SUSPENSER Opublikowano 5 Marca 2019 #151 Opublikowano 5 Marca 2019 1 godzinę temu, rafcioa4 napisał: denaturat Zgadza się - polecam zestaw: biała podpałka do grila, drewno rozpałkowe [w Bricomarche w promocji po 3,99 za worek jest obecnie], denaturat, zapalarka gazowa.
janosh Opublikowano 5 Marca 2019 Autor #152 Opublikowano 5 Marca 2019 Całkiem fajnie jest też z dobrym zestawem 4-pack + zapałki.... Przez godzinę czy dwie chałupa nie wystygnie... :P A i żona zrozumie że ciężko i trzeba czasu i cierpliwości.... :)
marcus312 Opublikowano 5 Marca 2019 #154 Opublikowano 5 Marca 2019 Jak na denaturacie to chyba czysto by się paliło .
Gość Opublikowano 5 Marca 2019 #155 Opublikowano 5 Marca 2019 @marcus312 Chodziło mi o 4-pack+ zapałki. Oczywiście to żarty jak ten 4-pack janosha :)
janosh Opublikowano 5 Marca 2019 Autor #156 Opublikowano 5 Marca 2019 @Jamjestcichy czysciej sie juz nie da... :) Edit.. Fakt, jeden 4-pak to faktycznie zart ;) W związku z faktem, iż na forum mamy fachowców to pytanie za flaszke jagodzianki: Stabek 24Mj - 8/40 55% . nie dopala a popiół glutuje.... @Pieklorz @SUSPENSER i inni... ;) Ruska glutowal ale ino kamieni nie przepalal...
janosh Opublikowano 6 Marca 2019 Autor #157 Opublikowano 6 Marca 2019 A może za dużo wymagam.... Jak sie szturnie haczykiem to mam takie cuś. Niedopałki są przeważnie malutkie aczkolwiek trafi się czasem większy. No i zdjęcie Stabka. Nawet nie kurzy przy wsypywaniu.
Pieklorz Opublikowano 6 Marca 2019 #158 Opublikowano 6 Marca 2019 Tak sie pewnie spala ten groszek, zduś lub skrusz ten popiół, jak w środku nie ma czarnego węgla, to znaczy,że dopalony Ja u siebie w domu z tej skrzynki popielnikowej nie korzystam, wystawiłem ją. Robię tak,że wieczorwem popiół małą łopatką delikatnie do wiaderka metalowego i zostawiam do rana. Rano wyrzucam do kosza
janosh Opublikowano 8 Marca 2019 Autor #160 Opublikowano 8 Marca 2019 Oj tam, oj tam @FireFlame . Dobiorę ustawienia i będzie git. Z kalorycznym to bym miał problem. Kociołek i tak między 30% a podtrzymaniem siedzi. Może w przyszłym sezonie spróbuję czegoś innego. To nie są wapienne kamyczki a niedopalony węgiel. Kamyczki to były w poprzednim węglu. To i tak pikuś przy tym, co wyciągałem codziennie z GS-a...
janosh Opublikowano 8 Marca 2019 Autor #161 Opublikowano 8 Marca 2019 @Pieklorz Też myślałem o wyjęciu skrzynki ale za bardzo się kurzy przy wyciąganiu szufelką i wsypywaniu do wiadra a podłogi pomyte :) Wyciągam skrzynkę i niosę na dwór a tam wsypuję do wiadra i tak sobie przez noc na dworze stoi a następnego dnia do worka i do kubła. Muszę jeszcze coś wykombinować pod drzwiczki (jakaś niska tacka) żeby ten pyłkowaty popiół przy drzwiczkach na podłogę nie leciał a zwłaszcza pod kocioł bo się źle wymiata. :) Dałem mu wczoraj więcej wiatru to zobaczymy, czy dopala. Po skruszeniu jest czarny węgiel w środku.
janosh Opublikowano 13 Marca 2019 Autor #162 Opublikowano 13 Marca 2019 Panowie pytanko mam: zauważyliście różnicę w ilości spalonego węgla pomiędzy styczniem i lutym? Temperatury chyba podobne były.
rafcioa4 Opublikowano 13 Marca 2019 #163 Opublikowano 13 Marca 2019 tak, 225kg z tym, że luty był o trzy dni krótszy
janosh Opublikowano 13 Marca 2019 Autor #164 Opublikowano 13 Marca 2019 Ale to w styczniu więcej czy w lutym spaliłeś?
rafcioa4 Opublikowano 13 Marca 2019 #165 Opublikowano 13 Marca 2019 W styczniu 975 kg a w lutym 750 kg , tylko ja mam trochę chaty do grzania 300 m2 i kotłownię poza domem.
janosh Opublikowano 15 Marca 2019 Autor #166 Opublikowano 15 Marca 2019 Co Wy na to? Czy czegoś nie wziąłem pod uwagę? Czy może zużycie nie jest tak liniowe w stosunku do wartości opałowej? Bawiłem się kalkulatorem na stronie Prestige. Bo o ile zgadza się co do joty z Premium i Platinum to znacznie wyższe wychodzi im z Classic niż mi. Czyżby nie miał tych 24MJ? Zapotrzebowanie przykładowe na 100m2. Ich kalkulator liczy zużycie dla max MJ - ja wziąłem średnią. Ceny ekogroszków workowanych ze sklepów internetowych (łącznie z transportem).
Gość berthold61 Opublikowano 15 Marca 2019 #167 Opublikowano 15 Marca 2019 Ja nie bawiłem się kalkulatorem ale organoleptycznie , mnie wyszło na to że czym bym nie palił na jedno wychodzi a jedyna różnica to ilość popiołu , jedynie co wyraźnie biło na głowę normalne ekogroszki to jak spalałem po zasypowcu resztę węgla orzech z kopalni rydułtowy 30Mj potłuczony na ekogroszek czyli na drobne jak leci nawet miał , długość spalania wzrosła o dwie do trzech dób przy zasobniku 60 kg z hakiem , na retopalu w mrozy wystarczał na 4 pełne doby a tym koksującym na 6 a czasem nawet 7 dób przy tym popiołu były mikroskopijne ilości , fakt że ustawienia poleciały na łeb i czas przerwy musiałem wydłużyć o 250 procent i nadmuch z 26 procent zmniejszyć na 24 a przy minimalnej mocy z 19-tu na 15 procent , jak bym miał kruszarkę to tylko jego bym kupował . przy varmo spalanie o 1 dobę się wydłużyło ale podajnik pracował na okrągło z tego powodu że ma bardzo mały ślimak i wolne obroty .
janosh Opublikowano 15 Marca 2019 Autor #168 Opublikowano 15 Marca 2019 @berthold61 Nie dla nas były ds-y... ;)
SONY23 Opublikowano 15 Marca 2019 #169 Opublikowano 15 Marca 2019 Podajniki są dla tych, co nie poradzili sobie z ds-ami... U Ciepie padł kocioł, więc masz wymówkę. Inni polegli...
Gość berthold61 Opublikowano 15 Marca 2019 #170 Opublikowano 15 Marca 2019 Gs też nie był zły ale trzeba było przynajmniej dwa razy na dobę zaglądać , teraz jest dobrze .
rafcioa4 Opublikowano 15 Marca 2019 #171 Opublikowano 15 Marca 2019 2 godziny temu, janosh napisał: Co Wy na to? Czy czegoś nie wziąłem pod uwagę? Czy może zużycie nie jest tak liniowe w stosunku do wartości opałowej? Bawiłem się kalkulatorem na stronie Prestige. Bo o ile zgadza się co do joty z Premium i Platinum to znacznie wyższe wychodzi im z Classic niż mi. Czyżby nie miał tych 24MJ? Zapotrzebowanie przykładowe na 100m2. Ich kalkulator liczy zużycie dla max MJ - ja wziąłem średnią. Ceny ekogroszków workowanych ze sklepów internetowych (łącznie z transportem). Paliłem całą zimę Greenpalem i maksymalnie wycisnąłem z niego 5,5kwh/kg a w tabelce jest 6,25 - raczej to jest nierealne. Teraz testuję jakiegoś ruska niby 29MJ , wyciągam z niego od 5.9 do 6.25 kwh/kg. Sprawność kotła należy przyjąć w granicach 70-75%
janosh Opublikowano 15 Marca 2019 Autor #172 Opublikowano 15 Marca 2019 @rafcioa4 Podana sprawność kotła jest tylko do celów obliczeniowych dla porównania. Chodzi tu o koszt grzania porównując cenę węgla do jego kaloryczności. Będzsz miał 50% sprawności to wszędzie koszta pójdą tyle samo w górę... @berthold61 A jak z ilością spalanego opału w porównaniu z GS?
janosh Opublikowano 23 Marca 2019 Autor #173 Opublikowano 23 Marca 2019 @witek1234 wiesz, ze flaszkę jestem Ci winien.... ;) aaa... I jak bedziesz kupował skampa to niech ci rabat dadzą (taka prowizja od sprzedazy.. ;) Im wiecej czytam o problemach innych z innymi kotlami tym bardziej zachwycam sie swoim mimo, że jeszcze sie go ucze... No jedyny taki minus podajnika ze juz nie ma z kim pogadac... ;) Pozdrawiam :)
Gość witek1234 Opublikowano 24 Marca 2019 #174 Opublikowano 24 Marca 2019 Ja też ostatnio rzadziej zagladam na forum bo cóż... brak nowych tematów w dziale zasypowych a w podajnikowych nie będę filozofowal bo nie palę w takim i żaden ze mnie znawca:) Cieszę się że jesteś zadowolony . Ja sam nie mam napinki na tradycyjne podajniki bo problemów dużo więcej. Dlatego przypadł mi do gustu Skamp i taki sobie kupię ale jeszcze nie teraz niestety. Myślę że palniki sv200n są optymalnym rozwiazaniem na obecną chwilę. Chciałbym chociaż "otrzeć" się o ten kocioł w realu i jest tutaj na forum kolega który posiada ten sprzęt i nawet mieszka w tym samym mieście co ja i ma jakieś problemy z użytkowaniem ale gdy dowiedział się że jesteśmy ziomale....zamilkl. Może moja reputacja i ilość punktów go zniechęciły do podjęcia bliższej znajomości:) Może coś innego. Cóż, jest jak jest. Każdy ma swoje spojrzenie na sprawy, nie chcę być wscibski. A obecnie bardziej skupiam się na swoim drugim koniku, domowym warzeniu piwa:) Kto lubi ten napój , polecam. Janosh, wszystkiego dobrego Ci życzę, przede wszystkim cieszę się że jesteś zadowolony z zakupu. Pisz, ja cały czas z ciekawością i zainteresowaniem czekam na każdą Twoją opinię z użytkowania tej perełki . Za jakiś czas zyska sporą popularność jak w swoim czasie U 24, mpm czy zapominane już Camino. Siemka.
janosh Opublikowano 24 Marca 2019 Autor #175 Opublikowano 24 Marca 2019 Mi to aż żal, że zima się skończyła. Nie poszalalem ze skampem ;) moze postaraj sie o dotacje na kociolek. Ja bede próbował. Jeszcze musze strop docieplic. Inne zycie Wituś. Popiół co dwa dni i raz na tydzien zasypac. Czyszczenie jak cos tez pikuś. No trzeba zgrac to z instalacją i poznac ale i bez tego leci ;) szkoda ze nie mieszkasz blisko to byśmy sprobowali twojego piwka... :) ja kiedys wina robiłem ale żona dała szlaban.... Moze tego roku cos upichcę. W zeszlym ptaki caly winogron zjadly... Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.