Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli na 35 sek. - tak? , a co to są łupki ? Czy to to samo co spieki? Czy może zła jakość ekogroszku?

Opublikowano

Tak na 35s.

To są kamienie występujące w złożu węgla.

Spieki przypominają wyglądem kalafior :) (zbyt duży nadmuch)

Niestety taki sprzedają czasami węgiel.

W jednym jest mniej w drugim więcej.

Idealnych węgli nie ma.

Najbardziej zakamieniony węgiel to KWK Kazimierz Juliusz,ich ostatnie problemy ekonomiczne-kończą się pokłady węgla wlaśnie z dużą ilością kamienia,strajki,grozba zwolnień pracowników itp.

Opublikowano

Bardzo Ci dziękuję. 

Na razie wygląda na to , ze wszystko jest ok. 

Jakby coś, znów będę pisać :)

Jeszcze raz dziękuję

Pozdrawiam

Katarzyna

Opublikowano

Tak na 35s.

To są kamienie występujące w złożu węgla.

Spieki przypominają wyglądem kalafior :) (zbyt duży nadmuch)

Niestety taki sprzedają czasami węgiel.

W jednym jest mniej w drugim więcej.

Idealnych węgli nie ma.

Najbardziej zakamieniony węgiel to KWK Kazimierz Juliusz,ich ostatnie problemy ekonomiczne-kończą się pokłady węgla wlaśnie z dużą ilością kamienia,strajki,grozba zwolnień pracowników itp.

U mnie troche jest tych kalafiorów.   Lece zmniejszyć nadmuch.  dzięki :D  

Mimo że nie narzekam na spalanie to trzeba dążyć do perfekcji  :D

Można komuś zlecić uszczelnienie palnika ?  Ew. czy ktoś może naświetlić sprawę ?

Opublikowano

Timon,ustawiłem  tak jak kazałeś tylko piec nie moze dojść do zadanej z 57 do 60 stopni dochodził 45 minut a jak załączyła sie pompa na bojler to temperatura spadła do 46 stopni i do 60 chodził 1.5 godziny

Opublikowano

julo23

Najlepiej zrobić samemu uszczelniaczem na 1200*

Nie wiem jaki masz palnik.

Ekoenergię uszczelnia się w ten sposób:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13995-uszczelnienie-palnika-typu-brucer-ekoenergia/

Mam ten kocioł:

http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-multi.html

ale palnik to nie mam pojęcia jaki tak jest...

Opublikowano

Timon,ustawiłem  tak jak kazałeś tylko piec nie moze dojść do zadanej z 57 do 60 stopni dochodził 45 minut a jak załączyła sie pompa na bojler to temperatura spadła do 46 stopni i do 60 chodził 1.5 godziny

napisałem wszystko co należy zrobić. jeśli nie ma siły dojść do zadanej skróć przerwę o 1-2 sekundy i niech dalej pracuje. skracając przerwę zwiększasz moc kotła z jaką pracuje. po tej korekcie obserwuj palnik- jeśli pojawią się niedopałki to wtedy nadmuch o kilka % do góry.

jeśli nadal nie osiągnie zadanej powtórz co napisałem kolejny raz i znów czekaj

Opublikowano

zszedłem do ustawien 5s podawanie i 30 s przerwa, na palniku o wiele mniej spiekow ale i tak wydaje mi sie ze bardzo długo dochodzi do zadanej  jak pokojówka dała sygnał o niedogrzaniu pomieszczenia to biedak dopiero zaczął sie męczyć ,nadmuchu na razie nie podnosiłem ale na tamtych ustawieniach  14/46  to az chulało na palniku a przy tych to jakby zapalniczka sie paliła .

Opublikowano

skoro ma problem osiągnąć zadaną a widzisz że korekta przerwy przyniosła efekt to teraz możesz podnieść nadmuch

zanotuj sobie dlaczego korygowałeś przerwę i dlaczego podnosisz nadmuch. będziesz mógł się cofnąć jak się pogorszy

na odległość zawsze jest dodatkowy kłopot z radzeniem czegokolwiek że nie wszystko się wie. ja w takiej sytuacji radzę zmniejszanie mocy ale jak widac u Ciebie trzeba ją podnieść zwiększajac nadmuch.

przejdź zatem na korektę powietrza i powinno byc dobrze

Opublikowano

witam ,rano schodze do kotłowni a na piecu alarma temp  za niska, naszczescie piec jeszcze ruszył  ale zeby w domku zrobiło sie ciepło to ustawiłem 10/50, spróbuje pózniej znowu ustawić 5/30 i dac wiekszy nadmuch z 20% na 40 % i zobacze co sie bedzie działo

Opublikowano

Witam, od piatku jestem nowym uzytkownikiem pieca na ekogroszek. w walce z nim widze nie jestem osamotniony :)

czytam wasze przypadki i rady, ale nadal nie moge sobie poradzic. 

za nic nie moge dojsc do temp zadanej 60oC, co przy tych temperaturach nie powinno stanowic problemu, a najwiecej mam 55...

wegiel dopala, jednak prawie same spieki...

nastawa na chwile obecna:

przerwa 28s

czas podawania 5s

nadmuch 20% przy całej otwartej przesłonie.

Pytanie co robie zle?

Opublikowano

Przede wszystkim zaprezentuj schemat instalacji..., bo to jest najczęstsza przyczyna problemów w typie Twojego.

Może być zwykły, odręczny szkic.

Bez pojęcia o instalacji nie jesteśmy w stanie Ci sensownie doradzić co z tym zrobić, bo zachodzi przypuszczenie, że może powinieneś wprowadzić pewne przeróbki zanim zaczniesz szczęśliwie użytkować swój nowy nabytek :-)

Opublikowano

instalacja jak ponizej, stara, z pieca wyjscia jeszcze 2", piony zostały, doprowadzenia i kaloryfery nowe, aluminiowe.

post-60176-0-56120700-1414948578_thumb.jpg

natomiast dom stary nie ocieplony ok 230m2, do tej pory mialowiec dawal rade.

zmniejszylem nadmuch na 15% i jakby mniej spiekow, ale sa nadal...

jeszcze jeden ciekawy przypadek, z 2 godz temu wyskoczyl mi alarm, ze temperatura nie rosnie i wylaczyl wszystko choc temp na piecu wynosila 56 przy nastawie 60. w nocy to samo tylko, ze rano bylo juz 28

na ten moment temperatura w domu jest odpowiednia, ale boje sie, ze jak przyjdzie mroz bedzie problem aby osiagnac temp zadana...

Gość Visitor1230
Opublikowano

Co do alarmu to w sterowaniu musi byc gdzies opcja typu: czas oczekiwania na wzrost temperatury. Jezeli w tym czasie temperatura nie wzrasta sterownik generuje alarm bo mysli ze kociol wygasl. Nalezaloby podniesc ten parametr. A jeszcze lepiej podniesc moc kotla. Ale tu sie nie wypowiadam. Sa madrzejsi  :)

Opublikowano

Zobacz jaką masz temp. załączania pomp.  Ten sterownik jest podobny chyba do mojego ST-450

Ja miałem dużo problemów jak temp. załączania była niska a dom nie wygrzany i piec też nie mógł sie wygrzebać z niskiej temperatury. Ustaw tak z 52*C. Jeśli zadaną masz 60*C.

Pozatym ja bym powyłączał wszystkie bajery typu ochrona powrotu. Na początek to nie jest ci potrzebne bo tylko miesza w ustawieniach.

Jeśli to nie pomoże to musisz mieszać w ustawieniach podawania i nawiewu.  Ale od tego już są inni co się znają.

Opublikowano

Proponuje podnieść temperaturę załączania pomp do jakichś 50 stC, wtedy kocioł zdoła się zagrzać i dopiero wtedy będzie mógł ciepło oddawać instalacji. 

Patrzę na Twoją instalacje i widzę, że jest ona zrobiona typowo pod kocioł zasypowy - jak masz gorący kocioł, to instalacja grzeje, a jak ten się wychładza, to zaczyna być zimno.

Kotły z podajnikiem rządzą się inną filozofią grzania. Tu jednostka grzewcza ma być zawsze gorąca, a ciepłem w domu steruje się przez odpowiednią regulację, która odbywa się za pomocą zaworów mieszających i ograniczających przepływ, termostatycznych.

Brakuje mi tu podmieszania wody z powrotu instalacji. Potrzebujesz zaworu 4d, który będzie mieszał wodę powracającą z wychodzącą z kotła.

Teraz woda z grzejników wraca za zimna i kocioł nie daje rady się zagrzać, szczególnie, że masz nisko ustawioną temp załączania pomp. Na razie podnieś tę temp, a jak to nie pomoże, to rozważ małą przeróbkę - to dosłownie jedna dniówka dla hydraulika, a kocioł ochroniony - zimna woda w kotle na powrocie = szybka korozja.

Opublikowano

Mateusz

po czym wnosisz że są złe?

opał się nie spala?

są spieki?

a może za dużo idzie opału?

czy zimno w domu?

podaj konkrety i nastawy oraz wrzuć zdjęcie popiołu i tego co na palniku

zbyt dużo to pojęcie względne

Witam,

dzięki za zainteresowanie się. W załączeniu przesyłam zdjęcie. Jeżeli coś jeszcze ma zrobić to jestem do usług :)

post-60114-0-59603500-1415030278_thumb.jpg

Opublikowano

jest trochę łupków w popiele- taki węgiel- tego nie spalisz i musisz z tym żyć. jest też jednak troszkę niedopału a to już oznacza braki powietrza. nie wiem jednak czy niedopał sie bierze po pracy czy po podtrzymaniu. musisz zaobserwować, jeśli po pracy nadmuch w górę , jeśli po podtrzymaniu wydłużyć przerwę podtrzymania. 

wrzuć jeszcze fotkę jak na palniku sytuacja wygląda

Opublikowano

Ok. Ale uważasz, że moje ustawienia sterownika i pieca są ok czy może powinnienem coś spróbować zmienić?

Będę wdzięczny za pomoc.

W załączeniu zdjęcia popiołu.

post-60114-0-95193600-1415205229_thumb.jpg

post-60114-0-62461200-1415205230_thumb.jpg

Opublikowano

możesz próbować delikatnych korekt powietrzem ale pilnując by nie było niedopału. więcej nie zrobisz chyba.

napisz jakie masz ustawienia i jak kocioł na nich pracuje- ile czasu do zadanej i ile w podtrzymaniu. może tu się da coś zmienić by było stabilniej trochę.

Opublikowano

Cieszę się,że mogłem chociaż trochę pomóc.

Zatem do "usłyszenia" :)

Pozdrawiam.

Witaj ponownie,

Obecnie jest ciepło na tyle, że od wczoraj przełączyłam na tryb letni. Było w domu za ciepło.

I zastanawiam się, czy wobec tego nie powinnam zmienić ustawienia.

Piec większość czasu jest na podtrzymaniu. A ustawienia zimowe inie wiem,czy coś zmieniać, czy zostawić, bo może za chwilę znów trzeba będzie włączyć tryb zimowy??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.