Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 9.11.2021 o 09:30, Ptaszniko napisał:

Czy u Was w Jowiszu z firmy ATEX też można znaleźć kawałki węgla 8-10 cm?

Zdarzają się. Jednak spokojnie ślimak je kruszy.

W dniu 9.11.2021 o 09:51, Oldek napisał:

Nie widziałem na tym forum osób które by krytycznie pisały o tym grochu. Raczej same zachwyty, och i ach

Trudno, żeby ktoś jeszcze jakoś mocno krytycznie pisał o grochu za 699 zł. Tak, tak dawno, dawno temu był sobie Jowisz po 699 zł...
Pali się w miarę dobrze, cena wybacza niedoskonałości.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Obser chyba ich powaliło w głowy Cena 1960 złotych . Użył bym słów bardziej dosadnych ale admin znowu mnie zablokuje

• Zgadzam się 1
Gość berthold61
Opublikowano

W sklepie pgg zanim epilepsji dostaniesz to czasem uda się kupić jednak po 800 zł więc lepiej polować tydzień albo dwa ale nie bogacić cwaniaka .

Opublikowano

Ja już w maju zakupiłem 5 ton Sambudrol PowerMax w cenie 929 złotych po rabacie

Opublikowano

@berthold61 bez przesady. Trzy razy wchodziłem i trzy razy zamówiłem. Nie jest to takie mission imposible jakby się wydawało. 

U brata palę już chwilę Karlikiem. W stosunku do ruska niby maks 28 MJ z Castoramy lubi dłużej poleżeć oraz potrzebuje trochę więcej powietrza. Wypala się całkiem przyzwoicie. W podtrzymaniu brudzi kocioł bardziej niż np. Czarna perła, ale to normalne. Popiół jest taki lekko beżowy w stosunku do typowo szarego z ruska. Brak kamieni. Kocioł pali w dwustanie, bo PID Argosa bez plusa nie dopala i kopci na niskich mocach. 

Generalnie spoko opał. Za tę cenę co jest brać i się nie zastanawiać.

Opublikowano (edytowane)

Proponuję każdemu kto pali w Pid i ma mocniejszy węgiel, z którego wytwarza się trudnospalarny koks i nadmierne kopcenie to co napisałem stronę, czy dwie wcześniej. Położyć testowo nad palnikiem na wysokości około 3-4cm okrągły (taki 25cm średnicy) ruszt żeliwny. Koszt około 40zł. Nie można się napatrzyć na płomień 🙂

Ale to raczej tylko do mocnych węgli, słabsze podejrzewam będzie taki ruszt szybciej wypalał.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Wracając do tematu śledzi. Nie tylko w Jowiszu się zdarzają. Wczoraj w kotle u brata w podajniku znalazłem "śledzika". Zasypany Karlik. 

IMG_20211114_192056~2.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Fizyka. Tyle tylko, że ruski są miękkie i każdy kocioł je zmieli, a twardsze węgle w Karliku mogą już zawleczkę ściąć. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zostawiłem dziada. Zobaczymy czy przetrawi 😄

Opublikowano
W dniu 9.11.2021 o 09:30, Ptaszniko napisał:

Czy u Was w Jowiszu z firmy ATEX też można znaleźć kawałki domielonych  kamieni  czy macie czysty węgiel ?

Opublikowano

W tym roku jeszcze nie widziałem, w zeszłym było trochę przerostów. Wrzuciłem zdjęcia do wątku o znaleziskach w węglu.

Opublikowano
21 godzin temu, MrWolf napisał:

IMG_20211114_192056~2.jpg

Takie płaskie coś, trochę szersze, ustawiło mi się kiedyś nad ślimakiem  i  sterownik zaczął wariować, raz kopiec się zapadał, raz nie, tak przez kilka dni,  aż wysypałem wszystko z  zasobnika i wyjąłem ten plaski węgiel, był prawie w kwadracie, blokował  dziad przesyp.

W Husky-m nie zaobserwowałem  nic takiego na razie. 

https://i.imgur.com/xFk6iR8.png

Robi się na tyle chłodno, kocioł nawet 8 godzin się nie odstawia. 

Opublikowano

kupujecie kotły z podajnikami które są wrażliwe na zerwanie zawleczki albo mają wąski przesyp to potem są problemy. Mój batory od nowości (4 i pół roku) nie wie co to zerwana zawleczka, a co roku jedzie na opale do 31,5mm średnicy. Także takie śledzie to norma dla niego. 

Opublikowano

Mój nie ma zawleczki 🙂 Idzie nawet na orzechu (dopalałem po zasypowcu poprzednich właścicieli), ale ma wtedy dość małą moc.

Opublikowano

to nie wiem po co te achy i echy nad jednym śledziem 🙂

i kolega pewnie miał na myśli orzech 2 bo zaraz znajdą się i tacy co napiszą że i kęsy ich kocioł ogarnia tylko nie dodadzą że zrobili przystawkę do kotła, która mieli im te kęsy. Pomijając opłacalność takiego rozwiązania

Opublikowano

Takie do 4-5 cm ślimak sobie łupał sam, wieksze trzasnąłem młotkiem. Nie wiem co jest nie tak z opłacalnością, jeśli węgiel był gratis (w cenie domu). 

Opublikowano
31 minut temu, HarryH napisał:

był gratis

Gratis to dobra cena 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano
50 minut temu, HarryH napisał:

Takie do 4-5 cm ślimak sobie łupał sam, wieksze trzasnąłem młotkiem. Nie wiem co jest nie tak z opłacalnością, jeśli węgiel był gratis (w cenie domu). 

czyli jednak przynajmniej po części metoda kolegi @berthold61 była użyta - bez młota nie robota 🙂

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.11.2021 o 13:05, damdam napisał:

kolega pewnie miał na myśli orzech 2 bo zaraz znajdą się i tacy co napiszą że i kęsy ich kocioł ogarnia 

Po zmarłych rodzicach odziedziczyłem prawie tonę kęsów i kostki, natłukłem 2 wiadra i dałem sobie na luz, zamieniłem na składzie na ekogroch, przy samym workowaniu jest co robić. 

Szacun @HarryH.

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Na razie nie upolowałem Karlika ale na tle szalonych cen te 1200/1300 za oryginalnie pakowany to nie ma tragedii ale wynika że raczej nikt nimi nie pali chyba.... Skarbkiem z Bobrka obecnie palę i jest ok, Ekoretm paliłem kika lat wstecz i też był ok ale nie wiem jak jest obecnie.. ciekawe jak ten Szarlej z Węglokoksu.