Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Hitower Ale ja nie che groszku i jeszcze luzem. Palilem weglem i wiem ile z tym pierd….

Roznica w cenie obecnie przy zuzyciu u mnie dwoch-trzech tonach to zaledwie max. 1000zl za caly rok.

Opublikowano
Opublikowano
17 godzin temu, PioBin napisał(a):

@Hitower Ale ja nie che groszku i jeszcze luzem. Palilem weglem i wiem ile z tym pierd….

Roznica w cenie obecnie przy zuzyciu u mnie dwoch-trzech tonach to zaledwie max. 1000zl za caly rok.

Na 200m2 zużywam rocznie 3,5-4t grochu. Peletu wyszło by 5t, PC zużyła by 7 tys kWh. Wiem, że jest trochę syfu. Dopóki mam zdrowie i chęci, mogę poświęcać 2h tygodniowo zimą i 2h miesięcznie latem na obsługę kotła. Od przyszłego roku za opał zapłacę 2 tys więcej. Źródło ogrzewania zmienię dopiero kiedy padnie kocioł, a na co, przyszłość pokaże.

Opublikowano
2 godziny temu, Hitower napisał(a):

Na 200m2 zużywam rocznie 3,5-4t grochu. Peletu wyszło by 5t,

To indywidualna sprawa jest.

Ja spalalem 3t ekogroszku a pelletu 2,5-3. Sprawnosc wegla przy niskiej mocy palnika a takie byly zimy (a wiekszosc to wiosna-jesien) wychodzila dramatycznie nisko. Kisi i dymi w postoju a ciepla nie ma.

Pellet mimo nizszej kalorycznosci pracuje on-off z buforem tylko na optymalnych nastawach plus sonda Lambda, dlatego liczenie zamiany wedlug kalorycznosci nie zawsze ma sens. Spraktykowane osobiscie.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, sambor napisał(a):

Wczoraj dostałem SMS z wolebio.pl że zapraszamy do kupna pellettu w cenie 1800 za paletę 

Po 1600 jest w Sochaczewie. Gosc busem rozwozi.

Ja jeszcze mam stary, ale w tym roku bede cos kupowal. Sam sie zastanawiam czy brac czy poczekac…

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
15 godzin temu, Hitower napisał(a):

Na 200m2 zużywam rocznie 3,5-4t grochu. Peletu wyszło by 5t, PC zużyła by 7 tys kWh.

Nie bierzesz pod uwagę sprawności urządzeń i kwestii że może przez większą część sezonu, mógłbyś grzać PC z dobrym efektem. Tam nie ma strat jak w kotle. Kocioł możesz zostawić do pracy na mroźne dni.

Opublikowano (edytowane)

kolejny "kandydat na wielkego szu": https://intercarbo.pl/

Bez możliwości zamówienia za pobraniem nie odważyłbym się -  generalnie jak się pojawiają mega okazje cenowe w nowych sklepach internetowych to zamówienie za pobraniem wydaje się jedyną bezpieczną formą kupna w tym momencie. 

Sugestia dla Admina, może stworzyć, przypiąć go na samej górze osobny wątek: "Jak bezpiecznie kupić opał w internecie, podejrzane sklepy, gdzie zgłaszać oszustwo" bo widać że podejrzane sklepy powstają jak grzyby po deszczu.

Edytowane przez damdam
Opublikowano

Po co?

Wszystkie te oszustwa mają jedną wspólną cechę: przelew bankowy

image.thumb.png.211ed3847c016fbdc062a850ea274b6a.png

image.thumb.png.5318e0d5d848f6ab1c8589d51cc66707.png

Rambo zaraz znowu wklei jakis link do sklepu i będzie czekał, aż ktoś to zweryfikuje 🤣