piastun Opublikowano 22 Grudnia 2023 #1626 Opublikowano 22 Grudnia 2023 co z tej promocji 900zł z orzecha warto zamówić. Piast z informacji znalezionych w necie obecnie jest mocno problematyczny. ORZECH - MYSŁOWICE-WESOŁA do dolniaka opalanego cyklicznie podejdzie? Nie chce mieć Batorego i sadzy w kotle i kamienie. Da radę w sposób cywilizowany to spalić? Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 23 Grudnia 2023 #1627 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Mam wrażenie że te promocje to mieszanki z węglem importowanym, który się nie sprzedał czy energetycznym lub twórczość mieszania w KDW. Wesoła z promocji pali się o wiele gorzej niż ta przywożona bezpośrednio z kopalni w ubiegłym roku. Obecna bardziej żarzy się i topi niż pali, ale z dodatkiem drewna pójdzie. Może wesołą jest tylko z nazwy, a może zależy od uczciwości poszczególnego KDW. Cytuj
piastun Opublikowano 23 Grudnia 2023 #1628 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Hmmm nie pomyślałem, że to może być mix tego błota co zwozili ze świata. Z drugiej strony kupowali to po 2-2,5k a sprzedają po 900? Ma ktoś partie Ziemowita z ostatniego czasu? Miałem nie kupować węgla >1000 a tutaj jest poniżej i że 2t bym przytulił ale ostatecznie sezon bez niego spokojnie na zapasach przegonię... Cytuj
luceo Opublikowano 23 Grudnia 2023 #1629 Opublikowano 23 Grudnia 2023 w gronie znajomych dwie osoby mają orzecha z Piasta z pgg i sobie chwalą, czysto się spala, ale wiadomo popiołu dużo, więc ja twierdzę, że dostały asortyment, który zamówiły ja natomiast z pgg mam orzech Jankowice i jakościowo podobny do kostki, którą miałem z tej kopalni w ubiegłym roku, mieszam to z Kazachem i drewnem - idzie ładnie dostawy mieliśmy z tego samego KDW wydaje mi się, że w naszym przypadku nikt nic nie kombinuje, dostaliśmy węgiel, który zamawialiśmy jak komuś potrzeba na ten sezon lub nawet na następny to do DSa takiego Piasta czy Ziemowita za 9 stów to chyba warto bez zastanowienia 1 Cytuj
omama Opublikowano 23 Grudnia 2023 #1630 Opublikowano 23 Grudnia 2023 21 godzin temu, piastun napisał(a): co z tej promocji 900zł z orzecha warto zamówić. Piast z informacji znalezionych w necie obecnie jest mocno problematyczny. ORZECH - MYSŁOWICE-WESOŁA do dolniaka opalanego cyklicznie podejdzie? Nie chce mieć Batorego i sadzy w kotle i kamienie. Da radę w sposób cywilizowany to spalić? Ja mam Staszica do dolniaka kupiłem bez zastanowienia ot chybił trafił i o dziwo jestem zadowolony z niego popiołu praktycznie nie ma spalanie to 1 wiaderko po farbie 10 litrowej na dobę ale co przynajmniej 8 godzin trzeba przerusztować bo nie zgaśnie ale temp spada do ok 45 stopni po przerusztowaniu rusza do tych ustawionych 70 lub 80 stopni bo ja jadę tylko i wyłącznie na grawitacji . Cytuj
piastun Opublikowano 23 Grudnia 2023 #1631 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Mam 1,5t ekogroszku Karolinki jak wezmę coś typu 32 np kostka to pójdzie to spalić? Czy szkoda zachodu i brać Ziemowita i zapomnieć o temacie. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 23 Grudnia 2023 #1632 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Do dolniaka kostka będzie za gruba, bo się słabo osypuje. Najlepiej orzech II.. 1 Cytuj
piastun Opublikowano 28 Grudnia 2023 #1633 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Panowie co oznacza ta informacja? Ja mam to odebrać osobiście ze wskazanego składu bo oni tego nie rozwożą po okolicy czy to jest standardowe okienko? Cytuj
Gość Dozy Opublikowano 29 Grudnia 2023 #1634 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Dżizes... Co ty sie z choinki urwałeś? Przecież to standardowe opcje dla węgla luzem. Wybierasz KDW i potem oni do ciebie dzwonią i informują kiedy odbiorą twój orzech z kopalni, i kiedy możesz się po niego zgłosić do nich na skład lub gdzie mają dowieźć i ile to będzie kosztować bo to jest traktowane jako odrębna umowa. Dla przykładu, ostatnio zapłaciłem za dwa dowozy po 136zł. Do składu mam jakieś 20km. Oni liczą za przejazd tam i nazad. W ubiegłym roku zapłaciłem za sam odbiór z kopalni 1115zł + oczywiście dowóz pod drzwi, który sam w sobie był kilkukrotnie droższy. To dopiero była "gratka". 😜 Po przeliczeniu 1800zł za tonę z dowozem. Nie wspominając, że to był miał z piasta. Ale wtedy nic innego nie udało mi się upolować. Cytuj
piastun Opublikowano 29 Grudnia 2023 #1635 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Nie urywalem sie znikąd. Po prostu zdziwiło mnie to i wolałem się upewnić. Miałem dziś dzwonić do KDW ale skoro to jest normalne powiadomienie to trzeba zamawiać i czekać. Dzieki 1 Cytuj
Winio Opublikowano 3 Stycznia #1636 Opublikowano 3 Stycznia Zamawiałeś już ten węgiel z PGG? Którego dostawcę wybrałeś? Cytuj
piastun Opublikowano 6 Stycznia #1637 Opublikowano 6 Stycznia Zamówiłem węgiel przed nowym rokiem ale dopiero dostałem fakturę. Do nią dzisiejszego nikt z KwD.sie ze mną nie kontaktowal. Możliwe, że w przyszłym tygodniu coś sie ruszy. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 6 Stycznia #1638 Opublikowano 6 Stycznia W dniu 28.12.2023 o 19:54, piastun napisał(a): Panowie co oznacza ta informacja? Ja mam to odebrać osobiście ze wskazanego składu bo oni tego nie rozwożą po okolicy czy to jest standardowe okienko? A zaznaczyłeś przy zakupie odpowiedni punkt KDW? Cytuj
piastun Opublikowano 6 Stycznia #1639 Opublikowano 6 Stycznia Tak co trzeba ale kupowałem chyba 29/12 więc możliwe, że ludziska sobie dłuższe urlopy zrobiły . Cytuj
luceo Opublikowano 6 Stycznia #1640 Opublikowano 6 Stycznia do mnie z KDW dzwonili tydzień lub nawet chyba dwa po otrzymaniu faktury, że jest węgiel i kiedy mogą przywieź Cytuj
lriuqs Opublikowano 8 Stycznia #1641 Opublikowano 8 Stycznia Do mnie nie dzwonili, zadzwoniłem sam, ale jeszcze nie mieli potwierdzenia. Potem zamówiłem koleją tonę węgla i dalej nie dzwonili przez jakiś czas. Zadzwoniłem znowu i dopiero wtedy się dowiedziałem, że pierwsza tona jest juz gotowa. Dogadałem się na poczekanie na gotowość drugiej i jedna dostawę w późniejszym terminie. Przy 3 tonie po jakimś czasie dostałem SMS z KDW. Spróbuj zadzwonić, może im się coś pomieszało i zaraz się węgiel znajdzie. Cytuj
piastun Opublikowano 11 Stycznia #1642 Opublikowano 11 Stycznia Wykonałem dziś telefon do KDW i dowiedziałem się tyle, że kierowca w poniedziałek pojechał na Śląsk 😁. Pozostaje tylko czekać! Cytuj
piastun Opublikowano 12 Stycznia #1643 Opublikowano 12 Stycznia Okazuje się, że telefony działają cuda i już rano miałem kontakt, że węgiel dotarł. Teraz czekam na dostawę. Podsumowując 1800wegiel + 220 dojazd. Potem wrzucę fotki Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 12 Stycznia #1644 Opublikowano 12 Stycznia A na lokalnym składzie po ile u Ciebie tona kosztuje? Cytuj
piastun Opublikowano 12 Stycznia #1645 Opublikowano 12 Stycznia Nie pytalem ale na olx.widze ceny po 1300-1400. Węgiel dotarł i już wykiprowany w garażu. Trochę zdziwił mnie rozmiar bo brałem orzech a wyglądało to na pierwszy rzut oka na groszek ale.... Dla porównania dałem paczkę zapałek. Węgiel oblepiony miałem i raczej mokry ale.oststnio było mokro i potem mróz więc nic dziwnego. Cytuj
Peperoni Opublikowano 12 Stycznia #1647 Opublikowano 12 Stycznia Oby go dobrze spalić (efektywnie/wydajnie) Cytuj
maronka Opublikowano 13 Stycznia #1648 Opublikowano 13 Stycznia 20 godzin temu, piastun napisał(a): Nie pytalem ale na olx.widze ceny po 1300-1400. Węgiel dotarł i już wykiprowany w garażu. Trochę zdziwił mnie rozmiar bo brałem orzech a wyglądało to na pierwszy rzut oka na groszek ale.... Dla porównania dałem paczkę zapałek. Węgiel oblepiony miałem i raczej mokry ale.oststnio było mokro i potem mróz więc nic dziwnego. Ale zamawiałeś wesołą czy inny , ja mam wesołą i jest podobny do twojego Cytuj
piastun Opublikowano 13 Stycznia #1649 Opublikowano 13 Stycznia Tam myslowice- wesola orzech. Pierwsze palenia za mną. Jest moc, przez pierwszą godzinę trochę się dymi ale muszę sprawdzić czy jak obnize palnik olcha to będzie lepiej(przy tym rozpaleniu dałem sosnę,). 1 Cytuj
piastun Opublikowano 14 Stycznia #1650 Opublikowano 14 Stycznia Pierwsze palenia za mną i widzę, że trzeba będzie się trochę nauczyć tego węgla. Moc ma bo do 60-70oC dochodzi błyskawicznie. Przez pierwsze 2h musi być minimalna szczelina PP, żeby kocioł nie "fukal". Miarkownik dopiero można podłączyć jak się to wszystko uspokoi Muszę jeszcze obniżyć blachę że 2-3cm żeby zmniejszyć moc palnika, może.wtedy uda się uzyskać.bezdymniac już od początku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi