Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja już mago od 2020 roku. I podzielam zdanie Wonskiego. Co tu pisać. Przeczytaj forum, zobacz, że tak naprawdę. Problemy dotyczą ustawień, aby kocioł mniej palił itp. Albo doradztwa do instalacji. Ja też mogę go polecić. Zresztą poczytaj zadawaj pytania. A najfajniejsze jest to. Że wystarczy że podasz nazwe o który kocioł chodzi i można podejrzeć ustawienia. Albo czego nie włączyłeś, lub co wyłączyłeś. Ja też twierdzę że warto.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, podłanczam rtb 16 sam.Mam ogarniętą elektrykę ,oprócz zaworu strefowego.Czy zawór strefowy Afriso azv 643 ,który będzi współpracował z tym kotłem konfiguruje się  w CWU ? .Chodzi mi o wybranie wolnego L do podpięcia czarnego przewodu od tego zaworu ,dowiedziałem się ,że brązowy poleci na zasilanie extra dla płyty . Próbuje zrozumieć ,jak to ma działać .Ustawiam temp cwu ,załóżmy 50 st. i histerezę np 10 st. ,spadnie temperatura poniżej 40 st. .czujnik temp. cwu da info do sterownika i ten np poda napięcie na wybrane L np L14 wysteruje zawór na grzanie cwu ,tak ?

Opublikowano

Tak jak piszesz,zawór strefowy działa zero jedynkowo, jak spadnie poniżej zadanej histerezy to się otworzy i będzie grzał CWU a jak dojdzie do zadanej to się zamknie i cała jego robota(oczywiście w zimie przez ten czas nie będzie grzał Co).    Co do podłączenia to bym musiał spojrzeć jak u mnie to jest podpięte(niestety teraz jestem na wyjeździe) a najlepiej napisz do Kroitzman  (jest serwisantem/dystrybutorem NBE) to ci pomoże dobrze podpiąć wszystkie kable.

Opublikowano (edytowane)

Ale jak to będzie działać w lato. Jak jest instalacja z zaworem atv. Nie ma żadnych mieszaczy . Jest tylko pompa kotłowa i zawór strefowy . Ale jak teraz jest lato i używa się tylko do grzania cwu to jak on będzie wiedział.zeby się wogole nie przełączał ten zawór na grzejniki . Bo z tego co widzę to nie ma w opcjach czegoś takiego żeby był tryb letni . Chociaż w instrukcji tak pisze że jest jakiś tryb letni .

A tak to co skończy grzać cwu zawór się przelaczy na grzejniki ?

Edit .

Ok już wiem .Poprostu wystarczy wyłączy. Harmonogram kotła xd

Edytowane przez Mariup4p
Opublikowano

W moim kotle przełączenie - grzanie CO - grzanie wody jest regulowane temp zewnętrzną i tam się ustawia czy CO będzie grzane od temperatury powietrza  8C czy np od 4C.

Ale ja mam inny kocioł.

Opublikowano
12 godzin temu, Mariup4p napisał(a):

Ok już wiem .Poprostu wystarczy wyłączy. Harmonogram kotła xd

Tak jak piszesz wystarczy wyłączyć harmonogram na Co i grzejesz tylko Cwu, polecam też dać mu w ustawieniach  przedłużenia ładowania Cwu tak parę minut żeby po dojściu do zadanej wyciągną trochę ciepłej wody z pieca(lub ustawić pompę kotłowa żeby się wcześniej wyłączyła) .Pierwszy raz jak grzałem w lato to byłem zdziwiony że mam ciepłe grzejniki a to pompa kotłowa gnała jeszcze wodę i jak się strefowy zamkną to jednak pchala przez zamknięte pompy Co na krótkim obiegu i niektóre grzejniki były ciepłe.