Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nadzór u mnie pracuje na mocy 2 kW i nadmuchu 20 %.

Nadzór.jpg

Edytowane przez alekss
Opublikowano

Witam. W tym sezonie mam Barlinka i mogło by się wydawać dobrej jakości pellet nie będzie problemów. Takie były założenia kupując ten a nie inny towar, niestety błędne 😞
Pellet obkleja się na palniku, palnik Kipi 16kw nie jest w stanie się wyczyścić, po jakimś czasie jest cały zaklejony. Wcześniej paliłem różnym towarem lepszym gorszym i nigdy nie było czegoś takiego, nawet po pellecie z plastikiem czy korą. Czyżby Barlinek poleciał z jakością?

Ustawienia moc/nadmuch: 4kw/24%, 6kw/26%. 8kw/28%

kalorycznosć 5,2

pellet przeważony

Temp zadana 70

IMG_20221108_123217_compres.thumb.jpg.35782a66b1f29155ae1c49682f7a1914.jpg

IMG_20221108_123224_compres.thumb.jpg.b77ad19fa4643c18a8a313662fcfbeb9.jpg

Czyszczenie na początku było 3%/170s po poprzednim pellecie ale na tym masakra.

Obecnie jest 6%/80s jest lepiej ale nadal syf zostaje, było też 7%/60s ale nic się nie zmieniało. Popiół nie jest jak pył ja by się nie dopalał, albo coś w pellecie się nie spala. Co 1-2dni trzeba zajrzeć do palnika i ręcznie go wyczyścić by się całkiem nie zakleił.

Popiół

IMG_20221019_144853_compres.thumb.jpg.9e7e835c8cfeeef774feb814ff275853.jpg

IMG_20221108_123930_compres.thumb.jpg.bb90d2145e44f2047e014d58efa5b51a.jpg

IMG_20221108_123558_compres.thumb.jpg.bf4cd54dd56bad0128455342d760b7ff.jpg

Co parę dni takie coś z palnika można wyciągnąć jak się dobrze obklei.
Wydłużenie czasu czyszczenia po wygaszeniu nic nie daje, wentylator nie jest w stanie tego odkleić.
Poradźcie co tu zrobić by to się jakoś lepiej spalało, nie obklejało ? Ręczne czyszczenie palnika co 2 dni bez sensu.

Opublikowano

Przy nadzorze lepiej dać czas cyklu większy np 60s , bo przy krótkich cyklach czasem tam do palnika żaden pellecik nie wpadnie .

• Zgadzam się 1
Opublikowano
11 godzin temu, Barył napisał(a):

Witam. W tym sezonie mam Barlinka i mogło by się wydawać dobrej jakości pellet nie będzie problemów. Takie były założenia kupując ten a nie inny towar, niestety błędne 😞
Pellet obkleja się na palniku, palnik Kipi 16kw nie jest w stanie się wyczyścić, po jakimś czasie jest cały zaklejony. Wcześniej paliłem różnym towarem lepszym gorszym i nigdy nie było czegoś takiego, nawet po pellecie z plastikiem czy korą. Czyżby Barlinek poleciał z jakością?

Ustawienia moc/nadmuch: 4kw/24%, 6kw/26%. 8kw/28%

kalorycznosć 5,2

pellet przeważony

Temp zadana 70

IMG_20221108_123217_compres.thumb.jpg.35782a66b1f29155ae1c49682f7a1914.jpg

IMG_20221108_123224_compres.thumb.jpg.b77ad19fa4643c18a8a313662fcfbeb9.jpg

Czyszczenie na początku było 3%/170s po poprzednim pellecie ale na tym masakra.

Obecnie jest 6%/80s jest lepiej ale nadal syf zostaje, było też 7%/60s ale nic się nie zmieniało. Popiół nie jest jak pył ja by się nie dopalał, albo coś w pellecie się nie spala. Co 1-2dni trzeba zajrzeć do palnika i ręcznie go wyczyścić by się całkiem nie zakleił.

Popiół

IMG_20221019_144853_compres.thumb.jpg.9e7e835c8cfeeef774feb814ff275853.jpg

IMG_20221108_123930_compres.thumb.jpg.bb90d2145e44f2047e014d58efa5b51a.jpg

IMG_20221108_123558_compres.thumb.jpg.bf4cd54dd56bad0128455342d760b7ff.jpg

Co parę dni takie coś z palnika można wyciągnąć jak się dobrze obklei.
Wydłużenie czasu czyszczenia po wygaszeniu nic nie daje, wentylator nie jest w stanie tego odkleić.
Poradźcie co tu zrobić by to się jakoś lepiej spalało, nie obklejało ? Ręczne czyszczenie palnika co 2 dni bez sensu.

Już to przerabiałem i sprawa dość trudna , z rzeczy istotnych to ustawienie ogólne czyszczenia czyli nadmuch przy czyszczeniu obowiązkowo 100 % i ewentualne skrócenie czasu pomiędzy czyszczeniem ( domyślnie jest co 24 h pracy palnika ) , przy takim towarze ustawił bym co 6 h ale  to wiąże się z wygaszaniem paleniska co 6 godzin pracy palnika  . Wejście w to ustawienie poprzez ustawienie palnika z menu głównego  . Ustawienia serwisowe czyszczenia przy wygaszaniu i rozpalaniu już robiłeś więc wiesz o co biega i tu ewentualne wydłużenie czasu czyszczenia i zwiększenie % obrotu . Musi to wywalić z palnika bo jak zostanie to spiek gotowy . Jesteś już bardzo blisko od awaryjnego wygaszania kotła z powodu zaniku płomienia , ta koronka ze spieku niedługo zatka czujnik foto i kocioł sie wygasi .

To mi wygląda na pelet z mielonych paneli . Kleje i lakiery + piasek z kory i spieki gotowe . Jakość towaru pod zdechłym azorkiem . Zrób sobie jeszcze test szklanki i zobacz co tam w z tymi wiórami zmieszane . Piasek można wyczuć w palcach po rozmoczeniu , z kleju robi sie lepki glut , też klei palce jak kisiel . Ja do końca z tym nie wygrałem ale że dostawca był stały to przyjął reklamację i następna dostawa była sporo taniej ale czujnik płomienia w palniku oberwał jak się palnik zatkał  i do dziś pokazuje głupoty .

Opublikowano

Witam a miał ktoś kiedyś problem z econetem bo u mnie od dziś zaczęło pokazywać tylko parametry termostatów pokojowych a cała reszta znikła w parametrach regulatora między innymi  ustawienia serwisowe  itp.

Screenshot_20221125-205357_Samsung Internet.jpg

Opublikowano

Właśnie zrobiłem wszystko wróciło do normy pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Pierwsza zawiecha po 6 miesiącach od instalacji a połączone po kablu

Opublikowano
W dniu 24.11.2022 o 15:42, mac65 napisał(a):

Już to przerabiałem i sprawa dość trudna , z rzeczy istotnych to ustawienie ogólne czyszczenia czyli nadmuch przy czyszczeniu obowiązkowo 100 % i ewentualne skrócenie czasu pomiędzy czyszczeniem ( domyślnie jest co 24 h pracy palnika ) , przy takim towarze ustawił bym co 6 h ale  to wiąże się z wygaszaniem paleniska co 6 godzin pracy palnika  . Wejście w to ustawienie poprzez ustawienie palnika z menu głównego  . Ustawienia serwisowe czyszczenia przy wygaszaniu i rozpalaniu już robiłeś więc wiesz o co biega i tu ewentualne wydłużenie czasu czyszczenia i zwiększenie % obrotu . Musi to wywalić z palnika bo jak zostanie to spiek gotowy . Jesteś już bardzo blisko od awaryjnego wygaszania kotła z powodu zaniku płomienia , ta koronka ze spieku niedługo zatka czujnik foto i kocioł sie wygasi .

To mi wygląda na pelet z mielonych paneli . Kleje i lakiery + piasek z kory i spieki gotowe . Jakość towaru pod zdechłym azorkiem . Zrób sobie jeszcze test szklanki i zobacz co tam w z tymi wiórami zmieszane . Piasek można wyczuć w palcach po rozmoczeniu , z kleju robi sie lepki glut , też klei palce jak kisiel . Ja do końca z tym nie wygrałem ale że dostawca był stały to przyjął reklamację i następna dostawa była sporo taniej ale czujnik płomienia w palniku oberwał jak się palnik zatkał  i do dziś pokazuje głupoty .

mac65 to mnie nie pocieszyłeś 😞 Test z woda robiłem, na pierwszy rzut oka wygląda ok, piasku nie znalazłem, nic się nie kleiło. Po wysuszeniu tej papki wyszło mało wiór, trocin a dużo pyłu. Syf który sie obkleja po rozkruszeniu w palcach jest jak bardzo miałka sól, czuć pod palcami małe ziarenka, rąk nie brudzi. Jednym słowem wychodzi że BARLINEK to szajs. Będę próbował z tym walczyć, ale narazie marnie to widzę. Jak juz się przyklei palnik nie jest w stanie tego odkleić.

Opublikowano

Ktoś wymyślił żeby do peletu wapna dodawać i oby to nie był ten przepis . Czyżby na odpadzie był większy zysk jak na produkcji , źle to wróży na przyszłość . Jedynie co mogę więcej doradzić to tylko zwiększyć częstotliwość czyszczenia i % obrotu . Jak by w tym towarze nie było dodatków to i spieków by nie było a to musi być coś co się w temperaturze rozpływa i klei , stawiam na powlekane panele MDF  zresztą można sprawdzić co oni tam za winyl albo inny plastik w asortymencie mają . Generalnie kiszka , przemęczyć się jakoś wypalić i never more .

Opublikowano (edytowane)

Co oznaczają dokładnie parametry:

A , B, C FL

ma ktoś wiarygodne informacje?

Chodzi o sterowanie fuzzy Logic

Edytowane przez kult5
Opublikowano

Test wagowy  podajnika podstawa a reszta wg płomienia a jak problem z rozpalaniem to praca ciągła z modulacją mocy resztę załatwi sam sterownik. Korekta kaloryczności paliwa w serwisowych . Uniwersalnych nastaw nie ma bo to i granulat i kaloryczność inna .

Opublikowano

Witam a jaka jest optymalna temperatura spalin u mnie wkład z kwasówki i temperatura wacha się  między 75 a 95 stopni. 

Opublikowano

Panowie nie długo mogę się stać częstym gościem u was na forum bo kolega kupił sobie kocioł z palnikiem kipi 20kw, i stąd pierwsze pytanie, chcę mu nastawić temp kotła 70 ,h2 5, h1 2 histereza 5  podtrzymanie 1h 2kw, tryb standart, rozumiem że jeśli starczy mu mocy to większość czasu palnik będzie pracował z mocą przy h2 np 12kw i z mocą h1 np 8kw i 2 kw w podtrzymaniu,chcę uniknąć zasypywania palnika przy ciągłej pracy na max mocy, ewentualnie histereza 4 stopnie by w ogóle nie zazębiał się na pracę przy max mocy, co wy na to

15 godzin temu, Multiwojt napisał(a):

Witam a jaka jest optymalna temperatura spalin u mnie wkład z kwasówki i temperatura wacha się  między 75 a 95 stopni. 

kumplowi przy ciut większej temp spalin ale na węglu w przewadze po 8 latach kwasówka na samej górze gdzie najzimniej sito,ale temp ok ,u mnie w gazowym na mocy 22kw 55 stopni

Opublikowano

To znaczy że  temperatura mogła by być trochę niższa może zrobię jakieś zawirowywacze i powkładam w co drugi kanał wylotu spalin może trochu obniżę tą temperaturę 

Opublikowano
Godzinę temu, maronka napisał(a):

Panowie nie długo mogę się stać częstym gościem u was na forum bo kolega kupił sobie kocioł z palnikiem kipi 20kw, i stąd pierwsze pytanie, chcę mu nastawić temp kotła 70 ,h2 5, h1 2 histereza 5  podtrzymanie 1h 2kw, tryb standart, rozumiem że jeśli starczy mu mocy to większość czasu palnik będzie pracował z mocą przy h2 np 12kw i z mocą h1 np 8kw i 2 kw w podtrzymaniu,chcę uniknąć zasypywania palnika przy ciągłej pracy na max mocy, ewentualnie histereza 4 stopnie by w ogóle nie zazębiał się na pracę przy max mocy, co wy na to

kumplowi przy ciut większej temp spalin ale na węglu w przewadze po 8 latach kwasówka na samej górze gdzie najzimniej sito,ale temp ok ,u mnie w gazowym na mocy 22kw 55 stopni

Dla 20 kW palnika podtrzymanie na 2 kW może być za mało ( sam ustawiłem po próbach na 3 ) bo płomień może zanikać chociaż  i tak jest mały . Nic nie będzie zasypywał pod warunkiem że test podajnika będzie dobrze zrobiony a paliwo jednolite ale dla 20 kW palnika moc ustawić max na 19 kW ( o ile dom tyle potrzebuje ale nie sądzę )

Pytanie czy ustawienia na komfort czy oszczędność , kaloryfery , podłogówka , termostaty na grzejnikach bo to wszystko ma znaczenie dla ustawienia kotła . Sam mam 20 kW  i chodził na termostacie pokojowym ale termostat wyłączyłem i teraz idzie ciągiem na mocy max do 15 kW i to tylko jak dogrzewa CWU a tak to moduluje pomiędzy 5-8 czasami do 12 kW ale generalnie większość pracy na 8 kW a temperatury w domu wg termostatów na grzejnikach .

Co do spalin to dla pełnej mocy peleciaka 5 klasy spaliny do 100 C i nic się z kominem nie powinno dziać bo tu nie ma siary jak w węglu .

Opublikowano

Ale trochę by można było obniżyć 

Opublikowano

Możesz spróbować zawirowaczami obyś nie przegiął i nie zafundował sobie kondensatu bo się wtedy komin oblepi od środka popiołem .

Opublikowano

We wkładzie też się zbiera popiół i sadza ?  srednica mojego wkładu 14cm.Kominiarz powiedział mi że generalnie tego wkładu nie trzeba czyścić tylko co któryś rok

Opublikowano

No to normalne przy kotłach na paliwa stałe a do wkładu nic się nie czepia dopóki jest suchy ale jak zacznie nim kondensat płynąć do oblepi sie w momencie .

Opublikowano

U mnie temp. spalin to ok. 130 stopni przy max. mocy i nie mam pomysłu jak to zbić i czy warto. Jakieś zawirowywacze w kanałach są, ponoś dobrze jest dołożyć cegieł szamotowych, ale nie próbowałem. Latem założyłem wkład z kwasówki (120mm), ale nie wiem jak teraz wygląda w środku. Generalnie pali się dobrze.

Opublikowano

Wysoka temperatura spalin to jeszcze nie tragedia kominowi nie zaszkodzi a w wielu przypadkach pomoże . Tu taki ciekawy artykuł  , można poczytać  https://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/w-pogoni-za-cieplem-co-ucieka-kominem/ 

W moim kotle na 17 kw ledwo muskam 100 C , na 15 kW to jakieś 90 C ale jak idzie większą część pracy na 8 to zaledwie 80 max . i też dołożyłem zawirowywacz w ostatni kanał spalinowy bo akurat ten ostatni jest olbrzymi w porównaniu z pośrednimi . W kipi te spaliny naprawdę są dość niskie jak na to paliwo i łatwo nadmuch dostroić żeby za bardzo kotła nie wietrzyć .

Opublikowano

Ile przy obecnej pogodzie zużywacie pelletu na dobę, u mnie ok. 22 kg. To chyba dużo ?

Wiem, że to zależy od wielu rzeczy, ale tak z ciekawości, ile schodzi u Was ?