Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo DS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Palnik dekarski przyłożyć do tego wymiennika i się wypali smoła. Potem wyciorem szczotką i będzie czysty.

Opublikowano

Ja jestem zwolennikiem dotleniania komory zasypowej co zapobiega robienia się takiego kondensatu ,w tym przypadku stawiam blachę po bokach każda zakrywa jeden kanał rusztu z boku dzięki temu powietrze z pod rusztu unosi się między tą blachą a ścianą boczną do góry i teraz najważniejsze w tej blasze trzeba nawiercić dziury na wysokości załadowanego opału i też na szczycie blachy otwory fi 8 minimum co około cztery cm odstęp , ma to wyglądać jak ekrany w kotłach HG ,propozycja może się wydawać dziwna ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz .Zwykły trociniak też można łatwo do powietrzyć aby nie lało się po rurach a tam dopiero się smoła leje.

• Przydało się 1
Opublikowano

Kol @szpenio mój poprzedni piec miał podobny układ wymiennika tylko poziomy i taka 3 też była bez dostępu. (Typ GS i DS w jednym) czyściłem tylko 1 nigdy na błysk. Nieraz go wypalałem papierami i wymiatalem. Miałem szczęście że mi się komin nie zapalił. Taka rurka 1/2 była by dobra. Mój ma fi 12 ale pracuje w pionie. Proponowany przez Kol @Piecuch19 palnik może by sobie poradził ale to by trochę trwało i mogłyby mieć odwiedziny panów z OSP I żeby na kominie się skończyło. A może przyspawać szerokie dłuto stolarskie. Jedno jest pewne trochę czasu to zajmie.

Pozdrawiam 

• Lubię to 1
Opublikowano

Może nie dłuto, ale szeroki pilnik do metalu. Odciąłem kawałek ze starego pilnika i przyspawałem to do kawałka pręta zbrojeniowego. Ustawiony odpowiedni kąt natarcia, dobrze naostrzony, czyści wszystko suche, mokre, daje rade.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie co może być przyczyną że kocioł nie chce osiągnąć danej temperatury ? Na miarowniku mam nastawione na 70 a kocioł nie chce nawet przekroczyć 50. Dodam że komin drożny , rura łączącą piec z kominem także drożna , kanały dymne drożne i powietrze też dochodzi i słychać jak ciągnie lecz nie potrafi przekroczyć 50 stopni . Jak otworze dolne drzwiczki i zostawię na dłuższy czas to wtedy wzrośnie o kilka stopni ale jak zamknę to znów spadnie poniżej 50 

received_1624719475102722.jpeg

received_1257404955374389.jpeg

Messenger_creation_1068F926-DB6A-40A1-858A-35E1A8892EE7.jpeg

• Lubię to 1
Opublikowano

Kol @Grzegorz326 to chyba nie miarkownik trzeba ustawić a pompę tak mi doradził Kol @Piecuch19. Włączanie i wyłącznie muszą być ustawione na wyższą temperaturę. U mnie działa bo pompa nie podaje za szybko zimnej wody z układu. Nie mam bufora ani zaworu trójdrogowego. A miarkownik jak już  masz to też na 70 wtedy nie zamknie za wcześnie. Za poradą Kol @szpenio próbuję bez miarkownika na stałą szczelinę dlatego że miarkownik po wypaleniu otwiera się na max i schładza kocioł. Na razie testy.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Za dużo powietrza wtórnego lub robi się dużo miejsca dla powietrza pierwotnego i przez szczeliny w opale idzie od razu w wylot.

Opublikowano

@AO49 opowiedz coś więcej w sprawie tej pompy 

@kreciq21 a jak ustawić to powietrze pierwotne ?

Opublikowano

@Grzegorz326 Zmniejszając powietrze wtórne, zwiększa się powietrze pierwotne. A właściwie, to zmienia się stosunek jednego do drugiego, bo za całość powietrza odpowiada klapka z miarkownikiem.

Opublikowano

@kreciq21ok to przymkne otwory z powietrza wtórnego i zobaczę czy będzie efekt 

Opublikowano

Kol @Grzegorz326 pompę mam podpiętą pod sterownik do którego podłączony jest czujki temp w kotle. Sterownik ma opcję włączania I wyłączania ustawianą na potrzebną temperaturę. U mnie pompa się uruchamia gdy temperatura na piecu ma 65 , wyłącza się gdy spadnie na 56 i to tyle.

Pozdrawiam 

Opublikowano

@AO49 ja mam taką pompę i ona jest podpiętą do sterownika a tą sondę /czujnik który wychodzi ze sterownika mam przymocowane do rury głównej . Zawsze było +-2° różnicy między miarownikiem a sterownikiem i wszystko działało i grało fajnie dopiero od wczoraj /przedwczoraj dzieje mi się tak że nie chce osiągnąć danej temperatury 

17369668122641138723833133140908.jpg

17369668464838601779392951635722.jpg

17369669802916904523929793802929.jpg

Opublikowano

Kol @Grzegorz326a na tym sterowniku nie masz możliwości ustawienia temperatury która będzie uruchamiała pompę. Powinien mieć taką opcję a nie tylko pokazywać aktualną temperaturę. Jest pewnie do niego instrukcja - sprawdź. Mój sterownik jest z poprzedniego kotła (10l) ma jeszcze wyjście na dmuchawę ale nie używam. 

Pozdrawiam 

Ps ten czujnik raczej powinien być  w specjalnym gnieździe w kotle a jeżeli tak jak masz zamontowany to chociaż go zaizoluj taśmą 

Opublikowano

Pompę wody mam ustawioną na tym sterowniku na 35°C żeby się włączała bo jak dam wyższa a mi się wyłączy to grzejniki będę miał zimne 

Też mam wyjście na dmuchawę ale też nie używam , a co do gniazda to nie mam nigdzie na kotle takowego żeby zamontować 

• Lubię to 1
Opublikowano

Kol @Grzegorz326 ,, i tu jest pies pogrzebany " . Wejdz na forum o WOOD-ie tam ostatni post Kol @szpenio może przekona Ciebie że  pompa ma się uruchamiać dopiero gdy w kotle będzie minimum temperatura 65 stopni. A na kotle masz dodatkowy termometr jak tak to go wyjmij i wstaw tam czujnik sterownika. Kocioł powinien być wygrzany. To jaka jest temp na powrocie. I jeszcze jedno pompa lepiej jak jest na powrocie bo się nigdy nie zapowietrzy. U mnie pompa staje jak temperatura ma 58st i wtedy działa grawitacja.

Poprawiłem 

Ps Może uda Ci się namówić  Kol @Piecuch19 on wprawdzie ma MPM-a ale mozna powiedzieć że jest najbardziej obeznany jakie powinny by temp na kotle.

I Ty się dziwisz, że masz zabity wymiennik. Przecież to przez to że brak temp na kotle, ta smoła ze spalin tam się odkłada. Byłem podłożyć ale wygasło a temp na kotle 48 rozpaliłem drobnym i za nim załadowałem temp wzrosla do 52 ale pompa uruchomi się dopiero jak będzie 65 . Kol @Piecuch19 pierwsze o co zapyta to czy masz termostaty na grzejnikach .

Opublikowano

Kol @Grzegorz326 tak analizuję i przypomina mi się co jeszcze może Ciebie spotkać. Nie pamiętam jakiego typu masz komin ale jeżeli jest on ceglany to to co Cię spotkało z zapchanym wymiennikiem to pikuś do tego jak Ci wyjdą ,,kwiatki"na ścianie kominowej. Przez to że masz zimne spaliny (a masz-zatkany wymiennik) to masz zimny komin a to już prosta droga do produkcji kondensatu który wyjdzie w mieszkaniu a to już bedzie DUŻY KLOPOT. Ja Ciebie nie straszę bo przez dmuchawę miałem zimny komin I na poddaszu dodatkową dekorację-wykwity a zapaszek jest nie do podrobienia. Ale chciałem Cię przestrzec co może Cię spotkać jak będziesz dalej tak palil

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@AO49 problem jest w tym że jak ustawie na sterowniku żeby pompa mi się włączała przy 65°C to tyle samo będę miał na grzejnikach bo nie mam zaworu a wczoraj przy 64 już zaczęło ,, strzelać " w rurach , na kotle mam możliwość zamontowania termometru ale te czujnik ze sterownika jest na wąski i za luźno wchodzi a żeby to poprzerabiac to musiałbym wodę z obiegu spuścić , przy grzejnikach mam tylko zawory bez tej główki która regulujesz a co do komina to tak mam ceglany komin dość szeroki bo to jeszcze jest ten stary komin chlebowy więc średnica jest dość wielka 

@AO49możesz podesłać linka do tego forum ? Byłbym wdzięczny 

@AO49teraz mam piec 5 klasy ale już nie mam dmuchawy zamontowanej bo nie ma tam możliwości a co do tej pompy to czy jak ustawie 65 żeby się włączała to normalnie grawitacja będzie mi nagrzewać grzejniki czy będą zimne dopuki pompa się nie uruchomi?

Opublikowano (edytowane)

Widze tam zawor roznicowy i pompka na bajpasie,to mialo by grawitacyjnie dzialac,pompka tylko do pogonienia po wygrzaniu kotla.Ustaw pompke na ta wyzsza temp.i po rozpaleniu ogladaj,czy to poprawnie dziala,czujnika na tej rurze owinaj jakakolwiek izolacja(welna,kawalek swetera mu ubierz),tak jak jest przymocowany.Bedzie duužo liepiej i aktualniej odczytac z rury.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Czyli co radzicie aby zrobić ?

Opublikowano
50 minut temu, Grzegorz326 napisał(a):

,,,, na kotle mam możliwość zamontowania termometru ale te czujnik ze sterownika jest na wąski i za luźno wchodzi ,,,,

@Grzegorz326 zakradasz się w nocy cichaczem, gdy już wszyscy śpią do kuchni. 
Odcinasz z rolki około 20 cm (na zapas) foli aluminiowej spożywczej, w taki sposób by szanowna małżonka (a nie daj Boże teściowa) tę czynność i ubytek foli aluminiowej zauważyła.

Udajesz się do kotłowni, owijasz pieczołowicie i ściśle folię aluminiową na tym "wąskim" czujniku temperatury i wkładasz do "pochwy pomiarowej" kotła.

ps.
Już oczyma wyobraźni, widzę ten komentarz kolegi @sambor-a. 

• Haha 1
Opublikowano

Kolego @Andrzej_M_ tylko jak mam tam włożony termometr to on też nie pokazuje realnej temperatury kotła bo jak wkładam tam najmniejszy palec to czuć takie letnie .

Opublikowano

Kol @Grzegorz326 zrób tak jak Ci radzi Kol @Andrzej_M_ i bedzie dobrze, do regulacji masz jeszcze miarkownik i klapki. Musisz to poustawiać. Ja też  nie mam termostatów bo w obiegu mam zatłuszczona wode (dolałem kiedyś emulsji chłodzącej) w domu mam otwarte 4 z8 grzejników. Wspomagam się jeszcze 200l zbiornikiem  kondensacyjnym - zbiera nadmiar ciepła nie jest izolowany . Dosusza mi opał. Co do linku o który pytasz to sprecyzuj temat bo się nie domyślam 

Pozdrawiam 

Opublikowano

@AO49 pisałeś o forum o WOOD-ie więc o ten link mi chodzi , ok wrócę do domu to zrobię tak jak piszecie , a co z tą pompą? Jak ją ustawić ? 

Ja mam otwarte wszystkie grzejniki lecz nie mam zbiornika kondensacyjnego 

Opublikowano
38 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Udajesz się do kotłowni, owijasz pieczołowicie i ściśle folię aluminiową na tym "wąskim" czujniku temperatury i wkładasz do "pochwy pomiarowej" kotła.

W nocy to się coś innego, do innej pochwy wkłada, z resztą w dzień też można- nawet lepiej wchodzi.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Na tej rurze tež bedzie dobrze,poki zaizolujesz.Jest to tylko czujnik pompki.Ale widze,že jest ponad roznicowym,to przymocowalbym przy kotlu pod zawor.

Edytowane przez bercus