Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja mam pytanie czy ktoś palił ekogroszkiem TOP 30 od sambudrola? Ceny trochę powariowaly, a ten top 30 wydaje się ok w tym budżecie. W tym sezonie przepaliłem prawie 3 tony Jowisza, kupiony w promocji. Jak za 1230zl może być, dużo popiołu, mało kaloryczny, ale spala się ok. Na dziś jego cena to jakiś nieśmieszny żart - 1599zł- w mojej ocenie absolutnie nie warty nawet rozważenia. 

Opublikowano

Widzę, że nie tylko ceny z tego sklepu podskoczyły. Tam gdzie ja kupowałem tez ~200zl w gore poleciało :(

Opublikowano

Wychodzi na to że wegiel tez przez cieśninę Ormutz musi przepłynąć,  zwłaszcza ten z Kolumbii. Czyja to wina to wiadomo....🤣

• Haha 1
Opublikowano

Jowisz za 1230 zł jest idealny na sezon przejściowy. Za 1600zł to nieporozumienie... Czekam na promocję podobną do zeszłorocznej.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.04.2026 o 21:57, KKTS napisał(a):

Jowisz za 1230 zł jest idealny na sezon przejściowy. Za 1600zł to nieporozumienie... Czekam na promocję podobną do zeszłorocznej.

juz jest 1700...
co teraz brac przy takich cenach, potrzebuje cos z bardzo niskim Ri, 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Poczekajcie na sezon letni i kupicie coś w normalnych cenach 👍😉

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W Atex pojechali równo Jowisz i Ekosun plus 200 zł.  Chyba policzyli koszty paliwa bo przecież ten chłam  Kazachstanu trzeba dowieść a ciemny narod to kupi jak powiedział klasyk😂

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, 1mps napisał(a):

bo przecież ten chłam  Kazachstanu 

Panie co pan za głupoty pisze. W obecnym sezonie spaliłem kolejno: trochę różowego Sobieskiego, tonę Karolinki i prawie tonę węgla z rodzimego składu tzw. Kazacha. Węgiel z Kazachstanu bardzo fajnie się spalał, popiołu o 2/3 mniej niż z Karolinki. Na ten sezon kupiłem, od tego samego lokalnego dostawcy, 2 t kazacha po 1550 z transportem. Jestem już po próbach, bardzo dobrze się ta nowa partia pali. Proszę nie wprowadzać dezinformacji. 

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano (edytowane)

Ty tak piszesz dla zasięgów?? To nie instagram ani yuotube.  Ja piszę o tym co sprawdziłem osobiście. 

Edytowane przez oxalis3
  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 6.04.2026 o 21:57, KKTS napisał(a):

W zeszłorocznej promocji ten jowisz luzem był  po 820 zł tona ciekawe czy w tym roku zejdzie poniżej tyś zł.  Można by spróbować zbliżyć się do takiej analizy z przymrużeniem oka do którego momentu opłaca się ogrzewać węglem dom porównując kocioł węglowy i pompę ciepła powietrze woda .Szybki wniosek końcowy <1500 zł/t  węgiel wygrywa ,1500–1800 zł/t  remis, >1800 zł/t → pompa tańsza.

Opublikowano

Grzejesz tylko w II taryfie i węgiel musiałby być jeszcze tańszy, żeby sie opłacał 😉 

Oczywiście "buda" musi być sensownie ocieplona 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 9.04.2026 o 14:50, o6483256 napisał(a):

Poczekajcie na sezon letni i kupicie coś w normalnych cenach 👍😉

ja bym jednak nie czekał, nie wiemy czy do jesieni sytuacja w zatoce perskiej się unormuje i nie myślę tylko o działaniach wojennych ale też o przywróceniu wydobycia gazu/ropy z przed konfliktu, co realnie wpływa na cenę węgla.
Dlatego raczej sugeruję "uśrednianie", czyli np. jak ktoś zużywa np. 3 tony na sezon, kupić teraz 1 tonę, poczekać na początek wakacji kupić 2 jak się sytuacja nie poprawi oraz na początku jesieni 3 tonę. Jak na początku wakacji sytuacja będzie klarowniejsza i ceny zaczną spadać to można pod koniec wakacji kupić 2 tony.

Opublikowano

Możesz mieć rację, ale możesz jej też nie mieć 😁

Możemy sobie gdybać, a co będzie zobaczymy przed sezonem 👍

Opublikowano
W dniu 12.04.2026 o 10:24, marcus312 napisał(a):

W zeszłorocznej promocji ten jowisz luzem był  po 820 zł tona ciekawe czy w tym roku zejdzie poniżej tyś zł.  Można by spróbować zbliżyć się do takiej analizy z przymrużeniem oka do którego momentu opłaca się ogrzewać węglem dom porównując kocioł węglowy i pompę ciepła powietrze woda .Szybki wniosek końcowy <1500 zł/t  węgiel wygrywa ,1500–1800 zł/t  remis, >1800 zł/t → pompa tańsza.

ja mam inny model na sezon 2026/27, przy temp. <-2 w dzień (z reguły w nocy jest <-5) załączam kocioł, resztę pc jedzie.  Zobaczymy jak to wyjdzie 🙂

• Lubię to 1