Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tamyja włóż ten czujnik trzy centymetry głębiej to temperatura spalin wzrośnie z 20 st , chyba że lubisz być okłamywany .

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, tamyja napisał:

To chyba dobrze, że spaliny "pilnują się" temperatury kotła - nie ma zbędnego marnotrawstwa w komin.

Jak masz zamontowany czujnik w czopuchu tylko te 5cm jest włożone? I jaki wymiar masz czopucha? 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek0407 napisał:

Mój KIPI dzielnie daje sobie radę z takimi "skałami piaskowca". Co mnie pokusiło by takie dziadostwo kupić, już tylko 1 tona mi została. Przy takim spalaniu to będę się z tym bawił chyba do końca roku.

Zrzut ekranu 2019-11-21 o 15.45.30.png

Zrzut ekranu 2019-11-21 o 15.45.19.png

No bo to nie jest piasek tylko właśnie przegięcie z ulepszaczami. Pomyśl sobie ile piasku musiało by być żeby coś takiego zlepić. Spiek od zanieczyszczeń jest bardziej lawowy, coś takiego jak u mnie:

IMG_20191109_190200.thumb.jpg.eab619d435299d9b888d4a9b658880c6.jpg

Ta jasna ulepa to za dużo ulepszacza, np. takiej skrobii https://pabemiagrupa.oferteo.pl/lepiszcze-niemieckie-25-kg/88008

Ciągle piszę że to jest ok w ilościach promilowych. Kiedyś mialem worek (doslownie jeden) na spróbowanie ale byłem czujny, bo pan się chwalil co tam nie włożył i tak mi wyszło że więcej tam było zboża i mączki niż trocin. Mialem rację, po pierwszym czyszczeniu znalazłem dosłownie posążek jak tu u Tomka, jasny, zbity, mozna było z niego figurki robić. Ale.... nie wiem czy @Tomek0407 potwierdzi miało moc niesamowitą. Poważnie, jak bym palił peletem z uranu. Płomień i łatwość modulacji kotła mnie zaskoczyła, było fajnie, dopóki nie zajrzałem do palnika.

Opublikowano
3 godziny temu, jarek20 napisał:

Jest opcja bodajże kopiowania na każdy dzień. Wrócę do domu potwierdzę co i gdzie.

Możliwe ze jest z poziomu panela kotła. Nigdy nie sprawdzałem.  Zawsze to robię ecoNETem.

Opublikowano

Moc ma tylko trzeba pilnować bo lubi zatykać przelot do popielnika

Opublikowano

No dlatego sobie go odpuściłem.

Opublikowano

Miałem podobny, na szczęście tylko pół tony. Kipi dał radę, ale sąsiad w Defro dwa razy na dzień minimum latał z pogrzebaczem do kotła, żeby spieki zrzucić. A sam mnie namówił na ten towar

Opublikowano

Ja pale peletem A2 i to co trzymałem w palcach to na razie jedyna wada jaką znalazłem jak zajrzałem w popielnik po 500kg.

Opublikowano

Pelletu z miskatna nic nie przebije. Hehehe.

Opublikowano

Jest opcja bodajże kopiowania na każdy dzień.

Jest.db6316d8fb750240d4ccd43953c480f7.jpge7f2bc355e7b766cbf157ed67d17c804.jpg
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, palacz66 napisał:

Jak masz zamontowany czujnik w czopuchu tylko te 5cm jest włożone? I jaki wymiar masz czopucha? 

Czujnik spalin zamontowany zgodnie z zalecaniami tj. w odległości średnicy czopucha od wyjścia spalin z kotła włożony  chyba na 5 cm ( tego dokładnie nie wiem, bo montował go instalator kotła) i przykręcony do czopucha. Średnica czopucha 160 mm.

Edytowane przez tamyja
Opublikowano

Przypomnij proszę,jaki masz kocioł? Ta niemal idealna zgodność spalin z kotłem jest bardzo ciekawa

Opublikowano (edytowane)

Mam kocioł Kotłospaw Slimko 16 kw z palnikiem Kipi 6-20 kw.

Dla mnie też jest to bardzo ciekawe. Zakładając, ze pomiar jest prawdziwy to o czym by to świadczyło?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Wydajny wymiennik albo... Błąd w podłączeniu czujnika temperatury spalin. Sprawdź, bo u mnie był niedokrecony czujnik temperatury powrotu i miałem takie kwiatki, że powrót=110 przy temperaturze kotła 70.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, papen76 napisał:

Wydajny wymiennik albo... Błąd w podłączeniu czujnika temperatury spalin. Sprawdź, bo u mnie był niedokrecony czujnik temperatury powrotu i miałem takie kwiatki, że powrót=110 przy temperaturze kotła 70. emoji50.png

To dlaczego jak z czujnikami byłoby coś nie tak, pokazują, przy wyłączonym i wystudzonym kotle, zbliżone temperatury?

Edytowane przez tamyja
Opublikowano

Tak tylko sugeruję u mnie na początku też tak było , a ja byłem zachwycony jaki to mam wymiennik sprawny dopóty nie obciąłem tych blaszek i nie wpuściłem go głębiej temperatura spalin wzrosła na mocy maksymalnej o ponad 20 st  , nie jest możliwe żeby temperatura spalin była równa czy niższa od aktualnej temperatury  wymiennika  przy pracującym  palniku  , no chyba że jest to nadzór i dmucha chłodem  , a tak właśnie u mnie było .

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, tamyja napisał:

Dla mnie też jest to bardzo ciekawe. Zakładając, ze pomiar jest prawdziwy to o czym by to świadczyło?

O tym, że proces wymiany jest już na granicy sprawności wymiennika i niska moc palnika nie jest wstanie podnieść temperatury samego wymiennika. 

7 minut temu, Darek21 napisał:

Świadczy to o tym że czujnik spalin pt1000 do wymiany, przekłamuje minimum 10 stopni.

Jak każdy dedykowany PT1000 Pluma z tą blachą dzięki której pomiar nie jest w środku strugi spalin. Pół biedy jest jak struga spalin jest zawarowana ale jak nie jest to są większe przekłamania.

Edytowane przez Dragster
Godzinę temu, papen76 napisał:

Jest.db6316d8fb750240d4ccd43953c480f7.jpge7f2bc355e7b766cbf157ed67d17c804.jpg

Uprzedziłeś mnie ;) ale jednak dobrze pamiętałem, że gdzieś to było :)

Opublikowano
41 minut temu, tamyja napisał:

To dlaczego jak z czujnikami byłoby coś nie tak, pokazują, przy wyłączonym i wystudzonym kotle, zbliżone temperatury?

Jak chcesz sprawdzić czy czujnik z blaszkami zbiera temperaturę zewnętrzną, to od góry obłóż go wełną mineralną. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Czy wy przypadkiem nie pokazujecie ustawienia harmonogramu  dla termostatu pokojowego ? dla pracy na czas kopiowania poszczególnych dni tygodnia przynajmniej u mnie w ecoster 200 nie ma .

Opublikowano
11 minut temu, misiek30 napisał:

Jak chcesz sprawdzić czy czujnik z blaszkami zbiera temperaturę zewnętrzną, to od góry obłóż go wełną mineralną. 

Albo podgrzej opalarką .

Opublikowano

Czy wy przypadkiem nie pokazujecie ustawienia harmonogramu  dla termostatu pokojowego ?

Nooo...
Opublikowano

Nooo... a maronce chodziło o pracę na czas .))

• Zgadzam się 1