Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.02.2026 o 09:39, ADiL napisał(a):

Spaliłem w ostatnim czasie 1t Jowisza. Węgiel suchy, frakcja drobna, brak pyłu, pakowany w worki 20kg. Mam niespotykany do tej pory problem z ustawieniem kotła na tym paliwie. Jowisz ewidentnie nie lubi zbyt długo leżeć w retorcie. Dużo sadzy w kotle, sporo szlaki. Generalnie w promocji 3697zł za 3t, można się z nim bawić. 

Zakupiłem 3t Jowisza w promocji i jestem z niego bardzo zadowolony. Węgiel faktycznie suchy, frakcja raczej dobra ale czasem faktycznie trzeba ją skategoryzować jako drobna. Osobiście nie mam z nim żadnych problemów. Węgiel czarny, mało miału, spala się na prawdę bardzo dobrze. Nie mam problemów ze spalaniem, ustawieniami kotła ani spiekami.

Planuję zakup tego samego węgla na przyszły sezon, oby tylko był również tak dobrej jakości jak ostatnio...

Opublikowano

Chyba ci sie planety pomyliły. 

• Haha 2
Opublikowano

Ze świętokrzyskiego niedaleko, zapraszam zobaczyć ekogroszek który posiadam i jak się spala 😉

Opublikowano

Pali ktoś Karolinka błękitny węgiel?

Warta swojej ceny?

Opublikowano

Nie warta

Opublikowano

Coś więcej?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.02.2026 o 20:17, jacekmury1 napisał(a):

Jowisz to Kazach Solo.

To jest świadectwo Jowisza, to czemu są podane dwa kraje pochodzenia?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

A worki to skąd? Z Polski ? No to znaczy to co napisali. Czego nie rozumiesz ?🤣

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 1.03.2026 o 18:37, ofertamoto napisał(a):

To jest świadectwo Jowisza, to czemu są podane dwa kraje pochodzenia?

Bo workowany jest w Polsce a kraj pochodzenia Kazchstan.

Miód Ukr w lidlu jest napisany że PL a tak naprawdę jest Ukr. I tak masz z wieloma sprawami.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wszystko co kupione za granicą ale pakowane u nas może być uznane za Polski produkt, chore przepisy...

Miody w lidlach, biedach itp. są często podróbka mieszanką z Chin, Ukrainy czy Rumuni. Tam masz wiecej syropu cukrowego niżeli samego miodu dlatego za 1kg płacisz ~15zł, gdzie normalnie za taką ilość zapłacisz ~65zł

Opublikowano
Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Nie wiem co za różnica, pszczoły chyba wszędzie działają tak samo.

Pszczoły tak, sprzedawcy już nie. Sprzedawca chce zysk, jak dasz 100g miodu na 900g syropu to troszkę czuć miodu ale głównie to syrop cukrowy. I taki sprzedaż za powiedzmy te 20zł, 10 takich i już masz 200zł zamiast 60zł, syrop cukrowy to pewnie grosze przy zamówieniach w cysternach. Przy palecie masz ok 48k zysku, więc takich Januszy biznesu niestety nie brakuje. Jak chcesz prawdziwy miód to idź do lokalnego pszczelarza i od niego kup, zobaczysz że ten co on ma, a ten z sklepu to całkowicie inny miód mimo, że to niby ten sam gatunek. Kończąc ten offtop, miody są obecnie jednym z najbardziej podrabianych produktów na świecie.