Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A niech sobie Niemcy kupują nawet z dodatkiem złota, mam to gdzieś. Różnica w zarobkach jest 4 i więcej razy. Porównanie jest do dupy gdyż cena sprzedaży nie jest ceną zakupu a marże mogą być duże. Polski producent na pewno nie patrzy na rynek zagraniczny bo ma za "krótkie ręce". W Polsce mam zjawisko *** na punkcie Eco w mediach a nie działaniach rzeczywistych i na tej fali ceny wygórowane są w kosmos a właściciele zacierają ręce i dorabiają się kolejnych domów i luksusowych aut. A my jak kaczki wszystko łykamy bez oporu i jeszcze jakieś teorie sobie dorabiamy a tu występuje tylko zjawisko oszustwa przy bio masie i zwykłego oszustwa cenowego.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ace2 napisał:

Polski producent na pewno nie patrzy na rynek zagraniczny bo ma za "krótkie ręce".

Jesteś niedoinformowany, co mnie dziwi wobec powszechnej i darmowej informacji choćby w zasobach internetu. Poza tym nie masz elementarnej wiedzy ekonomicznej: - każdy, nie tylko polski producent sprzeda towar tam, gdzie mu za niego zapłacą najwięcej. Na dodatek, winę za to, że nie masz na pelet, zwalasz na pazernych producentów, a co - cenę mają dostosować do Twojego portfela? Nie doczytałeś czegoś, nim kupiłeś kocioł? Ja nie miałem dylematu - kupiłem węglowy.

pelet.jpg

Edytowane przez Cemol
Opublikowano
56 minut temu, Cemol napisał:

Poza tym nie masz elementarnej wiedzy ekonomicznej: - każdy, nie tylko polski producent sprzeda towar tam, gdzie mu za niego zapłacą najwięcej........

Ooooojojoj..... byłbym daleki od takich zarzutów...............

Pozdrawiam kolegów.

Opublikowano

Wymądrza się i bierze udział w dyskusji nie będąc użytkownikiem pieca na pellet.

Opublikowano

Ciężko utrafić  dobry  pellet jeżeli  szukamy  oszczędności ,  proponuje  kupić  po jednym worku  i zrobić  test  w szklance wody.

Jak się  pelelt  w miarę szybko  namoczy i rozpadnie to już  pierwszy dobry znak , jak na dnie nie będzie substancji  ciężkich to już drugi dobry znak  ;) i można  taki pellet uznać za dobry.

Opublikowano
W dniu 10.07.2019 o 05:41, robin60 napisał:

Przygodę z pelletem zaczynałem od 550 zł klasa A1 Din +. Wystarczyły 3 latka i popyt spowodował wzrost cen o 50 %.

Chyba netto? Robin, wystarczy forum poczytać żeby zobaczyć że w 2010r DIN kosztował 800zł. U mnie od 3 lat różnice w cenie pelletu to mniej więcej 50zł. Zobaczcie co robi firma Pellecik.pl. Tam macie dobry towar po 650 i 700zł. Nikt nie narzeka. Można? Można. Wiem że są plamy na mapie Polski gdzie ludzie na prawde są w d... bo nie ma nic poniżej 1000zł, ale mieszkając w takim miejscu, nie rozważał bym pelletu.

Opublikowano
W dniu 10.07.2019 o 11:07, YaroXylen napisał:

Ooooojojoj..... byłbym daleki od takich zarzutów...............

Może Ty i ace2 macie problemy z niemieckim, słowo "Einfuhr" na wykresie, który zamieściłem w poście #1127 to polskie "import". Wykres informuje dokąd Niemcy eksportują i skąd importują pelet. Poza tym działanie producenta polegające na uzyskaniu najwyższej ceny jest normą, a nie szwindlem podpadającym pod (ludzie trzymajcie mnie) zarzut!!!

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi odnośnie Zetki.

Wracają do tematu głównego to walcząc z sytuacją , że przy rozpalaniu i tylko przy rozpalaniu raz lekko przedostawał się dym. Przyczepiłem się przyłącza do komina i tak je rozregulowałem że musiałem całość rozebrać i złożyć ponownie. Zauważyłem przy tym że na końcu wylotu z pieca i wewnątrz pierwszego kolanka była dość spora ilość niedopalonego granulatu po pellecie. Zapewne to niepalne części po nieszczęsnym pellecie marki Husar.

Opublikowano
W dniu 11.07.2019 o 14:57, Cemol napisał:

Poza tym działanie producenta polegające na uzyskaniu najwyższej ceny jest normą, a nie szwindlem podpadającym pod (ludzie trzymajcie mnie) zarzut!!!

Piszesz o ekonomii a sam nie rozumiesz pewnych zależności.

Firmy produkujące pelet są nastawione na import (mają prawo) tylko takim o to sposobem podbijna jest cena w Polsce-taka zależność.

A jak już piszesz o cenach w unii to luknij na cenę aut w de i ich wyposażenie a cenę w pl.

Opublikowano

@Cemol

Przecież sam wrzuciłeś wykres z którego wynika,że importują od Nas sporo ton peletu.

Jeżeli pl firmy eksportują pelet np za 1000zł (na czysto) to chyba cena na Nasz rynek nie będzie poniżej tej sumy-myślę nawet,że będzie wyższa dla Kowalskiego.

I tym o to sposobem ceny są wyrównane i podbijane w pl.

Według mnie ceny powinny być regulowane.

Mam nadzieję,że rozumiesz.

A o autach sam poczytaj :)

Opublikowano

Było, ale ludzkość stale powtarza własne błędy.

Pellet w cenie regulowanej: 500zł. Na kartki, dowód i oświadczenie o zużyciu na potrzeby własne. Tu się pan do kolejki zapisujesz i w listopadzie zapraszamy po odbiór.
Pellet w cenie rynkowej: 1500zł, dostępny od ręki, dostawa gratis.

Opublikowano
20 minut temu, Juzef napisał:

Pellet w cenie regulowanej: 500zł. Na kartki, dowód i oświadczenie o zużyciu na potrzeby

To se ne vrati,pane Juzef

Opublikowano
W dniu 11.07.2019 o 14:43, eliks napisał:

Chyba netto? Robin,

Nie nie pomyliłem się w żadnym wypadku brutto nikt nie sprzedaje netto to jedynie firmy miedzy sobą handlują netto.

Wiem dokładnie ile płaciłem pierwszy raz w Raczkach 550 zł u producenta za rok już po 620 a dziś 820.

Opublikowano

Witam ponownie

Zakupiłem dla testu GOLD Pellet (https://pelletradlin.pl/oferta/pellet-gold)

Proszę o pomoc w określeniu jakości, test wody poniżej i krótkie dla potrzeb CWU spalanie z dziś popiół dla mnie niejednoznaczny. Fotka 1 to 10 s w wodzie, następna 20 , 30 i rozdrobnione bo jeszcze niektóre twarde były. Fot 4 to widok z boku i z góry.

Popiół jest ciemno brązowy ale lekko zgranulowany a w palcach jakby sklejony piasek (takie odczucie). Nie wiem czy nie za mało lub za dużo powietrza. Proszę o określenie jego jakości i czy wart tych 925 zł.

Z góry dziękuję.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ArturS74 napisał:

Witam.

Czy w okolicach Wrocławia może ma ktoś namiar na jakiś sprawdzony i tańszy, czy zostają tylko "firmowe"?

Miłoszyce. Za stacją paliw na wylocie na Wrocław. Nie paliłem, ludzie polecali w sezonie.

@ace2 dobrze wygląda. Jak się pali i nie spieka to na pierdoły nie zwracaj uwagi bo to kwestia korekty kotła. Jeszcze zostaw to na 2 doby zobacz co się z tego wytrąci.

Edytowane przez eliks
Opublikowano

Paliłem tym pelletem eco Polmar z Goworowa jakość I Klasa tylko cena kosmiczna jak na producenta. Jak nic się nie zmieniło to opał OK.

Palił nim również @palacz66 i też chwalił.

Opublikowano

@bzykerpolmar jest super ale cena za wysoka. Obecien palę peletem z Myszynca również polecam.

@robin60polmar jakość ok ale w tym roku cenę rzucili ok 900 zł przesadzili. 

Opublikowano

Ode mnie za trzy tony z dostawą krzyknęli 870 zł (Eco-Polmar)

Opublikowano (edytowane)

No to ja jestem chyba rekordzistą. Dzisiaj dotarł do mnie transport, cały Tir. 660 zł za tonę z dostawą. Towar jeden z lepszych, jakimi do tej pory paliłem, czysta sosna, żadnych mączek ani innych dodatków. Niestety producent nawet teraz obłożony po uszy robotą. Sępy-handlarze zamawiają całe TIRy. Wziąłem na zapas 6 ton, bo w przyszłym roku nie wiadomo, co będzie

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Czy możecie polecić jakiegoś producenta z okolic Łodzi? Znalazłem gdzieś dwóch producentów z okolic Wykna/Rudnik, ale wołają po 850zł/tonę i raczej to wyroby typu chałupniczego w stodole. Rozumiem jakby chcieli 600-700zł, ale za tyle to w życiu. Wolałbym dołożyć lub poszukać jakiegoś prawdziwego producenta. W sumie to nawet z transportem kurierskim chyba bym z drugiego końca kupił w tej cenie.