Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Karlik Ekogroszek - nowy towar PGG

hajtaler428

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem , pisząc o 90%  Kolega Marek miał na myśli to , że przemysł  i motoryzacja to główni truciciele a posiadacze kotłów węglowych znajdują się na dużo dalszym miejscu w tej klasyfikacji i nie chodzi tu o procenty ,   bo te na pewno będą  inne i zależne od tego ,  kto te dane opracowuje.

Prosty przykład mają wycofać z samochodów osobowych silniki diesla i to jest malutki krok w kierunku ekologi mimo że sam jeżdżę dieslem jestem za tym żeby tak się stało i przy zmianie auta napewno nie kupię diesla

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Ciekawe opracowanie .

Trochę pocieszające  bo wynika z niego, że sektor komunalny to dopiero czwarty w kolejce emitent NOxów.

Choć z drugiej strony są to dane z 2007 r. a wyrażnie większy od tego czasu udział podajnikowców pewnie tę emisję trochę zwiększył choć nie jestem tego pewien .

Jeszcze jedna ciekawa rzecz , wynika z niego  , że węgle importowane mniej trują środowisko niż krajowe .

Co na to nasi.

Edytowane przez Jasa
interpunkcja

Coś w tym jest pale 2 tygodnie rosyjskim groszkiem coś takiego jak ogień sibugol i jest znacznie czyściej w kotle nie wspominając już że popiołu znikoma ilość i że płomień jest jak z gazu niebieski

Ja również do tej pory nie przywiązywałem do tego wagi ale teraz porównując sadzę z rosyjskiego Energo i tegorocznego Retopala widzę wyrażnie większą ilość z tego ostatniego . Fakt , kamieni w Energo było sporo ale chyba mniej zanieczyszczał kocioł i środowisko.

I bądż tu mądry i popieraj krajowe wydobycie.

Ja jakis czas temu kupowałem karlika i się zepsuł chociaż wcześniej był dobry może na zła partie trafiłem późniejm bobrkiem i byłem zadowolony a teraz rusek i też jest ok.

Ja jestem raczej stały w "uczuciach węglowych " i niechętnie zmieniam paliwo ale jak będę musiał , to trudno.

Najgorsze jest to ,iż w oczekiwaniu podobnych parametrów jak w poprzednich dostawach , kupiłem go 2T.

Ogólnie nie jest tak żle , tylko ta sadza - oczekiwałem ,że będzie jak poprzednio a niestety tak nie jest .

Stąd moje , nieudane zresztą , próby jej wyeliminowania.

Narazie muszę się z tym pogodzić choć kotła czyścic za często nie lubię.

Hejka wtrace się do wątku i też mam sprawdzony i pewny ekogroszek. Pierwszy to sztygar ultra w którym są kamienie ale przynajmniej u mnie były nie szkodliwe. Ma bardzo mało popiołu i nie syfi pieca. Drugi to ekogroszek Skarbek ale z Piekar z lokalnego składu. Reszta groszkow w mojej okolicy nadaje się do latania dziur w ulicy. Pozdrawiam. 

Ogólnie sambudrol z wyłączeniem retomialu bo nie próbowałem bobrek czy Skarbek bo to tylko inna nazwa ogień sibugol mogę do tego jeszcze dodać retopal pomieszany z chwalowicami też się to dosyć fajnie pali .a szczególnie nie polecał bym groszków z firmy dragon bo to moim zdaniem straszny szajs

11 minut temu, Arczi82 napisał:

Pierwszy to sztygar ultra w którym są kamienie ale przynajmniej u mnie były nie szkodliwe. Ma bardzo mało popiołu i nie syfi pieca.

https://www.olx.pl/oferta/wegiel-ekogroszek-sztygar-ultra-CID628-IDxDRhU.html#a0c8f9b43b;promoted

Ciekawa cena . Piszą ,że odkamieniany.

Marek , Karlik się u Ciebie nie załapał . To też ponoć jakaś mieszanka - ciekawe czegoś z Retopalem chyba.

Edytowane przez Jasa

To samo brałem i niestety kamienie są. Ale przynajmniej ładnie się wypala i nie syfi pieca w końcu to jest groch kolumbijski. Tak jak pisałem kamienie nie są groźne u mnie  ie było problemów. 

W karliku jest wujek i ciężko opanować sądzę i z kalorycznością jest różnie a tak to większych zastrzeżeń nie mam

Zależy na jaką partię trafisz ja trafiłem jedną ze była naprawdę super .jedno jest pewne na ustawienie powietrza na karliku trzeba poświęcić sporo czasu

Chyba najważniejsza jest powtarzalność parametrów  , bo jak dla każdej partii trzeba będzie korygować powietrze to będzie to upierdliwe.

W tym sezonie dobrze by było go wypróbować , żeby mieć jakiś pogląd , choć na przykładzie Retopala trudno spodziewać się powtarzalności w następnej partii.

Notabene , na stronie PGG nie ma Retopala w workach , jest tylko w big bagach.