Skocz do zawartości
IGNOROWANY

@ Palnik rynnowy "witkowski"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj podwójną uszczelkę z azbestu jak brakuje. Może masz krzywą pokrywę. Odkręć i sprawdź. Jak jest zakrzywiona to młotek i do dzieła. Dwa puknięcia i będzie prosta.

Opublikowano

Uszczelniłem go masowym uszczelniaczem do rur wydechowych. Proponuję wszystkim sprawdzić płomieńiem świecy lub dymem. Będziesz zaskoczony. Zmniejszyłem moc dmuchawy przy maksymalnej modulacji z 52% do 45%.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zainstalowałem deflektor nad palnikiem APR. Obejrzałem film Yotube od Kamila Miernika. Miska działa niesamowicie dobrze. Wnętrze kotła i wymiennik ciepła poszarzały, temperatura spalin spadła, kocioł szybciej się nagrzewa. Proponuję wszystkim spróbować. Foto sterownika do i posle miski.

D1.jpg

D2.jpg

d3.jpg

d5.jpg

Opublikowano

Jeśli można poproszę link do tego filmu Kamila na youtube. Jak mnie pamięć nie myli to prekursorem miski zamiast deflektora był kol. @Jockey i u niego kanale widziałem filmy w tym temacie.  U mnie ta metoda się nie sprawdziła i wróciłem do deflektora z tarczy hamulcowej :)

Opublikowano

A mój garnek do indukcji już się w połowie stopił , trza będzie ori deflektor wstawić .

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć. Miałem problem z palnikiem Witkowskiego. Dwa miesiące temu zaczął źle pracować.Nie spalaj paliwa  dym w  kotłowni. Sterownik SKZP-2, musiałem przejść z modulacji na tryb przerywany.Zmierzyłem wczoraj kondensator wentylatora. Zamiast  2,5 mF było 0,1 mF. Wymieniłem dzisiaj kondensator i wszystko działa dobrze.

kondensa.jpg

• Przydało się 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Właśnie montuję palnik APR, między kołnierz palnika a obudowę kotła dałem sylikon wysoko temperaturowy (czarny). Co zrobić na połączeniu palnik - rura podajnika? Jest tam okrągła biała uszczelka która się rozerwała na dwie części. Nie przejmować się tym i skręcić jak jest, zerwać do końca uszczelkę i zamówić nową a może uszczelnić sylikonem (czarnym, czerwonym)?

Opublikowano

O ile dobrze pamiętam dałem tam sznur uszczelniający, taki szary, są np w marketach, w blistrach z klejem, są bardzo miękkie, dobrze się układają

Opublikowano

Pytanie czy jest tam możliwe umieszczenie zapalarki tak, żeby to działało. Kiedyś gdzieś w jakimś Defro z rynną była montowana zapalarka. Może to będzie jakiś trop, jeśli budowa palnika będzie podobna.

Opublikowano

Kilka lat temu witkowski miał kocioł z palnikiem rynnowym z zapalarką w swojej ofercie , niby na ekoroszek i pellet ,jak się pojawił tak szybko znikną .

Najprościej zadzwoń do niego i zapytaj , ciekawe co było nie tak?

Opublikowano

To napisal Witkowski:

Palnik APR (rynna) firmy Kotły Witkowski nie był sprzedawany z zapalarką.

-Montaż ewentualnej zapalarki do tego typu palnika to tak naprawdę indywidualna inwencja twórcza konstruktora. Najważniejsze żeby zapalarka była zamontowana w taki sposób aby powietrze  z dmuchawy przez nią przepływało a następnie to ciepłe powietrze zostało wprowadzone w palenisko.

Opublikowano

Wpiszcie w google frazę "APR FIRE", są jakieś "pozostałości " dot. oferty takiej wersji palnika. Niestety nie znalazłem zdjęć cz rysunków. 

Opublikowano

Może ktoś ma sprawne APR Fire? Planuję kupić w przyszłym roku palnik SV200.Ten ma zapalarke.Mój palnik APR słabo spala odpady zbożowe. Podczas mieszania z ekogroszkiem często gasznie. Próbowałem różnych ustawień, ale nie pomogłem.Odpady zbożowe bez wymieszania z ekogrozkem w ogóle się nie palą.Za darmo mogę otrzymać nieograniczoną ilość odpadów zbożowych. A palnik SV200 spala je bez problemu.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, juozas49 napisał:

A palnik SV200 spala je bez problemu

Mówisz tu o wersji palnika do pelletu, czy do ekogroszku, bo z tego co wiem są takie.

Sam opalam owsem na rynnie śerściuchu Stalkota, jakoś spalania jest słaba, brak zapalarki, do tego tworzy się nagar o czym pisałem w innym temacie. Co do gaśnięcia w tamtym roku nie było problemu, w tym roku w podtrzymaniu raz mi wygasł. Też zastanawiam się nad lepszym palnikiem dla owsa z wygodniejsza obsługą.

Chociaż wydaje mi się, że lepiej celować w palniki peletowe z automatycznym czysczeniem do spalania zbóż. Ogólnie nasz rynek w tym kierunku jest bardzo ubogi.

Edytowane przez ByCygano
Opublikowano

Właśnie zamontowałem palnik APR w moim kotle 20kW ze sterownikiem SKZP 02. Czy możecie napisać +/- jakie wstępnie przyjąć wartości powietrza dla 10% i 100% mocy palnika, dla groszku 26-28Mj? 

Opublikowano

Osiemdziesiatke tak wysoko krecisz ? 

Opublikowano

Dzięki za info.

Jeszcze jedno pytanie, na sterowniku (SKZP 02) moc lepiej ustawić na 20kW, tak jak jest na kotle czy na 25kW, jak jest na palniku i ograniczyć ją do 80% czy może niema znaczenia? Skłaniam się nad pierwszą opcją ale wolę się spytać bardziej doświadczonych użytkowników. 

Z góry dzięki.

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie do palących rynną z niniejszego tematu -

Poprzedni sezon po małym "remoncie" palnika paliłem głównie sibugolem premiom lub ultra i nie miałem żadnych problemów (choć początkowo, pomimo uszczelnienia co tam trzeba i tak podajnik sie przegrzewał, pomógł dopiero patent ze śrubkami w otworach i kapleusz z cegły).

W tym sezonie z uwagi na znaczny wzrost cen węgla ( o ok 200zł na 1tonie ) podszedłem do próby palenienia pelletem

Najpierw próba 3 worki pelletu olchowego z Brico, niby 19Mj, w praktyce by żar utrzymywał się pośrodku palnika musiałem zejść do 11Mj

Kolejna próba (dziś) pellet sosnowo-dębowy (choć zapach jak po otwarciu nowej szafy 🙂 )od lokalnego producenta, fi 8mm bez certyfikatów, itp. Wstępnie ustawiłem 16,5MJ ale i tak musiałem zejść do 12,5MJ by żar utrzymywał się we właściwym miejscu.

Rozumiem  że np ten olchowy, z "papierami" mógł nie mieć tych 19MJ ale żeby aż 11?

Sosnowy też może nie jakiś tam wysokiej klasy ale te 14-15MJ chyba powinien mieć.

Sterownik SKZP-02 2.37 - pellet fi 8mm, sosnowy, przesyp 18,8kG/h, korekta dawki -125%  - 11MJ/kg,

Sosnowo-dębowy pali się OK, śladowe ilości popiołu, popiół pylisty, bezdymnie.

Olchowy palił sie jakoś dziwnie, pomimo różnych dawek powietrza zawsze dymił, popiołu więcej, i bardziej "gudkowaty"

Macie podobne doświadczenia z pelletem na rynnie?

Edytowane przez Amanda
Opublikowano
11 godzin temu, Pawlicho napisał:

Dzięki za info.

Jeszcze jedno pytanie, na sterowniku (SKZP 02) moc lepiej ustawić na 20kW, tak jak jest na kotle czy na 25kW, jak jest na palniku i ograniczyć ją do 80% czy może niema znaczenia? Skłaniam się nad pierwszą opcją ale wolę się spytać bardziej doświadczonych użytkowników. 

Z góry dzięki.

U mnie kociol 20KW , ustawilem palnik na 18KW.

Opublikowano

Tak z ciekawości - Google pokazuje teraz jakieś rysunki palnika APR FIRE, wygląda na nieco inną budowę np kasety powietrznej, choć umiejscowienia samej grzałki/zapalarki i tak nie widzę

TU  kopia strony z googla (w opisie jest info że to strona z 18.07.2021 więc całkiem niedawno) 🙂

W opisie samej strony brak info o zamontowanej grzałce/zapalarce