Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, którzy prowadzicie mieszacz pogodowo: czy ustawiacie tryb lato/zima w automacie w zależności od temperatury zewnętrznej?

Opublikowano

@mrtur, pominales moce palnika, rozumiem, że zostają takie same? Niektóre wartości musisz dobrać sam. Krzywą masz bardzo wysoką. Przy obecnych temp, pewnie wychodzi to ok 40- 42 stopni. Jak przyjdzie mróz, to przestawi ci krzywą na 60, a to chyba już za dużo. Ale na pogodowce się nie znam, więc nie podpowiem. Podstawowym zamysłem moim jest ustawienie termostatu na kotle, czyli tak jak zrobiłeś. No i nie wyłączanie pompy od termostatu. Ona wyłączy się po spadku o histerezę, przy twoich ustawieniach przy temp 45 st. Musisz tylko mieć świadomość tych ustawień, nie każdemu pasują. 

Opublikowano

@cezar76

Pominąłem, bo i tak pewnie będę eksperymentował. Po zmianach w mocy(szczególnie przedmuchy) mam wrażenie,że w kotle zrobiło się trochę ciemniej a wcześniej było popielato. Druga sprawa jest taka,że od tego czasu mam inny pellet którego mam pierwszy raz.

Mam krzywą wysoką kierując się tym w jaki sposób(jakimi temperaturami) paliłem w zeszłym sezonie(bez mieszacza). Nie mam zielonego pojęcia jak to wypadnie przy mrozach ale oczywiście zdaję sobie sprawę,że krzywa podniesie te temperatury. Pogodówka przecież jeszcze ani razu u mnie mrozu nie zaznała :)

Stąd też moje pytania o krzywą i jej przesunięcie.

9 minut temu, cezar76 napisał:

Przy obecnych temp, pewnie wychodzi to ok 40- 42 stopni

bingo!

10 minut temu, cezar76 napisał:

No i nie wyłączanie pompy od termostatu

No tak też w tych ustawieniach zrobiłem.

Ja jeszcze tych ustawień nie w prowadziłem w kocioł. Przygotowuje je po prostu jak będę miał zamiar testować wraz z ecoNET.

Opublikowano
3 minuty temu, mrtur napisał:

Przygotowuje je po prostu jak będę miał zamiar testować wraz z ecoNET.

Słusznie

Opublikowano
41 minut temu, mrtur napisał:

Dzisiejszy dzień pokazał 11 odpaleń

Bardzo dużo. U mnie 6 dzisiaj

Rozróżnić trzeba 2 rzeczy. Sterowaniem pogodowe mieszaczem ma sens tylko przy stałej pompie!!

Jak odpalasz kocioł od termostatu, żeby szybko nagrzał chatę, to ustawiasz na mieszaczu wysoką temperaturę, z ewentualnym obniżeniem po nagrzaniu

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@Benton661

I tutaj się potwierdza co podpowiedział mi inny użytkownik  @palacz66 (dzięki serdeczne za pomoc na PW). Ja eksperymentalnie uruchomiłem pogodówkę natomiast system właśnie miał pracować w tym przypadku bez. Dzięki.

Opublikowano

@mrtur, jeszcze uwaga do wydłużenia czasu pracy podajnika 2. 7s to wg mnie dużo. Jeśli wydajność pozostanie u ciebie taka sama,  i czas cyklu praca 15s, to zwróć uwagę, że podajnik 2 będzie pracował prawie bez przerwy. Wg mnie skróć ten czas do 2-3s. Szkoda silnika. Przy tej kaloryczności przy mocy 36kw palnik potrzebuje podawania ok 6,3 kg/h. Przy cyklu 15s podajnik podaje bardzo często i prace dwóch podajników się zazębiają. Szkoda silnika.

Opublikowano

Cenna uwaga. Niektóre parametry są od początku(od pierwszych ustawień instalatora) bez zmian. W tym właśnie tez ten czas podajnika 2.

32 minuty temu, Benton661 napisał:

Bardzo dużo. U mnie 6 dzisiaj

Jasne. Dzisiaj cieplej ale i tak zeszło u mnie z 18 co mnie trochę cieszy. Ja rozumiem,że te odpalenia się zmieniają (temperatura zew, większy "ruch" w domu bo niedziela itd.) i że nie mam kotła klasy 5 lecz wszystkie Wasze podpowiedzi trochę mi kocioł "usprawniają". Jak wpakowałem się na jakąś stronę i zobaczyłem różnicę w ilości zużytego paliwa zmieniając tylko parametr sprawność to szczęka opadła.

A wiecie czego mi najbardziej brak w ustawieniach regulatora? Jakiejś formy zapisu ustawień. Szkoda bo w fazach pierwszych zabaw w ustawienia była by to pomocna rzecz. Coś w stylu profili w EcoSTER200 ale na regulatorze.

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, cezar76 napisał:

@mrtur, jeszcze uwaga do wydłużenia czasu pracy podajnika 2. 7s to wg mnie dużo. Jeśli wydajność pozostanie u ciebie taka sama,  i czas cyklu praca 15s, to zwróć uwagę, że podajnik 2 będzie pracował prawie bez przerwy. Wg mnie skróć ten czas do 2-3s. Szkoda silnika. Przy tej kaloryczności przy mocy 36kw palnik potrzebuje podawania ok 6,3 kg/h. Przy cyklu 15s podajnik podaje bardzo często i prace dwóch podajników się zazębiają. Szkoda silnika.

Dziwnie macie w tym Kipi. U mnie podajnik w palniku jest zintegrowany z wentylatorem, pracuje cały czas z szybkością zależną od obrotów wentylatora i działa to bardzo dobrze

Ma to też taki plus, że w razie braku prądu, przez bezwładność wentylatora podajnik też pracuje i wypchnie cały pellet do komory spalania, nie ma szans żeby rura spiro się stopiła

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Benton to ty masz  jakieś koło zamachowe  w tym wentylatorze że przy braku prądu jeszcze sztoker się kręci ?

Opublikowano (edytowane)

Policzyłem sobie spalanie , w pięć dni spaliłem 90 kg. czyli wychodzi 18 kg. na dobę.  W zbiorniku zostało jeszcze 12% . Wychodzi 1% na jeden kilogram , ponieważ wstanę było 103 kg . Gdyby wystarczało mi 600 kg na miesiąc, to byłbym zadowolony, ale wiadomo że jak spadnie poniżej zera to spalanie pójdzie w górę.  Na razie mogę tyle powiedzieć że ocieplenie budynku dało mniejsze spalanie od zeszłego roku w podobnych temperaturach o 6 kg na dobę. A przy okazji , ostatnie kilka rozpaleń jest na wyczyszczonym piecu.

FQPHMB4ZJ8DPJ30D00380_2019-11-12 17_59_2019-11-17 21_59.png

Edytowane przez misiek30
Opublikowano (edytowane)

Od dwóch dni znowu testuję wyłączenie palnika od termostatu z wyłączeniem pompy dla obiegu grzejnikowego. Z 9-10 rozpaleń zrobiło się 5-6 rozpaleń. W zależności od wykorzystania CWU. Co prawda pogoda nieco cieplejsza ale spadek spalania dobowego zauważalny. Średni z tych 2 dni 17kg.  Wcześniej w porównywalnym okresie temperaturowym 23-24kg przy stałej pompie i temperaturze obiegu sterowanym pogodowo.  Zobaczymy jak będzie dalej gdy zrobi się chłodniej.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Potwierdza się to , że praca cykliczna  jest oszczędniejsza. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Bo ja wiem. Histereza 0.3stC.

Edit.

Wygląda to teraz tak:

image.thumb.png.fae10cce23546899f565dd956bf0ed71.png

Przy stałej pompie i pogodówce wyglądało tak:

image.thumb.png.1329b068f1ecb0ad81d6c420473dde7a.png

Edytowane przez Dragster
  • Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, misiek30 napisał:

Potwierdza się to , że praca cykliczna  jest oszczędniejsza. 

+ jeszcze taki, że wymiennik czysty,oraz zużycie prądu niższe :) do każdego komfortu można się przyzwyczaić. 

Opublikowano
2 minuty temu, Trener40 napisał:

do każdego komfortu można się przyzwyczaić. 

pewnie, można nawet ogrzewanie wyłączyć i tez człowiek się przyzwyczai

Opublikowano

@Gonzo19 w komforcie nie ma zmian. Ba nawet dla kobiet jest lepiej bo co jakiś czas czują grzejniki :)

Opublikowano

jest zmiana, bo brak odczucia promieniowania podczerwonego pomimo stałej temp. powietrza.

To tak jak z ogólna temp. jednemu wystarczy 19st i mówi, ze mu gorąco(zapomina tylko wspomnieć, ze większość czasu lata w kalesonach i kufajce) a drugiemu 23 za mało.

Opublikowano (edytowane)

Dragster, nie wyciagaj pochopnych wniosków, gdy pogoda jest późnowiosenna. U mnie spalanie przez ciepły weekend też spadło:

Zrzutekranu_2019-11-18-09-40-20-411.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Pewnie byłoby jeszcze trochę mniej , ale miałem gości i było duże zużycie CWU

Opublikowano (edytowane)

Porównuje do podobnego okresu temperaturowego z początkowych dni listopada gdzie było nawet cieplej. Oczywiście jestem świadomy, że zrobiło się cieplej. Poczekam i zobaczę jak będzie dalej.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

U mnie komfort jest jak przy ciągłym paleniu, ponieważ mam instalację w której mam około 300 litrów wody , więc trochę taki układ buforowy. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie odczuwam spadku komfortu, nie ma po co o tym dyskutować. Nie jest mi zimniej, wiem co odczuwam.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1