Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapomniałeś napisać, że w twoim rejonie średnia temperatura za styczeń była zgoła odmienna od mojej 😁 Dni słonecznych też miałeś dużo więcej 😄

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zgoda z temperaturami bo raczej około minus 7-8 stopni  ale słońce u mnie tragedia jeszcze chwilę i oszaleć pójdzie jak ci w Norwegi , dzień w dzień ciemnica zero słońca ,3 dni w styczniu były słoneczne i tyle widziałem ,zazdroszczę jak pokazują wszędzie słońce a to luty u mnie ciemno strasznie .

Opublikowano

-6,3 to ja miałem średnią temperaturę, Ty miałeś średnią raczej w okolicach 0-1,5*C

Opublikowano

Wrzuciłem swoje temperatury do julius.ai i styczeń policzyło mi tak:
średnia:  -4,37°C , 

• Średnia temperatura w dzień: około -3,25°C
  • najniższa w dzień  -18,87°C, 2026-01-19 08:00
  • najwyższa w dzień   6,10°C, 2026-01-26 12:18:01

• Średnia temperatura w nocy: około -5,19°C
  • najniższa w nocy -18,75°C 2026-01-19 05:00
  • najwyższa w nocy  3,62°C 2026-01-02 00:00

Z tauronu pobrałem 1218kWh i 142kWh z własnej produkcji. Z tego  PC zużyło 864kWh wg. podlicznika,   wg PC na CO poszło 694kWh i na CWU 202kWh.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Koszt ogrzewania PC w miesiącu styczniu wyniósł 730zł za miesiąc (co by stanowiło ok 500kg eko), uwzględniając resztę z magazynu realnie zapłacę 587zł (co by stanowiło ok 400kg węgla)

Nie miałbym szans ogrzać domu taka ilością opału w tym mroźnym styczniu. Realnie spaliłbym ok 700kg eko

Mimo, że 2/3 domu to grzejniki, zasilanie to 38*C do 40*C wychodzi taniej niż palenie ekogroszkiem korzystając tylko z 2 strefy 👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Ale jakbyś nie miał magazynu energii i musiał korzystać z droższego prądu to by to wyglądało inaczej.  

Opublikowano

Nie po to montuje się magazyny, żeby to nie przynosiło korzyści, co widać w realu i potwierdza sens inwestycji. Jest też niezależność od jakości opału, teraz nie wiadomo co się trafi. Nie mam wiedzy na temat jakości eko, ale kupowałem kilka razy węgiel do kozy i była tragedia. Więcej wyjmowałem białego popiołu, niż wrzuciłem węgla.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, cezario1 napisał(a):

Ale jakbyś nie miał magazynu energii i musiał korzystać z droższego prądu to by to wyglądało inaczej.  

No i zakładamy 50% 1 strefa i 50% 2 strefa:

ok 904zł 

904zł daje nam 625kg eko, co jest nadal taniej niż palenie ekogroszkiem, ale już bardzo blisko. Pamiętać należy, że to był styczeń, ze średnią dobową ponad -6*C

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Ostatnio przeglądałem zasoby sieci wyszukując informacji o nowym falowniku "Hoymiles HIT" (na rynku od ponad pół roku).
No i teraz wchodząc na prawie każdą stronę internetową, mam intensywną reklamę konkurencyjnych falowników.

DEYEE_reklama.thumb.jpg.13e7301193e51da597446eb3f4c6323c.jpg

Opublikowano

Lepsze to niż goli faceci 😁

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Ostatnio przeglądałem zasoby sieci wyszukując informacji o nowym falowniku "Hoymiles HIT"

Na szczęście nie mam żadnych wyskakujących reklam, ale mnie zaciekawiłeś tymi falownikami. Szczególnie zaciekawił mnie fakt 4 niezależnych wejść, plus obsługa magazynu. Obecnie bazuje na Froniusie i myślałem że tak pozostanie na dłużej, ale chyba wiem jak prościej obejść modernizacje instalacji, będąc na starych zasadach i tych wymogów montażu integratora przy kilku falownikach.

Opublikowano

@carinusPoczekaj jeszcze na testy  jak ten hoymiles  współpracuje z generatorem prądu AVR takim zwykłym z marketu bez inwertera , zobacz podłączenie czy spełni oczekiwania ,  nie ma złączek MC4 tylko na wcisk nawet  tulejki  ponoć nie trzeba.

Opublikowano

Na razie mam tylko mikroinwertery Hoymiles, nawet nie podłączone. Kupiłem 3 sztuki 4-wejściowe z zamiarem podłączenia 12 paneli, które teraz pracują z falownikiem Froniusa. Chciałem w ten sposób w okresie zimowym przepinać wszystkie na jedną fazę zasilającą PC i ładowanie samochodu. 

Opublikowano

Pytanie z trochę innej beczki: czy pompy Kaisai mają sprężarki z funkcją EVI (i które modele)? Myślałem że tak, ale nic na ten temat nie  ma w dokumentacji, więc może nie mają? A przyszło mi to do głowy bo pompa Noname  która w grudniu zakupiłem za 2400 (i stoi w pudle) ma EVI. A podobno to Evi poprawia wydajność w niskich temperaturach.

Opublikowano

W taryfie Energa G12R cena prądu brutto wyglądała tak (przesył+ energia + pierdoły):

2025

Szczytowa 1,13 zł
Pozaszczytowa 0,61 zł

2026

Szczytowa 1,36 zł
Pozaszczytowa 0,57 zł

Wzrost ceny w pierwszej strefie o 20%

Spadek ceny w 2 strefie o 7%

W moim przypadku wyszedłem na + w nowym cenniku

Opublikowano
17 godzin temu, nightwatch napisał(a):

czy pompy Kaisai mają sprężarki z funkcją EVI (i które modele)?

Modele, które faktycznie mają EVI. KAISAI Arctic Power serii KCHP 65–140 kW (duże, przemysłowe / komercyjne pompy ciepła) są opisane jako wyposażone w EVI — mają system EVI zaprojektowany do lepszej pracy w niskich temperaturach oraz większej efektywności.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, nightwatch napisał(a):

A przyszło mi to do głowy bo pompa Noname  która w grudniu zakupiłem za 2400 (i stoi w pudle) ma EVI. A podobno to Evi poprawia wydajność w niskich temperaturach.

SprSun ma evi  traciło to PC moc w niskiej temperaturze bardziej niż kaisai. Odpowiednikiem kaisa 10 kW jest SprSun 12 kw

Chyba od sprężarki też to zależy i konstrukcji PC. 

Obawiam się że Panasonic T- cap to nie będzie.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

W spr-sun też jest Panasonic na evi może to wyszło z tej samej fabryki.

Opublikowano

każdy wtrysk pogarsza cop i moc przy pozostałych parametrach constans

wtrysk poszerza kopertę, co umożliwia kręcić wyżej pozostałe parametry

midea ma wtrysk na ssanie sprężarki rotacyjnej

typowe evi to wtrysk na spirale sprężarki scroll

różnica miedzy spr to między innymi koperta

rotacyjna grzeje swoje uzwojenia, scroll nie - szersza koperta

w pompach wszystko się krecie wokół Tks