Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym zapytać jaki kocioł na ekogroszek kupić. Nie mam o tym zielonego pojęcia dlatego proszę was o poradę. Grzany będzie dom o zapotrzebowaniu 17kW (strona ciepło właściwe). Na całym domu podlogówka plus 2 grzejniki w łazienkach i 1 w ,,wiatrołapie'' oraz opcjonalnie 3 grzejniki w piwnicy(pralnia i miejsce do majsterkowania) + cwu. Chciałbym kocioł w pełni automatyczny najlepiej ze sterowaniem przez Internet. Proszę o porady, opinie. Dlaczego tak a nie inaczej

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Już było kilka tematów na ten temat. W wyborze kotła najważniejszym parametrem jest palnik. Na tą chwilę wszyscy chwalą sv200. Następnym ważnym parametrem jest sterownik. Ja używałem sterownika firmy tech na kotle Defro ale zamieniłem na SKZP-02 odt Timela. Na tą chwilę nie chcę innego sterownika. jeśli kocioł będzie z palnikiem sv200 to jest pod ten palnik napisane soft do sterownika z firmy Bolecki. Taki zestaw panic i sterownik jest wyposażony kocioł firmy seko skamp pv. Możesz pomyśleć o kotłach ogniwo lub każdy inny bo konstrukcje są niemal identyczne różnią się tylko palnikiem i sterownikiem i designem. Najlepiej wklej link do wyników z ciepła właściwego.bo kotła nie wolno kupić Ani za małego z wiadomych przyczyn Ani za dużego bo to też będzie strzał w kolano.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/58vk

Witam

Wczesniej pisales ze potrzebny jest kociol 17 kw a na stronie www jest 27 kw plus ponad 1000m2

To jak jest finalnie ???

Ja mam kociol 25 kw hefa z lublinca z sterownikiem sppv2 bolecki, palnik zwykla retorta, kociol ma jedna wade, ma pionowy wymiennik wiec czyszczenie nie nalezy do najprzyjemniejszych , w piwnicy jest burza piaskowa

Moim zdaniem szukaj tylko i wylacznie z poziomym wymiennikiem, sprawdz fizycznie jak sie czysci kociol i jaki jest dostep

Jest sporo kotlow w 5 klasie z opisem w nazwie "klaster 5" albo "lider 5" , te kotly sa prawie takie same,

Obowiazkowo sprawdz minimalna moc palnika, bo to ze koci ma maks 15 kw to fajnie ale dobrze by bylo gdyby umial pracowac na 5 kw tez,

Unikaj kwadratowych palnikow nie maja zbyt pochlebnych opinii

Sprawdz tez czy kociol ma aktualne badanie na 5 klase lub eco design w certyfikowanym labo

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam, 

Jeżeli koszty ogrzewania cię nie interesują to kup gazowy kondens. 

Ja mam od kwietnia 2018 używam SEKO MAXX LE 25, poprzednio miałem kocioł żeliwny z podajnikiem firmy KLIMOSZ. 

Nowy kocioł jest BOSKI. 

Ale zrób co uważasz. 

Pozdrawiam Krzysztof 

Opublikowano
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/58vk

No również jestem ciekaw ile w końcu posiadasz tych metrów bo te 1120m2 toż to zamczysko jakieś.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wkradł się chochlik zmieniałem grubość docieplenia poddasza i gdzieś coś się pokręciło. Gdyż ocieplenie poddasza jeszcze nie zrobione. A i gaz odpada. Biorę pod uwagę tylko ekogroszek

Opublikowano

Podstaw dane z tym ociepleniem bo pod linkiem jest 47 kW potrzebne a pisałeś o 17

Ile paliwa na ogrzanie tego domu spaliłeś w zeszłym sezonie i jakiej kaloryczności ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Podepnę się pod temat ponieważ też stoję przed wymianą pieca a nie chcę zakładać nowego tematu. Szukam pieca na ekogroszek, naczytałem się tematów na forum i po prostu zgłupiałem. Nie wiem już czy piec Ogniwo Eko Plus M 10kw z palnikiem retortowym II generacji BURNER SM. Czy piec RBR-k 12, czy może setlans, czy szukać czegoś z palnikiem sv200. Fajnie by było gdybym miał możliwość podrzucić jakieś drewko, bo mam do tego dostęp.

Zapotrzebowanie na ciepło wyliczyłem tutaj. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/54u1 W chwili obecnej mam piec zasypowy, 12kW i powiem tak: ten piec ziewa. Kisze opał. sadzy w cholere ale inaczej się nie da. Jakbym miał 50 stopni na piecu to bym w domu nie wytrzymał.

Pomóżcie Panowie bo już się kompletnie pogubiłem a porządnych opinii jest jak na lekarstwo.

Pozdrawiam.

Gość berthold61
Opublikowano

Z tym drewienkiem sobie już daruj lub spal je jak najszybciej , chyba nie kupisz drogiego kotła aby straż miejska nalepiła ci naklejkę że masz go wymienić . 12 kw a tymże się przegrzejesz w domu zajmie się zawór 3 drogowy , na kotle możesz trzymać 65 stopni ,ja mam 65 stopni a na instalację idzie 29 stopni i ciepło fest.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź bethold61.

O tym drewienku napisałem bo sąsiad ma piec na ekogroszek i może podłożyć drewno które ma od teścia za darmo. Powiedzmy że też mam taka możliwość. Straż miejska u nas nie nęka mieszkańców dopóki ktoś "serdeczny" nie doniesie. Zawór 3 drogowy będzie na pewno przy nowym kotle. Teraz tylko pojawia się pytanie jaki kocioł? Jak wiadomo są producenci którzy robią kotły i producenci którzy produkują coś ma tylko w nazwie kocioł. Wymiennik poziomy czy pionowy, nie ma znaczenia. Czy będzie niebieski firmy X czy zielony firmy Y też nie ma znaczenia. Zależy mi na propozycji kogoś kto ma pojęcie o kotłach. Nie wiem na ile można wierzyć stronie: czysteogrzewanie.pl ale wszystko wydaje mi się sensownie napisane. Mają tam ranking pieców, po filtrowaniu moich oczekiwań tzn. Kocioł na ekogroszek, moc 10-15 kw, 5 klasa. Na pierwszym miejscu pojawił się kocioł SKAMP-PV o mocy 13 kw. Spędziłem już nie wiem ile godzin na szukaniu konkretnych informacji od użytkowników lub znawców pieców i mało co znalazłem. Nie chciałbym kupić kotła i później mieć z nim same problemy, tym bardziej że u mnie nie ma kombinacji. Żadnej podłogówki, bojlerów itp. Tylko piec, rury i żeliwne grzejniki. Także będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Zbyszek

Opublikowano

Zwróć uwagę, aby miał duży popielnik, jak największy zasobnik i był łatwy do czyszczenia (niektóre są koszmarne pod tym względem .-))

Z rusztem w 5 klasie nie kupisz, ale dorobić prosty ruszt to nie problem w razie czego.

Opublikowano (edytowane)

@ZbiszaZwróć uwagę na te palniki, a piec prawie każdy się nada :) AZP 12 MR i AZP IRON 15 MR

Edytowane przez Kriters64
Opublikowano (edytowane)

Patrzę na tego Skamp PV i tak diabli wiedzą czy to duży popielnik czy mały :)

Ma pionowy wymiennik i nie trzeba go rozkręcać. Wystarczy dźwigniami poruszać i na jakiś czas spokój. Dla mnie to i tak luksus. Teraz mam tak zwalony piec że płomieniówek nie mogę z żadnej strony wyczyścić bo dojścia nie ma.

A Ty kolego o6483256 też przed wymianą kociołka jesteś?

Edytowane przez Zbisza
Opublikowano

Ja już po .-) Miałem Biadałowego śmieciucha, mam klona dragon duo 10kW (taki https://archiwum.allegro.pl/oferta/kociol-automatyczny-podajnikiem-zeliwny-ruszt-10kw-i6892088356.html).

• Lubię to 1
Opublikowano

Pozazdrościć. Taka wymiana to ból głowy i kieszeni.

Napiszę jeszcze do Pieklorz. Zobaczę co powie.

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem na raty 0%, bo skoro były, to po co gotówkę "wywalać" Zamontowałem sam. Przeskok komfortu w porównaniu do śmieciucha niesamowity. Codziennie musiałem chodzić, rozpalać,  opróżniać popielnik, ruszt z pyłu, a tak dosłownie raz w tygodniu, albo rzadziej .-)

Raz mi wygasł kocioł, bo zapomniałem dosypać opał .-)

Może pellet byłby jeszcze lepszy, ale cena kotła była dla mnie za wysoka, a po cichu liczę cały czas na gaz (obym się nie przeliczył .-))

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Też marzyłem o pellecie. I na marzeniach się skończyło. U mnie poszłoby lekko 5-6 ton bo lubię ciepło, chata średnio zaizolowana. A cena pelletu niebezpiecznie rośnie. Lokalni producenci powariowali z cenami. Około 800 netto/t. A dwa że jest pelletu coraz mniej. Ludzie się rzucili na te dofinansowania jak diabli. O gazie nawet nie myślę. Sąsiad miał i po roku przeprosił stare Camino, dobył siekierę i pali drewnem. Jeszcze to drogi interes. Chyba że masz dobrze ocieploną chatkę.

Opublikowano

Z takimi parametrami to można w gaz uderzać. Zazdroszczę.

Opublikowano

Już nawet myślałem o pompie ciepła, samoróbce z klimatyzatora, ale mam trochę  stracha zainwestować w niepewny projekt kilka tysięcy .-)

Opublikowano

Urządzenie niby nie jest skomplikowane ale to trzeba umieć policzyć. Dobrać sprężarkę, obliczyć sprawność. Nie takie hop siup.

Opublikowano (edytowane)

Już od paru godzin.... i wreszcie skasuje się nieuczciwych producentów kotłów bez badań na biomasę niedrzewną czy podgrzewaczy CWU

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,24537454,od-polnocy-obowiazuje-zakaz-sprzedazy-przez-internet-starych.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Buzz&fbclid=IwAR24nL0ez0-JBnYq78e1xElIFPq2R3YSntbqNg2XCd09ZZyC8sKOkFnWbg0

ze strony SAS już po 08.03 znikneła calutka oferta kotłów na biomase niedrzewną, z marketów te wynalazki też znikają

Defro zostawiło już sama pozycję kotłów na export, widać chcą lub muszą ryzykować a może kara 200tys na nich wrażenia nie robi...

Edytowane przez Pieklorz