Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chłopie ochłoń, czyli każdy inny kupuje za kradzione. Wyobraź sobie , że też jakoś  nie skusiłem się na dotację, i też kupiłem za swoje "prywatne". Jeśli poszedłeś w system off-grid Twoja sprawa. W sumie masz racje za rok Ci napisze ile te moje panele wycisnęły i czy  nie dałem się nabić w butelkę idąc w system on-grid. A poza tym wyliczenia doboru wielkości instalacji w systemie on-grid muszą być tak zrobione by wyjść na 0, bo nie zarabiasz, tylko wszystko ma być na Twoje potrzeby zużyte do roku od wyprodukowania.

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

Nie mowie ze kradzione i nie wiem skad to wywnioskowales ale na pewno nie z mojej wypowiedzi... W moim gronie pare osob nabilo sie wlasnie na ta butelke jak to nazwales i wychodza na minus bo musza to teraz splacac czyli gdzie te korzysci? Tak samo bylo ze znajomym ktory kupil sobie solary sloneczne rurowe ktore mialy wieksza sprawnosc od plaskich. Poplynal na tym jak Noe na Arce... nie kloce sie i nie madrze tylko uswiadamiam osoby zainteresowane tematem ze nie jest tak kolorowo jak reklamuja. Domu nie ogrzejesz jedynie mozesz wsparcie na powrocie zalozyc to moze osiagniesz 2-5 stopni cieplejszy powrot do kotla. Swoja droga dokladnie tak samo jest z peletem palniki reklamuja jako calkowicie bezobslugowe a dobrze wszycy czytajacy forum wiedza jaka jest rzeczywistosc i nikt nie znalazl sie tu z przypadku. 

Opublikowano
7 godzin temu, maronka napisał:

Właśnie o to byłbym bardziej spokojny niż o cenę węgla i pelletu,węgla ze względu na chęć wyeliminowania go z opału a pelletu ze względu popytu ,a gaz już bardzo długo jest w tej samej cenie i zważając na to by nie palić już węglem ,chcąc zachęcić ludzi do wejścia w gaz, będzie raczej polityka  państwa zmierzająca do nie podnoszenia cen

Z tą polityką to bywało różnie  , a wychodziło jak zawsze  czyli sruu... Kowalskiego po kieszeni bo by miał za dobrze ,ile groszek kosztował parę naście lat temu jak jeszcze mało kto miał kocioł  z podajnikiem i co  ? wszystko co dobre szybko się kończy .

Opublikowano

Witam serdecznie. Jako młody na forum na wstępie chciałbym podziękować założycielowi tematu i wszystkim doświadczonym forumowiczom za cenne uwagi, które są tu omawiane. Dzięki temu zaoszczędziłem pieniądze, czas oraz zapewne zdrowie. Piec mam od sierpnia 2018r. W trakcie sezonu grzewczego przez dwa miesiące palenia w trybie Fl z temperaturą kotła 70 i histerezą kotła 20 piec uruchamiał się 15-17 razy na dobę. W kominie mam wkład 200mm. Na początku grudnia za radą autora tematu wstawiłem  regulator Smartflow. Od tego czasu piec uruchamia się 7-8 razy (myślę, że regulator już się zwrócił - dziękuję koledze Robin 60). Głównie zależy mi na prowadzeniu pieca  w trybie praca- postój. Jako, że na zewnętrz u mnie na Kaszubach temperatury są dodatnie planuję prowadzić piec w trybie "menu główne- praca według harmonogramu". Moje pytanie jest takie: Jak jest rozwiązana sprawa w sterowniku Plum, w sytuacji wyłączenia pieca zgodnie z zadaną godziną, kiedy palnik jeszcze pracuje?Czy zachowana jest sekwencja praca- wygaszanie -czyszczenie? Czy taki "twardy reset" jest dobry dla żywotności palnika? Bo jeśli nie to chyba muszę przyśpieszyć zakup econet. Bedę wdzięczny za wszelkie uwagi.

• Lubię to 1
Opublikowano

Kolego Ryszard nie denerwuj się jak się trochę podyskutuje na inny temat ,człowiek przy okazji poszerzy wiedzę ,a to że robicie  wydzielanie tematów jak was już coś wkurzy z doświadczenia wiem że temat umiera śmiercią naturalną i nikt tam nie zagląda i ni jak się kogo poradzić jak coś człowiek się chce dowidzieć z lekko innej dziedziny a tu i bliźniaczym o mpm ds jest spory ruch i duży zasób wiedzy szanownych kolegów którzy w każdej dziedzinie udzielą porad,,,,ot tak na marginesie

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kolego @rm132  sprawa w sterowniku PLUM jest tak rozwiązana iż palnik nie przechodzi twardego resetu. Przykład - jak jest ustawiony harmonogram czasowy i ma się wyłączyć o 13 to się wygasza i czyści nie zależnie od temperatury na kotle.

Jak jest ustawiony w harmonogramie , iż ma się włączyć po np 2 godzinach o 15 to przechodzi krótkie czyszczenie przedmuch i rozpalanie.

W nowym oprogramowaniu sterownika, PLUM dołożył fajną funkcję , a no taką , iż jak ten harmonogram czasowy włączenia i wyłączenia kotła w parze jest połączony z harmonogramem panelu pokojowego ecoster 200 bądź TOUCZ i np kocioł ma pracować przez 1,5 godziny bądź godzinę , a w trakcie jego pracy panel pokojowy odczyta iż temperatura jest już w domu osiągnięta jest taka funkcja w sterowniku ecomax 850 i innych tylko z nowym oprogramowaniem , iż można ustawić , że wyłączy Ci palnik i pompę nie zależnie jaka temperatura jest na kotle, gdyż po co ma pracować kocioł jeszcze przez tych parę minut aż osiągnie zadaną temperaturę.

Ta funkcja , żeby działała to trzeba  w ustawieniach kotła ustawienia serwisowe kotła ustawić wybór termostatu kotła ecosterT1. Czyli termostatem kotła jest nasz panel pokojowy.

Tym sposobem też są przyzwoite oszczędności w trakcie całego sezonu grzewczego.

Cały czas trwają pracę nad udoskonaleniem trybu FL tak by nie dochodziło do niepotrzebnych wygaszeń kotła jak panel pokojowy nie zgłasza , iż dom już nagrzany.

Polecam Tobie i innym uaktualnić oprogramowanie sterownika, jak ktoś ma sterownik 850 z panelem TOUCZ proszę o info na PW..

Co do econeta300 to wręcz według mnie obowiązkowe drogie ustrojstwo w które należy się doposażyć.

Opublikowano

Trzeba będzie zrobić tą aktualizację, ale jak się cieplej zrobi, od tak na wszelki wypadek. 

Opublikowano

Dziekuję za fachową i wyczerpującą odpowiedź. Co do aktualizacji myślę podobnie jak misiek30, natomiast econet300 jest uwzględniony do zakupu w najbliższym czasie. 

Opublikowano

Econet  polecam, korzystam z niego więcej niż z ecoster200. 

Opublikowano

Kotłownię mam w piwnicy. Planuję doprowadzić silny sygnał wifi poprzez Access pointa. Myślę, że to połączenie powinno wystarczyć do stabilnego działania modułu. Ofert sprzedaży w modułu econet 300 w sieci jest dosyć dużo. Przy zakupie kierować się kryterium współpracy ze sterownikiem Plum, czy dedykowanym do palnika Kipi?

Opublikowano

Ja kupiłem econet400 u dystrybutora palników Kipi z Rybnika , i wszystko gra jak należy. Zanim będziesz stawiał AP to potestój econet bez niego. Ja mam piec w piwnicy a router na piętrze , i wszystko chodzi dobrze.

Opublikowano

Masz rację sprawdzę. Z laptopem byłem w kotłowni  i sygnału nie zgubił. Zakup modułu u dystrybutora Kipi - ok dziękuję.

Opublikowano

Dedykowanym do palnika kipi .

Opublikowano (edytowane)

Hej,

Mam pytanko do użytkowników KIPI.

Nie ma mnie w domu i nie mogę sprawdzić palnika, ale żona przesłała mi zdjęcie, że coś dziwnego dzieje się z palnikiem. Otóż jak widzicie na załączonym zdjęciu podczas pracy w delikatnej szczelinie pomiędzy palnikiem a drzwiami kotła pojawia się coś czerwonego i mam obawy czy jest to płomień z palnika. Czy zetknęliście się z taką sytuacją? Temperatura podajnika jest ok - przy maksymalnej temperaturze kotła ma około 30 stopni C. Ostatnie zdjęcie jest przy postoju gdzie nie widać żeby coś było czerwone. i czy gdy popatrzycie od wewnątrz czy też macie tak lekko opaloną ściankę drzwiczek (w kształcie płomienia tuż nad palnikiem). Jeszcze bym zapomniał dodać, że jest zamontowany z flanszą montażową, którą zalecił mi instalator ze względu na krótki odcinek między końcem palnika a tylną ścianą kotła.

2.jpg

1.jpg

3.jpg

Edytowane przez tomek3216
Opublikowano

Witam Twój palnik jest nie prawidłowo odizolowany w drzwiczkach kotła.

O ile flansza ma izolację i jest OK to sam otwór kwadratowy w drzwiczkach już takowej nie posiada. Widać wyraźnie , że flansza jest przykręcona do drzwiczek i pomiędzy nią a drzwiczkami jest mała szczelinka , i jak pracuje palnik na danej mocy rozgrzewa się do czerwoności jego zewnętrzny płaszcz i stąd widać ten czerwony żar.

Jak wrócisz do domu odizoluj palnik w drzwiczkach , są takie cienkie tasiemki samoprzylepne sznura ogniotrwałego o grubości 2 mm to załatwi sprawę. 

Zostało Ci na pewno tej wełny ogniotrwałej z montażu flanszy ją też możesz wykorzystać jak najbardziej.

Opublikowano

Robin a ta aktualizacja co pisałeś działa też na 860 touch?

Opublikowano

Jak ktoś będzie zainteresowany jakimś sprzętem do naszych Kipi typu ecostery, econety, czujki (spalin, powrotu czy pogody) itp. itd zapraszam na PW. 

Opublikowano

Panele PV to zysk 4-5 KPLN, rocznie przy instalacji 4-5kWp.

I tele

Pozdrawiam Krzysiek 

Opublikowano

Jak jesteś pijany to nie pisz.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jaka tu cisza. 

Opublikowano

+9.4'C, to i cicho

Opublikowano

Pelletu niewiele idzie to o czym tu pisać,wiosna tuż tuż ,ach,chce się żyć,jak są jakieś panie na forum to wszystkiego najlepszego