Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tomek  ale jemu chodzi żeby to działało sprawnie na 2-3KW a tego Kipi nie zrobi. 

Edytowane przez eliks
Opublikowano (edytowane)

Wiem, że możliwość nastawy a prawidłowa praca palnik + kocioł na małych mocach to różnie bywa, dlatego cieszę się, że ten dylemat mnie nie dotyczy. Każdemu polecam buforek. Grzanie na maxa, postój i święty spokój, i tak już od trzech sezonów na pelecie. Rozpoczyna się 4 sezon.Dołączam zdjęcie licznika serwisowego, nie był kasowany od  pierwszego dnia pracy, czyli od początku grudnia 2016r do dzisiaj.

Zrzut ekranu 2019-10-1 o 15.46.43.png

Edytowane przez Tomek0407
  • Lubię to 1
Opublikowano

Im zimniej tym więcej, teraz to do 50 st C, a maksymalnie to 65-70, ogólnie ta jak już jest konkretne grzanie to palnik odpala się 2 razy na dobę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@eliks pyrkanie  na niskich mocach w kipim jest bez sensu trzeba tak jak  @Tomek0407  

Opublikowano

Wiem o tym kolego, dlatego osobiście na mnie wrażenie robi palnik Viper. Tutaj praca na 3KW nie stanowi problemu. 

Opublikowano

Bufor do kipiego i ładowanie z jedną mocą jest spoko - ale nie zawsze jest na to miejsce.
Ogólnie jest bida z kociołkami pelletowymi mogącymi pracować na niskiej mocy, ten kocioł z Viperem 8kW mógłby być ciekawy do nowych domów...

Opublikowano

@shogunzlasa spytam się bo nie pamiętam, ty patrzyłeś na ten nowy kociołek Ferroli? On chyba od 3KW startuje

Opublikowano

Jak by nie patrzył i kombinowal, piec na paliwo stałe  (wszystko jedno jakie ) nigdy nie będzie modulowal i efektywnie spalal tak jak piec na gaz. Tu nie ma możliwości przykrecenia kurka i zmniejszenia ognia. Gaz niezależnie od plomienia i dostarczanej energii zawsze spala się optymalnie.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ciekaw jestem, czy ktoś robił porządne badania jak wygląda sprawność odbioru ciepła przez kocioł pracujący na niskiej mocy. I nie chodzi mi o sam proces spalania ale o sam odbiór ciepła. Podejrzewam, że przy wymiennikach rurowych z zawirowywaczami nie jest źle ale w kotłach z bardziej tradycyjnymi kanałami o przekroju prostokąta z szerszymi przelotami taki odbiór ciepła będzie kiepski ?

Opublikowano

Generalnie zrobienie palnika/kotła spalającego czysto i sprawnie w dolnym zakresie mocy to nielada wyczyn. Tego nie potrafią ani nasze rynny ani rury. 

A porównywać kotła gazowego do stałopalnego nie ma co. W gazie robisz pstryk i za chwilę kaloryfery masz ciepłe. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

https://m.facebook.com/KotlyPulawiak/

Hmmm, @Puławiak montuje Laguny w całej Polsce jak szalony... Ciekawe, ile wynosi roczny przebieg jego auta...:):).

Z mojej strony pełen szacun, kolego 0recourse.gif

Edytowane przez Benton661
Opublikowano (edytowane)

Gdyby kazda kotlownia wygladala tak jak robi to Pulawiak, to istnienie tego forum mogloby byc zakwestionowane.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano
2 minuty temu, Visitor1230 napisał:

Gdyby kazda kotlownia wygladala tak jak robi to Pulawiak, to istnienie tego forum mogloby byc zakwestionowane.

Ale co byśmy wieczorami robili? A forum jest potrzebne chociażby żeby się czegoś nauczyć. Wyrazić opinie. Czasem pośmiać. Itp. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Czego Ty się możesz od nas nauczyć? :)

Opublikowano

Dużo bardzo dużo. Forum daje bardzo dużo informacji o ludziach o ich potrzebach, o tym czego potrzebują a czego nie. Co im sprawia trudności itp. Z drugiej strony są też wasze doświadczenia a to jest bezcenne bo wy pracujecie z żywym organizmem na codzień. Więc takie forum mi osobiście bardzo dużo daje. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Pytanie do posiadaczy Laguny

Przy  jakiej temperaturze startują pompy a przy jakiej się wyłączają?

Ile czasu upływa gdy gdy temperatura początkowa na kotle jest 25-30 stopni do momentu startu pompy?

Na jakiej histerezie pracują termostaty pokojowe?

Opublikowano

A to wszystko zależy jak sobie ustawisz. Ja mam start pompy od 60* bo tak mi się najbardziej optymalnie sprawdza przy zaworze VTC 311 55* i zadanej kotła 70*. Po zagrzaniu domu, kocioł wchodzi w tryb wygaszania który trwa 5 minut (też można przestawić), wtedy kocioł moduluje do mocy minimalnej 3KW i powoli wygasza kocioł. Po wszystkim jakieś zabiegi kosmetyczne sobie robi z nadmuchem i się wyłącza. Wtedy kocioł ma jakieś powiedzmy 63*. Przy zimowym odpale w ciągu 15 minut mam ciepłe kaloryfery. Teraz gdy kocioł odpala się raz na dobę to bym musiał policzyć. Włączył się nad ranem, wyłączył o 9:00, jak spadnie temperatura, do ilu i jak długo potrwa dam Ci znać. Ja mam na termostacie odpal kotła przy 22,5* ze stopniową histerezą. Realnie w salonie gdzie jest termostat poniżej 23* temperatura mi nie spada.

Opublikowano

U mnie identycznie. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, eliks napisał:

A to wszystko zależy jak sobie ustawisz. Ja mam start pompy od 60* bo tak mi się najbardziej optymalnie sprawdza przy zaworze VTC 311 55* i zadanej kotła 70*. Po zagrzaniu domu, kocioł wchodzi w tryb wygaszania który trwa 5 minut (też można przestawić), wtedy kocioł moduluje do mocy minimalnej 3KW i powoli wygasza kocioł. Po wszystkim jakieś zabiegi kosmetyczne sobie robi z nadmuchem i się wyłącza. Wtedy kocioł ma jakieś powiedzmy 63*. Przy zimowym odpale w ciągu 15 minut mam ciepłe kaloryfery. Teraz gdy kocioł odpala się raz na dobę to bym musiał policzyć. Włączył się nad ranem, wyłączył o 9:00, jak spadnie temperatura, do ilu i jak długo potrwa dam Ci znać. Ja mam na termostacie odpal kotła przy 22,5* ze stopniową histerezą. Realnie w salonie gdzie jest termostat poniżej 23* temperatura mi nie spada.

Ile Kolego spalasz pelletu na tym swoim kociołku tak z ciekawości na sezon i czy z CWU czy bez? Mamy podobny gabaryt budynku. 

Pozdrawiam

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

4 tony bez CWU. Pale peletem za 700zl.

Opublikowano

@eliks to sporo jak na 150m2 i bez wody. Masz słabe ocieplenie domku?