Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo to jest to samo co ten sibugol ogień BN miałem go jest faktycznie bezproblemowy ale też idzie jak papier

Opublikowano

Co to za blacha?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Kolega zrobił taka blachę z dziurami na ruszt wodny ma to zatrzymać więcej sadzy i ciepła na dole kotła wsadzone dopiero dzisiaj na efekty trzeba poczekać jeśli wogole jakieś plusy z tego będą wszystko się okaże

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możliwe ze mój kocioł jeszcze się nie ustabilizował bo przed przeróbka miałem 18kg spalanie, a teraz 24kg?

Opublikowano

Od rozpalenia minęło 19-20h

Opublikowano

A na dworze niby ciepło bo koło 7 w plusie no ale wiatr jest

Opublikowano

Rózne "patenty" juz widziałem na rusztach wodnych: cegły szamotowe, pustaki MAX kratowe, blachy, tarcze hamulcowe :

Opublikowano

No właśnie tego wiatru w domu nie czuć a kocioł od razu poczuje u mnie jest tak samo na dworze ciepło a spalanie poszło sporo w gore

Opublikowano

Może i tak. Zobaczymy co będzie jutro.

Opublikowano

Ja zamiast deflektora mam tarcze i powiem wam że jest to lepsze rozwiązanie od oryginalnego deflektora

Opublikowano

Muszę jutro jechac do mechanika po tarcz hamulcowa i sprawdzę.

Opublikowano

Z bębnem może być ciężej (zdobyć), chyba ze gdzieś na autozlomie ale to znów nie będą wiedzieć ile chcieć.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, MarekDabrowski napisał:

Ja zamiast deflektora mam tarcze i powiem wam że jest to lepsze rozwiązanie od oryginalnego deflektora

Deflektor to w tym przypadku inna sprawa. Moim zdaniem przy ruszcie wodnym chodzi o to, aby podnieść temperaturę strefy "okołorusztowej", bo ruszt skutecznie schładzany jest wodą z powrotu i łatwo "łapie" sadzę.

Deflektor wklęsły czy tez bęben hamulcowy dobrze działa w kotłach, w których króciec powrotu oraz płaszcz wodny są ponizej góry palnika, dlatego też moim zdaniem wskazane jest, aby płomień i spaliny najpierw odbiły się od deflektora i powędrowały na dół i w bok, a dopiero póżniej w kierunku wymiennika półkowego.

Przy wymienniku pionowym z komorą nawrotną itp. nie zda taki deflektor egzaminu.

Edytowane przez gmaj22
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

A ta blachę nie lepiej pod ruszt jakiś zawiesić?

Opublikowano

Ja zauważyłem że jeżeli przy samym ruszcie jest wysoka temperatura to kocioł szybko łapie zadana i łatwiej jest ja stabilnie utrzymać

Opublikowano
A ta blachę nie lepiej pod ruszt jakiś zawiesić?

U kolegi jest trochę za mało miejsca chyba żeby wywalić deflektor i zawiesić blache

Opublikowano

Cześć. Mam odpowiedz od producenta kotła. W poniedziałek montujemy palnik Ardeo obrotowy

Opublikowano

300zl, ale to przeboleję.

Opublikowano (edytowane)

Nie. On ma tego technixa u siebie, przynajmniej tak twierdzi, pytał czy mam sterownik Argos, a ja mu ze nie bo biedny był, i on mówi ze poleca Skzp, a ja mu ze właśnie taki mam.
Rozmawiałem tez z adwokatem i mówi ze nic bym nie musiał dopacac ale już  ***, byle był święty spokój.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów