Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz wyższy komin niż mój. Ja mam 8m 14x14cm. Czopuch 150mm i wyrywa popiół bardzo dobrze.

Opublikowano

Też mi się wydaje, że powinno być dobrze. Może szału nie ma, może na granicy...ale bez przesady. Sąsiad ma jakiegoś "kopciucha" Defro w przybudówce domu. Komin z rury stalowej - wystaje nad dach tej przybudówki ok 2 m. To ile ma razem: 4 - 4,5 m? I mało głowy nie wciągnie do środka.
A u mnie: dziś mi się kawałek papieru nie chciał za bardzo palić, maksymalnie drzwiczki mogłem na 1 cm uchylić - bo więcej to dym wywalało na kotłownie. 

Podpalony kawałek papieru przy wyczystce: dym do niej wciąga, jeśli papier jest wewnątrz wyczystki. Jeśli tylko w drzwiczkach - połowa dymu idzie na kotłownię. Papier tuż przed drzwiczkami - cały dym idzie na kotłownię.
Wkładam w komin od dołu latarkę i kamerę endoskopową: szary, kudłaty nalot na ściankach, widać wyraźny prostokątny otwór na końcu.
Nie mam pojęcia, co jest nie tak.

Opublikowano

Masz na myśli wyczystkę w kotle, czy tę od komina?

Opublikowano

Od komina.

Opublikowano

To kiepska sprawa. Może komin zimny, lub kiepskie warunki i ciąg wsteczny zadziałał. Już raz się nadziałem na taki przypadek w nowym budownictwie i próbie rozpalania w kominku. Wszystko wywalało do pomieszczenia zamiast w komin.

Opublikowano
2 godziny temu, Szwagier-z-lasu napisał(a):

Nie mam pojęcia, co jest nie tak.

A masz tam jakiś nawiew powietrza do kotłowni?

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Aaa sosna, będzie problem, osobiście nigdy nie paliłem, ale ludzie narzekają, ciekawe jak grube wałki wkładasz. Komin spoko, taki sam jak u mnie, tylko ja wsadziłem wkład owalny z nierdzewki, bo po kilkudziesięciu latach zaczynały zapachy z muru wychodzić.

Nadal  nie mogę pojąć  jakim cudem sucha sosna robi tyle dymu, że nie  chce go wyciągnąć dziesięciometrowy komin przez ogromną przegrodę ... może nawiew do kotłowni za mały?

Wskoczyło kilka postów w międzyczasie i wychodzi na to, że nie ma co kotła przerabiać, tylko komin trzeba przerobić, dać owalną nierdzewkę, tak jak u mnie i będziesz miał cug jak na tym moim filmiku, wciąga wszystko orzez bramkę 10x10cm. Nie trzeba frezować, wystarczy rozkuć na dole i owalny wkład wchodzi na piechotę.

Blaszany komin bardzo szybko się wygrzewa zobacz na filmiku ani razu cofki nie było chociaż dawałem nieźle w palnik.mpm_wklad_l.jpg

Edytowane przez szpenio