Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A teraz pytanie kto od kogo zerżnł pomysł na palnik i go tak  ***a30cc1be6cedb96d7ecae650edf6d535.jpg

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem i ,szczerze mówiąc nie jest to ważne , kto skorzystał z czyjegoś pomysłu i czy nie było to naruszenie praw autorskich. To sprawa producentów. Chronologicznie pierwszy był , zdaje się , palnik stalkotu.

Jeżeli chodzi o  *** to  , w przypadku technixa , byłbym ostrożny w opiniowaniu . Nie miałem go "w ręku " ale porównując zdjęcia widać , że zostały usunięte co najmniej dwie wady ekopala i palnik ten , moim zdaniem , łatwiej będzie opanować.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Mam Technix tylko zeliwny i *** po całości.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Marku pisałem do Technix i te co pokazałeś z nakładka już nie sprzedają, ciekawe czy były złe i wycofali, czy aż tak dobre i jak to w Polsce musieli coś dobrego wycofać.

Opublikowano (edytowane)

Ale zdaje się że technix miał albo ma cos takiego jak wulkan albo bardzo podobne

On przypomina ekopala tylko poprawionego.

Edytowane przez Jasa
uzupełnienie
Opublikowano

Narazie kłócę się z producentem kotła, sprawa oparła się O rzecznika praw konsumentów i adwokata zobaczymy co będzie, miało być polubownie, a wyszło jak zawsze. Jak nic nie da rady załatwić, a walczę o zwrot kasy za palnik, to zakupie Ardeo Iron zeliwny w sumie tak i tak go kupię.

Opublikowano
3 minuty temu, SlawekOrfi napisał:

Marku pisałem do Technix i te co pokazałeś z nakładka już nie sprzedają, ciekawe czy były złe i wycofali, czy aż tak dobre i jak to w Polsce musieli coś dobrego wycofać.

Być może , że jest to brak "rozliczeń autorskich" podobnych acz nie identycznych rozwiązań.

Opublikowano
Mam Technix tylko zeliwny i spier...... po całości.

Palnik dobry tylko dwa razy za duży
Opublikowano
1 minutę temu, SlawekOrfi napisał:

Narazie kłócę się z producentem kotła, sprawa oparła się O rzecznika praw konsumentów i adwokata zobaczymy co będzie, miało być polubownie, a wyszło jak zawsze. Jak nic nie da rady załatwić, a walczę o zwrot kasy za palnik, to zakupie Ardeo Iron zeliwny w sumie tak i tak go kupię.

No , to już ostro poszło . To aż tak mocno dokuczył ten technix  ?  Nie wydaje się taki zły ale mówię to wyłącznie w oparciu o zdjęcia i mogę się mylić.

Opublikowano

Kocioł 15kw palnik 25kW. Rozmawiałem z producentem mówi ze wymieni poprawi, coś dopłace i ok, ale sytuacja się zmieniła i byłem u rzecznika wysłaliśmy pismo i chce się dogadać, teraz ja nie chce i nie dopłace ani 1zl. Czy wyjdę na swoje? Nie wiem. Jak to mówią poszła krowa niech idzie łańcuch.

Opublikowano (edytowane)

Słyszałem o technix-ie dobre opinie i wydaje mi się , że porozumienie będzie.

Aha , doczytałem , chodzi o producenta kotła , nie palnika.

Edytowane przez Jasa
uzupelnienie
Opublikowano

Sam palnik moim zdaniem jest dobry mam tego technixa u siebie moim zdaniem i z tego co pamiętam kolegi orfiego to całą robotę papra przeciwzwoj ślimaka a z drugiej strony gdy palnik chodzi na 100%
mocy to pali równo i po calosci

Opublikowano

No bo ma go za duży i stąd te problemy ma. Moim zdaniem to jedyny minus to żeliwne ślimaki mielą opał kolega dopasował stalowy i się chwali.

Opublikowano

Jak by faktycznie dopasować inny ślimak może tędy trzeba pójść na necie gdzieś są wymiary i coś poszukać

Opublikowano

3 zima i poleciał a zamawiałem w stalkocie

Opublikowano
Jak by faktycznie dopasować inny ślimak może tędy trzeba pójść na necie gdzieś są wymiary i coś poszukać

No spróbuj koszt stalowego nie jest taki duży a fekt będzie lepszy
Opublikowano

Poszukam napewno bo ten palnik idealnie pasuje do mojego kotła tylko żeby chciał palić po srodku

Opublikowano

technix stalowo-żeliwny pracuje lepiej, ale ja tych kwadraciaków nie lubię, obojętnie o którym producencie byśmy nie mówili.

Tu jest ślimak z niepełnym zwojem pod zsypem kosza a sam zsyp kosza to wymiar starszych modeli miałowych ardeo serie azp-m, azp-mr, azp-mrż...

Jak coś fajnego na sam ekogroszek, to technix jest dystrybutorem regionalnym poprawionego fajkowego pod 5tą klasę marki termo-tech

Kolega ma za duży palnik i tu jest kłopot.

Z żeliwnych jak kocioł 15ka, to mały batory bdb, jak się chce żeliwniaka

w przypadku ardeo-iron mówimy o dwóch modelach jest Ardeo Iron i to jest palnik bez obrotu , wówczas palenisko w miarę kształtem podobne do okrągłej ekoenergii, zasada podawania jak w innych. Ardeo Iron R to model z obrotem wahliwym (lekko lewo-prawo). Ja z obrotowego wolę wersję pod 5tą klasę stalowo-żeliwny azp-tr 15kę, ślimak stalowy tak się nie grzeje, kosz po tyłku nie dostaje i nie koroduje tak szybko i mocno, bardziej precyzyjne dawkowanie, dane paliwo też się tak nie spiecze. żeliwo jak się mocniej nagrzeje, to na danym paliwie można wysunąć czasem odlew palnika (taka korona w górę się podniesie).... Ardeo Iron oraz Ardeo Iron R mają ramki kosza jak ekoenergie

żeliwny technix ma ramkę jak żeliwny ewmar appm1, apmm2,appmd-1, appmd-2 czy już nieistniejąca, upadła firma żeliwny czy też palniki żeliwne elgomax...

Opublikowano (edytowane)

Podajnik oparty na fajce ze wszystkimi jej wadami. Zawężony asortyment paliw.

Sam jestem ciekaw szczegółów.

To chyba taki , choć nie jestem pewien.

image.png

Edytowane przez Jasa
uzupełnienie
Opublikowano

Dzwoniłem właśnie to firmy technix i gość właśnie mi wytłumaczył dlaczego właśnie żeliwny palnik na niskich mocach nie pali po środku i niestety tak będzie można to poprawić zaklejaniem dziur od strony podajnika jeśli trzeba to nawet wszystkie jest to związane z ciśnieniem powietrza na małych mocach jest za małe dlatego ten palnik ma zakres pracy między 18-25kw i faktycznie na wysokich mocach pali po środku bo już to wcześniej sprawdzałem to trzeba kombinować z zaklejaniem albo się do tego przyzwyczaić a w przypadku naszego kolegi który ma kocioł 15kw to niezda egzaminu bo moc kotła jest niższa niż minimum tego palnika ale sprzedający kocioł z takim palnikiem powinien poinformować kupującego o takim fakcie i zaproponować coś innego