Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od lat pale Retopalem luz (obecnie 666zł/t z Vat bez akcyzy z Czeczota Wola). Wypróbowałem Karlika 10 worków na testy (824zł/t w workach po 25kg, 709zl/t luz).

1.Ekogroszek bardzo suchy. Kupiłem go u źródła pakowania czyli na Woli, były Czeczott w workach po 25kg.

2. Węgiel pali sie dłużej i troszke mniej go szło niż Retopala. Większą kaloryczność też od razu widać w workach bo "czarne jak kocie oczy kamyczki" się aż świecą (szklą) od smoły - pattz zał. Retopal jest bardziej szary, matowy.

3. Popiól wzorowy - zero spieków mniejsza ilość niż z Retopala.

4. Sadza, sadza i jeszcze raz sadza. Po 5 dniach palenia w piecu wyglądało jak po miesiącu Retopalem bez czyszczenia.

Zrobiłem test i wrzuciłem na mocno rozpalony żar (koks) 4 największe jakie znalazłem węgle Karlika. Dymienie nawet przy dużym nadmuchu przez 4 minuty. Przy takiej samie ilości Retopala po 1,5 minuty przestało dymić.

Wracam do Retopala.

Pozdrawiam 

20181119_085028.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.12.2018 o 23:14, MarekDabrowski napisał:

(...) a nie było u ciebie problemu z podkapcaniem między 20-50% mocy kotła bo ja tu musiałem zrobić korektę powietrza

W normalnym cyklu pracy nie zauważyłem przykapcania, ale jak kocioł się odstawia to sytuacja wygląda dosyć dramatycznie...

Co mi jeszcze chodzi po głowie - producent mocno podkreśla, że karlik jest groszkiem dedykowanym to kotłów 5 klasy i ekodesign. Może w kotłach spełniających te normy dopalanie sadzy jest dużo lepsze i nie odczuwają tak tego problemu?

Edytowane przez Harryman
Opublikowano

Dozownik też zależy od sterownika jaki ma algorytm spalania naprzyklad na irydzie firmy prond jest problem z ustawieniem tego groszku a za to retopala pali się idealnie

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam, Zakupiłem karlik jakieś 2 tygodnie temu, niestety bardzo duzo wyrzuca mi posklejanego niedopalonego wegla. Posiadam piec defro komfort eko 25 KW, zawór trojdrozny ustawiony na 48 stopni palę na pidzie. Moje aktualne ustawienia :

Temperatura zadana 65stopni, i taka osiaga ale mam skoki pomiedzy 55 a 65

Czas podawania od 1 do 6s

Minimalna przerwa podawania 50 sek maksymalna 130 s 

Dmuchawa zakres od 10 do 26 procent

Mogę prosić o jakąs porade bo juz sam nie wiem co zmienic aby bylo dobrze

Opublikowano

Jeśli wyrzuca niedopałki to wydłuż przerwę między podawania mi ten groszek spala się na popiół i nie ma spiekow

Opublikowano (edytowane)

Kopczyk nie większy niż 3cm jaki masz sterownik

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Dmucha ma przesłone regulowną srubką obecnie otwarta na max,poniewaz gdzies tak wyczytalem ze musi byc otwarta w pidzie niestety nie widze ile wat

IMG_20181218_173201.jpg

IMG_20181218_173302.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Ile mniej więcej cm.jest żar nad retorta ale z tego co tu widzę to jest za dużo opału na retorcie ja bym wydłużył przerwy między podawaniami spróbuj wydłużyć przerwy po 10s i obserwuj kopczyk powinien opaść jeśli dalej w retorcie będzie się zlewał opal to zmniejsz powietrze zmiany będą widoczne po 2h nigdy nie zmieniaj dwóch parametrów jednocześnie jak wydłużysz przerwy podawania to nie zmieniaj na razie powietrza

Opublikowano
Dmucha ma przesłone regulowną srubką obecnie otwarta na max,poniewaz gdzies tak wyczytalem ze musi byc otwarta w pidzie niestety nie widze ile wat
IMG_20181218_173201.thumb.jpg.8fc0a283f67e831c5dd9b23e4c6ebf75.jpg
IMG_20181218_173302.thumb.jpg.b23a0248c49ae96dc36fab23f5cdf50a.jpg
A ja widzę piękna nieszczelność palnika po lewej stronie i jak tamtędy powietrze ucieka. Uszczelnić trzeba koronę i dopiero dobierać nastawy dmuchawy. A ile Wat ma dmuchawa to Google powiedzą gdy wpiszesz model.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Co nie zmienia faktu że na retorcie jest za dużo opału

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

I trochę za wysoko dmucha a po uszczelnieniu to Mikołaj przez komin nie wlezie bo mu sadło się stopi od temp w kominie.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak mu wcześniej napisałem pale takim samym groszkiem i to co widzę na palniku u kolegi to katastrofa

Opublikowano

Ktoś wrzucił na YouTube test karlika i ten kolega też nie potrafi ustawić tego groszku .z tym grochem to nie jest prosta sprawa trzeba trochę posiedzieć żeby było idealnie ustawione

Opublikowano (edytowane)

Witam....mialem karlika (kupiłem 1palete ,750kg).Piec mam 48 kW sas solid , Sterownik tech 550 z pid....ogrzewam 450 m2....budynek postawiony w latach 50....mur 45 cm pełna cegla nieocieplony....strop nieocieplony( material to szlaka, trzcicina,deski i zaprawa cementowo wapienna.....dach eternit nieocieplony.... paląc karlikiem dmuchawa ustawiona na min 33% wtedy spieki kokosowe zaczęły znikać...Ale popiół i tak nie był zaladny...aha spalanie 63kg na dobę gdy temp. za oknem od 0 do 3 ...gdy temp od -1 do -3 ....około 73kg....wizyta w kotłowni mniej-więcej co 15-17godz zeby oproznic szuflade z popiołem.... pozdrawiam wszystkich

Aha....podawanie 36sekund....przerwa 130

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Połączenie postów
Opublikowano (edytowane)

Witam.

No tak ale kolega spala prawie 4x więcej i tyleż samo więcej popiołu :)))

YARO

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

I ma co ogrzewacz 450m2 i kocioł 48kw to go trzeba czymś nakarmić

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Po zmianie ustawień  minimalnej przerwy podawania z 50 sek na 65 sek  po nocy palenia widzę że udało się osiągnąć sypki popiół, gdzie niegdzie są niedopałki w popiole ale nie wielkie. Temperatura pieca się ustabilizowala, piec trzyma 65 stopni, po godzinie zrzucal sobie do 61 ale szybko wracal. Dziękuje za wczorajszę porady. 

Opublikowano

witam, a ja mam problem z nim, mam piec termet, ze zwyklym steronwikiem tech ( czas podawania, przerwy itp). 

nie ważne jak go ustawie zawsze mi środek paleniska wywala w piramide, węgiel spieka sie w 1 większy kawalek idzie do pionu a póżniej spada niedopalony. Przeważnie niedopala się od strony przeciwnej do drzwiczek. 

regulowałem czasem podawania, skracałęm, zwiększałem, bez znaczenia, zawsze węgiel sie spieka w jeden większy kawałek i wypietrza sie. 

e17ab4816dbc856043bc4428b706c5ef.jpg