Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Setlans Selvan 11 kW - zalety, wady, spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawirowywacz że środkowej półki,jasna część od strony palnika ciemna od drzwiczek gdzie jest wilgotna tłusta gęsta nie to maź nie to czort wie co.Czy to jest normalne czy nie,jeśli nie to z czego to wynika?Pale samym drewnem

IMG_20220126_133245_079.jpg

IMG_20220126_133236_391.jpg

Opublikowano (edytowane)

Smoła, do tego może mokre drewno, może za niska temp. zadana - powinno być na kotle 75-80 stopni. Brak palenia na pełnej mocy non-stop, więc pewnie brak bufora. Ja od nowości do wymiennika jeszcze nie zaglądalem, więc też nie czyściłem a już leci drugi sezon i w sumie zaraz koniec sezonu - chwila moment i będzie maj ;]. Nawet nie wiem co tam się dzieje... Po prostu brak czasu i brak zainteresowania, odkładanie na później i tak leci czas... O ile Kostrzewę w środku sezonu wygaszałem i czyściłem to do wymiennika Selvansa do tej pory nie zajrzałem, nawet z czystej ciekawości.  

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Ja raz na tydzień wygarniam z wymiennika popiół,po miesiącu pewnie byłby cały zapchany,to że jest tam tyle popiołu to też ma związek z niską temp.na kotle?

Bufor jest,na kotle temperatura 50-60,jak mnie nie ma w domu to rodzice podkładają a oni przyzwyczajeni do poprzedniego kopciucha,ciężko wykorzenić stare nawyki.Drewno suche chociaż czasem może coś się trafić 

Opublikowano

@pawlopawlo Kocioł musi być prowadzony wysoko 75-85 na mocy nominalnej.Wtedy spalać będzie najekonomiczniej i ekologicznie.

Drewno musi być sezonowane.Wilgotność poniżej 20%.

Opublikowano

To dobro znam.To jest zadziadkowane,jak sam piszesz.Kociol zle užytkowany.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pawlopawlo napisał:

to że jest tam tyle popiołu to też ma związek z niską temp.na kotle?

Raczej nie. Albo źle ustawiony miarkownik, albo brak krótkiego obiegu kotłowego z pompką na zaworze 4D, albo brak zaworu 3D stałotemperaturowego - dla drewna wkładka minimum 65 stopni. 

2 godziny temu, pawlopawlo napisał:

Bufor jest,na kotle temperatura 50-60

Dość szybko zgnije kocioł. Skoro na górze jest 50 stopni to ile jest na dole? Masz termometr na powrocie? Pewnie nie, to nawet nie wiesz jaką temp. ma powrót. Na pewno masz bufor, czy ściemniasz? Bufora się nie grzeje, tylko ładuje. O ile jest bufor i utrzymuje tę samą temperaturę co na kotle 50-60 stopni to jest totalnie bez sensu. 

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Stara instalacja na grubych rurach,grawitacja wspomagana pompką,poprzedni kocioł na takich samych warunkach wytrzymal prawie 20 lat i pewnie jeszcze pare by postal.Bufor ma odbierac nadwyzki a nie mam go grzac,przy przepalaniu odcinam bufor,i bez ochrony na grawitacji rozpalam,potem podkładam na zar i znowu ogien.spaliny 250st,to chyba nie kisze.Przy paleniu ciągłym dołaczam bufor

Z tego co wyczytałem  tu na forum to ochrone powrotu bardziej potrzebna dla nowych instalacji niskotemperaturowych na cienkich rurkach

Albo po prostu taki mocny cug ze wyciąga popió z komory spalania do wymiennika,tu akurat nigdy nie było problemu

Opublikowano

U mnia wychodzi stara instalacja jako niskotemperaturowa.Przy 0° 38-39° tylko trzeba grzac 24/7.Jesli nie posiadasz Xd wentyla do regulacji,i ochrone powrotu kotla,instalacja bufora totalno skopana.Bufor jakbynebyl.

Opublikowano

Jest zawór na ochronie i 3d na zasilaniu

Opublikowano (edytowane)

To nie wahaj i biczuj kotla do 90°,bedzie liepiej spalac i w koncu zaosczednisz.Jesli bufor dosyc objemny,užyj tak jak proponowane do grzania stalego na mniejszej temperaturze z sterowaniem wentyla sterownikom pogodowym,lub pokojowym czujnikem.Tani užywany st 431n jest dobrym,ale tylko do wentyla i pompek,nowocesniejsze techi ogarnia tež ladowanie bufora.Juž nie wiem,czy 431 ma CO,to daloby sia možna jakos užyc prymytywnie do ladowania.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
  • W dtr stoi że średnia temperatura spalin 135-145 przy mocy nominalnej,jak to osiągnąć przy gonieniu kotła do 80-90stopni, nie rozumiem jak ma nie być tej mazi na zawirowywaczach

Emigrant jaką masz temp.w kominie

Opublikowano

Trzeba mieć parametry zbliżone do tych na badaniach laboratoryjnych: wyciąg mechaniczny, specjalnie wyselekcjonowane paliwo itp. Na badaniach pali się 2-3 godziny na czyściutkim kotle i nikt tam nie ogrzewa domu o zmiennym zapotrzebowaniu na ciepło, ani dłużej jak 2-3 godziny nie pali.

DTR nie jest do Twoich warunków tylko do tych laboratoryjnych. Trzeba szukać kompromisów pomiędzy warunkami laboratoryjnymi, a swoimi - tymi realnymi i bardziej skupić się na tym co dla Ciebie jest wygodne i praktyczne, a nie na tym co piszą w DTR.

Opublikowano

To to ja wiem,to pierwszy sezon palenia i jak widac cały czas czegos codziennie sie ucze,pomału go ogarne na tiptop

Opublikowano
17 godzin temu, emigrant napisał:

Smoła, do tego może mokre drewno, może za niska temp. zadana - powinno być na kotle 75-80 stopni. Brak palenia na pełnej mocy non-stop, więc pewnie brak bufora. Ja od nowości do wymiennika jeszcze nie zaglądalem, więc też nie czyściłem a już leci drugi sezon i w sumie zaraz koniec sezonu - chwila moment i będzie maj ;]. Nawet nie wiem co tam się dzieje... Po prostu brak czasu i brak zainteresowania, odkładanie na później i tak leci czas... O ile Kostrzewę w środku sezonu wygaszałem i czyściłem to do wymiennika Selvansa do tej pory nie zajrzałem, nawet z czystej ciekawości.  

Brzmi to fantastycznie. Czy wszyscy użytkownicy mają takie doświadczenia czy spostrzeżenia z użytkowania tego kotła?

Opublikowano (edytowane)

Mówisz o moim nie zaglądaniu do kotła? Nic tu nie ma fantastycznego a raczej moja głupota i lenistwo. Chyba to tyle. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Brak potrzeby czyszczenia wymiennika przez 2 sezony grzewcze stawia ten kocioł na 1 miejscu. Obecnie nie ma nic lepszego na rynku.

Opublikowano

Raczej wymiennik cały zawalony tylko nie wiadomo czym, bo jeszcze od nowości tam nie zajrzałem. Czy smołą, czy sadzą, czy tylko lotnym popiołem z popielnika. Póki co ciąg jest... 

Opublikowano

To ja mam jakiś wybrakowany albo z odrzutu egzemplarz bo jak raz na tydzień nie wyczyszcze to po paleniu.A ten popiół to mam z paleniska bo jak popatrzyłem to cug taki że drewienka wciąga do palnika

17 minut temu, emigrant napisał:

Raczej wymiennik cały zawalony tylko nie wiadomo czym, bo jeszcze od nowości tam nie zajrzałem. Czy smołą, czy sadzą, czy tylko lotnym popiołem z popielnika. Póki co ciąg jest... 

Masz lepszy komin od mojego bo wszystko ci wyciąga i wyrzuca góra więc nie musisz czyścić.Albo klapka od krótkiego obiegu uchylona non stop.

Opublikowano

Klapka krótkiego obiegu jest zamknięta. Nawet jej nie dotykam, bo pewnie się "zaspawała". Jak ją zruszę to pewnie już na swoje miejsce nie wróci - wszystko tam się zruszy. Jak wiadomo nie ma tam dostępu, żeby coś poczyścić. Rozpalam także na długim obiegu. 

Opublikowano

Właśnie ten brak dostępu jest irytujący w tym kotle

Opublikowano

Serwis obiecal ze naprawią mi ta moją urwaną klapke bezpłatnie,narazie czekam.Powiedzieli ze muszą odciąc tył i z powrotem go zaspawac.Wystarczyło ze zrobili by to na srubach uszczelnione sznurem i problem z głowy,nawet do czyszczenia,a tak dupa.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Hehe..., żeby coś naprawić ruchomego, eksploatacyjnego, podatnego na zużycie trzeba ciąć kocioł. Super! 

Żeby wymienić ceramiczny palnik na nowy też trzeba kocioł ciąć?

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Przyjadą to ich podpytam

Zasypowe to raczej u nich produkcja uboczna,na podium pompy ciepla,pelletowce

Opublikowano
56 minut temu, emigrant napisał:

Hehe..., żeby coś naprawić ruchomego, eksploatacyjnego, podatnego na zużycie trzeba ciąć kocioł. Super! 

Żeby wymienić ceramiczny palnik na nowy też trzeba kocioł ciąć?

Jedynym słowem jednorazówka,u mnie odpukać działa bez problemu ,klapka chodzi bez oporów,raz w miesiącu czyszczenie,w wymiennikach suchy popiół ,po rozpaleniu miarkownik ustawiam na ful 90, następnie po osiągnięciu tej temp.przestawiam na 70stopni i przymykam o 1ząbek na czopie,  palę z 1 zawirowaczem bo mam słaby cug,na dwóch nie da rady ,chyba że mocno wieje.

Opublikowano

Na której półce położyłes zawirowywacz?