lriuqs Opublikowano 17 Stycznia 2022 #1426 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 Ktoś kupował ostatnio węgiel Piekło z Węglobud? https://www.wegiel24.info/wegiel-orzech-pieklo-28-mj/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 19 Stycznia 2022 #1427 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 (edytowane) Zwróć uwagę na typ 33 i dość małą moc 28kj ,może być problemowy ale cena dobra tylko ile transport bo nie mogę znaleźć Edytowane 19 Stycznia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 19 Stycznia 2022 #1428 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Zdaje się że to Staszic. Przynajmniej po parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lriuqs Opublikowano 19 Stycznia 2022 #1429 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 U dołu jest tag KWK Halemba. Transport mi pokazało 170 zł, więc cena w miarę akceptowalna. Aby zminimalizować problem bym to z czymś mieszał. Ale to i tak dopiero na przyszły sezon. Ciekaw tylko jestem czy ktoś kupował w tym sklepie i czy nie oszukują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 19 Stycznia 2022 #1430 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Dobrze że masz nadmuch bo Halemba może się spiekac i jak czytałem , niektórzy mieli problem z tym węglem. Ale to tylko pogłoski. 🙂Sam nie testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lriuqs Opublikowano 19 Stycznia 2022 #1431 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Może się ktoś znajdzie kto miał styczność z tym sklepem. W pierwszej kolejności i tak będę polował na węgiel z PGG, ale to jeszcze chwila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 19 Stycznia 2022 #1432 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Myślę że towar ważniejszy od opinii sklepu. Chyba że przez termin " sklep" miałeś na myśli czym handlują. U Gawlika jest dokładny jest dokładny opis. Spiekalnosc 45-55.Ri.... No i po 1000 zł. Tylko5nie wiem ile za transport bo nie mam czasu przewertowac stronę. Zerknij sam. Piszę z komórki. Strona to- dobrywegiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lriuqs Opublikowano 19 Stycznia 2022 #1433 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 (edytowane) No rzeczywiście jest u Gawlika. 1100 zł za tonę w workach + 180 zł za transport. Co do węgiel24.pl i opinii o tym sklepie, to chodzi mi o to czy nie oszukują. Ogólnie to w opisie węgla nie podali za wiele informacji, a przede wszystkim z jakiej jest kopalni. Tylko ten tag na to wskazuje. Czy to tylko węgiel z KWK Halemba, czy może jakiś mix z ruskiem. Wg. PGG to Halemba ma minimum 29 MJ https://sprzedaz.pgg.pl/sprzedaz-wegla/oferta-produktowa/instalacje-ponizej-1-mw W sumie jeszcze się może okazać, że to będzie węgiel jak z Bogdanki. Ciekawe czy te ceny pospadają do normalnego poziomu, czy będzie tylko gorzej... Edytowane 19 Stycznia 2022 przez lriuqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 19 Stycznia 2022 #1434 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Skoro gaz , prąd i pellet drożeją... Może na wiosnę trochę zrobią taniej ale tendencja myślę, będzie wzrostowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lriuqs Opublikowano 19 Stycznia 2022 #1435 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 No nic, poczekamy zobaczymy. Tona Karlika leży w koszyku, więc jak przyjdzie kasa z dodatku osłonowego to trzeba będzie kupić 🧅🧅🧅😝 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 20 Stycznia 2022 #1436 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Nie wiem czy nie lepiej dołożyć i wziąć marcela niż tą halembę,jest mocniejszy ma mniej popiołu więc strata ceny nie będzie aż taka bo mniej go pójdzie ,ja na pewno brałbym marcela,ma najmniej popiołu ze wszystkich czym paliłem i spala sie najdłużej,drugi wg mnie to wujek,wesoła i bobrek też są ok bo mniej sie spiekają ale już tak nie koksują i krócej spalają Edytowane 20 Stycznia 2022 przez maronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lriuqs Opublikowano 20 Stycznia 2022 #1437 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 Pewnie i lepiej, ale te ceny co są to są o kant d..y potłuc. Na przyszły sezon przydała by się jakaś tona orzecha, a resztę bym z PGG wyrwał, jakiś Karlik, czy pieklorz. Tak tylko szukam informacji i jakiejś alternatywy, ze względu na zbyt wysoką cenę węgla i ogólnie brak węgla z wesołej w bartexie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 21 Stycznia 2022 #1438 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Myślę że w lecie ceny trochę spadną i właśnie wtedy sobie kupię tonę marcela,liczę na 1300 z dowozem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lriuqs Opublikowano 21 Stycznia 2022 #1439 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Mi się wydaje, że nic się nie zmieni, a 1300 to jest i tak za drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 21 Stycznia 2022 #1440 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Marcel za 1300 zł z dowozem to w dzisiejszych realiach kusząca oferta. Musimy przywyknąć do tych cen. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad1431 Opublikowano 21 Stycznia 2022 #1441 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Ja kupuje z Jaworzna po 1140, tyle popiołu jeszcze nie widziałem. Połowa z tego co się wrzuci ląduje w popielniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 21 Stycznia 2022 #1442 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 To Sobieski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad1431 Opublikowano 21 Stycznia 2022 #1443 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Nie wiem, na składzie mówią że z Jaworzna, grubość tak 5-15cm, dość duże kawałki. Pali się bardzo ładnie, nawet bardzo nie smali, tylko ten popiół to masakra jakaś, tak jakby wymieszał węgiel z gliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 21 Stycznia 2022 #1444 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Sobieski. Mała wartość opalowa 21-22 MJ/kg. To wbrew pozorom nie jest złe bo masz czysty kocioł. Popiołu z tego mnóstwo. Rosyjski w tych parametrach ma mniej popiołu. Ja lubię słabe płomienne węgle. Popiołu sporo , za to czysty kocioł i komin. A spalasz niewiele więcej niż mocnego kalorycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad1431 Opublikowano 21 Stycznia 2022 #1445 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Otóż to. Jeszcze w październiku kupowałem 25MJ za 980zł workowany. Ale mam niską temperaturę na kotle, dlatego ten się nie spalał i smolił strasznie całą komorę. Nie będę już instalacji przerabiał, bo jest ostatni sezon. 45-55° to zdecydowanie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maronka Opublikowano 22 Stycznia 2022 #1446 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Ja wprost przeciwnie lubię mocne,ale mieszam je z kostką sosnową na kanapkę ,wtedy się nie spieka,fajnie drewno zgazowuje na mocnym żarze,pozostały koks idealny jako podkład pod następną porcję drewna z węglem ,węgla idzie zdecydowanie mniej niż słabego do ogrzania domu ,popiołu bardzo mało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 22 Stycznia 2022 #1447 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Wypracowałeś swoją technikę spalania i skoro ci się sprawdza to super. Kreatywność zawsze jest cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad1431 Opublikowano 22 Stycznia 2022 #1448 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Ja dopóki miałem drewno, ładowałem do po same drzwiczki i na to łopata węgla, wtedy już nie miało znaczenia jaki. Przy dodatniej temperaturze tliło się to z 8-10h. A jak pociąłem dębowe okna skrzynkowe, węgiel się spalił, a kawałki tych futryn jeszcze były na dnie pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BORA Opublikowano 23 Stycznia 2022 #1449 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 OK, wspomaganie się drewnem , w zależności od kotła pomaga i powinno się to spalić w sensowny sposób czyli bez spiekania , dymu , sadzy i innych utrudnień. U mnie nie miało to zastosowania bo i kocioł był GS i nie miałem drewna. A kupować specjalnie by mieć możliwość palenia kalorycznym i robić przekładańca....jakos mi się to nie zgrywalo.😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 23 Stycznia 2022 #1450 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 17 godzin temu, vlad1431 napisał: Ja dopóki miałem drewno, ładowałem do po same drzwiczki i na to łopata węgla, wtedy już nie miało znaczenia jaki. Przy dodatniej temperaturze tliło się to z 8-10h. A jak pociąłem dębowe okna skrzynkowe, węgiel się spalił, a kawałki tych futryn jeszcze były na dnie pieca. Tliło się a nie paliło i tu tkwił problem. Jak byś w dolniaku odwrotnie zadziałał, czyli najpierw drewno a później węgiel na tzw" kanapkę" to i czas zasypu i jego efektywność by się wydłużyła ,i efektywność spalania znacznie by wzrosła. Płomień w palniku by był cały czas i kiszenia opału by nie było. Drewno na przekładkę z węglem pali się wyśmienicie i w takiej konfiguracji można spalać wysokoenergetyczne węgle lub mocno gazujace.. Jakie proporcje? każdy musi wyeksperymontować sam w zależności od zapotrzebowania energetycznego i ciągu jaki kto ma? Trociny surowe ( nie pellet za 1500/tona ) podobnie działają jak domieszka drewna do węgla - warto spróbować - polecam , ostatnio big-bag 30zł, a nie brałem hurtowo bo tylko 2 na sezon na wypadek wysoko energetycznych i mocno śpiewających się węgli - by je spalić łatwo, czysto i bez dymu z maksalnym odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi