Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No i Max dziala wreszcie jak sterownik z XXI wieku. Jest troche drogi i ma mniej klockow niz pozostali, ale Kowalskiemu to co jest teraz powinno wystarczyc. Cos pamietam byla mowa o dedykowanym termostacie ze szklanym panelem, doszlo to do skutku? 

Jeszcze mnie ciekawi dzialanie bufora, to jest na jednym czujniku i histerezie? 

Edytowane przez shogunzlasa
Opublikowano (edytowane)

Jakie mało klocków?

Przecież to mocniej rozbudowany kombajn.

Dmuchawa, zapalarka, 2podajniki, łącznie 5pomp.

9czujników temperatury, to już kawał pajęczyny kabli.

Pogodowe na dwa układy

Obsługa bufora lub pompy kotłowej.

Obsługa dwóch termostatów

Moduł internetowy po WiFi z czujnikiem tlenku węgla.

Co ma jeszcze robić? Obiady gotować?

Bufor to nastawa , czujnik, histereza i wybór czy ma być w priorytecie.

Prototyp panelu mam u siebie, jest m.in z czujnikiem wstrząsów, wilgotnościomierz powietrza, stan baterii. Prototyp mam jeszcze na baterie paluszki ale zmieniają na baterię jak w telefonach. Póki co wymaga dopracowania. Miał być prosty a moim zdaniem póki co dopracowania wymaga czułość dotykowych klawiszy, może to kwestia za grubej szybki z przodu. Zmiana na baterię od telefonu ma dać rzadsze ładowanie. Panel gdy nie jest aktywny wygasza wyswietlacz. Ma z tyłu magnes do szybkiego montażu. 

Nie mam jeszcze zdania, miał być prosty z szybką zmianą t.powietrza, chyba informacje trzeba jakoś inaczej wyświetlać lub schować w menu po przytrzymaniu danego klawisza dotykowego.

Zdjalem i pracuję z T1000 na ustawionej w Maxie histerezie 0,3 st.C

Czekam na poprawiony i zobaczymy. 

IMG_20210430_104126054~2.jpg

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano
3 godziny temu, Pieklorz napisał:

Jakie mało klocków?

Przecież to mocniej rozbudowany kombajn.

Sterownik tak. Chodzi mi o klocki poza sterownikiem. Modul rozszerzen, cos po komunikacji, panel pokojowy z pidem itp. Da sie bez tego zyc, a jak jest jakas komunikacja to dorobic mozna. 

Termostaty najlepiej sprawdzaja sie pokroju techa 295 lub 297. Jest tez taki nawet pod i3 steruje temp w pidzie na biezaco. 4 klawisze, tryb dzien noc, brak jakis harmonogramow na caly tydzien bo i tak z tego nie korzystaja... 

Da sie ustawic temp. Startu wylaczenia pompy dla bufora? Jak sie odstawia? 

Opublikowano (edytowane)

Przecież 295 to normalny termostat zresztą ten 297też..., w dodatku przewodowy z mniejszym, ale takim samym wyswietlaczem jak w T1000 ma nawet takie same ikony dla dzień/noc tj słońce i księżyc. On nie ma żadnego PIDa tylko ustawianą histerezę. Grzeje i niegrzeje na zasadzie styk zwarty i rozwarty. 

T1000 jest po radiu i ma ustawianą histerezę także od 0,1st.C strefa dzień/noc i osobno dla 7dni tygodnia.

Toszzzz T1000 to jest w zasadzie porównywalne z takim 297 czy 295.

Jest termostat, jest zmiana temperatury kotła i bojlera. Z kotła raczej przy mieszaczach nie korzystamy, ale boiler czy termostat pokojowy to już owszem tak.

Ten prototyp także łączy się po radiu zamiast kablisk. Przy baterii ładowanej z ładowarki usb jak przy telefonie ma być święty spokój na dłużej a wyswietlacz się wygasza, aby nie czerpać bez sensu akumulatora.

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

295 i 297 pida nie mają, ale bliźniaczy RI-1 już tak...
Podałem jako przykład tego co zazwyczaj wystarcza (reszta to moim zdaniem przerost formy nad treścią - dlatego taki RI-1 jest świetny do współpacy z i2 / i3).
Techy są przewodowe, bezprzewodowe, proste, z dobrym zasięgiem, więc tego nie ma co powielać.
Bardziej chodzi o coś dostosowanego pod sterownik jak przykładowo panel z Pluma, czy SKZP gdzie można coś tym podziałać w kotle / instalacji.

T1000 nie mówię, że jest zły - po prostu jest za drogi na to co sobą prezentuje (moim zdaniem).

Wracając do pompy kotłowej / bufora - są ustawienia startu / wybiegu itp, żeby nie wychładzać układu?

Opublikowano

T1000 jest wyłącznie radiowy bezprzewodowy. Jak ktoś potrzebuje na kablu, bo chce taniej to obojętnie jaki beznapieciowy salus, Auraton itp.

Zmiana na kotle, zmiana na CWU, strefy na temperaturę powietrza, alarmy tyle jest w T1000. Godziny i daty nie trzeba ustawiać, pobiera z Maxa bez potrzeby klikania.

Na Maxie dzięki komunikacji widać jego nastawę, odczyt temperatury powietrza w pokoju oraz to, czy styk jest zwarty czy rozwarty. To ma być proste dla osoby obsługującej a nie trylion guzików dla inżyniera, który po 5latach studiów ma to obsłużyć.

W Maxie na dużym 7calowym ekranie czytelnie wybierasz czy ma obniżyć za zaworem czy cyknac pompę i jaka interesuje Cię histereza temperatury powietrza czy 0,1 czy 0,3 czy 0,5 albo 1st.C. Funkcjonalnie i możliwie prosto.

Kotłowa pracuje ciągle tak długo, jak aktywne są pompy czy to obiegu czy bojlera. (Jak jest wybrany tryb kotłowej, czyli praca ciągła, nastawa temperatury bufora STOP, priorytet nieaktywny. W takim wyborze na dole jest odczyt powrotu a ikona ma animację i kolor gdy pompa pracuje)

Tryb bufora to dana nastawa temperatury, start jest od temperatury załączenia pomp i zadajesz czy ma go nabić normalnie czy w priorytecie (zaczynając od niego), wybierasz jaka ma być histereza po nabiciu. Aktywacja bufora to inna grafika ekranu.

Co tu jeszcze komplikować i w jakim celu? Jak ktoś ma zbombana instalację, to kolejne x przycisków jej nie naprawi, a jedynie skomplikuje życie prostym, normalnym użytkownikom.

Opublikowano

To co jest - jest wystarczające.

Jest obsługa bufora / kotłowej, 2 zawory z dostosowaniem  grzejniki, podłoga, pogodówka, obniżenie zadanej w pracy ciągłej. Jest wsio co potrzeba kowalskiemu do szczęścia.
Przede wszystkim można już instalacje tym poprawnie wysterować i dopasować wszędzie gdzie jest do 2 obiegów mieszających.

Dzięki za info - bo w innym miejscu by się tego nie szło dowiedzieć.

Jedno dodatkowe pytanie z ciekawości - w Maxie są dosyć rozbudowane grafiki, wbudowane instrukcje - ile jest jeszcze rezerwy na tym sterowniku by coś wprowadzać?

Opublikowano

Instrukcje, to w zasadzie schematy z opisami podłączeń oraz zaimplementowane grafiki z wyjaśnieniami stref czasowych.

Ten temat będzie trzeba teraz dopracować jak zamkniemy soft w sensie aktualizacji treści.

Teraz jeszcze szlify m.in.

* zmiana ikonki na wykresach aby była spójna z menu głównym (na głównym symbol kotła, na wykresie jeszcze po staremu grzejnik był)

* dla dziwnych paliw podniesiona nieco wyżej została granica dolnego zakresu pracy,

* drobna poprawka ze strefami cyrkulacji, bo tu jeszcze babol się wkradł

* zmiana opisu jednej linijki przy termostacie na obieg c.o.2

Mam nadzieję,że to już będzie wszystko.

Ja jestem bardzo zadowolony, bo przy dużych możliwościach nie skomplikowaliśmy menu i nie dodaliśmy zbędnych przycisków, co pozwala wierzyć, że prosta osoba bez kontaktu ze sterownikami bez większego problemu i potrzeby czytania instrukcji papierowej to obsłuży. Szczególnie dumny jestem z obsługi pogodowego i zaworów.

Tu jeszcze jeden kolega testuje, może parę swoich podsumowań też zamieści.

Opublikowano

Normalnie cyrki z.tymi wszystkimi kotłami z dnia na dzień drożeją prawie po tysiac złotych ludzie jak tak dalej będzie to.wrocimy do kuchni kaflowych....

• Lubię to 1
Opublikowano

Pójdź do sklepu rowerowego, pogadaj z sprzedawcą, też Ci powie jak to rośnie z dostawy na dostawę.

Idź do stolarza, pogadaj o drewnie, meblach, płytach... 

Idź do budowlańca, zagadaj jak się ceny zmieniają i czego nie ma...

Mega inflacja.

Opublikowano

Ciekawe czy jeśli stal za powiedzmy 6 miesięcy pójdzie w dół to czy producenci opuszcza cenę?

Opublikowano

Stal rośnie cały czas od 7mcy.

Średnio na miesiąc koszt tej głównej stali do najbardziej typowych kotłów to +180zł na kotle (średni wzrost 60groszy za kg tej grubszej stali)

Swoje dokłada zapotrzebowanie budownictwa i drogi w sensie braków na rynku stali. Ekooszołomy przyczyniły się do tego, że część hut została zamknięta, swoje dołożyła pandemia i taki efekt.

Mieliśmy wielką hutę stali w Małopolsce, to tak im dowalali oplat środowiskowych, że właściciel ludzi zwolnił, hutę wygasił i tyle. 

Bardzo bym chciał aby na jesień ceny stali zaczęły spadać, ale wpływ na to w tej chwili żaden. 

Jeden pan wczoraj opowiadał, że kocioł pewnej marki 10kW w sklepie 10tys zł a kolejnego dnia już 11000zl i mowa o produkcie gotowym, który jest na stanie, więc on tak naprawdę nie powinien aż tyle podrożeć.

Opublikowano

Dzień dobry,

jeśli można zapytać eksperta Pieklorz'a w tym temacie... (lub innego znawcy tematu ?

Zamówiłem właśnie Skampa PV13KW na ekogroszek z palnikiem SV200n i sterownikiem Argos MAX.

Czy oznacza to, że dostane sterownik Argos MAX v2 ? Czy jeszcze Argos MAX v1 jest produkowany i wspierany ?

Jeśli tak to czy też są do niego takie świeże poprawki/aktualizacje ?

A może trzeba przypilnować i zaznaczyć żeby nie dostać ver. 1 już nie wspieranej jak to mogą próbować wcisnąć  ?

Układ z dwoma pompami: grzejniki i CWU.

Dziękuję i Pozdrawiam

Opublikowano

@MarcinCw 

Z tego co mi wiadomo to teraz do kotłów jest dawany Argos Max V2, ale do kotłów na pellet i z możliwością palenia ekogroszkem.

Trochę dziwne połączenie bo SKAMP-PV13 jest tylko na ekogroszek więc jak możesz dostać Argos MAX który jest do pelletu ?

Opublikowano

Wg mnie posiada dwa tryby: ekogroszek i pellet więc prosiłem o opinie eksperta j.w.

Opublikowano

Agros max posiada dwa tryby węgiel i pellet, obydwie wersje są aktualizowane. Biorę udział w rozwoju sterowanika.

Opublikowano

Dziękuję Kijasr - dwa posty wyżej zadałem trochę inne pytanie dot. wersji sterowników. W miarę możliwości proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź - o to mi właśnie chodziło. Bałem się, że żeby korzystać z dobrodziejstw aktualizacji i poprawek trzeba mieć już wersje V2. Jeśli wersja V2 ma "tylko" dodatkowe możliwości (np. obsługa większej ilości pomp) to w moim przypadku prostego układu nie jest to istotne.

Opublikowano

Kijasr pisałeś kilka linijek wyżej, że zmienił byś jeszcze kilka rzeczy. Jak ten sterownik teraz prowadzi kocioł? Opisz coś więcej jeśli pomagasz przy sterowniku. Dzięki. ?

Opublikowano
W dniu 5.06.2021 o 13:24, MarcinCw napisał:

Dziękuje za odpowiedź - o to mi właśnie chodziło. Bałem się, że żeby korzystać z dobrodziejstw aktualizacji i poprawek trzeba mieć już wersje V2. Jeśli wersja V2 ma "tylko" dodatkowe możliwości (np. obsługa większej ilości pomp) to w moim przypadku prostego układu nie jest to istotne.

v2 jest na więcej pomp tj 5szt i obsługuje 2zawory mieszające, wersji v1 już od x-czasu nie ma.

jak Ci tak dużo nie jest potrzebne, to jest mniejszy , nieco prostszy ArgosPlus pellet na 1mieszacz, 3pompy, strefy, wbudowany moduł internetowy,  cz.pogodowy, spalin, pojemnościowy pelletu, obsługa 2podajników górny i dolny.

@Pepa nie mam wpływu np. na prace związane z obsługa przez internet. Tu robi to firma zewnętrzna. Wiem,że mają jakieś plany to zmienić, ale kiedy oraz w jaki sposób, to nie wiem.

Tu firma aktualnie obsługująca internet  - nie mam z nimi kontaktu, ten dodatek to akurat nie moja bajka. Tu trzeba generalnie czekać jak wprowadzają zmiany czy poprawki.

Opublikowano

Pioklorz - tak jak pisałem - zamówiłem Skampa 13 kW na ekogroszek.

Czy Argos MAX to do niego zły wybór ?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

To drogi wybór, bo on jest dedykowany do pelletu , a przy okazji obsługuje też groszek.

Obsługa jest prosta oraz intuicyjna.

Na bardziej rozbudowane układy, jak są dwa mieszacze, więcej pomp.

Korzystam z niego od dłuższego czasu w domu, tyle, że ja palę pelletem. Razem z kolegą Kijasr oraz jeszcze dwoma innymi osobami testujemy. Dwóch z nas ma średnią SVkę a Kijasr plus drugi kolega na małym SV200-10 jadą.

Na średnim palniku (taki jest w skamp-pv 13) idzie u mnie fajnie. 

Jak chcesz przyszłościowo z obsługą pelletu, to jest na proste uklady grzewcze jeszcze opcja Argos PLUS kolorowy pelletowy. Dwa podajniki, dmuchawa, 3pompy, zawór mieszający, strefy czasowe, sterowanie pogodowe, tryb autolato, czujnik spalin, zapalarka, czujnik pojemnościowy pelletu, wbudowany moduł internetowy. 

Edytowane przez Pieklorz
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 8.06.2021 o 23:49, Pieklorz napisał:

Jak chcesz przyszłościowo z obsługą pelletu, to jest na proste uklady grzewcze jeszcze opcja Argos PLUS kolorowy pelletowy. Dwa podajniki, dmuchawa, 3pompy, zawór mieszający, strefy czasowe, sterowanie pogodowe, tryb autolato, czujnik spalin, zapalarka, czujnik pojemnościowy pelletu, wbudowany moduł internetowy. 

Czyli czujnika temperatury powrotu nie posiada?