SONY23 Opublikowano 12 Czerwca 2019 #51 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Godzinę temu, h3nio napisał: Jeszcze napisz w jaki sposób mierzycie te dodatkowe kilka % sprawności. Tu już nie chodzi o wyliczenie, tylko o to żeby " gonić przysłowiowego króliczka". Jedni tak mają a inni nie i dlatego jednym nad kominem przeszkadza sama para a innym i parowóz nie robi różnicy... Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 12 Czerwca 2019 #52 Opublikowano 12 Czerwca 2019 2 godziny temu, maronka napisał: Wyliczyć to jest ciężko w naszych kotłach ale zaobserwowałem dłuższe spalanie tej samej ilości opału na tej samej temp. kotła przy tym samym odbiorze o jakieś 30% Bo na zewnątrz jest lub bylo +30. Przyjdzie zima, to te 30% zmalają do 2% których już nie zauważysz. Cytuj
carinus Opublikowano 12 Czerwca 2019 #53 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ja bardziej kupiłem to z czystej ciekawości,z ewentualnym testem bardziej u sąsiadów niż u siebie.Sprawdzę też jak będzie z czystością wymiennika,może będę wtedy stosował też u siebie Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 12 Czerwca 2019 #54 Opublikowano 12 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Trener40 napisał: Bo na zewnątrz jest lub bylo +30. Przyjdzie zima, to te 30% zmalają do 2% których już nie zauważysz. Oj Trener. Znowu ci sie wyliczenia pomieszaly hi hi. Jezeli wsad w mpm-ie teraz sie pali np 3 godz i po popryskaniu wundercojgiem o 30% dluzej czyli 4 godziny to w zimie wsad sie spali w godzine plus 30%. Czyli 1 godz i 20min. Wiem co odpowiesz. Mialo zabrzmiec bardziej dramatycznie :):):) Cytuj
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2019 #55 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ale zauważcie że ten specyfik wydłużając palenie zmniejszy moc kotła! Gdyż taki sam wsad spali się w czasie dłuższym, niż bez bez specyfiku! Nie wiem czy nazwanie tego specyfiku katalizatorem będzie prawidłowe to raczej spowalniacz spalania. Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 12 Czerwca 2019 #56 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Warto tu jeszcze wziac pod uwage przyrost temperatury kotla w czasie. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor #57 Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) 47 minut temu, sambor napisał: Ale zauważcie że ten specyfik wydłużając palenie zmniejszy moc kotła! Gdyż taki sam wsad spali się w czasie dłuższym, niż bez bez specyfiku! Nie wiem czy nazwanie tego specyfiku katalizatorem będzie prawidłowe to raczej spowalniacz spalania. Niekoniecznie, bo jeśli spala się czyściej i efektywniej to zwykle pali się dłużej. Powolne odgazowanie opału jest na +. Utylizacja tej samej ilości opału trwa krócej. Można przetestować u najbardziej dymiących sąsiadów. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Piecuch19 Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 12 Czerwca 2019 #58 Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Visitor1230 napisał: Wiem co odpowiesz. Mialo zabrzmiec bardziej dramatycznie :):):) I tu Cię zaskoczę..., ale się powtórzę..."nie wierzę w bajery" , ale niech chłopaki testują... I tak jak sambor napisał... Reasumując, to z gówna złota się nie wyklepie... Dziwię się, że Wy wierzycie w ten " płyn mocy" :) Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Trener40 Cytuj
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2019 #59 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Aby coś na serio testować potrzeba ciepłomierza zainstalowanego w układzie kotła. Wtedy od razu widać co ten "magiczny specyfik " daje. Bez pomiarów to jest bajanie w stylu "jedna pani drugiej coś powiedziała" Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 12 Czerwca 2019 #60 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ja na razie nie wierze. Jak wyprubuje to bede wiedzial czy wierzyc czy nie. Cytuj
sambor Opublikowano 12 Czerwca 2019 #61 Opublikowano 12 Czerwca 2019 @Visitor masz kocioł na pellet - jak to chcesz dozować do paliwa? Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 12 Czerwca 2019 #63 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Wsypujac pellet do zasobnika psikasz psiukaczu, a mgiełka robi magię :) :) :) Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 12 Czerwca 2019 #64 Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Wlasnie nie. Kupie sobie zapodajnik sterowany numerycznie, wyrwanym kawalkiem modulu klimy z Fiata Multipli. Dzialajacy cisnieniowo, podcisnieniowo i wedle uznania. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Visitor1230 Cytuj
Duck Opublikowano 12 Czerwca 2019 #65 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Jeżeli ten płyn faktycznie nie jest drogi to na początku sezonu kupię pojemnik i zrobię ten prosty test "kropek" Bacharacha/Testo, jeżeli na węglu do 15 minut efekt sadzy będzie jak teraz dopiero po 3-4 godzinach kupuję kanister na zapas. Cytuj
buli912 Opublikowano 12 Czerwca 2019 #66 Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Witam ! A poniżej mój test specyfiku REDOX z przed kilku dni ! Co sądzicie ??? Edytowane 12 Czerwca 2019 przez buli912 Cytuj
carinus Opublikowano 12 Czerwca 2019 #67 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Bardziej jestem ciekawy efektów kominowych niż jakiejkolwiek oszczędności w opale.To nie doda nam kaloryczności,bo niby z kąd?Gościu opowiadał o preparacie jak o perpetum mobile. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor #68 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Kaloryczności nie doda lecz w pełni ją wykorzysta np. z dopalania niedopału czy sadzy, a efekt, którego jesteś ciekawy jest zależny jeden od drugiego. Cytuj
rarek Opublikowano 13 Czerwca 2019 #69 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Ta Wasza pokładana pewność w specyfik o nieznanym składzie i nieudowodnionym działaniu mnie przeraża. Czemu producenta nie stać na zrobienie badań w poważnym instytucie? Jak Juzef zebierał na takie badania przy metodzie palenia "od góry" to potrzebowal chyba parunastu tysięcy złotych. Czy jeśli ktoś byłby właścicielem firmy i byłby pewien działania swojego magicznego środka nie poświęciłby tak relatywnie niewiekich pieniędzy na zapoatrzenie się w niepodważalny dowód? Grubymi nićmi to szyte. 1 Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2019 #70 Opublikowano 13 Czerwca 2019 (edytowane) Kiedyś na forum był głośny temat o innym specyfiku "poprawiającym" spalanie - mowa o anlenie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16706-anlen®-aktywator-spalania-węgla/?tab=comments#comment-170403 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16793-wydzielone-z-anlen®-aktywator-spalania-węgla/?tab=comments#comment-170244 Co ciekawsze posty w tzw koszu są lepsze niż temat podstawowy. O "cudownym" anlenie cisza a wyskakuje z netu inny "cudowny" specyfik redox , za rok, dwa też o nim się zapomni. Po drodze był jeszcze na forum carbo smar - ten to miał przynajmniej badania i miał jakiś sens, szczególnie że mógł być zastąpiony olejem do smażenia placków. Edytowane 13 Czerwca 2019 przez sambor Cytuj
maronka Opublikowano 13 Czerwca 2019 #71 Opublikowano 13 Czerwca 2019 12 godzin temu, buli912 napisał: Witam ! A poniżej mój test specyfiku REDOX z przed kilku dni ! A zauważyłeś jakąś różnicę ,np.dłużej się paliło,mocniej nagrzało ,czy nic Cytuj
h3nio Opublikowano 13 Czerwca 2019 #72 Opublikowano 13 Czerwca 2019 57 minut temu, rarek napisał: Czemu producenta nie stać na zrobienie badań w poważnym instytucie? Przecież zrobiono badania w Instytucie Chemicznej Przeróbki Węgla, ale wyniki nie zostały podane do publicznej wiadomości. Bez odpowiednich pomiarów nie sprawdzimy zwiększenia sprawności, ale brak dymu już tak, bo skoro Pan z filmiku chwali się, że kocioł sąsiada kopcił, a po dodaniu katalizatora ma pretensje, że nic z komina nie widać to po prostu trzeba doprowadzić kocioł do kopcenia, czyli zamknąć PW, wrzucić szuflę na żar, ustawić PP na stałe i obserwować komin, następnie po wypaleniu opału powtórzyć te czynności tylko, że przed wrzuceniem węgla spryskać go katalizatorem. Najlepiej nagrać filmik z obu obserwacji i dla pewności powtórzyć kilka razy, wtedy można odpowiedzieć na pytanie, czy to w jakimkolwiek stopniu działa. Od razu napiszę, że tak zrobię, ale dopiero na jesieni, a nawet przeprowadzę taki "test" u znajomego, który ma 20-letniego, kopcącego dolniaka. Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2019 #73 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Kocioł z filmu pracuje na potrzeby bufora, więc można optymalnie ustawić warunki spalania. Z resztą każdy DS pracujący na odbiór z bufora nie ma problemów ze spalaniem i nie potrzeba dodatków do paliwa. Cytuj
SONY23 Opublikowano 13 Czerwca 2019 #74 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Powinni tym ze śmigłowców opryskiwać palące się śmietniska. Może dym by zniknął... 2 Cytuj
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2019 #75 Opublikowano 13 Czerwca 2019 I byłoby spalanie ekologiczne śmieci! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi