Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Trochę lat minęło, z różnych powodów muszę zmienić źródło ogrzewania domu. Padło na gaz. Do tej pory był kocioł Defro Akm II 17kW.

Prośba o pomysły jak zrobić nową kotłownię.

Sytuacja obecna: dom ok. 200m2, na parterze częściowo podłogówka i grzejniki w pokojach. Podłogówka ma swój rozdzielacz, grzejniki swój, podłogówka na fi16, zasilanie grzejników też. Z rozdzielaczy do kotłowni PEX 32. Piętro - taki sam układ jak na parterze (podłogówka + grzejniki).

CWU - 300l.

Do tej pory kocioł na groszek/miał/odsiewkę sprawował się dobrze. Cały rok grzania (razem z CWU) zamykałem w 3,5T „odsiewki”.

Moje oczekiwania:

Kocioł gazowy jednofunkcyjny. Jaki polecicie? Moc?

Chciałbym aby można było sterować temperaturą odrębnie dla parteru i piętra. Bez jakiś fanaberii typu w każdym pokoju sterownik i zawory z siłownikami 🙂 W większości czasu drzwi do wszystkich pomieszczeń są otwarte… Jak zamontowałem trzy lata kominek w salonie i czasem dla przyjemności w nim palę to zaczęło mi to zaburzać całość ogrzewania. Temperatura w salonie gdzie jest sterownik, powodowała, że już nigdzie nie było grzane więc musiałem podnosić temperaturę na sterowniku i jednocześnie przykręcać głowice na grzejnikach. Chciałbym to lepiej rozwiązać.

Zaproponujcie jakiś ciekawy schemat kotłowni. (sugerując się przed laty poradami stąd zmontowałem kotłownię, która bezawaryjnie pracowała).

Czy w przypadku podłogówek sterować nimi tak jak grzejnikami czy raczej założyć aby pracowały na piętrze i parterze równolegle niezależnie od nastaw temperatur?

Zasobnik CWU mógłbym zostawić ten co jest. Choć zastanawiam się czy nie będzie zbyt duży i czy przy kotle gazowym jest sens takiej ilości wody. Z drugiej strony mam zamiar grzać go prądem z PV w okresach kiedy tej energii jest więcej. Od wiosny do jesieni PV wyrobi również na grzanie CWU więc w tych okresach kocioł byłby wyłączany.