gaizka2 Opublikowano 24 Października 2017 #651 Opublikowano 24 Października 2017 Ale to nie Piekary. Bo Piekary ma w sprzedaży też. Podejrzewam że kolumbijski. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj
speq Opublikowano 27 Listopada 2017 #652 Opublikowano 27 Listopada 2017 To jak to z tym Piastem jest? Ogarnie w mrozy w nieocieplonym domu? Wg info nie ma takiego sortymentu w ofercie. a na składzie niby maja. Spala sie bez problemu, nie ma niedopału. Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 28 Listopada 2017 #653 Opublikowano 28 Listopada 2017 On spala się do zera ale jest dosyć słaby więc dużo więcej spalisz , do dolniaka dobry ale do górniaka szukałbym mocniejszego Cytuj
Ejno Opublikowano 8 Lutego 2018 #654 Opublikowano 8 Lutego 2018 (edytowane) Jak Koledzy oceniają orzech z Brzeszczy? Brać czy nie brać po 730 zł/t za naprawdę gruby orzech. Parametry znam, chodzi mi o wrażenia praktyczne z palenia. pozdro Edytowane 8 Lutego 2018 przez Ejno Cytuj
MariuszP Opublikowano 12 Lutego 2018 #655 Opublikowano 12 Lutego 2018 Witam i jak kupiłeś ten węgiel z Brzeszczy bo też jestem ciekaw czy warto go brać? Cytuj
creativepm Opublikowano 12 Lutego 2018 #656 Opublikowano 12 Lutego 2018 Sezon grzewczy zmierza ku końcowi a tu cisza. Czym palicie i jakie spostrzeżenia? Od października spaliłem 2,5 tony orzecha II PG Silesia. Drugie tyle jeszcze zostało. Węgiel spala się na biały lekki popiołek. Miejscami zabarwiena kawa z mlekiem. Trzyma długo. W moim Kielarze Eco 2 przy pełnym załadunku (3 wiaderka 10 litrowe) i zadanej 50 stopni C zasyp pali się około 20-21 godzin. Akurat żeby wybrać popiół i rozpalić od nowa:) Jak w kwietniu będzie w dobrej cenie to pewnie znowu zakupię. Orzech z Brzeszcz porównywalny z Sośnicą. Chociaż nie znam spiekalności. Ojciec Sośnicę bardzo sobie chwali tak samo jak znajomi. Cytuj
HarryH Opublikowano 14 Lutego 2018 #657 Opublikowano 14 Lutego 2018 Lepsza Sośnica czy Marcel do górniaka? Na papierze identyczne. Cytuj
FireFlame Opublikowano 15 Lutego 2018 #658 Opublikowano 15 Lutego 2018 .... Co mi wpadlo w oko to np: Sztygar Ultra .... Sztygar, proszę bardzo : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13509-kocioł-zasypowy-górniak-8-kw-jak-palić-czym-palić/?p=358647 Cytuj
Gość Opublikowano 15 Lutego 2018 #659 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Lepsza Sośnica czy Marcel do górniaka? Na papierze identyczne. Bardzo podobne, Marcel ma minimalnie mniej popiołu i jest troszeczkę bardziej kaloryczny. W tym sezonie palę orzechem II z Marcela (już nie jest oferowany) i jest rewelacyjny. Sośnicą palilem całe lata i na najbliższy sezon prawdopodobie znowu ją wezmę, bo sąsiedzi obok mnie nią palą i bardzo chwalą, więc nie ma sensu przepłacać ponad 50zł na tonie i dodatkowo droższy transport, bo na Marcela mam 35km, na Sośnicę 6-7km. Jeszcze jedna uwaga, orzech z Marcela, to taki trochę niesort od orzecha II do nawet kęsów, Sośnica ma równiejszy sort. Kolego creativepm, jak z ilością popiołu z tej Silesii? Zrób proszę jakieś zdjęcie tego sortu w porównaniu do pudełka zapałek, zapalniczki. W mojej okolicy również ten orzech II jest mocno oferowany w dobrej cenie i brałem go pod uwagę. Edytowane 15 Lutego 2018 przez Gość Cytuj
HarryH Opublikowano 15 Lutego 2018 #660 Opublikowano 15 Lutego 2018 Właśnie wg cennika z mojego składu oba mają 30MJ/kg i 6% popiołu,ale Sośnica tańsza o stówę. Wypalają się na zero przy paleniu od góry,czy zostaje koks? Cytuj
Ejno Opublikowano 15 Lutego 2018 #662 Opublikowano 15 Lutego 2018 Witam i jak kupiłeś ten węgiel z Brzeszczy bo też jestem ciekaw czy warto go brać? Tak, kupiłem ogłaszany był jako orzech II a na miejscu na skladzie się okazało, że olbrzymi niesort do kostki włącznie. Popalam nim w kozie i do niej jest trochę jednak za smolisty (33) ale jest moc i popiołu nie za wiele na oko. Ale zastrzegam, że nie są to wrażenia z typowego kotła GS. Skusiła mnie cena 730/t/29MJ ale w moich warunkach z mocnych węgli lepiej (czyściej) się spalał np. Wujek (32.2), choć wiadomo, szybciej znikał z paleniska - Brzeszcze się jednak spiekają trochę no i później spalasz koks - mnie to akurat nie przeszkadza wręcz pasuje ale nie jestem w stanie spalić go tak czysto jakbym chciał, nawet pomimo dużej dawki PW. pzdr Cytuj
MariuszP Opublikowano 15 Lutego 2018 #663 Opublikowano 15 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź,ja kupiłem 3 worki na próbę ale narazie suszę bo wiadomo o tej porze troche mokry.Teraz palę Staszicem prosto z kopalni od zaufanego dostawcy fajnie się spala w górniaku chociaż trochę krócej trzyma w porównaniu ze spalaniem w zeszłym sezonie. Nie wiem czy zmienilo się coś z tym węglem pod względem kaloryczności bo na stronie PGG ma kaloryczność min.28 a na czysteogrzewanie w katalogu 31,6? Cytuj
Ejno Opublikowano 17 Lutego 2018 #664 Opublikowano 17 Lutego 2018 Mariusz no i jak tam? Odpaliłeś? Staszica orzech II też w tym roku miałem wczesną jesienią, mocny był. Wiesz co, katalog był ostatnio aktualizowany w 2015r. więc przez 3 lata mogło się coś zmienić. Zdecydowanie wierzyłbym temu co podaje PGG, może inny pokład tego Staszica itd., itp. Niedawno pierwszy raz w życiu paliłem Rydułtowami - bardzo mi się ten węgiel podoba, smolisty i ciężki jak cholera, spiekalność to juz wiadomo ale później spalanie tego koksiku, rewelacja dla mnie... pzdr Cytuj
MariuszP Opublikowano 18 Lutego 2018 #665 Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Jeszcze nie paliłem tym węglem z Brzeszczy w przyszłym tygodniu ma być większy mróz to zobaczę jak się sprawdzi.Zamówiłem jeszcze tonę Staszica bo jest ok po wypaleniu mam w kotle mało sadzy i jasny nalot jak po sadpalu. Edytowane 18 Lutego 2018 przez MariuszP Cytuj
creativepm Opublikowano 21 Lutego 2018 #666 Opublikowano 21 Lutego 2018 Na prośbę kolegi wojtekkowal wrzucam na forum fotki orzecha II z PG Silesia. Jeżeli chodzi o popiół to jest go tyle ile podaje producent czyli około 10%. Dzisiaj wybrałem z pieca 2,37 kg popiołu po przepaleniu 25 kg węgla. Cytuj
Dioob Opublikowano 13 Marca 2018 #668 Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) Jeszcze nie paliłem tym węglem z Brzeszczy w przyszłym tygodniu ma być większy mróz to zobaczę jak się sprawdzi.Zamówiłem jeszcze tonę Staszica bo jest ok po wypaleniu mam w kotle mało sadzy i jasny nalot jak po sadpalu. kolego i jak te Brzeszcze próbowałeś już ? Edytowane 13 Marca 2018 przez Dioob Cytuj
MariuszP Opublikowano 13 Marca 2018 #669 Opublikowano 13 Marca 2018 Witam,paliłem powiem że całkiem dobrze się palił troszkę bardziej się spiekał od staszica ale ogólnie ok.Mrozik był konkretny więc opał się nie kisił i nawet tak bardzo nie kopcił.Palone oczywiście od góry;-) Cytuj
creativepm Opublikowano 29 Marca 2018 #670 Opublikowano 29 Marca 2018 Witam. Zastanawiam się nad zakupem orzecha z Piekar. Jest na pobliskim składzie po 700 zł. Ma mało popiołu. Mimo, że to płomienny to kaloryczność jak taka sama jak Chwałowic. Palił nim ktoś? Cytuj
Gość Opublikowano 30 Marca 2018 #671 Opublikowano 30 Marca 2018 (edytowane) Też go rozważałem, w pobliżu mnie ma go http://thmh.pl/ i podobno jest przesiewany. Po świętach mam zamiar kupić u nich dwa worki na próbę i zobaczyć co jest wart. W tym tygodniu sąsiad dokupił bezpośrednio na kopalni trochę Sośnicy i było sporo miału i drobnicy. Sam węgiel spala się bardzo dobrze. Szczerze mówiąc wolę zapłacić trochę więcej i mieć czystego orzecha bez miału i groszku, a z tego co widzę, to nic się nie zmieniłoi kopalnie nadal wciskają niesort jako orzecha. Edytowane 30 Marca 2018 przez Gość Cytuj
creativepm Opublikowano 31 Marca 2018 #672 Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) Hehe, myślałem o tym samym dostawcy. Będąc u nich faktycznie widać czyściutki towar bez miału. Jak wypróbujesz to proszę daj znać. Edytowane 31 Marca 2018 przez creativepm Cytuj
Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2018 #673 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Nie ma sprawy. Podjadę na pewno, bo zakup węgla szykuję gdzieś na połowę maja i muszę się już rozglądać. Nie ma sensu czekać dłużej, bo w tym roku wydobycie ma być nawet trochę niższe niż w poprzednim i zapewne od czerwca zaczną się znowu podwyżki. Cytuj
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2018 #674 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Kupiłem 4 worki po 20kg orzecha z Piekar. Suchy, czysty bez miału. Granulacja typowego orzecha 25-80mm. Według Węglokoksu 26-27Mj/kg, popiół ma być znikomy 3-5%. Po południu próba ogniowa w piecokuchni, więc zdam relacje jak się pali i jaki realny popiół. Cytuj
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2018 #675 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Odpaliłem od góry dokładnie odmierzone 5kg. Piecokuchnia z podkową, ruszt żeliwny. Pali się dość intensywnie żółtym płomieniem, początkowo lekki, brązowawy dym z komina. Można powiedzieć, że spala się bardzo czysto. Wizualnie brak spiekalności. Porównując do Sobieskiego i Ziemowita, którymi miałem okazję kiedyś palić jest bardziej kaloryczny i pewnie ma te ponad 26Mj/kg. Nie spalił się do zera, zostało trochę koksików. Popiół lekki, zostało parę brązowych płytek, które można skruszyć w ręku (nie kamień). Waga popiołu 300g, czyli wychodzi ok. 6% wagowej zawartości, co jest rewelacyjnym wynikiem jak na węgiel płomienny typu 31.2 - połowę mniej od Piasta i Ziemowita, Janiny, Sobieskiego i większości rosyjskich wynalazków. Generalnie węgiel bardzo wysokiej jakości. Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez Gość Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi