PioBin Opublikowano 11 Marca #2101 Opublikowano 11 Marca @Hitower Ale ja nie che groszku i jeszcze luzem. Palilem weglem i wiem ile z tym pierd…. Roznica w cenie obecnie przy zuzyciu u mnie dwoch-trzech tonach to zaledwie max. 1000zl za caly rok. Cytuj
PioBin Opublikowano 12 Marca #2102 Opublikowano 12 Marca Artykul portalu Onet o przyczynach wzrostu cen pelletu: https://www.onet.pl/styl-zycia/dzikie-zycie/polska-wyda-krocie-na-import-pelletu-beneficjentem-bedzie-putin/cx4hdj3,30bc1058 Cytuj
sambor Opublikowano 12 Marca Autor #2103 Opublikowano 12 Marca Wczoraj dostałem SMS z wolebio.pl że zapraszamy do kupna pellettu w cenie 1800 za paletę Cytuj
rambo5 Opublikowano 12 Marca #2104 Opublikowano 12 Marca Tu masz Lava od producenta (Sklep firmowy Stelmet S.A) 1790zł ,transport gratis. https://epellety.pl/ Cytuj
Hitower Opublikowano 12 Marca #2105 Opublikowano 12 Marca 17 godzin temu, PioBin napisał(a): @Hitower Ale ja nie che groszku i jeszcze luzem. Palilem weglem i wiem ile z tym pierd…. Roznica w cenie obecnie przy zuzyciu u mnie dwoch-trzech tonach to zaledwie max. 1000zl za caly rok. Na 200m2 zużywam rocznie 3,5-4t grochu. Peletu wyszło by 5t, PC zużyła by 7 tys kWh. Wiem, że jest trochę syfu. Dopóki mam zdrowie i chęci, mogę poświęcać 2h tygodniowo zimą i 2h miesięcznie latem na obsługę kotła. Od przyszłego roku za opał zapłacę 2 tys więcej. Źródło ogrzewania zmienię dopiero kiedy padnie kocioł, a na co, przyszłość pokaże. Cytuj
PioBin Opublikowano 12 Marca #2106 Opublikowano 12 Marca 2 godziny temu, Hitower napisał(a): Na 200m2 zużywam rocznie 3,5-4t grochu. Peletu wyszło by 5t, To indywidualna sprawa jest. Ja spalalem 3t ekogroszku a pelletu 2,5-3. Sprawnosc wegla przy niskiej mocy palnika a takie byly zimy (a wiekszosc to wiosna-jesien) wychodzila dramatycznie nisko. Kisi i dymi w postoju a ciepla nie ma. Pellet mimo nizszej kalorycznosci pracuje on-off z buforem tylko na optymalnych nastawach plus sonda Lambda, dlatego liczenie zamiany wedlug kalorycznosci nie zawsze ma sens. Spraktykowane osobiscie. 4 Cytuj
PioBin Opublikowano 13 Marca #2107 Opublikowano 13 Marca (edytowane) 20 godzin temu, sambor napisał(a): Wczoraj dostałem SMS z wolebio.pl że zapraszamy do kupna pellettu w cenie 1800 za paletę Po 1600 jest w Sochaczewie. Gosc busem rozwozi. Ja jeszcze mam stary, ale w tym roku bede cos kupowal. Sam sie zastanawiam czy brac czy poczekac… Edytowane 13 Marca przez PioBin Cytuj
carinus Opublikowano 13 Marca #2108 Opublikowano 13 Marca 15 godzin temu, Hitower napisał(a): Na 200m2 zużywam rocznie 3,5-4t grochu. Peletu wyszło by 5t, PC zużyła by 7 tys kWh. Nie bierzesz pod uwagę sprawności urządzeń i kwestii że może przez większą część sezonu, mógłbyś grzać PC z dobrym efektem. Tam nie ma strat jak w kotle. Kocioł możesz zostawić do pracy na mroźne dni. 1 Cytuj
damdam Opublikowano 13 Marca #2109 Opublikowano 13 Marca (edytowane) kolejny "kandydat na wielkego szu": https://intercarbo.pl/ Bez możliwości zamówienia za pobraniem nie odważyłbym się - generalnie jak się pojawiają mega okazje cenowe w nowych sklepach internetowych to zamówienie za pobraniem wydaje się jedyną bezpieczną formą kupna w tym momencie. Sugestia dla Admina, może stworzyć, przypiąć go na samej górze osobny wątek: "Jak bezpiecznie kupić opał w internecie, podejrzane sklepy, gdzie zgłaszać oszustwo" bo widać że podejrzane sklepy powstają jak grzyby po deszczu. Edytowane 13 Marca przez damdam 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 13 Marca #2110 Opublikowano 13 Marca Po co? Wszystkie te oszustwa mają jedną wspólną cechę: przelew bankowy Rambo zaraz znowu wklei jakis link do sklepu i będzie czekał, aż ktoś to zweryfikuje 🤣 1 Cytuj
Kordjano Opublikowano 13 Marca #2111 Opublikowano 13 Marca 8 godzin temu, damdam napisał(a): Sugestia dla Admina, może stworzyć, przypiąć go na samej górze osobny wątek: "Jak bezpiecznie kupić opał w internecie, To proste ,jest towar jest kasa . 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 18 Marca #2112 Opublikowano 18 Marca To intercarbo zgłosiłem w piątek do CERTu i dzisiaj dopiero dostałem automatyczną odpowiedź 🤣, a gdzie tutaj jeszcze zablokowanie strony 😂 Cytuj
radik81 Opublikowano 12 Maja #2113 Opublikowano 12 Maja Koledzy ktoś z Was kupował może ten pellet? Macie z nim jakieś "doświadczenia "? Cytuj
nightwatch Opublikowano 12 Maja #2114 Opublikowano 12 Maja jak podaje strona internetowa https://hardwood-industry.com/ " Our company partners with multiple wood pellet manufacturers which are located all across the EU." Czyli tak na dobrą sprawę w każdej partii może być inny pelet. Trzeba trzymać kciuki że dobry. 1 Cytuj
Kordjano Opublikowano 27 Maja #2115 Opublikowano 27 Maja Jak tam zaopatrzyliście się już na nowy sezon ? Czy liczycie że będzie taniej ? Cytuj
PioBin Opublikowano 27 Maja #2116 Opublikowano 27 Maja Tak - zaopatrzylem sie Nie - nie wiem czy bedzie taniej Cytuj
nightwatch Opublikowano 28 Maja #2117 Opublikowano 28 Maja Bierz teraz, a jak będzie taniej w zimie to kupisz ten tańszy i będziesz nim palił. Droższy zostanie jako inwestycja długoterminowa. (z poradnika drobnego spekulanta) 1 Cytuj
Kordjano Opublikowano 28 Maja #2118 Opublikowano 28 Maja W zimie to na bank nie będzie taniej , ja się w sierpniu z reguły za opatrywałem , obecnie jakby znowu lekko drożało , zobaczymy co będzie , jak będzie źle to pompą i drewnem ogrzeje . Cytuj
djbuzer Opublikowano 14 Czerwca #2119 Opublikowano 14 Czerwca Dzień dobry Wszystkim, widzę że temat ucichł - czyżby wszyscy czekali na obniżki cen? Jak tam u Was producenci wołają za paletę, bo w Śląskim okolice 1600 w porównaniu z zeszłym rokiem to +400zł więcej. Cytuj
Kordjano Opublikowano 15 Czerwca #2120 Opublikowano 15 Czerwca Temat ucichł bo dyskusja nic nie zmieni , u mnie za 1600 ciężko co przyzwoitego nabyć ,1700 do 1900 trzeba wyłożyć ,ogrzewanie pelletem obecnie robi się jednym z najdroższym , nie wiem trzy dokonam zakupu jak coś to może tonę na duże mrozy , może drewna dokupię ,nie wiem . Mam zamiar kocioł zmienić na drewno i nie wiem czy z palnikiem pelletowym ,czy jeszcze będzie kiedyś to przydatne , u mnie pompa ciepła większość sezonu jest w stanie ogarnąć ,na duże mrozy potrzebne wspomaganie kotłem . Dodam że rok temu kupiłem po 1050 za tonę , więc w moim przypadku 600 ,700 zł więcej . Cytuj
kult5 Opublikowano 14 Lipca #2121 Opublikowano 14 Lipca 14 lipca 2026 Łódzkie Dobry pellet z dostawą 1900-2000 zł. Najtaniej było w kwietniu już po 1520zł ale niestety ceny odbiły i rosną. Cytuj
robertokot25 Opublikowano 23 godziny temu #2122 Opublikowano 23 godziny temu łódzkie, markowy pellet 2600 Cytuj
Boguś66 Opublikowano 14 godzin temu #2123 Opublikowano 14 godzin temu Osobiście mam komplet na zimę ale chyba od wczoraj Lawa i Olimp jest dostępny Cytuj
robertokot25 Opublikowano 11 godzin temu #2124 Opublikowano 11 godzin temu To w sumie ciekawe że odpada w postaci trocin kosztuje 2600zł. Popyt tak napędza cenę? Tak tylko pytam bo palę groszkiem. Cytuj
o6483256 Opublikowano 11 godzin temu #2125 Opublikowano 11 godzin temu Popyt większy niż podaż i stad ten problem. Zapomniałeś już jak było z eko jak wybuchła wojna? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi