Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogla byc o dužo ciensza.

Opublikowano

Link do sklepu i zamawiam 

Znalazłem też oszacowania dla wymienników przy pompie ciepła, przyjmuje się ok 0.1m² powierzchni wymiany na każdy kW mocy pompy, czyli faktycznie trzeba patrzeć na wymiennik 70-80 kW

Opublikowano

Wibracje z ciężkiej pompy mogą nieco namieszać jeżeli nie zrobimy fundamentu. Swoją postawiłem na ażurowych bloczkach do ogrodzeń i zalałem betonem. Pod stopy dałem kawałek gumy z maty antypoślizgowej stosowanej w ,,TIR-ach''. Broniłbym się ,,nogami i ręcami'' żeby nie stosować wymiennika w obiegu pompy. Niepotrzebne koszty, straty i komplikowanie systemu.

Opublikowano

Zmiękłem i zamówiłem stelaż, nie mam wystarczająco dużo zapału do samoróbki. I tak będę miał sporo roboty z kablowaniem i sterowaniem

Opublikowano

Robiłem instalację gdzie do pompy PC 10kW zastosowałem wymiennik płytowy 50kW.

Przy zbliżonych przepływach różnica między temperaturami wnosiła koło 1 stopnia.

Problem pojawia się w przypadku gdy PC ma pompę obiegową regulowaną. Przy zmniejszaniu mocy przepływy się rozjeżdżają i różnica się zwiększa. 

Dlatego w przypadku wymiennika płytowego lepiej by było aby PC miała stałą prędkość pompy obiegowej, a moc była regulowana jedynie sprężarką.

Opublikowano
20 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Zmiękłem i zamówiłem stelaż, nie mam wystarczająco dużo zapału do samoróbki.

Idź dalej tą drogą i wpinaj pompę bezpośrednio. Dla PC różnica nawet jednego stopnia to różnica odczuwalna, czasami pozwala to na zmniejszenie dobowej liczby defrostów o połowę lub więcej.

Opublikowano

Moje zdanie jest takie że ze względu na to, że masz już instalację z kotłem na pellet to PC musisz wpiąć przez wymiennik.

Zalety:

1. Instalację z PC zrobisz w układzie ciśnieniowym (chociaż w układzie otwartym też będzie działać)

2. W układzie CO wykorzystasz obecną pompę.

3. Zmiana prędkości pompy obiegowej w PC nie będzie wpływała na przepływ w instalacji CO domu, a jedynie na wymiennik i jego temperatury. Przepływ w instalacji domowej pozostaje bez zmian.

4. Obecny syf który masz w instalacji CO nie wpłynie do PC a myślę, że nie chce Ci się wszystkiego płukać.

Wady:

1. koszt wymiennika (koło 400 zł)

2. strata mocy (temperatur) na wymienniku.

Sterowanie wydaje się proste. PC sterujesz z jej panela, a pompę obiegową CO włączasz jak pracuje pompa obiegowa PC.

Opublikowano

Koszt wymiennika proszę Pana to 900 s nie 400, po uwzględnieniu przewymiarowania. Ale zamówiłem taki wielki więc bufora nie trzeba 🙂

A stelaż przyjechał, choć trochę mu brakuje do solidności betonowego klocka. Mam nadzieję że wytrzyma.

Opublikowano

A jaki jest (czym sie charakteryzuje) dedykowany? 

Opublikowano

Na pewno wymiarami i szczegółami pomiędzy poszczególnymi płytkami wymiennika. 

,,,, Wymiennik płytowy do pompy ciepła dobieramy w zależności od oczekiwanej temperatury pracy pompy.

Pierwszy przypadek to klasyczny układ, w którym główną rolę odgrywają grzejniki, a ogrzewanie podłogowe jest ewentualnie dodatkiem. W takim obiekcie temperatura pracy pompy musi wynosić min. ok. 50 °C, aby kaloryfery pracowały optymalnie. Do takich układów należy dobrać ok. 1,50m² powierzchni wymiany grzewczej na każde 10 kW pompy ciepła (praca na 50°C).

Drugi przypadek to obiekty ogrzewane w 100% ogrzewaniem podłogowym, gdzie temperatura pracy pompy będzie wymagana na poziomie około 30 - 35 °C. W takich wypadkach pompa ciepła pracuje bardzo ekonomicznie, jednak potrzeba do sprawnego działania układu stosunkowo dużego wymiennika - przelicznik doboru wynosi tu ok. 3,0m² powierzchni wymiany grzewczej na każde 10 kW pompy ciepła (praca na 35°C).

Opcje pośrednie, czyli np. zasilanie temperaturami rzędu 40 czy 45 °C należy dobierać proporcjonalnie. ,,,,

źródło:
https://nordic-sklep.pl/pl/179-wymienniki-do-pomp-ciepla

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Ten wymiennik płytowy nie jest dedykowany do pomp ciepła

Masz racje.

Producent podaje:

- przeplyw 8m3/h

- powierzchnia wymiany 0,64m2

Opublikowano
Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Na pewno wymiarami i szczegółami pomiędzy poszczególnymi płytkami wymiennika. 

,,,, Wymiennik płytowy do pompy ciepła dobieramy w zależności od oczekiwanej temperatury pracy pompy.

Pierwszy przypadek to klasyczny układ, w którym główną rolę odgrywają grzejniki, a ogrzewanie podłogowe jest ewentualnie dodatkiem. W takim obiekcie temperatura pracy pompy musi wynosić min. ok. 50 °C, aby kaloryfery pracowały optymalnie. Do takich układów należy dobrać ok. 1,50m² powierzchni wymiany grzewczej na każde 10 kW pompy ciepła (praca na 50°C).

Drugi przypadek to obiekty ogrzewane w 100% ogrzewaniem podłogowym, gdzie temperatura pracy pompy będzie wymagana na poziomie około 30 - 35 °C. W takich wypadkach pompa ciepła pracuje bardzo ekonomicznie, jednak potrzeba do sprawnego działania układu stosunkowo dużego wymiennika - przelicznik doboru wynosi tu ok. 3,0m² powierzchni wymiany grzewczej na każde 10 kW pompy ciepła (praca na 35°C).

Opcje pośrednie, czyli np. zasilanie temperaturami rzędu 40 czy 45 °C należy dobierać proporcjonalnie. ,,,,

źródło:
https://nordic-sklep.pl/pl/179-wymienniki-do-pomp-ciepla

Wierzysz w to, co wkleiłeś? 

Mając 50C na wyjściu możemy sobie pozwolić, na skraplanie 70-80-90C

Ale już gdy zapodamy 35C, to musimy dać dwa razy większy wymiennik?!

czy to wcześniejsze wyliczenie, gdzie dla 35C OUT, dobieramy 50C IN. Poważnie?!

Najlepszy wymiennik to brak wymiennika

Qlowy wymiennik to taki na którym jest 1-2-3-5K straty, nie 15K!!!!!!!!!!!!!!!!  

Opublikowano

Ciekaw jestem jak w roli takiego wymiennika sprawdzi się bufor z wężownicą, o odpowiedniej powierzchni.

Sam mam bufor 825l , ten ze zdjęcia poniżej ,tam są dwie wężownice 2 i 2,4m2, przy połączeniu w szereg, co powinno wystarczyć dla PC o mocy 10-14kW.

image.thumb.jpeg.f9b91b90f0f446237efb17195406538a.jpeg

PS

Wężownica CWU od nowości jest zaślepiona przez producenta.

Ponoć cieknie.

Opublikowano

Założenie jest takie że robię minimalne przeróbki, bufor na razie nie wejdzie. Ale mój zbiornik cwu 300L osiągnął pełnoletniosc rok temu więc pewnie niedługo przyjdzie czas na wymianę-wtedy rozważę jakieś zmiany w ilości i wielkości baniaków.

Ps zupełnie bez wymiennika się ne da bo w pompie już jeden jest. I to wcale nie taki duży...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nightwatch napisał(a):

I to wcale nie taki duży...

Ale pewno temperatura gazu duża z 2 razy większa niż wody ?

Jeżeli woda ogrzewana jest do 40 st to jaką temp gazu? 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
Godzinę temu, cezario1 napisał(a):

Ale pewno temperatura gazu duża z 2 razy większa niż wody ?

Jeżeli woda ogrzewana jest do 40 st to jaką temp gazu? 

To zależy kiedy ... czy stabilne warunki , wzrasta moc , zimno - ciepło itd.

20240109_035245.jpg

20241231_235908.jpg

20250224_180827.jpg

Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 22:42, Vlad24 napisał(a):

Wierzysz w to, co wkleiłeś?  ,,,,

@Vlad24 próbowałem zweryfikować to co podlinkowałem, ale powieki godzinę po północy siłą grawitacji zaburzały mi widoczność ekranu monitora.
Odkładamy to na później.

Serdecznie pozdrawiam ortodoksyjnego splitowca.

W dniu 15.03.2025 o 11:20, sambor napisał(a):

Ciekaw jestem jak w roli takiego wymiennika sprawdzi się bufor z wężownicą, o odpowiedniej powierzchni.

Sam mam bufor 825l , ten ze zdjęcia poniżej ,tam są dwie wężownice 2 i 2,4m2, przy połączeniu w szereg, co powinno wystarczyć dla PC o mocy 10-14kW. ,,,,

To jest chyba jakieś prowokacyjne pytanie.

NIE. To są elementy hydrauliczne przeznaczone do różnych celów.
Co je zdecydowanie różni ?.  Na przykład Liczba Reynoldsa.

Opublikowano

Nie marnuj swojego cennego czasu na głupoty

Zalecałbym jednak mniej szufladkować, a bardziej filtrować

Dla reszty kolegów

liczy się tylko i wyłącznie strata / delta miedzy P1 Ciśnienie czynnika przeliczone z absolutnego na temperaturę nasycenia do temperatury zasilania waszego końcowego emitera. Im mniej, tym lepiej. I pamiętać, że P1 ma swoją górna graniczną wartość, tzw temperatura krytyczna powyżej której ustaje przemiana fazowa. Więc pole manewru w ilości wymienników jest naprawdę ograniczone.

Opublikowano
38 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

To są elementy hydrauliczne przeznaczone do różnych celów.
Co je zdecydowanie różni ?.  Na przykład Liczba Reynoldsa.

Co ma piernik do wiatraka?

Liczba Reynoldsa to jeden z parametrów przepływu i nic więcej , tak samo jak prędkość strumienia cieczy.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sambor napisał(a):

Co ma piernik do wiatraka? ,,,

Miało być nieco zagadkowo, ale skoro muszę to sformułuje odpowiedź  nieco inaczej.

Współczynnik przejmowania ciepła przez przegrodę, zależy między innymi od charakteru przepływu wody kotłowej, po obydwu stronach przegrody .
O ile od wewnętrznej strony wężownicy w zasobniku bufora ten charakter przepływu załóżmy jest "odpowiedni", to od strony zewnętrznej wężownicy przepływ wody kotłowej ma charakter "tragiczny".    

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
59 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

"tragiczny".

Od razu wchodzisz na wysokie tony, a ruchy Browna to co? podobnie jak konwekcja cieplna, nie mówiąc już o pompie obiegowej CO, CWU czy innej pracującej w tym obiegu.