Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, sambor napisał(a):

diesel nie bardzo chce zapalić, nawet na plaka.

Moj odpalil.

Ponizej test ekologii: AdBlue - redukcja NOx

IMG_6619.thumb.jpeg.ca499bb4aaef007fedf230c5a28214d9.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Blue jest wygrzewane.Od banki do wtryskiwacza.Zapoznasz,až bedziesz placic za ta rurke 🙂 

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Chyba bym nie mogł spać wiedząc że moje ogrzewanie może zastrajkować wtedy gdy najbardziej potrzebne, i nic nie będzie można z tym zrobić poza wzywaniem serwisu. Dlatego PC powinny być sprzedawane w komplecie z kozą na drewno

• Haha 2
Opublikowano

Przezorny jest zawsze zabezpieczony na taką ewentualność.

@PioBin To nie ekologia, to generator kosztów dla właściciela i zysków dla producenta. Ja ze swoją zrobiłem porządek.

Opublikowano

Witam.

U mnie rano -23 stopni i na razie pompa chodzi... co prawda wchłania ok.75-80kwh na dobę, ale daje radę, oczywiście bez grzałek bo wyłączone. Najciekawsze że jest tak suche powietrze ze tylko 2 defrosty w ostatniej dobie zaliczyła.

Odnośnie samochodów to  u mnie zagościły 2 elektryki KIA oraz Skoda stoją w garażu bo pod ładowarkami, ale pod wiatą są też 2 dieselki Kia Sorento 2,2 (do ciągnięcia łodzi) i citroen C 2,0HDi, dzisiaj oba jeździły i od pierwszego przekręcenia gadały, ale zalane B0 z dodatkiem CetanR (regularnie od 5lat) a ciekawostka B0 dzisiaj 5,74zł... ciekawe jak długo???

Pozdrawiam YARO

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Moja ciągnie już na grzałkach 3,5kW i 9 defrostów, a auta w nieogrzewanym garażu mają -2*C, a na zewnątrz -18*C 😉

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Zaleta tak mroźnych dni to u mnie praktycznie zero defrostów. Wilgotność powietrza w granicach 75% i lepiej pracuje niż przy 2*w plusie, gdzie co godzinę rozmrażania.

Tyle że u mnie tylko -11 z rana.

Edytowane przez carinus
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Rano miałem -22, teraz -19 😁 Mam nadzieję, że nie będzie chłodniej, bo nie chce mi się dodatkowej grzałki podłączać w buforze (2kW)

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Muszę przyznać że spojrzałem teraz godz.21:15 na termometr elektroniczny (czujka na sośnie ok 1,5m nad ziemią, 4-5metrów od budynku) i pokazuje -23,3 stopni🤭... aby do lata. Ciekawe ile będzie rano? Za to niebo bezchmurne pełne gwiazd i księżyc w pełni...żyć nie umierać i cieszyć się zimą. Sorki za trochę romantyzmu ale z wiekiem tak samo się robi....🤔

YARO

Edytowane przez YaroXylen
dopisek
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Ja już mam dosyć Podjazd zamarznięty, nie idzie nic z tym zrobić, śniegu pełno i blokuje wyjazd 😁 

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

U mnie tylko skorupka lodowa przyprószona czymś białym. Nie zazdroszczę Wam warunków pogodowych.

• Przydało się 1
Opublikowano

Ostatni raz było chyba tak z 17 lat temu 😉 

Opublikowano

-24 Gietrzwald.

Diesel odpalil ale az zal tego sluchac jak chodzi.

PS. Pytacie o PC a ja zapytam jak tam kotly powykladane ceglami i “dobierane” do sredniej sezonowej czyli dla okolic 0C. Cegly wywalone i palniki z powrotem modyfikowane czy w domu temperatura spadla?

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jak paliłem w przewymiarowanym kotle na eko, też mi temperatura w największe mrozu spadała w domu o ok 1*C, teraz jeszcze więcej, czyli siłą rzeczy te kotły obłożone szamotem muszą też niedomagać 😉

Tylko to jest w sumie szczegół, bo wielu teraz do nich lata jak kot z pęcherzem bo spalają opał jak "reksio szynkę" 😁

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wszystko super, tylko są jeszcze minusy 😉👍

Opublikowano

Brud, kurz i pracę ciężko wycenić obiektywnie 👍

Opublikowano
13 godzin temu, YaroXylen napisał(a):

Muszę przyznać że spojrzałem teraz godz.21:15 na termometr elektroniczny (czujka na sośnie ok 1,5m nad ziemią, 4-5metrów od budynku) i pokazuje -23,3 stopni🤭... aby do lata. Ciekawe ile będzie rano? Za to niebo bezchmurne pełne gwiazd i księżyc w pełni...żyć nie umierać i cieszyć się zimą. Sorki za trochę romantyzmu ale z wiekiem tak samo się robi....🤔

YARO

To że niebo czyste to bardzo cieszy bo sporo można zaoszczędzić mając foto a u mnie słońca dwa tygodnie nie widziałem z ongrid 500 wat idzie a z ofgrid 250 wat , magazyn wyładowany od 2 dni ,dragedia pańska 😄 ale tak na poważnie jak te zimy miałyby się powtarzać już na stałe to chyba większość z nas znów by zakładało kotły na ekogroszek o zasypowcach zwłaszcza dolniakach nie wspominam bo one z oszczędnością nie mają nic wspólnego żrą dwa razy więcej od pompy ciepła zwłaszcza mpm , nie wiem dlaczego te kotły są tak popularne.

Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Powiem Wam że ekogroszek działa bardzo dobrze, na żadne wykresy nie trzeba patrzeć ani o nich myśleć tylko raz na dobę wrzucić worek węgla 🙂

A ja miałem (mam go jeszcze w piwnicy) i zasyp 60 g bo tylko tyle wchodziło wystarczał od soboty do soboty ale że w popielniku bardzo mała ilość miejsca to co 3 doby trzeba było wybierać popiół , widziałem gdzieś ekogroszkowiec 7kw z palnikiem sv-200 czy coś jakoś tak i zastanawiam się nad tym ale to może za kilka lat w planach man jeszcze jednego asa który niezbyt reaguje na tęgie mrozy ale o tym cisza narazie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@szakallo ostatnio zapytałem, właściciela firmy budowlanej, o cenę 1m2 ocieplenia na gotowo. 500-550 PLN/m2, trochę mnie zmroziło. Niech materiały wyniosą 100 PLN/m2. 400-450 za robociznę to wg. mnie spora przesada.

8 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Powiem Wam że ekogroszek działa bardzo dobrze, na żadne wykresy nie trzeba patrzeć ani o nich myśleć🙂

Nie, no to teraz, przesadziłaś 😀😀. Jak nie patrzeć na wykresy, przynajmniej motywacja do pracy jest. Po lewej przed czyszczeniem kotła, po prawej po.

wykres.png

Opublikowano
36 minut temu, oxalis3 napisał(a):

400-450 za robociznę to wg. mnie spora przesada.

Nie ma chetnych do tej roboty.

Kazdy woli klikac w internecie lub “menager’owac”

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, oxalis3 napisał(a):

ostatnio zapytałem, właściciela firmy budowlanej, o cenę 1m2 ocieplenia na gotowo. 500-550 PLN/m2, trochę mnie zmroziło

Na jesień zeszłego roku znajomemu docieplili za 220 zł na gotowo Czyli styropian 15cm biały + kleje i tynk silikonowy Atlasa. Na dotacje policzyli by 250zł. jak ktoś ma 400m2 ściany to i tak duży wydatek. Do tego dochodzi zrobienie podbitki, parapety,  wyłożenie ziemi koło domu jakimiś płytami czy kostką, często wymiana rynien. 

Pytanie za ile to się zwróci?

Czy dożyjesz zwrotu inwestycji?

Jak masz dom nieocieplony to najczęściej całego nie ogrzewają i nic się nie stanie. Spróbuj nie ogrzewać całego domu  ocieplonego styropianem zaraz wyjdzie grzyb. 

20 minut temu, PioBin napisał(a):

Nie ma chetnych do tej roboty.

Bez przesady wszędzie teraz ludzi zwalniają a w Urzędzie Pracy ofert brak. Co ciekawe zwalniają Polaków a obcokrajowców nie.  

24 minuty temu, PioBin napisał(a):

Kazdy woli klikac w internecie

A wam płacą za to klikanie bo mnie nie. Może powiecie jak to zrobić żeby płacili.

Edytowane przez cezario1
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ja sam jak ten palec docieplałem swój dom 200m2 ścian z hakiem , styropian grafitowy i chyba 4 kartony po 32 szt pianki insta-stick i jazda siatkowanie też sam robiłem ale to mnie wykańczało bo i rusztowania samemu przestawiać i skakać jak małpa ale poszło jedyne co to niestety do położenia tynku musiałem fachmanów zatrudnić bo tego sam bym nie był w stanie zrobić za położenie tynku w 2016 roku płaciłem 7300 zł  nie kołkowałem bo i po co.

Opublikowano
27 minut temu, berti napisał(a):

nie kołkowałem bo i po co.

Jak słabe tynki to lepiej zakołkować.

Mając nie ocieplony dom spalałem 15m dębu i 5 topoli w kopciuchu Nawet przy sprawności 70% to wychodzi w zaokrągleniu około 30tys kw. Niestety w 1/3 domu temp była niska 18-19st a w reszcie 21-22 st.

Po ociepleniu PC zużyła 6500kw COP w jednym roku wyszedł 3. Czyli 19500kw ale w całym domu wysoka temp 22-23st

Dużych oszczędności nie ma tylko komfort nieporównywalnie lepszy i przy drewnie nie ma roboty .

20m dębu x (350zł porąbany z przywózką) za taką cenę mam obecnie zamówiony wychodzi 7tys zł.

Prąd 6500kw niech sobie każdy sam policzy po ile płaci.