Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 15.04.2020 o 18:43, wojtekkowal napisał(a):

Ja bym sobie tylko życzył, żebyście tak ochoczo i sumiennie płacili podatki , ZUS i wypłaty pracownikom,  jak  teraz żądacie pomocy. To tylko taka mała dygresja. Uzasadniona wiedzą i dla niektórych dość bolesna dygresja. 

Rozwiń  

Byłoby dobrze, gdyby zarządzający tymi pieniędzmi, robili to rozsądnie, a nie szastali nimi na prawo i lewo, w myśl zasady "czy się stoi czy się leży, tyle samo się należy", bo to nie są ich pieniądze. 

W dniu 15.04.2020 o 19:04, wojtekkowal napisał(a):

No nie jest tak. W aktualnej sytuacji możesz bez problemu przesunąć płatność podatków i składek lub rozłożyć je na raty. Doczytaj najpierw trochę:

https://gospodarka.dziennik.pl/podatki/artykul-prasowy/6472062,koronawirus-covid-19-ulga-splata-podatki-zaleglosci.html

https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/skladki_na_ubezpieczenie_spoleczne/3645348,Ulgi-w-ZUS-i-urzedach-skarbowych-odroczenie-platnosci-skladek-i-podatku-lub-rozlozenie-na-raty.html

Już nawet poprawiono to krytykowane kryterium przychodu dla mikroprzedsiębiorców. Do zwolnienia ze składki na ZUS  ma wystarczyć 15% spadek przychodów. 

Rozwiń  

Albo nie masz pojęcia o tej ustawie, albo patrzysz na nią tylko i wyłącznie ze swojego punktu widzenia. Pięknie, to ona wygląda tylko podczas konferencji, a gdy przychodzi do praktycznego stosowania, to okazuje się, że jest strasznie nieścisła i dziurawa... Ciekawe co będzie w tarczy 2.1.535... Które słowa wykreślą, zastąpią innym, zmienią znaki interpunkcyjne... ? Jak wiadomo na przykładzie Rywina, który poszedł w pasiak, każde słowo czy znak interpunkcyjny w ustawie ma znaczenie. 

Misiu puszysty, zawsze mówię, że najpierw myślenie a potem pisanie.

Rozwiń  

Przydałoby się, abyś przestał używać takich określeń. Na forum ogólnym, może to świadczyć o Twoim braku szacunku do drugiego człowieka, nawet jeśli użytkownik, wobec którego użyłeś takiego określenia, jest Twoim przyjacielem.

Nie jesteś alfą i omegą. Poza tym Twoje samochwalstwo co do Twojej inteligencji, znajomości polityki i Twojego geniuszu ekonomicznego, są co najmniej niesmaczne. 

P.S. Twój nacjonalistyczny ton również może razić. Mam nadzieję, że korzystasz tylko i wyłącznie z polskich zegarków, smartfonów, telewizorów, maszyn, samochodów, itp... 

P.S.2 Nikt nie umniejsza osiągnięć polskich naukowców, inżynierów, służby zdrowia, pracowitości polskich pracowników czy rolników. Nawet lewacy czy zdradzieckie mordy. 

W dniu 15.04.2020 o 20:14, wojtekkowal napisał(a):

Te 400 ton, to ilość sprzetu zakupionego w Chinach przez KGHM i Lotos, na razie dostarczono  87 ton, reszta z tych 400 ton będzie transportowana w najbliższym czasie.

Rozwiń  

Szkoda, że przedstawiciele obozu władzy nie są tak precyzyjni w swoich wypowiedziach i plotą pod publikę. 

Opublikowano

Ja bym sobie tylko życzył, żebyście tak ochoczo i sumiennie płacili podatki , ZUS i wypłaty pracownikom,  jak  teraz żądacie pomocy. To tylko taka mała dygresja. Uzasadniona wiedzą i dla niektórych dość bolesna dygresja. 

Misiu puszysty, zawsze mówię, że najpierw myślenie a potem pisanie. Ustawa została podpisana  przez Prezydenta 2 kwietnia, dzisiaj mamy 15 kwietnia, w międzyczasie były święta i jak wiesz nie wszystko pracuje aktualnie tak, jak w książkach piszą, poza tym są do obskoczenia też inne tematy związane z pomocą, na przykład sprawy składek i dopłaty do utrzymania miejsc pracy, postojowe. Tobie też bym proponował trochę pokory, bo na Twoją górniczą emeryturę po 25-ciu latach pracy też musimy jakoś w tych czasach zarobić. 

Ryni, prawdopodobnie to kwestie proceduralne i organizacyjne, a nie braku środków.

Rozwiń  

Widać kolego że nie prowadziłeś nigdy działalności z choćby jednym pracownikiem , co mi to da że  zus nie zapłacę jak roboty zaczyna brakować , co ja dam temu pracownikowi do roboty z czego za płacę pensje ? gdyby klient płacił ochoczo to i ja mogę płacić .

Opublikowano (edytowane)

Redaktor Witold Gadowski miał widocznie ostatnio sporo wolnego czasu.
Przygotował i opublikował na wczorajszy wieczór reminiscencje dotyczącą dylematów, które w ostatnich dniach nurtują niektórych forumowiczów tego forum.

Jest sporo informacji o wirusie "covit-19", kryzysie gospodarczym, przejęciach firm a także o polityce i obyczajności społecznej.
Ciekawe, czy jakaś celebrytka obruszy się na ekspresyjną wypowiedź redaktora i pozwie go za jego surowe słowa.

źródło:

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
  • Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 16.04.2020 o 04:59, Kordjano napisał(a):

Widać kolego że nie prowadziłeś nigdy działalności z choćby jednym pracownikiem , co mi to da że  zus nie zapłacę jak roboty zaczyna brakować , co ja dam temu pracownikowi do roboty z czego za płacę pensje ? gdyby klient płacił ochoczo to i ja mogę płacić .

Rozwiń  

A co robiliście do lutego tego roku? Nie powiesz mi, że nie było roboty. Od paru lat była taka koniunktura, że można było robić 24/24. Załamanie to mniej więcej miesiąc czasu. Dla Twojej informacji prowadzę działalność od wiosny 1992  roku i widziałem już wszystko, co można było widzieć w tzw.Wolnej Polsce.

W tej wypowiedzi jest zawarte całe sedno problemów najbardziej narzekających na wszystko:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/31862-mam-koronawirusa-i-nikt-o-tym-nie-wie/page/31/?tab=comments#comment-514904

Siedzę w temacie j związanym z elektryką i tak naprawdę po dwóch tygodniach lekkiego przestoju w tym Święta większość firm budowlanych i instalatorskich zapiernicza na pełny gwizdek nie myśląc o żadnej tarczy i pożyczkach z urzędu pracy, które są raczej dla fryzjerów, hotelarzy, handlu i gastronomii. Wczoraj byłem na dwóch budowach, w tym jednym dużym osiedlu deweloperskim i tylko iskry lecą. Nikt już nie patrzy na wirusa i nie płacze. Prywatne osoby też już dzwonią i każą przyjeżdżać. Na tą chwilę mamy do zrobienia sześć dużych robót, Z zaopatrzeniem w sprzęt nie ma absolutnie żadnych problemów, jest wszystko od ręki. Tylko pracować.

Opublikowano
  W dniu 16.04.2020 o 06:29, Gość napisał(a):

tak naprawdę po dwóch tygodniach lekkiego przestoju w tym Święta większość firm budowlanych i instalatorskich zapiernicza na pełny gwizdek nie myśląc o żadnej tarczy i pożyczkach z urzędu pracy, które są raczej dla fryzjerów, hotelarzy, handlu i gastronomii. Wczoraj byłem na dwóch budowach, w tym jednym dużym osiedlu deweloperskim i tylko iskry lecą. Nikt już nie patrzy na wirusa i nie płacze

Rozwiń  

Dokładnie np ja dziś przygotowywałem fronty prac dla 3 dużych robót w W-wie, podobnie jak kolega wyżej pisze - był przestój, trochę ludzi ze wschodu zeszło, ale już są nowi, głównie Polacy - w hurtowniach ledwo wyrabiają się z zamówieniami i realizacjami dostaw.

Będzie dobrze, coroniarz won!

Opublikowano
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 16.04.2020 o 06:29, Gość napisał(a):

Siedzę w temacie j związanym z elektryką i tak naprawdę po dwóch tygodniach lekkiego przestoju w tym Święta większość firm budowlanych i instalatorskich zapiernicza na pełny gwizdek nie myśląc o żadnej tarczy i pożyczkach z urzędu pracy, które są raczej dla fryzjerów, hotelarzy, handlu i gastronomii. Wczoraj byłem na dwóch budowach, w tym jednym dużym osiedlu deweloperskim i tylko iskry lecą. Nikt już nie patrzy na wirusa i nie płacze. Prywatne osoby też już dzwonią i każą przyjeżdżać. Na tą chwilę mamy do zrobienia sześć dużych robót, Z zaopatrzeniem w sprzęt nie ma absolutnie żadnych problemów, jest wszystko od ręki. Tylko pracować.

Rozwiń  

Witam Kolegów.

Tutaj muszę się zgodzić całkowicie, również zatrudniam pracowników, i naprawdę nie ma czasu się w głowę podrapać...

W dniu 16.04.2020 o 11:17, sambor napisał(a):

Dokładnie np ja dziś przygotowywałem fronty prac dla 3 dużych robót w W-wie, podobnie jak kolega wyżej pisze - był przestój, trochę ludzi ze wschodu zeszło, ale już są nowi, głównie Polacy - w hurtowniach ledwo wyrabiają się z zamówieniami i realizacjami dostaw.

Będzie dobrze, coroniarz won!

Rozwiń  

Tak jest .....na rury czekam od przed świąt... przyjadą jurto , niestety tylko 600metrów, natomiast kontener z pompami przypłynie ok.10maja bo brak na rynku.

Tutaj ciekawostka ... ceny dokładne podane będą po postawieniu kontenera w porcie...... ceny Euro!!!!

Natomiast jest coś super.... po Warszawie w środku dnia jazda bombowa.... bez korków!!!

Pozdrawiam. Yaro

Edytowane przez YaroXylen
korka
Opublikowano

Jak już dziś pojeździłem to oprócz braku korków w Mieście Stołecznym to na dodatek wszyscy w hurtowniach, na budowie czy nawet w sklepie osiedlowym są bardzo wkurzeni powstałą sytuacją, jak przed Świętami było widać strach w oczach to teraz jest obecna zacięta wściekłość, widoczna w oczach, słowach  czy w prostym zachowaniu ludzi których zmam sporo czasu, niektórych ponad 20 lat.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Opublikowano

Na Podlasiu jest już szczepionka. Strach tylko zażywać, bo efektem ubocznym może być sponiewieranie...

IMG_20200418_102741.thumb.jpg.7df220500efcbbe1586f9ddac5649205.jpg

Opublikowano

Tak i istnieje dylemat dezynfekować ręce czy gardło. :-)

Ale można też się pogubić wchodząc do sklepu:

Opublikowano (edytowane)

W związku z obostrzeniami i obowiązkowym wprowadzeniem maseczek na ulicę proponuję model amerykański , od lat testowany za Wielką Wodą .

Prawdziwy Amerykanin ma taką maseczkę w swojej szafie od pokoleń.

maseczka made in USA.jpeg

Edytowane przez sambor
Opublikowano

To trochu nie wyjściowe jest z katem mi się kojarzy ,podobno  z biustonosza można maseczkę zrobić .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Oj rozmroziły się przynajmniej przetargi - następny tydzień to 3 obiekty trzeba przejść i ocenić czy warto wejść i za ile?

Na razie przeszedłem przez wagę Małżonki, ale ona jakaś felerna( waga a nie Żona) pokazała, że przez miesiąc 4kg mi przybyły.

Niestety pasek w spodniach nie kłamie.
Fatalnie, trzeba pobiegać, ale ani psom ani mnie się nie chce.

Opublikowano
  W dniu 29.04.2020 o 22:26, sambor napisał(a):

Na razie przeszedłem przez wagę Małżonki, ale ona jakaś felerna( waga a nie Żona) pokazała, że przez miesiąc 4kg mi przybyły.

Rozwiń  

Najwidoczniej jesteś za niski do posiadanej wagi ciała... Zmalałeś (jesteś niższy) od tej kwarantanny narodowej...

Opublikowano

Szelki. Są w różnych kolorach, szerokościach... wygodne, praktyczne i ponoć lepsze dla zdrowia. 
No i nie spogląda się na wagę. Kilogram w tą czy w tamtą, nie ma dla nich różnicy :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano