Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawdzony Eko-Groszek.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, AqrratWsamRaz napisał:

A diablo czerwony? Palił ktoś tym? 

Od połowy grudnia tj. od zamontowania sterownika i aktualizacji po której nastąpił reset liczników, zużycie do odczytania ze sterownika. Pali się non stop, chata 300m, 6 osób, 2 łazienki, 2 duże wanny, temperatura w całym domu ustawiona (hold) 23stopnie, palę czerwonym diabłem, do stycznia paliłem mieszanką diabła i owsa. Nie zamienię na razie na inny groszek. Zero problemów i zapominasz o kotłowni i pisaniu o spiekach, sadzach i i brudzie w kotle....

Tylko zakupy rób w maju i czerwcu będzie bardziej suchy a i po 700-750zł z przesyłką

Yaro.

20190329_190008-1.thumb.jpg.d938ea5c3c66cb809c42db14e51eb531.jpg20190329_185941-1.thumb.jpg.bfaf785f51a4f73875dc762f5bfc43a4.jpg

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

Yaro to ile poszlo ci paliwa od 1 pazdziernika do montazu nowego sterownika ???

No i jaka kalorycznosc

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

@YaroXylen  6,3 kW z 1 kg opału o ile reszta danych, tj. przesyp i kaloryczność dobrze wpisana, to niezły wynik, nawet jeśli przyjęty dla 100 % sprawności.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano
9 minut temu, gmaj22 napisał:

@YaroXylen  6,3 kW z 1 kg opału o ile reszta danych, tj. przesyp i kaloryczność dobrze wpisana, to niezły wynik, nawet jeśli przyjęty dla 100 % sprawności. 

Witam.

Sprawność spora, gdyż wymiennik przewymiarowany i praktycznie zawsze czysty... jak to przy paleniu diabłem. Sterownik ma ustawioną moc palnika 15kW mimo że palnik jest 25kW (lepiej moduluje) Przesyp praktycznie idealnie po wadze (15,2kg), kaloryczność 23 z jakimś ogonkiem. Zobacz dmuchawę!!! Tak mało ruska trzeba dmuchać i stąd u niektórych duże zużycie w komin. W sterowniku od chyba dwóch miesięcy kompletnie nic nie zmieniałem tylko ustawiłem obniżenie temp. kotła. I dosłownie nic więcej. Dla mnie SKZP to rewelka :-)).

22 minuty temu, mkaczko napisał:

Yaro to ile poszlo ci paliwa od 1 pazdziernika do montazu nowego sterownika ???

Zadałeś mi ciekawe pytanie....hm hm.... tyle ile wsypałem.... a poważnie to musiałbym poszperać i popatrzeć. Zaraz po zamontowaniu sterownika i wstępnym ustawieniu pamiętam że spalanie z 23-24kg na dobę spadło 18-19kg, tylko po zamontowaniu sterownika. Poprzednio miałem zwykły dwustan bez PIDa "Titanic". On w miarę nie źle się zgrał, ale SKZP to inny świat, i zapomniałem o kotłowni. Nawet kiedyś pisałem że raz na parę dni wchodzę popatrzę na wykresy, cyferki, etc...z czystej ciekawości :-)

Yaro

Opublikowano
18 minut temu, YaroXylen napisał:

Zobacz dmuchawę!!!

7% dla ponad 40% modulacji to naprawdę niewiele. I spaliny nawet 84 C. Co to za dmuchawa? 80 W?

Opublikowano (edytowane)

Tak jest 80W Domer. Słusznie zauważyłeś że 7% przy mod.42% tylko ze moc palnika 15kW ustawiona w sterowniku, ale i tak jest to malutko wiatru...no i kocioł szczelny i nie podsysa nigdzie sznurami powietrza. Popatrz jeszcze na fotki, i dmuchawa zasłonięta na ok. 3/5, przyklejona na stałe silikonem (odcięta płyta kompaktowa :-) przeźroczysta). To zaklejenie to już dawno jest, jeszcze na starym sterowniku było, bo komin u mnie spory i ciąg również. Ja wszystkim kolegom pisałem aby ruskie węgle niewiele dmuchać, i znaleźć granicę zmiany barwy płomienia z żółtej na pomarańczową. Niestety nie wszyscy mogą sobie poradzić z tą dość prostą, aczkolwiek wymagającą troszkę cierpliwości czynnością.

YARO

20190329_204056-1.thumb.jpg.bf815f9c93f55af7ea73fc37d9d55496.jpg20190329_204016-1.thumb.jpg.09c37cdf4cf36dc56294b3864904a090.jpg20190329_204202-1.thumb.jpg.473ee88fb324a981f0de1800d442315a.jpg

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

Yaro? ,a gdzie w tej cenie sprzedają czerwonego Diabła razem z transportem i jeszcze workowany, kupiłbym parę ton. Pozdrowionka.

Opublikowano (edytowane)

Zeszły rok wiosna na stronie producenta bodajże 710zł, później było 770zł, faktycznie teraz całą zimę 880zł (kwestia czasu :), a z odbiorem własnym na fakturze było bodajże 670zł (brałem 6palet) i oni ładują palety. Dzisiaj przejeżdżałem koło nich to spore zapasy mają, więc z zakupami radzę się wstrzymać ok. 2 miesiące maj-czerwiec..

Yaro

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Cena nawet 770 była by nawet dobra, ja kupowałem w zeszłym sezonie Cz.perla po 750, pali się dobrze tylko ma dużo popiołu około 10% i jest w każdym worku kamień,taki biały bardzo twardy coś jak granit.

Opublikowano
W dniu 28.03.2019 o 20:15, berthold61 napisał:

Spaliłbyś nawet bogdankę ale bez domieszki czegokolwiek tylko totalnie wydłużyć czas przerwy w podawaniu oraz ciut mniej powietrza , wiem coś na ten temat bo spalałem eko o spiekalności 80 Ri .

Czas wydłużyłem do maksimum, u mnie 90 s, podawanie minimalne 5 s, zamiast żużla rosły grudy niedopału i to przy małym lub dużym nadmuchu. 

Opublikowano

Panowie chciałbym zamówić teraz na próbę jakiś dobry ekogroszek, aby wypróbować i kupić taniej niż ciut przed zimą. Co teraz jest godne uwagi i zakupu? Niestety ja nie jestem w temacie więc proszę o poradę :)

Opublikowano

Zależy w jakie pieniążki celujesz. 

Opublikowano

Celuję w dobry ekogroszek. Pieniążki chciałbym po prostu dobrze zainwestować, stąd moja prośba do Was  :)

Opublikowano
W dniu 29.03.2019 o 19:35, gmaj22 napisał:

6,3 kW z 1 kg opału o ile reszta danych, tj. przesyp i kaloryczność dobrze wpisana, to niezły wynik, nawet jeśli przyjęty dla 100 % sprawności.

Czytam to i nie rozumiem o co chodzi? Wynik czego?

Opublikowano
11 godzin temu, pablos83 napisał:

Celuję w dobry ekogroszek. Pieniążki chciałbym po prostu dobrze zainwestować, stąd moja prośba do Was  :)

Ja w tym sezonie ogarnąłem rodzicom Skarbka z Piekar. Teraz próbowałem nowej dostawy i jest ok. Wcześniej kilka lat palilem tym na firmie i to bardzo powtarzalny towar. U mnie przy 4 tonach po 900zł.

Opublikowano

eliks możesz podesłać linka o który konkretnie groszek Ci chodzi? Zaznaczam, że zależy mi najpierw na zamówieniu próbki, czyli np 100 - 200 kg na testy.

Opublikowano

Panowie widzieliście ten materiał o współczynniku RI i spiekalności węgla? 

@pablos83 Skarbek Piekary. Poszukaj w necie, ja kupuję pakowany na składzie, nie przez internet.

Opublikowano
W dniu 29.03.2019 o 20:05, YaroXylen napisał:

W sterowniku od chyba dwóch miesięcy kompletnie nic nie zmieniałem tylko ustawiłem obniżenie temp. kotła. I dosłownie nic więcej. Dla mnie SKZP to rewelka :-)).

.... SKZP to inny świat, i zapomniałem o kotłowni. Nawet kiedyś pisałem że raz na parę dni wchodzę popatrzę na wykresy, cyferki, etc...z czystej ciekawości :-)

Mówiłem... będziesz Pan zadowolony 42.gif

Opublikowano
1 godzinę temu, eliks napisał:

Panowie widzieliście ten materiał o współczynniku RI i spiekalności węgla? 

@pablos83 Skarbek Piekary. Poszukaj w necie, ja kupuję pakowany na składzie, nie przez internet.

Moim zdaniem materiał mało konkretny a chyba nawet nierzetelny.

Określanie ściemą spiekalności podawanej przez producenta oparte na zależności : ilość popiołu - RI  , jest bardzo pobieżne , bazujące na dwóch rodzajach eko  i nie znajdujące pokrycia w rzeczywistości. W dodatku jak się pali w fajce to spieki ma się na zawołanie.

Jest wiele ekogroszków ze sporą zawartością popiołu i kamienia ( prawie wszystkie rosyjskie węgle mają i będą miały kamienie - wynika to z braku płukania w procesie produkcji ) o małej spiekalności i odwrotnie - sporo eko z małą ilością popiołu i bez kamienia ale spiekalnych.

Określenie ściema jest może lotne medialnie ale zachowałbym je  na inne okazje.

A ogień vel diabeł ciekawy i zastanawiam się nad jego zakupem , choć energo jest tańszy , spalający się bez problemów ale z większą (ok.10% ) ilością popiołu i sporo zakamieniony.

Opublikowano

Mało tego. Gość mówi że Straż u niego była, zadowoleni z kotła, elegancko a ma ruszt wodny więc w 5 klasie nie jest.

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się .  Jak się liczy na sponsoring to najlepiej mówić to , czego widz oczekuje ( ściema - chwytliwe , prawda ?).

Ale w sumie dobrze , że się wypowiada ,  choć głoszenie tak radykalnych tez nie służy tematowi.

Ze spiekalnością eko w podajnikowcach są faktycznie problemy i informacje podawane przez producentów należy traktować z dystansem , jedynie jako wskazówkę , ale sprawdzać i dzielić się spostrzeżeniami - choćby na tym forum.

Edytowane przez Jasa
Gość berthold61
Opublikowano

Ma dużo racji z tą spiekalnością , sam osobiście spalałem Rydułtowy czyli diabelnie spiekający węgiel o Ri 80 a popiół jak z papierosa , dużo bardziej sypki niż z Retopala którym palę od połowy grudnia , więc wiem co gość gada bo to przerabiałem , spaliłem tych Rydułtów ok 700kg a moc nieprzeciętna , przykładowo praca w pid na mocy ok 4,5kw Rydułtowy podawanie to 3,2 / 75 przerwy a Retopal 3,6 /25 sek przerwy , jak widać różnica ogromna , dla wyjaśnienia mój podajnik ma podawanie 6,5kg/godz .

Gość Visitor1230
Opublikowano

Mi sie udawalo tez bezproblemowo spalac silnie spiekajacy wegiel. Z lokalnego skladu. Niby Pieklorz.  I to w zwyklej  fajce. A moc zgadza sie. Nieprzecietnie wysoka. Przy tym niewielki plomien. Podawanie 5 sek a przerwa nawet do 140 sek. 

Opublikowano

Przy nowej dostawie z Piekar w Defro Sigma Uni R 16KW,  praca w PID u rodziców: Min czas 2s. max 5s . Min przerw 37s max 81 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, berthold61 napisał:

Ma dużo racji z tą spiekalnością , sam osobiście spalałem Rydułtowy czyli diabelnie spiekający węgiel o Ri 80 a popiół jak z papierosa , dużo bardziej sypki niż z Retopala którym palę od połowy grudnia , więc wiem co gość gada bo to przerabiałem , spaliłem tych Rydułtów ok 700kg a moc nieprzeciętna , przykładowo praca w pid na mocy ok 4,5kw Rydułtowy podawanie to 3,2 / 75 przerwy a Retopal 3,6 /25 sek przerwy , jak widać różnica ogromna , dla wyjaśnienia mój podajnik ma podawanie 6,5kg/godz .

Mógłbyś jaśniej.

Wyłączny związek pomiędzy spiekalnością a ilością popiołu  i kamienia.

Z tego materiału wynika , że wystarczy węgiel o małej zawartości popiołu i kamienia aby nie był spiekalny i nie trzeba już określać parametru RI a określanie go to ściema.

Ciekawe.

To że spaliłeś bardzo spiekający węgiel to tylko dzięki Twoim umiejętnościom i ma się nijak do teorii głoszonych w cytowanym materiale.

Edytowane przez Jasa