Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powoli i u mnie coś drgnęło w ustawieniach, co do spalania to masz znakomite. U mnie wskazuje na 14,2 przy 100m dobrego ocieplania
spacer.png
Jakim groszkiem palisz ja mam zasypanego Skarbka a jutro zasypie ogień i porownam

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Podobno wesoła, kaloryczność ustawiłem na 29,9 ale chyba trzeba jeszcze podnieść. Kiedyś go okiełznam bo wiem, że może spalic 11kg ( tylko że bezcwu na stałe i dwustan )

Opublikowano

Dwustan to sadza w piecu dobre ustawienia w pid i będzie mało palił a jak będą spieki koksowe to dodaj trochę wapna budowlanego

Opublikowano

Jak mi 3 kg w dwustanie spali mniej to będzie trzeba do niego wracac. Chociaż boljer mam daleko od pieca to cwu duzo pobiera. Spieków nie ma

Opublikowano

MarekDabrowski-  nie wiem czy mi sie zapisal poprzedni komentarz wiec jeszcze raz- piszesz o zapewnieniu stalego odbioru ciepla tylko jak to zrobic skoro reg.pokojowy (w moim przypadku auraton 2025) w momencie uzyskania temp.zatrzymuje pompe  (szczegolnie przy plusowych temp) i piec przechodzi w czuwanie

Opublikowano

Jak masz czujnik od wbudowanego regulatora pokojowego to z niego korzystaj i przy mieszaczu z siłownikiem funkcja pompa zawsze gdy mieszacz

Opublikowano
13 minut temu, MarekDabrowski napisał:

Jak masz czujnik od wbudowanego regulatora pokojowego to z niego korzystaj i przy mieszaczu z siłownikiem funkcja pompa zawsze gdy mieszacz

Mieszacza nie mam ale z tego co mowil instalator to nie potrzebuje bo mam plytowy wymiennik ciepla 

Opublikowano

A widzisz i w tym przypadku nie masz jak sterować płynnie temperatura na grzejnikach w tym przypadku nie zrobisz oszczędności na opale a wykres będzie do bani bo psuje go właśnie twój auraton i cała reszta jemu podobnych które regulują temperaturę pomieszczenia przez włączanie i wyłączanie pompy .

Opublikowano

Witam Kolegów.

Proszę o poradę bo coś robię nie tak. Chodzi mi o obniżenie godzinowe temperatury kotła od poniedziałku do piątku bez soboty i niedzieli od 5.00 do 15.00  z 65stopni do 56stopni

W tygodniu jest wszystko ok. ale dzisiaj przyszła sobota a kocioł obniżył temperaturę. Co jest źle ustawione. Załączam fotki.

Pozdrawiam YARO.

20190302_060145_HDR-1.jpg.a13fa2f4693ea8822d9f64de587719cb.jpg20190302_060130-1.jpg.09971d6f06599f4265e6e0dd236f18bf.jpg

Opublikowano

Na sobotę i niedzielę musisz zaznaczyć że temperatura ma być normalna czyli nie może być niebieskiej kreski tak jak w tygodziu

Opublikowano

Witam.

..... I tak nic nie łapię... przecież z obrazka wynika, że obniżenie jest tylko w te dni z wciśniętym (podświetlonym na czerwono) przyciskiem dnia tygodnia, a sobota i niedziela nie jest podświetlona więc myśląc logicznie w tych dniach działać nie będzie obniżenie.......    cholercia za stary jestem :((

To jak mam ustawić....zaznaczyć..... aby w w sobotę i w niedzielę nie obniżało temperatury???

YARO

Opublikowano

A na P2, 3 i 4 masz coś ustawione?

Opublikowano

@Michaelkw zrób jak ci radzi @MarekDabrowski dokup silownik mieszacza. Kocioł stała temperatura, zasilanie domu dopasowana do wymagań, na 100% zaoszczędzisz i na opale ina kotle. Pozdrawiam Krzysiek 

Opublikowano

W sterowniku PLUM 850 do SEKO MAXX LE jest tak że odstawiajacy się kocioł pali mnie kilka procent opału od pracy w pełnej modulacji (pewnie to wynik obliczeń sprawności) to sterownik dedykowany, a nie uniwersalny jak SKZP. 

Pozdrawiam Krzysiek 

Opublikowano
27 minut temu, YaroXylen napisał:

Witam.

..... I tak nic nie łapię... przecież z obrazka wynika, że obniżenie jest tylko w te dni z wciśniętym (podświetlonym na czerwono) przyciskiem dnia tygodnia, a sobota i niedziela nie jest podświetlona więc myśląc logicznie w tych dniach działać nie będzie obniżenie.......    cholercia za stary jestem :((

To jak mam ustawić....zaznaczyć..... aby w w sobotę i w niedzielę nie obniżało temperatury???

YARO

Dla soboty i niedzieli ustaw P2 z normalną temperaturą

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Jockey napisał:

A na P2, 3 i 4 masz coś ustawione?

Witam Ciebie.

Fabryczne ustawienie czyli P2 P3 i P4 nic nie ruszane .......

44 minuty temu, konopka napisał:

Dla soboty i niedzieli ustaw P2 z normalną temperaturą

P2 ? Myślałem że wybiera się różne programy w zależności od potrzeb...tj. np. w tym tygodniu ustawiam P1 , w innym P4, a jeszcze w innym P2

P2 mam fabryczne jak producent czyli cały czas niebieski

Godzinę temu, MarekDabrowski napisał:

Na sobotę i niedzielę musisz zaznaczyć że temperatura ma być normalna czyli nie może być niebieskiej kreski tak jak w tygodziu

Czyli teraz mam ustawić P2  włączone całą dobę i zaznaczyć sobotę i niedzielę?? Dobrze teraz kombinuję??

YARO

Edytowane przez YaroXylen
problem z internetem, korekty
Opublikowano

Dokładnie tak. Ustawiasz dla każdego dnia tygodnia

Opublikowano

Już działa(ツ)

Dziękuję kolegom za pomoc.

YARO.

Opublikowano

Tak wygląda palenisko i popielnik. Dmucham dosyć mocno a niedopala i przerzuca.

IMG_20190302_083952.jpg

IMG_20190302_084004.jpg

Opublikowano
Albo potencjał ewentualnie zmniejsz moc 
Jaki potencjał jak jest wyliczony do danego groszku to poco go ruszać od tego jest kaloryczność i korekta w procentach

• Lubię to 1
Opublikowano

Najlepiej to daj zdjęcie palnika i jakie masz aktualne ustawienia wiatru i kaloryczności to się to jakoś ustawi i nie przestawiają wszystkiego na raz bo nic z tego nie bedzie

Opublikowano
12 godzin temu, MarekDabrowski napisał:

A widzisz i w tym przypadku nie masz jak sterować płynnie temperatura na grzejnikach w tym przypadku nie zrobisz oszczędności na opale a wykres będzie do bani bo psuje go właśnie twój auraton i cała reszta jemu podobnych które regulują temperaturę pomieszczenia przez włączanie i wyłączanie pompy .

hmm...a gdzie ewewntualnie mialbym go umiescic?(zdj.ponizej).wiem ze pytanie do intalatora ale tak z ciekawosci pytam. I czy on muial by byc zamiast wymiennika ciepla?(oby nie bo piec jest w uklazie otwartym a reszta w zamknietym)

IMG_20190122_205413.jpg.9528d7eeee6030c904d28f293ecf7ff9.jpg

Opublikowano
hmm...a gdzie ewewntualnie mialbym go umiescic?(zdj.ponizej).wiem ze pytanie do intalatora ale tak z ciekawosci pytam. I czy on muial by byc zamiast wymiennika ciepla?(oby nie bo piec jest w uklazie otwartym a reszta w zamknietym)
spacer.png
Wysłałem ci na priv przykład instalacji