Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Normalnie. A gdzie na naszych zrzutach widzisz wskazanie progów mocy? Możemy regulować tylko nadmuch na tych progach, ale nie samą moc...231826170_Zrzutekranuz2019-11-24000208.thumb.png.73a852ba6a9ad5b5d5bad75faed43fe4.png

Cezar, a co tam jest z lewej strony u Ciebie pod parametrami użytkownika? Jakie to parametry serwisowe? U mnie to menu inaczej wygląda.

O, i@mrtur ma tak samo

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, cezar76 napisał:

ma to znaczenie. 

No chyba ma. Sorry za stawianie się :)

Wyłączyłem CWU żeby szybciej obserwować działanie i faktycznie nie dotarł do zadanej na kotle i zaczął się wygaszać. Zastanawia mnie dlaczego nie wystartował skoro minimalną na kotle mam 55 a już ma (w chwili pisania 49,4). Dalej termostat pokojowy nie włącza bo aktualna = zadanej ale faktycznie dopuści do takiego obniżenia temp. na kotle?

@papen76

wrzuciłem zrzut moich serwisowych ale mogą one być inne u kogoś innego bo zależne jest tez to od tego co podłączone.

Kociol_20191120_015.JPG

Kociol_20191120_016.JPG

Edytowane przez mrtur
Opublikowano

OK, zaczynam rozumieć działanie tych ustawień. Bawię się dalej.

Opublikowano

Sorry za upierdliwość, ale co tu jest w ustawieniach kotła?

Opublikowano

Proszę bardzo

Kociol_20191120_017.JPG

Opublikowano
Gdzie to jest?

cbf0b6235d52e380f4d78e51488ac1b2.jpg&key=857b9343f69be01ef5bb0f3d889a9214ff432a59ee8c3822c78be7958e3641c0

W menu serwisowym. Są dwie opcje. Wybór termostatu (w moim przypadku był uniwersalny czyli on/off - teraz jest wyłączony, bo prowadzę kocioł sposobem kolegi Bentona) oraz wspomniana właśnie funkcja termostatu. Ale ja mam ecoMAX 860p3...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Być może naiwne pytanie. Ale czy robiąc aktualizację econeta sterownik kotła ma pozostać włączony?

Opublikowano

Panowie.Małe pytanko...

Zmieniłem zasobnik ( na większy ).W jaki sposób dokonać kalibracji?

Czy w ustawieniach serwisowych wpisać wartość ( czyli tyle kg.ile wejdzie do nowego zasobnika ) ?

Czy po prostu kalibrować ręcznie? Tzn ustawić poziom na zero , a po załadowaniu na 100% ?

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli poprzednio było ok to tylko zmieniasz wartość nowego zbiornika/zasobnika.

Edytowane przez mrtur
Opublikowano

Dziękuję za info.

Opublikowano

No ale ostatnio w Hiszpani  śnieg sypał , przepowiadali że w Polsce będą pomarańcze rosły to rosną hehe .

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Tyś jest wariot, super to masz.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ja mam 35 sekund 

Opublikowano

Ja mam 30 s.

Opublikowano

U mnie jest w tej chwili 15s, ale dużo zależy od Twojego pelletu

• Lubię to 1
Opublikowano

Poprzednio 30, teraz 20 s.

Opublikowano

U mnie 15 sek. Chyba fabrycznie tyle jest. 
Kiedy warto regulować ten parametr?

Opublikowano

Wg mnie czysto teoretycznie im dłuższy czas tym większe dawki rzadziej podawane a krótszy -mniesze ale częściej,ale to wiadomo,przy kótszym czasie nie zasypuje tak ognia i miej przez to kopci coś jak w ropniaku dasz mu w gaz ostro -zakopci,delikatnie operujesz pedałem gazu nie kopci prawie wcale,ale wy wiecie z praktyki lepiej co lepsze,tak tylko napisałem czy dobrze rozumuję 

Opublikowano

Czas zależy od pelletu , grubość, twardość i jakość pelletu ma znaczenie. Pellet z górnej półki pali się szybko, a różnego rodzaju noname, potrzebuje więcej czasu na rozpad i dopalenie. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Generalnie lepiej jest podawac częściej a mniej.

• Lubię to 1