Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie Gazu W Ostatnie Mrozy... Jakie Spostrzeżenia ?

Wiadomość dodana przez marcin,

Podając zużycie gazu proszę upewnić się że w profilu lub w poście podane są co najmniej powierzchnia ogrzewania, rodzaj budynku i jego ocieplenie. Posty zawierające tylko liczbę m3 lub kWh będą usuwane.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak Ci się sprawdzają te czujniki inode ?

mój tak wygląda .-)

fdfd.png

• Lubię to 1
Opublikowano

@o6483256 inode mierzę zużycie prądu, rewelacyjnie się sprawdza, co do impulsu z licznikiem. Już ponad rok na jednej baterii.

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem, zobaczymy jak to będzie "śmigało" Podłączyłeś to do BT Raspberry, czy dawałeś na USB dodatkowy moduł BT ? Mój ma pójść na Pi Zero.

PS Dzięki za pomysł .-)

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

@o6483256 ja mam wersję LR (tę z większą baterią). Na BT z maliny łapie przez strop i dwie ściany. RPi 3b+

• Lubię to 1
Opublikowano

Czujnik dotarł, muszę zamontować, podpiąć do raspbbery i domoticza

Opublikowano

A to się zamawia przez jakiś sklep bo jakoś nie mogę tego namierzyć w necie

Opublikowano

wersja dla licznika energii:  https://inode.pl/iNode-Energy-Meter-opto,p,27 

wersja dla wodomierza i gazomierza wyposarzonych w magnes (tych do których można dołączyć nadajnik impulsów):  https://inode.pl/iNode-Energy-Meter-mag-p42

Opublikowano

Witam. A jak macie to zamontowane by mierzyć ilość gazu. Możecie pokazać na zdjęciu.

Opublikowano

Kupiłem najtańszą wersję i mam problem z zasięgiem. Teraz pytanie, czy to są te same urządzenia, czy te droższe różnią się tylko zasilaniem ? W sofcie mam +20dbi (100%) niby.

Opublikowano (edytowane)

21 godzin temu, o6483256 napisał:

Kupiłem najtańszą wersję i mam problem z zasięgiem. Teraz pytanie, czy to są te same urządzenia, czy te droższe różnią się tylko zasilaniem ? W sofcie mam +20dbi (100%) niby.

No to małe sprostowanie:

Mam urządzenie z max mocą 8dBi i działa jak należy ! Problem z zasięgiem wynika podczas połączenia z telefonem (zasięg tragedia), natomiast z wbudowanym bluetooth rpi zero w śmiga jak należy .-)

668847380_Beztytuu.jpg.fb0e6c2b01a5eee33c1ec1463066e90f.jpg

Może to nie temat na takie posty, ale chciałem sprostować .-)

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Drugi sezon grzewczy.
Dom 220m2, kubatura ok 850m3. Na dole podłogówka, góra grzejniki. W domu 22 stopnie bo dzieciaki małe + CWU+ gotowanie gazem.
Dom Porotherm 25+ styropian 20cm , podłogi parter styropian 15cm, piętro 5cm, płaski dach styropianu od 30 do 50cm, okna trzy szybowe Veka.

Za ostatni miesiąc 560l propanu, tankowany był po 1,32 co daje  750zł.
W pierwszym sezonie poszło dużo więcej. Piec Vailant, kondensacyjny.

Opublikowano

Mam urządzenie z max mocą 8dBi   W sofcie mam +20dbi (100%) niby.

Poprawiam dla potomnych   dBm taka jest jednostka mocy w skali logarytmicznej.  +20dBm to 100mW mocy , +8dBm to 6,30 mW.

Zaś dBi jest zyskiem anteny w odniesieniu do anteny izotropowej.  Nie żebym się czepiał ale nóż w kieszeni się otwiera jak mylicie jednostki. Pozdrawiam Hermogenes

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W nowym rachunku z PGNIG zapisano, że w miesiącu grudniu na CWU+ CO dom jednorodzinny (103m2) wykorzystał energię z gazu ziemnego  o wartości 960kWh (według wskazań licznika jest to 80 m3). Czy ktoś wie na jakiej podstawie PGNIG twierdzi, że wartość 1m3 gazu to aż 12kWh? Pozdrawiam.

Opublikowano

Licznik pokazuje zużycie w m3 a oni przeliczają to na kWh czyli to tak trochę jak by przelicznik był uzależniony od tego ile jest gazu w gazie.

Opublikowano

Tak, kaloryczność liczona  jest zgodnie z wzorem zawierającym "wartość ciepła spalania z miesięcy okresu rozliczeniowego". Przed chwilą policzyłem również i wyszło mi, że m3 wychodzi podwyżka o ok. 5% rok do roku (analogia do stycznia 2019). W sumie i tak nie narzekam - rachunek niecałe 180 zł, a przez tydzień było w domu 5 osób (większe zużycie CWU). Pozdrawiam!

Opublikowano
W dniu 7.01.2016 o 00:47, bajabongo10 napisał:

Witam a czy znajdzie się ktoś na forum kto posiada ogrzewanie podłogowe w 100% od dłuższego czasu zastanawiam się jakie ludzie maja  rachunki za gaz w takich budynkach a nigdzie nie mogę znaleźć większość to instalacja mieszana dół podłogówka góra grzejniki :(

146 mtrow dobrze ocieplony 20 steropian 30 welna dach  3szyby dobre drzwi 1800 zł max sezon ciepławoda na prad przepływowy 50 zł max miesiac

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zastanawiam się czy jest ktoś kto ogrzewa nieocieplony dom ?
Mam do ogrzania dom dom 9.5 x 10 po zewnętrznym obrysie okna plastikowe dwuszybowe, drzwi zewnętrzne będą nowe .
Grzany będzie jeden poziom plus piwnica z tym że w piwnicy to tylko tyle żeby mrozu nie było .
Na cieplowlasciwe.pl wychodzi że jakbym wszędzie utrzymywał 23 stopnie to rachunki nie powinny przekroczyć 4400 zł .
Mam nadzieję że to nie będzie strzał .
Ma ktoś jakieś doświadczenia ?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@lukk9314też się nad czymś podobnym męczę, chciałbym zabudować kocioł gazowy w istniejącej instalacji i bez termo-modernizacji budynku. Ogrzewałem ten dom kotłem gazowym o deklarowanej sprawności 84% i spalałem w sezonie, wyłącznie na potrzeby CO, - 3500 m3 GZ50, dzisiaj dom ogrzewam  zużywając, średnio za 5 sezonów, 5,7 t węgla, liczę wyłącznie ten rzeczywiście wsypany do kotła.

Na oko widać, że coś nie pasuje, albo dzięki nowym oknom i drzwiom, jedyna moja wymiana od tamtego czasu, tak zmniejszyły się  potrzeby cieplne budynku, albo kocioł gazowy pracował  przy 50 % sprawności.

Ostrożność nakazuje przyjąć, że ówczesne kotły gazowe nie były wcale sprawniejsze od zasypowych, a sprawność spalania w śmieciuchu nie jest wysoka.

Zakładam, że  jeżeli przy tej ilości spalanego węgla i gazu dałem radę przeżyć przez tyle dziesięcioleci to nowoczesny kocioł gazowy powinien przynieść zauważalne oszczędności, inaczej to oba kolana przestrzelone :), 3500 x 3 zł = 10 500 zł

Oczywiście, wg mnie, zapomnij o stałej temperaturze 23 C, raczej 20 - 21 ale stabilnie :), w porywach, okazjonalnie  22 .

Opublikowano

Niezmiennie od lat ten sam, czyli prawie 140 m2 w nieocieplonym budynku.