Ewentualnie podnieść minimalna modulacje ciut wyżej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Generalnie sterownik ma włączony wewnętrzny regulator pokojowy, w ciągu nocy temp na mieszaczu jest w miarę stabilna, a i tak temperatura kotła wraz z modulacją oscylują dosyć mocno.

Na część wykresu z dnia mieszacz często zmienia temp. jako że temp na czujniku się waha, ale da się zauważyć, że reakcja modulacji jest opóźniona w stosunku do tempa spadków.

image.thumb.png.1e182dc0a2eaeb18e1ae5a6f080e23de.png

Ustawienie dynamiki na 7 pogarsza wykres, modulacja rośnie w szybkim tempie ale też jest spóźniona więc rośnie do wysokich wartości, finalnie wykres modulacji ma jeszcze większe oscylacje.

Edytowane przez mkkomp
Opublikowano

Masz pompę kotłową ?