krissmo Opublikowano 21 Stycznia 2019 #1101 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Masz nie zły ciąg kominowy. Ja czopuch przytykam tylko przy bardzo wiecznej pogodzie. Klapkę powietrza wtórnego mam otwartą na 3 max 5mm. Zbyt duże otwarcie też może powodować że będzie się mocniej palić. Cytuj
zefir Opublikowano 23 Stycznia 2019 #1102 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Na razie się unormowało.Miałem szczelinę na zapałkę,teraz na gazetę.Praktycznie na zero. Co do ciągu,to faktycznie mam za mocny i może masz rację ,aby na czopuchu go przydławić i myślę jak będę wychodzić z domu to dla spokoju go zmniejszę. Pozdrawiam. Cytuj
Gepardos Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor #1103 Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Witajcie. Nie wiem czy moja przygoda z piecem HEF nie będzie dochodziła końca. :( Mój piecyk (Hef) pracuje w układzie otwartym razem z piecem gazowym. Na rurach 40 mm szykowanych kiedyś dla instalacji grawitacyjnej. W ramach remontu domu będę zmieniał rury na 25(32)/20/16 i zmieniał system na układ zamknięty. Chciałem zostawić dwa piece. 1). Zamówić instalację mieszanej (gaz układ zamknięty, palenisko układ otwarty) i montaż płytowego wymiennika ciepła, lub2). zamontować bufor ciepła i utworzyć układ zamknięty3). Zrobić całości w układ zamknięty. Wówczas montaż dwudrogowego zaworu schładzającego. Ad.1 mam wadę bo podobno zrobienie układu otwartego ze zbiornikiem wyrównawczym raptem 1 metr nad piecem nie da szansa na właściwą pracę (niski słup wody) Ad 2. Dla bardzo rzadko używanego piec Hef (dodatek w przypadku awarii, dla frajdy , dla wypalenie desek i gałęzi) tworzenie inwestycji w postaci bufora za 2700, osprzętu za 1300 i robocizny na np. 2000/3000 zł. mija się z celem Ad.3 Dwudrogowy zawór schładzający - "wrzucający" zimną wodę do pieca w przypadku jej przegrzania... stanowi zagrożenie dla pieca. Tak mówi hydraulik. Ale ! moje palenie jest incydentalne i okazjonalne i pod kontrolą . Istniej jakaś inna alternatywa ? Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Gepardos dopisanie Cytuj
sobol Opublikowano 7 Czerwca 2020 #1104 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Po co ci te cuda wianki z, skądinąd bardzo dobrym, Hef-em, kiedy to już ostatni sezon z tym świetnym kociołkiem? Nieubłaganie zbliża się data wypełnienia Dyrektywy Ecodesign – 01.01.2021. Wyłącznie złomowanie, kolego. Jako „dodatek w przypadku awarii, dla frajdy , dla wypalenie desek i gałęzi” nowy kocioł z certyfikatem ecodesign, w połączeniu z buforem, albo rezygnacja z frajdy. Ewentualnie, cykliczne mandaty lub grzywny. Dura lex, sed lex. Cytuj
sobol Opublikowano 7 Czerwca 2020 #1105 Opublikowano 7 Czerwca 2020 2 godziny temu, sobol napisał: Nieubłaganie zbliża się data wypełnienia Dyrektywy Ecodesign – 01.01.2021. Przepraszam, poprawka - 01.01.2022. Cytuj
Gepardos Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor #1106 Opublikowano 7 Czerwca 2020 2 godziny temu, sobol napisał: 23 minuty temu, sobol napisał: Przepraszam, poprawka - 01.01.2022. W zachodniopomorskim Uchwała Sejmku mówi że 1 stycznia 2024 r. Czy dyrektywa to skraca ? Rozumiem że ten Hef nie ma klasy 1-4 nie mówiąc już o 5 ? Cytuj
HarryH Opublikowano 7 Czerwca 2020 #1107 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Nic nie skraca, kolega się zapędził. Cytuj
sobol Opublikowano 7 Czerwca 2020 #1108 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Rzeczywiście, poszczególne sejmiki korzystają tu z pewnej swobody. Sugerowałem się uchwałą śląską, która, tak mi się wydawało, była najbardziej liberalna swego czasu. Cytuj
HarryH Opublikowano 7 Czerwca 2020 #1109 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Dalej mącisz:https://powietrze.slaskie.pl/content/wymiana-pieca-i-inne-dzialania-dlugofalowe Cytuj
sobol Opublikowano 7 Czerwca 2020 #1110 Opublikowano 7 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Gepardos napisał: Rozumiem że ten Hef nie ma klasy 1-4 nie mówiąc już o 5 ? To chyba tzw. bezklasowiec. Mam go 20 lat i płaczę rzewnymi łzami, gdy pomyślę, że niedługo przyjdzie się rozstać. 13 minut temu, HarryH napisał: Dalej mącisz No, tak, zamąciłem straszliwie. 2021 dotyczy kotłów ponad dziesięcioletnich. Tak jak napisałem powyżej, mam ten piecyk już 20 lat i nie skojarzyłem, że ktoś może mieć młodszy egzemplarz. Tym samym całe te moje „mądrości”, poszły się... :) Cytuj
HarryH Opublikowano 7 Czerwca 2020 #1111 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Przede wszystkim wymagana jest klasa 5, a nie ecodesign (jeśli chodzi o kotły już zainstalowane). Cytuj
sobol Opublikowano 7 Czerwca 2020 #1112 Opublikowano 7 Czerwca 2020 To prawda, ale ja pisałem o zakupie nowego. Cytuj
Gepardos Opublikowano 7 Czerwca 2020 Autor #1113 Opublikowano 7 Czerwca 2020 10 godzin temu, sobol napisał: Po co ci te cuda wianki z, skądinąd bardzo dobrym, Hef-em, kiedy to już ostatni sezon z tym świetnym kociołkiem? Nieubłaganie zbliża się data wypełnienia Dyrektywy Ecodesign – 01.01.2021. Wyłącznie złomowanie, kolego. Jako „dodatek w przypadku awarii, dla frajdy , dla wypalenie desek i gałęzi” nowy kocioł z certyfikatem ecodesign, w połączeniu z buforem, albo rezygnacja z frajdy. Ewentualnie, cykliczne mandaty lub grzywny. Dura lex, sed lex. Tak jak pisałem; u nas jeszcze do 1 stycznia 2024 r. Czyli mam "palenia" 3.5 sezonu. No właśnie....i co teraz..... Robię remont domu, nowe rury i muszę zmienić układ na zamknięty. Tak więc kocioł musiałbym połączyć z całością przez płytowy przekaźnik ciepłą. Zakup tego ustrojstwa, pompy no i montaż. Przy moim okolicznościowym korzystaniu z kotła .. czy to ma sens? No moge przez 2/3 lata zintensyfikować jego używanie ale tylko po to aby coś zaoszczędzić i mieć poczucie ze wyszedłem na zero. No mogę zostawić układ otwarty na te trzy sezony i palić tak jak dotychczas ale już musi to robić inny instalator. Bo ten nie wyraża zgody na montaż rur pex przy otwartym systemie. Cytuj
sobol Opublikowano 8 Czerwca 2020 #1114 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Czy instalator wytłumaczył dlaczego rury pex nie mogą pracować w układzie otwartym, czy „nie, bo nie”. Może to pomoże: http://test5sdkfsdf.blogspot.com/2011/07/raz-na-wegiel-raz-na-gaz-dwa-zroda.html Cytuj
Gepardos Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor #1115 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Decyzja zapadła. Koniec z kotłem. Oddam za darmo :) komuś komu posłuży jeszcze chwilkę. Oddam z całym osprzętem - dwie pompy, zawór 4drożny. Nie przegrzany , nie zardzewiały. W środku z dwoma szamotowymi cegłami na rusztowaniu. Odbiór osobisty. Szczecin. 1 Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 11 Czerwca 2020 #1116 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Godzinę temu, Gepardos napisał: Decyzja zapadła. Koniec z kotłem. ,, @Gepardos nie jestem zainteresowany Twoim kotłem. Bardziej interesuje mnie motywacja o Twojej decyzji. Cytuj
jkr80 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 #1117 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 W dniu 8.06.2020 o 11:07, sobol napisał: Czy instalator wytłumaczył dlaczego rury pex nie mogą pracować w układzie otwartym, czy „nie, bo nie”. Może to pomoże: http://test5sdkfsdf.blogspot.com/2011/07/raz-na-wegiel-raz-na-gaz-dwa-zroda.html Z przytoczonego artykułu wynika, że chodzi o zwiększoną temperaturę wrzenia w instalacji zamkniętej spowodowaną wyższym ciśnieniem pracy tej instalacji. Czy dobrze zrozumiałem? Temat dla mnie ważny bo mam 100% podłogówki w pex i układ otwarty. Cytuj
sobol Opublikowano 19 Sierpnia 2021 #1118 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Za temperaturę w układzie odpowiada automatyka i odpowiednie zabezpieczenia przed przegrzaniem, a nie rodzaj naczynia. Cytuj
jkr80 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 #1119 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Czy byłbyś uprzejmy zatem napisać mi o co chodzi z tym pex i układem otwartym? Edytowane 20 Sierpnia 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sobol Opublikowano 20 Sierpnia 2021 #1120 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Nie mam zielonego pojęcia, o co panu instalatorowi chodzi. Wadą układu otwartego jest stały kontakt zładu z powietrzem. Zwiększona obecność tlenu, działa destrukcyjnie na stalowe elementy instalacji. Zatem pex jest tu właściwym wyborem. Przypuszczam, że doszło do nieporozumienia. Zapewne instalator odradza łączenie pexa z kotłem zasypowym. Cytuj
Panstan Opublikowano 20 Sierpnia 2021 #1121 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Godzinę temu, sobol napisał: Zwiększona obecność tlenu, działa destrukcyjnie na stalowe elementy instalacji. Owszem. Pytanie jest,czy w przedziale czasowym 40 czy 60 lat? Bo przecież nie mniejszym. Cytuj
jkr80 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 #1122 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Przed chwilą zakończyłem wymieniać elementy instalacji zimnej wody użytkowej. W ciągu 5 lat z ocynkowane kształtki 1" utleniają się, czernieją i w ogóle szlag ich trafia. Zastanawiam się czy używać jeszcze kształtek ocynkowanych bo to co zauważyłem napawa niepokojem o instalację, zwłaszcza jeżeli kształtki te są schowane lub zabudowane. Miałem wrażenie Sobol, że podając link koledze Gepardos miałeś na myśli jakieś konkretne zachowania pex zamontowanego w układzie otwartym. Cytuj
sobol Opublikowano 21 Sierpnia 2021 #1123 Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Nie pamiętam, co miałem na myśli. Zapewne chodziło mi o ogólne przepisy i zasady zabezpieczania ciśnieniowego. Stwierdzam z całą mocą, że nie ma żadnych przeciwwskazań dla stosowania rur pex, w instalacjach typu otwartego. Jak wspominałem wyżej, można mieć jedynie poważne zastrzeżenia, dotyczące montowania pexa w instalacjach z kotłami na paliwo stałe. I to w zasadzie, tylko na odcinku kocioł – zawór mieszający. Co do wody użytkowej, nie do końca rozumiem. Wymieniłeś elementy (wszystkie?) starej instalacji, a teraz zastanawiasz się co tam włożyć? Cytuj
jkr80 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 #1124 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Z poprzednich Twoich wypowiedzi wywnioskowałem, że rury pex w układzie otwartym nie powinny pracować stąd moje zainteresowanie. Ale widzę, że temat jest jasny i moje interpretacje Twojej wypowiedzi były błędne. Co do CWU. Nie wymieniałem wszystkich elementów w układzie tylko te w okolicy presostatu. Stary presostat (chińczyk) był wkręcony w taką kształtkę mosiężną ( https://hydroforyipompy.eu/pl/p/Osprzet-hydroforupompy-wlacznik-cisnieniowymanometr/210 ) a w tą kształtkę nyple stalowe w ocynku. No i po kilku latach ze względu na częste niskie poziomy wody w studni presostat padł. Przy wymianie okazało się, że te nyple 1" są bardzo skorodowane od środka a jak czyściłem ich ręczną szczotką drucianą to się wykruszały. Cały temat poruszyłem dla info. Kilka dni temu kupowałem trójniki stalowe ocynkowane 1/2". Na 3 trójniki jeden ocynk miał uszkodzony na dzień dobry. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi