Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Się uniósł 🤣. Myślę, ze swoją frustrację powinieneś przelać na tych co stworzyli tę sytuację, a nie ludzi, którzy widzą pewne ruchy cenowe w dół co nie znaczy, że akceptują to co się dzieje. Ja wolę widzieć szklankę do połowy pełną, aniżeli pustą i tak podchodzę do życia. I przestańmy proszę wkoło wałkować te PGG, gdzie trzeba odprawiać jakieś ceremoniały, odświeżanie strony co kilka sekund i prowadzić zeszyt statystyk wraz z kalendarzykiem. Nie wszyscy mają na to czas i ochotę. Dla takich ludzi kupić opal po 1200, a 1600 jak jeszcze niedawno był to jest różnica. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślę, że chodziło raczej o pokazanie tendencji spadkowej.....

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Się chłop zaciął na PGG, ale wszystkich  nie obsłuży jeden sklep PGG, zwłaszcza, że rzuca marginalne ilości na rynek.

Opublikowano
15 godzin temu, Animus napisał:

Staniał jeszcze, teraz 1199  https://ekohusky.pl/

Coś się zaczyna ruszać, inni też będą musieli obniżyć ceny. 

33 minuty temu, Animus napisał:

Się chłop zaciął na PGG, ale wszystkich  nie obsłuży jeden sklep PGG, zwłaszcza, że rzuca marginalne ilości na rynek.

Taka prawda, jeśli ktoś nie ma czasu i sprawności to nie kupi nic. Dzisiaj pieklorz był przez kilka sekund nawet do koszyka nie dodałem, szans nie było. 

Karlik łatwiej jest ale trzeba naprawdę czuwać. A przecież nie każdy będzie to robić. 

Opublikowano

Pewnie Stabka czy Huska za 719 już sie nie kupi.......... Ciągle se pluję że wziąłem 3t a nie 4.......

Opublikowano (edytowane)

Pewnie już nie. Sam obecnie palę u siebie Stabkiem za 800 zł tona (fakturę oprawie w ramkę i postawię zaraz koło rachunku za Czarną Perłę po 699 zł. Będę miał co wspominać 😄). Trzeba przyznać, że trochę go u mnie idzie i mistrzem koloryczności to on nie jest. Dzisiaj rano licznik wskazywał 17,3 kg/doba. U brata na 43 metrowym mieszkanku było wczoraj 10/kg doba Karlika. 

Edytowane przez MrWolf
Opublikowano
48 minut temu, janosh napisał:

Pewnie Stabka czy Huska za 719 już sie nie kupi.......... Ciągle se pluję że wziąłem 3t a nie 4.......

Jak cena gazu mocno nie skoczy, to cena węgla spadnie.

Największe świństwo robią ci co sprowadzili węgiel po starych cenach, a cenę potem wywindowali do rynkowej, zamiast naliczyć normalną marzę. 

Opublikowano (edytowane)

Mi 24 kg wciągnął ostatniej doby. Mistrzem kaloryczności nie jest i popiołu kupa ale przy cenie 719 czy tam 729 to finansowo wypadał najlepiej.

@Animus Nie świństwo a biznes.... Cena 2x a ludzie i tak kupują...

Edytowane przez janosh
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Popiołu dużo, ale wiedziałem co brałem i za tę cenę akceptuję. Przy obecnym spalaniu w okolicy 15 kg doba, popiół co dwa dni trzeba wywalić z kotła. 

Opublikowano

Ekomiał Greenpal
pierwszy film z 2018r.

Greenpal z drugiego filmu został kupiony w styczniu, dostawa w lutym, ogólnie spaliłem go 4000 kg od 2018r, gdy kupiłem go po raz pierwszy.
W big bag'u lekko wilgotny, składowany w oryginalnym opakowaniu pod zadaszeniem, w zasobniku sucho, duża objętość popiołu, wg producenta do 10%, u mnie wyszło niecałe 7%, popiół w większości to taki "popcorn" i pył, nie ma spieków i kamieni.
U mnie pali się bezproblemowo, bez względu na stopień rozwijanej mocy.
nagranie z 2021r

Opublikowano

Może prosto z big baga w worki Lwa pakowali i dlatego greenpal długi czas nie był dostępny. @Jockey, dobra robota, zresztą jak zawsze 👍

Opublikowano (edytowane)

Nie no, bez przesady, wszystkie "Sobianki" miały popiołu poniżej 4% z tego co pamiętam z testów

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Oczywiście to był tylko mój taki kiepski żart z tym przepakowywaniem towaru !!!!! I'm sorry jeśli ktoś mój poprzedni post odebrał na poważnie.

Opublikowano

U siebie teraz testowałem przez 3 dni huskyego, pieklorza i teraz idzie sobianek gold z ubiegłoroczej dostawy. W nocy było po -12 stopni. Husky 3/52 wiatr 35%, pieklorz 3/65s wiatr 40%. Sobianek gold 3/63 wiatr 40%. Najmniej popiołu gold, pieklorz trochę mniej niż husky, ale nawet w huskym nie ma tragedii. W tamtym sezonie przepaliłem tonę ekomiału Panda, był dużo bardziej kaloryczny niż husky. Greenpal z filmu Jockeya to jest mega grubas w porównaniu z Pandą. Tam większość była w uziarnieniu 5-7 mm.

Opublikowano
3 godziny temu, Oldek napisał:

Oczywiście to był tylko mój taki kiepski żart z tym przepakowywaniem towaru !!!!! I'm sorry jeśli ktoś mój poprzedni post odebrał na poważnie.

A kto wie czy tak nie było.

Ceny z tygodnia na tydzień szły do góry to kto wie czy badziewia nie pakowali w worki i sprzedawali za grubą kasę🤔

Opublikowano

Pewnie stąd ta cena..... 🤪

Opublikowano

Norma, ja tak miałem z Pieklorzem. Spełnia minimalne wymagania ustawowe.

Opublikowano

Polecam. Tylko ja zamawiałem w czerwcu po 895 z dostawą:-). Trochę więcej popiołu i bardziej popcorn niż w goldzie, ale dość suchy, grube uziarnienie i większa kaloryczność niż sobianek z ubiegłego roku.

Opublikowano

Czyli jak zawsze loteria... Raz taki raz siaki.... W tym kraju nidgdy nie wiesz co dostaniesz ... A wogole nic nie wiesz... Ja sie zastanawiam co bedzie jak te eko z nazwy wycofują a ktos ma dotacje na kociol przy eko...