Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widać że sezon się kończy :-) .

Co do czujnika kotła to w moim poprzednim sterowniku trochę eksperymentowałem. Zmieniałem położenie czujnika (studzienka pomiarowa, zasilanie, rura powrotna) , zmieniałem jego parametry (dolutowany rezystor) by sterowanie kotła było w innej części charakterystyki czujnika (bardziej lub mniej stromej), rozbierałem czujnik, kupowałem nowe czujniki, robiłem własne. Efekty były raz lepsze, raz gorsze ale mało powtarzalne i w końcu odpuściłem bo problemem był automat tamtego sterownika.

Ostatecznie czujnik kotła wylądował mniej więcej 10-15 cm nad wyjściem kotła a czujnik do SKZP założyłem w tym samym miejscu i do tematu czujników nie zamierzam już wracać.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Tak.Zapomnij na tulejke.Na rurze z kotla jest dužo liepiej.Tež w tulejce eksperymentowalem z owinieciem tym,tamtym,zaplawena olejom,itp.Masa kotla ma na tulejke dužy wplyw,na rurze odczyt nieporownywalny.Dužo stabilniej moduluje.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Będzie

Opublikowano (edytowane)

@krisgie i  @ bercus o to chodzi :) trzeba znaleźć odpowiednie miejsce . A że wyszło jak wyszło to inna inszosc . Kupilem z zamiarem zmiany w pogodowym a że przypadkiem zauważyłem takie opóźnienia no cóż tak bywa :) 

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano
W dniu 8.03.2020 o 08:10, FAFAŁ napisał:

Pytanko do tych bardziej dociekliwych . 

Obserwował ktoś bezwładność czujnika kotla ?

Na swoim zaobserwowalem szarpania do 0,3 stopnia . Ogólnie już jestem po przeszczepie czujnika , nowy kty +kabelek (audio chyba 1,5 ) no i jest na tulaska do kotla bez tulejki . Wynik . 

Dokładnie tak jest. Czasami zwracałem uwagę na to, że temperatura na piecu się nie zmieniała, po czym nagle pyk i mamy te kilka dziesiątych więcej, a potem piec przestrzeliwuje temperaturę. Myślałem, że coś przywiesza się w sterowniku jeżeli chodzi o odczyt temperatury, sprawdzić tego nie mogę a niebezpieczne to raczej też nie jest

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zbliża się wiosna wielkimi krokami. Czy moglibyście podrzucić dobre rady związane z ustawieniem sterownika w "tryb letni". Ja po prostu zamierzam tylko zamknąć obieg CO na zaworze i wyłączyć go w sterowniku. Czy zmieniacie coś w ustawieniach, np. że piec to większość czasu spędzi w czuwaniu.

Opublikowano

przykrecic centralne jak cza i w domu cieplo

Opublikowano

Witam,

Pali ktoś KGM'em gold ? Nie mogę sobie poradzić ze spiekami. Niby w większości są kruche ale mimo to często trzeba zaglądać bo na końcu blokują rynnę. Podniosłem już miskę i zmniejszyłem wiatr.

Pozdrawiam de7e53f956ee15b5358910c3c52dedd1.jpg&key=9b0f59ee4cd282bc46bc6a8f278a065d9999cfd6e0b500ce05622bc609489a92c02dddcf88ed72d8a92f11b02c3d7a63.jpg&key=3a9ba44dbe3cad46b0dac23306e77f4fc96c5e6c30c096e086efbd45620a1614

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gold jest zepsuty w watku o opale.Zerknij.

Opublikowano
11 godzin temu, MarepP napisał:

Witam,

Pali ktoś KGM'em gold ? Nie mogę sobie poradzić ze spiekami. Niby w większości są kruche ale mimo to często trzeba zaglądać bo na końcu blokują rynnę. Podniosłem już miskę i zmniejszyłem wiatr.

Pozdrawiam

Tak, nawet teraz, ale aż takich spieków nie mam. Problemem jest gdy piec idzie na wysokiej modulacji, a potem schodzi na minimum i tam pozostaje przez długi czas. Ja z 15kW obciąłem modulacją do 65%. Nie korygowałem więc tylko powietrza.

Opublikowano

cześć

jak wyłączać pompę CO według programu czasowego? powiedzmy od 22 do 6 chciałbym by pompa CO była wyłączona

Opublikowano

Witam.

Mam problem z zaworem 3D, co widać na wykresie. Aby utrzymać temperaturę, jego zakres pracy  wynosi od 36 do 44 stopni. Wcześniej miałem zawór 4D i zmiana 1 stopnia powodowała zmianę temperatury.

Wykres.png

Opublikowano

To jest na 99%  wina niepoprawnego zamontowania zaworu.

Możesz wstawić zdjęcie instalacji.

Opublikowano
2 godziny temu, glibo napisał:

cześć

jak wyłączać pompę CO według programu czasowego? powiedzmy od 22 do 6 chciałbym by pompa CO była wyłączona

Coś takiego, kilkanaście miesięcy temu proponował @TomekBrz, może teraz jest jeszcze jakaś inna możliwość ale tego ja nie wiem.

"

Jest w powiązaniu z regulatorem pokojowym.

Można użyć prostej sztuczki aby sterować czasowo CO1. Potrzebny jest jednak czujnik podłączony jako czujnik pokojowy.

Dajesz czujnik gdzieś w stałej temperaturze np. 22 stopnie.

Ekonomiczną ustawiasz np. na 15 stopni, a komfortową np. na 28 stopni.

Włączasz program czasowy reg. pokojowego. Teraz reg. pokojowy będzie sterował obwodem CO1 zgodnie z programem czasowym w reg. pokojowym.

Tam gdzie ustawisz temp. ekonomiczną - będzie wyłączał CO1 "

Opublikowano
3 godziny temu, Darekgra napisał:

To jest na 99%  wina niepoprawnego zamontowania zaworu.

Możesz wstawić zdjęcie instalacji.

No weź, bez przesady, gdyby tak było to instalacja by nie działała i nie miałby takich wykresów. Zauważ, że wykres otwarcia zaworu jest praktycznie przeciwny do zmian temperatury na piecu. Temperatura spada , zawór się otwiera, na grzejniki idzie stała temperatura. Trochę za bardzo sterownik się rozbrykał i modulacja skacze.

@kacper12 - zmieniałeś węgiel na inny?

A jakby co to wyłączyć sterownik na chwilę, tylko nie z sieci, a normalnie z guzika. Czasami pomaga.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mkwapisz napisał:

Zauważ, że wykres otwarcia zaworu jest praktycznie przeciwny do zmian temperatury na piecu. Temperatura spada , zawór się otwiera, na grzejniki idzie stała temperatura.

jest ok pomyliłem kolorki na wykresach :) fiolet z jasnym zielonym.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Witam. Czytalem ostatnii ze macie problemy z czujnikiem temp kotła. Polecam rozwiazanie jakie zastosowalem u siebie. Problemy z rozrzutem temp sie skonczyly. Wstawilem tulejke 15cm do czujnika w przeplywie na wylocie z kotla  :)

20200314_171155.jpg

Opublikowano

Tež možno szybko kontrolowac temp.pilsnera....

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja tam wolę piwo z lodówki a nie z pieca :)

Opublikowano

Heh, ta butelka dawno pusta ;)

A skzp daje rade super  :)

Opublikowano

Witam.

Zawór jest zamontowany prawidłowo. Przeprowadziłem remont instalacji. Zastosowałem sprzęgło (mieszacz), wcześniej miałem zawór 4D. Wzmocnienie mam ustawione na 2. Obecnie odłączyłem siłownik zaworu i piec pracuje stabilnie bez bujania. Spróbuję zmniejszyć wzmocnienie i poobserwujemy.Wykres_2.thumb.png.35a4bdf9b2cf864b3166b6f570538cf3.png

Instalacja1.jpg

Instalacja2.jpg

Opublikowano

Wcale nie tak dobrze... bo zawory zwrotne na powrocie nie tam gdzie trzeba zamontowane.