Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Kotla Skzp-02 - Aplikacja Mobilna, Konwertery

Wiadomość dodana przez marcin

Tutaj piszemy tylko o aplikacji mobilnej dla SKZP autorstwa @wojszym2244.

Główną dyskusję o SKZP 02 znajdziesz klikając tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wam wszystkim,

bawiłem się ostatnio w integrację SKZP-02 do home assistanta. Wszystko ładnie działa tylko potrzebowałbym listę kodów alarmów. Z TIMELem ciężko się skontaktować, a na internecie nic nie znalazłem. 
Ma może ktoś info o tych kodach?

Opublikowano
W dniu 17.10.2025 o 07:50, ZłotyBażant napisał(a):

Cześć wam wszystkim,

bawiłem się ostatnio w integrację SKZP-02 do home assistanta. Wszystko ładnie działa tylko potrzebowałbym listę kodów alarmów. Z TIMELem ciężko się skontaktować, a na internecie nic nie znalazłem. 
Ma może ktoś info o tych kodach?

Cześć z nieba mi spadłeś szukałem właśnie takiej integracji by móc mieć jakiś wgląd do sterownika przez HA. 
Sam robiłeś integrację? i czy możesz się podzielić rozwiązaniem? 

Opublikowano (edytowane)

Sam jak sam... z chatem GPT :D

Pracuję teraz nad tym żeby HA rozpoznawał z jakim interfejsem i jakimi danymi mam doczynienia (rs232 wysyła trochę inaczej dane niż rs485 mimo, że oba to JSON)

Po rs232 mam gotowe prawie, po rs485 właśnie robię. Ale potrzebuję jeszcze kilka informacji jak np wyglądają informacje z pozycji "alarm", czy "status pieca"

edit:

no i pracuję na tłoku.. nie wiem czy takie same informacje będą na ślimaku

Edytowane przez ZłotyBażant
dodatkowe info
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.10.2025 o 16:26, ZłotyBażant napisał(a):

Sam jak sam... z chatem GPT :D

Pracuję teraz nad tym żeby HA rozpoznawał z jakim interfejsem i jakimi danymi mam doczynienia (rs232 wysyła trochę inaczej dane niż rs485 mimo, że oba to JSON)

Po rs232 mam gotowe prawie, po rs485 właśnie robię. Ale potrzebuję jeszcze kilka informacji jak np wyglądają informacje z pozycji "alarm", czy "status pieca"

edit:

no i pracuję na tłoku.. nie wiem czy takie same informacje będą na ślimaku

Jaki sprzęt wykorzystujesz do odczytania danych? ESP32? czy jakiś gotowy konwerter do LAN? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ja używam tego który był proponowany w tym temacie - USR-TCP232-410S

Ale wydaje mi się, że sprawdzi się każdy, który w czasie rzeczywistym będzie przekazywał dane z portu RS232 (lub RS485) na LAN i nie będzie psuł bramek JSON, bo do poprawnego działania integracji są potrzebne poprawne bramki.

Opublikowano
6 godzin temu, ZłotyBażant napisał(a):

Ja używam tego który był proponowany w tym temacie - USR-TCP232-410S

Ale wydaje mi się, że sprawdzi się każdy, który w czasie rzeczywistym będzie przekazywał dane z portu RS232 (lub RS485) na LAN i nie będzie psuł bramek JSON, bo do poprawnego działania integracji są potrzebne poprawne bramki.

Zbierasz json na MQTT czy bezpośrednio do NodeRed? 

Opublikowano

Zrobiłem integrację w pythonie. HA nawiazuje połączenie TCP z konwerterem, odczytuje bramki JSON i wyciąga z nich dane sterownika.

Właśnie się dowiedziałem, że po rs485 nie ma sensu, bo mało danych jest tam wysyłanych i ciężko to ominąć więc wracam do samego rs232

PS. tak szczerze to nie znam pythona. Kiedyś uczyłem się pascala i c++ ale to było dawno. Chat GPT to jest potężna pomoc jednak 😉 

Prześlę ci paczkę z plikami. zobaczysz czy będzie to działać u ciebie