Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 235.8 tys.
      odpowiedzi
    2. 107.4 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.5 tys.
      odpowiedzi
    4. 16 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4.1 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.8 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.9 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

151.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.2 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.3 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

40.3 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.6 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.3 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

20 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Ciepło w tej instalacji podaje się pod korzenie trawy, nie można przekroczyć temp 17-18C od spodu , inaczej wszystko się wysuszy, upiecze - siano czy co tam będzie, a nie trawa. Przy projektowaniu są 3 kierunki - kable el np Devi, rury z wodą lub glikolem oraz rzadko rury z podgrzanym gazem. Oczywiście automatyka, źródła ciepła i inne bzdety potrzebne do pracy takiego układu. Ciekawostka - zalecana moc grzejna to 75 - 110W/m2 - czyli dużo więcej niż dla domu mieszkalnego. Całe boisko to ok 700kW - 850kW mocy cieplnej. Ostatnie trendy grzania to PC woda/woda z cop 5-6, co w kosztach jest równe 2/3 całej instalacji płyty boiska.  
    • Blaze natural też brałem pod uwagę, palnik kipi by dało radę w dolnych drzwiczkach założyć , nie wiem czy warto dać 20 tysi , do madery palnik ceramiczny idzie kupić bez problemu w niedużych pieniądzach jak by popękał ,a do blaze? Zastanawia mnie , bo nie mam doświadczenia z takimi kotłami ,czy powietrze które będzie zasysane przez palnik peletowy nie zakłuci spalania podczas palenia drewna , ale z drugiej strony są hybrydy blaze z tym palnikiem i widocznie chyba to nie przeszkadza .
    • Dziękuję Panowie. Ogólnie mam dość tego ekogroszku, w tym roku kupiłem niby dobry węgiel ale jest kiła, piec dwa razy w tygodniu czyszczony, komin czyszczony i nie chce się palić , pełno dymu na chacie. W ubiegłym roku ten sam węgiel i było git. Wiem że palnik też kosztuje kilka tysia ale to 1/3 pieca . A piec dobry jest . A ten palnik sv200 będzie pasował do mojego pieca ?
    • O słabej wydajności czytałem o foxie na propan.  Te tabele rotenso i kaisai wyglądają bardzo dobrze na papierze. Ciekawe jak jest już w mniej korzystnych warunkach dla pompy albo wtedy gdy tej mocy potrzebujemy mniej a jest ciepło. Ogólnie o rotenso to czytałem raczej dobre opinie, na pewno nie znalazłem nigdzie złej opinii.  Grupa midea jak znalazłem w sieci zatrudnia chyba 120 tyś osób, więc na pewno mają dobry dział badawczy i potrafią zrobić dobry sprzęt,tylko pewnie kwestia czego oczekuje rynek, importer i klient.  Choć jak ostatnio dzwoniłem do sklepu z pompami pytać o windmi,to kobieta mówiła mi, że płyta sterująca do rotenso to koszt 2 tyś. Ile w tym prawdy nie wiem bo też próbowała mi wcisnąć jakaś nieznaną całkowicie pompę co na allegro jest za 17 a u niej chyba za 5. Oczywiście nie skorzystałem z promocji:) Sam mam boiler midea 50l i jest w porządku, choć brakuje regulacji histerezy pomimo, że ma wi-fi.  Porównując go wizualnie do Electrolux bardzo podobnego modelu myślę że midea wygląda lepiej optycznie i ma obracany wyświetlacz gdy ma wisieć w poziomie czego brak w Electrolux.   Może tak być trochę jak z niektórymi chińskimi rzeczami, że mają trochę naciągnięte te parametry przez działy marketingu jak m.in auta, które po prostu dużo palą i z mocami też różnie, choć na tle teraźniejszej produkcji europejskiej wcale źle nie wypadają.    
    • Podeśle później wykresy, a tymczasem wykonałem ręcznie pomiary termoparą z multimetru na rurach i mam taką obserwację: Rura gazowa na wejściu jednostki wewnętrznej 57 stopni. Taki sam odczyt na niej przy zaworach serwisowych na zew. Na wyjściu ze sprężarki 67 stopni. Przed zaworem 4d 67 stopni. Odczyt z czujnika temperatury "Aquarea Discharge Temperature" 67 stopni. Vlad24: czy dobrze wnioskuje, że to potwierdza Twoją teorię o uszkodzeniu 4d? Cienka rura 39 stopni. Za EEV 19 stopni. Na zewnątrz obecnie -10. Ciśnienie 24 bary. Kiedy "wszystko gra" to "Aquarea Discharge Temperature" dobija do 78-80 stopni, a ciśnienia do 28 bar. Spróbuje zrobić jej przerwę i jeśli sie odblokuje to ponownie pomierzyć.
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40.5 tys.
    • Odpowiedzi
      679.3 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.