smolnyk Opublikowano 30 Października 2019 #2451 Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) W dniu 15.10.2019 o 23:11, awiator napisał: Co do turbinki to ja posiadam tą "dużą". Przykleiłem ja na klej montażowy idealnie na środku otworu. Liczyłem na jakieś cuda ale przynajmniej u mnie jak kocioł chodzi na małej mocy (wczesną jesienią) i (późna wiosną) to na K1Pv3 piec mi chodzi gorzej. Dużo więcej dużych śpieków mam niż na K1Pv2. Jak zmniejszam nadmuch tak aby spieków było mniej to turbinka przestaje się obracać i pojawia się błąd hallotronu. Za to zimą dużo łatwiej ogarnąć piec i przy paleniu na PID w zasadzie nic nie trzeba robić. Kocioł może chodzić na ustawieniach fabrycznych a mimo to proces spalania i popiół wygląda książkowo co było niemalże nie do osiągnięcia na K1Pv2. Ja czasem wracam do K1Pv2 właśnie w cieplejszych okresach. PS. Zawsze palę tym samym węglem więc porównanie wydaje się merytoryczne Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cześć, poszukaj wentylatora z kierownicami przed wirnikiem, przeróbka jest prosta, zejdziesz z obrotami dużo niżej, w zasadzie poniżej wymaganego minimum, gdzie jeszcze zachodzi proces spalania. Wentylator, który przerobiłem wygląda tak, jak NIDEC V34809-35ENT2, czy to ten model przerabiałem, niestety nie pamiętam. Edytowane 30 Października 2019 przez smolnyk dodanie modelu wentylatora Cytuj
eliks Opublikowano 30 Października 2019 #2452 Opublikowano 30 Października 2019 Czy ja dobrze czytam że utylizujesz w tym pellet? Cytuj
smolnyk Opublikowano 30 Października 2019 #2453 Opublikowano 30 Października 2019 tak i wygląda to całkiem dobrze. Cytuj
smolnyk Opublikowano 30 Października 2019 #2454 Opublikowano 30 Października 2019 Sam jestem zaskoczony, dużo zależy od ustawień, pierwsze próby, jakie poczyniłem to całkowita porażka, po przeliczeniu i porównaniu ze spalaniem ekogroszku, byłem przekonany, że się nie da, jarał pellet jak smok, po jakimś czasie wróciłem do tematu, zmieniłem dyszę w palniku i zaczęło być całkiem obiecująco. Cytuj
eliks Opublikowano 30 Października 2019 #2455 Opublikowano 30 Października 2019 Wiem że wygląda bo sam testowałem u rodziców na Sigmie, ale to jest kompletnie nie opłacalne. To nie jest palnik na pellet. Cytuj
smolnyk Opublikowano 30 Października 2019 #2456 Opublikowano 30 Października 2019 Niestety nie mam kasy na zmianę całego palnika na mniejszy, bo taki by się przydał, przy tych wynikach jak teraz nie spalę wiele więcej a komfort - to nie gaz ale w porównaniu z ekogroszkiem, plaża. Cytuj
smolnyk Opublikowano 30 Października 2019 #2457 Opublikowano 30 Października 2019 Albert Einstejn powiedział: "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajdzie się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi." - tak pół żartem, pół serio. 1 Cytuj
smolnyk Opublikowano 30 Października 2019 #2458 Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Pali się tak, parametry obok. Całkiem dobrze zgazowuje, w piecu kolor ścian jasny. Edytowane 30 Października 2019 przez smolnyk Cytuj
mik90 Opublikowano 31 Października 2019 #2459 Opublikowano 31 Października 2019 Mój sterownik K1Pv4 zaczął "wariować" po zmianie kąta nachylenia ekranu zaczęła wzrastać temp. powrotu rozłączając mi pompę przewałową. Zgłosiłem sprawę do Defro. Wczoraj dzwonili z Tech i przyjęli reklamację. Serwisant będzie dzwonił żeby umówić się na wizytę. Myslę, że dadzą nowy? Wtedy zobaczę jakie będzie oprogramowanie. Cytuj
Robcik Opublikowano 31 Października 2019 #2460 Opublikowano 31 Października 2019 Daj znać jak sprawa się zakończy. U mnie po zmianie kąta wyświetlacza rośnie temperatura podajnika i po chwili wraca do temperatury rzeczywistej. Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj
smolnyk Opublikowano 31 Października 2019 #2461 Opublikowano 31 Października 2019 Jak masz po gwarancji to zdejmij (śruby od spodu)czerwoną obudowę wydmuchaj i popraw taśmy (dopchnij), u mnie wariował czujnik temp. zewnętrznej, wymieniłem czujnik, co nie pomogło, poprawiłem taśmy i jest ok. Cytuj
mik90 Opublikowano 31 Października 2019 #2462 Opublikowano 31 Października 2019 Mam gwarancję, więc nie ruszam. U mnie raz temp. podajnika też tak robiła.. Dam znac co wyjdzie. Cytuj
lukikx85 Opublikowano 31 Października 2019 #2463 Opublikowano 31 Października 2019 Mam K1Pv4 PZ, u mnie zaraz po zakupie, tez temperatury wariowały po dotknieciu ekranu. Serwis wymienił sterownik na nowy w ramach gwarancji. W sierpniu tego roku, tydzień przed końcem gwarancji sterownik całkiem padł, ciągle wywalał błąd o zbyt wysokiej temp. MOSFET. Rzutem na taśmę wymienili sterownik na nowy. Ogólnie to sie boję co bedzie w przyszłości, bo sterownik awaryjny, a do tanich nie należy. https://www.youtube.com/watch?v=kaaR4s2h-fs Cytuj
donDJ Opublikowano 1 Listopada 2019 #2464 Opublikowano 1 Listopada 2019 Witam. W kolejnym sezonie niestety piec mi zaczął szwankować a konkretnie sterowanie SPK lux z piętra przestał sterować zaworem przez K1PRV2. Mając w domu 26 st.c. i na piecu 60st.c. wciąż otwierał mi zawór 4 drożny na 50% albo na 100% dogrzewając piętro mimo że nastawy miałem na 20st.c . Prosił bym o softy do K1prv2 najlepiej soft 2.2.8 lub 2.4.1 bądź ten soft z K1prv3. Mógł by mi ktoś podesłać bo softów nigdzie w necie nie mogę znaleźć a defro jak milczało tak milczy. Cytuj
stolwel Opublikowano 1 Listopada 2019 #2465 Opublikowano 1 Listopada 2019 Czy ktoś miał problemy na sofcie 3.5.2 z wentylatorem ? Jak zmienię moc kotła na 30-40% po jakimś czasie ma "chwilowy brak obrotów" Cytuj
awiator Opublikowano 2 Listopada 2019 #2466 Opublikowano 2 Listopada 2019 @stolwel masz na myśli przepływomierz? Ten sposób sterowania jaki w swoich sterownikach ma Defro (z dodatkowym wiatrakiem) ma sporo minusów a jednym z nich jest to, że kocioł z reguły nie pracuje poprawnie na małych mocach. Wyżej pisałem w jakich okolicznościach u mnie się to dzieje. Spróbuje przerobić "turbinkę" na taką z kierownicami jak@smolnyk wyżej sugerował i może to pomoże. Na razie w zależności od warunków pogodowych zmieniam soft z K1Pv3 na K1Pv2 i przepinam kabelek z turbinki na halotron wentylatora lub odwrotnie.Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj
PioBin Opublikowano 2 Listopada 2019 #2467 Opublikowano 2 Listopada 2019 Inny sposob to odsunac ten "przeplywomierz" od wentylatora. Umiescic go w "kanale" tak aby przed i za byl przeplyw laminarny. Zmniejszyc srednice wlotowa do samego wentylatora kryza z otworem w srodku - niech bedzie 1.5 raza tego co powierzchnia otworow w palniku. Wentylator sam ustawi sobie predkosc mierzac wlasciwie przeplyw. Regulujemy zadajac oczywiscie przeplyw. Cytuj
donDJ Opublikowano 2 Listopada 2019 #2468 Opublikowano 2 Listopada 2019 Więc odpuścił bym soft z ...v3 ale potrzebował bym z K1PRv2, ale niższy niż 2.4.7. ponieważ dość mi szwankuje, już któryś raz. Przestał sterować mi zaworem 4-drożnym i pogodówką. Cytuj
smolnyk Opublikowano 2 Listopada 2019 #2469 Opublikowano 2 Listopada 2019 Awiator, nie mam już tej oryginalnej turbinki i nie pamiętam jak to wyglądało, ale sprawdź na wyłączonym wentylatorze, czy jak ruszysz turbinką, to czujesz działanie magnesów (turbinka zatrzymuje się w określonych położeniach lub przy lekkim poruszeniu turbinki chce wrócić w poprzednie miejsce lub przeskakuje do przodu). Jeżeli tak jest to być może usunięcie stojana z cewkami, który tam pozostał poprawi Ci sytuację. Dzisiaj sprawdzę do jakich obrotów mogę zejść na tej mojej. Cytuj
smolnyk Opublikowano 2 Listopada 2019 #2470 Opublikowano 2 Listopada 2019 Turbinka schodzi do 15 obr/min, wentylator nadmuchowy kręci bardzo wolno, w zasadzie minimum jakie udało mi się ustawić na sterowniku, musiałem otworzyć wyczystkę w kominie, bo ciąg kominowy mimo braku wiatru podnosił obroty. W załączniku film. MOV_0614[1].mp4 Cytuj
adamu Opublikowano 4 Listopada 2019 #2471 Opublikowano 4 Listopada 2019 Tez mam problem ze zwiększeniem się temperatury podajnika przy Żninie kata nachyleni ekranu . Nie widzę ,żeby zmiana miały inne wartości . Chyba nie ma co bagatelizować tego i zgłosić może uznają na gwarancji . Cytuj
mik90 Opublikowano 4 Listopada 2019 #2472 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś. Ja czekam obecnie za kontaktem serwisanta Tech. Cytuj
Jaro9 Opublikowano 8 Listopada 2019 #2473 Opublikowano 8 Listopada 2019 W dniu 4.11.2019 o 10:49, adamu napisał: Tez mam problem ze zwiększeniem się temperatury podajnika przy Żninie kata nachyleni ekranu . Nie widzę ,żeby zmiana miały inne wartości . Chyba nie ma co bagatelizować tego i zgłosić może uznają na gwarancji . Tez miałem ten sam objaw. Przyjechał miły serwisant z Tech'a wymienił płytę w sterowniku i wszystko działa jak należy. 30 minut i załatwione. Cytuj
mik90 Opublikowano 8 Listopada 2019 #2474 Opublikowano 8 Listopada 2019 A więc w dniu wczorajszym był serwisanta Tech. Wymienił sterownik na nowy i po kłopocie:) tydzień od zgłoszenia. Cytuj
adamu Opublikowano 9 Listopada 2019 #2475 Opublikowano 9 Listopada 2019 U mnie również wymiana na nowy ster. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi