Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo DS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kol @Piecuch19 Serdeczne Dzięki. Na razie zostanę przy drewnie (brzozie), ale później pewnie sosna i kanapki bez bufora. Częste wizyty w kotłowni nie przeszkadzają mi to zawsze jakiś ruch w martwym sezonie rowerowym.   

Pozdrawiam

Ps. Ale! Perspektywa ,,3 razy dłużej" nie wiem co na to PESEL😃 

Opublikowano

Ciężko pobić czas spalania węgla innym paliwem. Sam pamiętam że wystarczało zrobić jeden załadunek na całą, albo nawet ponad dobę, nieraz 27h ciągłego palenia na jednym zasypie. Tylko miałem sprawdzony węgiel z fabrycznego składu, którego już nie ma. Teraz kupię worek węgla do kozy w garażu i po wypaleniu zostaje połowa paleniska z dziwnymi pozostałościami, albo jakaś mąka w ilości podobnej jak wsypany węgiel, normalnie tragedia. Alternatywą dla węgla w kotle będzie bufor do gromadzenia ciepła ze spalenia drewna, lub wstawienie palnika na pellet, ale wiadomo że to już cena inna, albo roboty więcej.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Czas palenia pelletem jest o rzędy wielkości większy, niż węglem. Kwestia wielkości zasobnika i wielkości popielnika w kotle. Nawet i tydzień można do kotła nie zaglądać.

Jak drewno się kupuje, to cenowo pellet aż tak źle nie wypada. Więc jeżeli pesel goni, to warte zastanowienia jest przejście na pellet.

• Przydało się 1
Opublikowano

nie zapominajmy, że pokłady węgla też się zmieniają z biegiem czasu 

mimo wszystko mam wrażenie, że zamawiając z pgg przez kdw orzech Jankowice czy Piasta za każdym razem dostawałem asortyment zgodny z deklaracją "producenta"

w tym roku natomiast na szybko zamawiałem węgiel z lokalnego składu bo potrzebowalem tylko tonę workowanego(nie pakowany na składzie, więc chłopów rozgrzeszam 😀 ), przywieźli, ale w środku min. kamienie

taki Marcel czy Jankowice to tylko dla wytrawnych palaczy i to najlepiej do górniaka jak jeszcze ktoś ma taki kociołek + na przekładkę coś słabszego

mocny węgiel do GSa lubiłem bo mieszałem z zrzynami jodłowymi i bukiem. W dolniaku to nie widzę tym palenia... chyba, że miałbym dużo czasu, dobry pogrzebacz, krzesełko przy kotle i skrzynię piwa 😀

Piast, Ziemowit czy Wesoła ewentualnie Wujek te węgle do np. takiego Ogniwa DS jak już opanujemy sposób palenia będą najmniej bezproblemowe, ale wsumie to temat wałkowany i powtarzany w kółko

• Lubię to 1
  • Przydało się 1