Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ptaszniko Ja mogę polecić ci Grudzień, obecnie lecę na tym 26MJ i jest na prawdę super, zamawiałem w sierpniu więc był suchy, teraz nie jestem pewien ale raczej też powinien (chociaż teraz taka pogoda, że u każdego taka sama "wilgotność"), nie ma co się oszukiwać. Podrzucam jak wygląda popiół i tak wiem są niedopałki i cały węgiel zgarnięty z boku ale to z mojej winy, walczyłem z ustawieniami po aktualizacji softu i prawie już prawidłowo ustawiłem.

20251006_194731.jpg

Opublikowano

Sztygar suchy tylko worki jakieś ponacinane(chyba przy owijaniu folią palety) i przy przenoszeniu potrafią się rozerwać

Opublikowano

@Pjottter U mnie grudzień 26 także suchy jak wiór. A pali i spala się tak. Ten płomień jest żółto-niebieski i w rzeczywistości nie wygląda tak okazale. Jak widać zostają małe strucle, ale to jest całkowicie wypalony węgiel. To się rozpada normalnie w popiół. Także ten węgiel polecam. Na ten rok mam jeszcze Atexa Ekosun

IMG_20251007_141202.thumb.jpg.83fe890ffa16ad39c231f5a989069758.jpg

Opublikowano
W dniu 6.10.2025 o 19:59, oxalis3 napisał(a):

Po poście #2820 pojechałem do Mrówki i nabyłem 100 kg Sztygara. Jest suchutki, za 3 dni wrzucę do zasobnika i mogę coś napisać.

Jakie wrażenia? Zrób proszę foto popiołu.

Opublikowano (edytowane)

Wrażenia bardzo pozytywne, kocioł chodzi w takim półautomacie jaki jest w moim sterowniku spalanie grupowe, bez ustawiania. Tylko dmuchawę dałem oczko wyżej, bo ma frakcje drobniejszą niż poprzedni. Nie spieka popiołu, jakieś malutkie żużelki są. Wykres z dzisiaj.

popiół.JPG

kocioł Sztygar.png

Edytowane przez oxalis3
dodanie treści do posta
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.10.2025 o 14:21, mkwapisz napisał(a):

@Pjottter U mnie grudzień 26 także suchy jak wiór. A pali i spala się tak. Ten płomień jest żółto-niebieski i w rzeczywistości nie wygląda tak okazale. Jak widać zostają małe strucle, ale to jest całkowicie wypalony węgiel. To się rozpada normalnie w popiół. Także ten węgiel polecam. Na ten rok mam jeszcze Atexa Ekosun

IMG_20251007_141202.thumb.jpg.83fe890ffa16ad39c231f5a989069758.jpg

U mnie troche to lepiej wygląda, chociaż jeszcze nie jest to ustawienie z jakiego byłbym zadowolony ale nie mam zbytnio obecnie chęci siedzieć w piwnicy. Trochę poprawiłem, zwiększenie powietrza sporo pomogło, tylko u mnie piec z pół dnia stoi (odpala sie co ok 30-120min), nie mam buforu chociaż ponad 400l jest i piec zanim sie dobrze rozpali to sie wygasza. Muszę po prostu poczekać na zimno :p 

Troszke to porównałem bo się kupka zrobiła i jak jest coś większego to kruszy się w pył czy w małe kawałki, chyba ze kamyczek sie trafi. Jeszcze widze czasami małe niedopałki ale na razie dużo z tym nie zrobię. Może coś się zmieni jak dojdzie deflektor ale na razie jest do sv300, a do mojego sv200 cisza. Sam nadal jestem zdziwiony i zadowolony z tego wegla, bo jak na 26Mj to dobrze grzeje i się spala a wczesniejsze 26Mj co kupowałem to byl dramat.

20251015_211958.jpg

Edytowane przez Pjottter
Opublikowano

@Ptaszniko masz foto Sztygara na zakładowej retorcie 

20251014_142721.thumb.jpg.f01dffc4974183ccb1b7a2e6bf0cc43b.jpg

20251016_071209.thumb.jpg.adafb781084cf7d65810dcbfff01a46d.jpg

to co zostaje w popielniku jak uderzysz pogrzebaczem ładnie sie rozpada, więc Sztygar w tym roku z dostawy sierpień/wrzesień jak dla mnie w porządku

w domu na SVce tym nie paliłem bo jadę na pellecie

• Lubię to 1
Opublikowano

@luceo Z ciekawości zapytam bo kiedyś gdzieś o tym czytałem, ale słabo pamiętam, czy do tradycyjnej SVki należy coś dokupić by nie dochodziło do cofki żaru przy pellecie? Jak oceniasz grzanie pelletem? Idzie go dużo więcej?

Opublikowano

tak są przystawki/dostawki pelletowe do sv200 na groszek, ale ja w jedym kotle tego nie mam

palę z tradycyjnym podajnikiem + płytka do pelletu i żadnej cofki póki co nie miałem, palę tak od początku, więc nie mam porównania do ekogroszku(czego idzie więcej), ale może inni się wypowiedzą